Burgerschap 2.5. Je mensbeeld en de invloeden op je levensstijl

Burgerschap 2.5. Je mensbeeld en de invloeden op je levensstijl

Inleiding

De mens zoals Leonardo da Vinci die tekende
De mens zoals Leonardo da Vinci die tekende

Als we in de spiegel kijken, dan zien we een mensbeeld. Dat is van de buitenkant. Wat zien we van de binnenkant? We hebben allemaal ons eigen beeld van andere mensen. Is een mens goed of kwaad? Kan iemand veranderen of liggen de karaktereigenschappen vast bij de geboorte? Word je gevormd door opvoeding, of word je meer beïnvloed door reclames, films en muziek met hun idolen? Je mensbeeld wordt gekleurd door je eigen ervaringen. Heb je een leuke jeugd gehad, dan heb je een grotere kans dat je een positief mensbeeld hebt ontwikkeld. Als je in je kindertijd vervelende dingen met andere mensen hebt meegemaakt, is de kans groter dat je anderen niet zo snel vertrouwt. Heb je een negatief mensbeeld, dan is de kans groter dat je meer nadruk gaat leggen op het egoïsme van de mens. Je mensbeeld bestaat uit: Ik, ik, ik…….. en dan veel later de rest.

 

De  manier waarop je tegen de mens aankijkt bepaalt je kijk op de wereld. En dat zorgt er weer voor de keuzes die je maakt in je gedrag. Ben je goed van vertrouwen, of houd je de boot af? Dit heeft te maken met je mensbeeld. 

Je uiterlijke mensbeeld

Schoonheidsidealen verschillen nogal over de tijd
Schoonheidsidealen verschillen nogal over de tijd

Veel mensen kijken vaak in de spiegel. Bij mensbeelden denken ze aan het uiterlijk. Hoe vaak worden tegenwoordig geen selfies gemaakt? Hoe vaak zien we niet de mooiste mensen op de televisie verschijnen? En hoe vaak zien we de reclames voor allerlei beauty-producten?

Op zich is daar niets mis mee, maar.... Veel mensen worden onzeker. Zien ze er wel mooi genoeg uit? Heb je wel de goede kleur haar? Heb je wel leuke en moderne kleding? Zijn we niet te zwaar? Dan kijken ze in de spiegel en steken de tong uit. Of ze gaan weer door met het maken van nieuwe selfies. Misschien wordt eindelijk de selfie gemaakt waarover ze tevreden zijn. Ze denken: misschien wat lippenfillers? Een ooglidcorrectie? Een borstvergroting?

Mooi zijn is leuk, maar gaat het niet te ver?

De schaduwen in de grot

Lang, lang geleden hadden de mensen niet de mogelijkheid om selfies te maken en die met iedereen te delen. Ze maakten zich voorstellingen over een ideale wereld. Toen was het normaal dat veel kinderen al stierven voordat ze 5 jaar oud werden. Ze hadden wel wat anders aan hun hoofd dan dagelijks te kijken of ze er wel goed uitzagen. Ze dachten na over het leven zelf. Want wanneer leven we een goed leven? Is het leven net zoals een lange marathon, waarbij het steeds moeilijker wordt om verder te komen, om uiteindelijk in elkaar te zakken en te sterven? Of is het leven net zoals een kaars die je rustig kan laten branden? Of juist heel fel, waarbij de kaars aan 2 kanten tegelijkertijd brandt en daardoor snel is opgebrand?

Ook toen hadden ze allerlei mensbeelden. Wat we zagen op de wereld was maar een deel van de werkelijkheid. Je ziet elkaar wel, maar je ziet niet van elkaar wat je denkt. Je weet niet altijd of iemand anders het goed met je voorheeft. De bepaald niet knappe Griek Socrates vergeleek het met mensen die alleen schaduwen van de werkelijkheid zagen.  

De parabel van de grot

Genieten van het leven

Epicurus. Het plaatje is vaal, maar zijn ideeën zijn springlevend
Epicurus. Het plaatje is vaal, maar zijn ideeën zijn springlevend

De oproep om beter na te denken hebben velen nagevolgd. Ook in onze tijd doen veel mensen dat, al moeten ze wel regelmatig de mobiele telefoon terzijde leggen. Wat is echt belangrijk in het leven?

Epicurus dacht er ook veel over na. Waarom zou je veel moeite doen voor je toekomstige leven? Als je alleen voor jezelf leeft, waarom zou je dan moeite doen voor mensen die je niet of nauwelijks kent? Dan kan je maar beter genieten van het leven door iedere dag films te kijken, bier te drinken, kleding te kopen, botox in je lichaam laten spuiten en ga zo maar door. Alle moeite en alle werk is gericht op het mogelijk maken van dit soort dingen.

Epicurus dacht er anders over. Veel dingen lijken wel leuk voor de korte termijn, maar hebben zo hun problemen op de lange termijn. In de video zie je hoe dat uitpakt.

Epicurus

  • Het arrangement Burgerschap 2.5. Je mensbeeld en de invloeden op je levensstijl is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pieter van Stiphout Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-08-21 16:02:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het doel is de leerling te laten inzien in hoezeer mensbeelden invloed hebben op hun kijk op de wereld en hun dagelijkse gedrag. Dat doen ze met behulp van een video van onze tijd, gecombineerd met 2 bekende Griekse filosofen, namelijk Plato en Epicures.
    Leerniveau
    VWO 2; Volwasseneneducatie, Niveau 1; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; VAVO; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; HAVO 2; VWO 5; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Ethisch en integer handelen; Burgerschap;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    burgerschapsvorming, schoonheid

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=7_uGn8eBybg&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=33
    https://www.youtube.com/watch?v=7_uGn8eBybg&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=33
    Video
    De parabel van de grot
    https://www.youtube.com/watch?v=vVO7DcUM5wU&list=PLi_srCikhtgh3In8GGRQqMpE7Kvof2o63&index=3
    Video
    Epicurus
    https://www.youtube.com/watch?v=3tp_w_6TyJM&list=PLi_srCikhtgh3In8GGRQqMpE7Kvof2o63&index=1
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Stiphout, Pieter. (2020).

    Burgerschap: je mensbeeld en het Griekse denken

    https://maken.wikiwijs.nl/149356/Burgerschap__je_mensbeeld_en_het_Griekse_denken

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.