Hefboom vmbo234

Hefboom vmbo234

Inleiding

Archimedes
“Geef mij een plaats om te staan en ik beweeg de aarde” Archimedes

Ik ben Archimedes. Ik woon in Syracuse in 220 v. Chr. Ik ben later wereldberoemd geworden als groots wiskundige. Ook bedacht ik veel oorlogstuig.

Zo verbeterde ik de kracht en nauwkeurigheid van het artilleriewapen de katapult. Dit kon ik doen doordat ik begreep hoe met een kleine kracht een hele grote kracht gemaakt kan worden. Het geheim? Een hefboom.

Als de hefboom maar lang genoeg is, en het draaipunt slim geplaatst is, kan er een enorme kracht opgebouwd worden. Zó groot zelfs, dat als ik een plaats had om te staan en een zeer lange hefboom, ik met alleen mijn spierkracht zelfs de aarde zou kunnen bewegen.


Wil je weten hoe? Dat leer je in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Hefboom vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-01 09:56:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Kracht en bewegen'. Het onderwerp van deze les is: hefboom. Je leert in een schematische afbeelding van een hefboom uitleggen wat het gevolg is van een verandering in de lengte van een arm voor de grootte van de krachten.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
NaSk; Overbrenging, constructies en verbindingen; Ruimte; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arm, arrangeerbaar, hefboom, kracht, nask, stercollectie, vmbo 2/3/4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open