Transport vmbo234

Transport vmbo234

Inleiding

Ik ben Nikola Tesla. Ik emigreerde in 1884 naar Amerika en kreeg daar in New York een baan aangeboren bij het bedrijf van Edison. Edison ken je wellicht als de bedenker van de gloeilamp. Dit was een tijd van zeer spannende ontwikkelingen. We stonden aan voet van een revolutie met een nieuwe krachtbron: elektriciteit.

Elektriciteit leek het antwoord op alles. Met elektriciteit konden we onze huizen en steden verlichten, ons zware werk doen en over grote afstanden communiceren. Een hoop moest echter nog uitgezocht worden. Hoe moest deze krachtbron veilig vervoerd worden, bijvoorbeeld?

Edison en zijn bedrijf General Electric gebruikten gelijkstroom als basis voor de elektriciteitsvoorziening. Westinghouse, een andere Amerikaan, gebruikte wisselstroom als basis. Ik (Tesla) werkte inmiddels niet meer voor Edison maar voor Westinghouse. Dankzij mijn uitvindingen bleek wisselstroom een beter en veiliger systeem te zijn en won Westinghouse deze “War of the currents”.

Eén van de uitvindingen die ik deed, was die van de transformator. Deze transformator is cruciaal in het transporteren van elektriciteit van centrales naar onze woningen. Hoe dat precies zit bekijken we in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Transport vmbo234 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-02-04 11:48:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor NaSk voor vmbo leerjaar2/ 3/4. Dit is thema ’Elektriciteit'. Het onderwerp van deze les is: transport. Je leert uitleggen hoe elektrische energie wordt getransporteerd van de elektriciteitscentrale naar het stopcontact, uitleggen hoe een transformator werkt, uitleggen hoe zekering en aardlekschakelaar een elektrische huisinstallatie beveiligen, het verband tussen stroomsterkte en spanning beschrijven, het verschil tussen een serie- en parallelschakeling visueel beschrijven, benoemen hoe spanning en stroomsterkte gemeten worden.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Energie; NaSk; Elektriciteit en magnetisme; Vormen van energie, energie-omzetting, transport, opwekking, rendement en vermogen; Natuurkunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardlekschakelaar, arrangeerbaar, elektrische energie, nask, spanning, stercollectie, stroomsterkte, transport, vmbo 2/3/4, zekering
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open