Welkom bij de Wiki-pagina van de cursus Ervaringsgericht Leren in de Zorg
Op deze pagina vind je de studiewijzer en lesmateriaal voor het vak dat bestaat uit de onderdelen:
ELiZ-Reflectieve Casestudie
ELiZ-ProCo
De Wiki sluit aan op de Cursushandleiding gepubliceerd op CumLaude. In Cumlaude vindt je ook de inlevermappen voor de toetsen.
De ELiZ-Wiki wordt wekelijks begewerkt met voorbereidingen voor komende lessen en extra ondersteunend materiaal.
Beschrijving van de cursus
*uit de cursushandleiding
“Op de afdeling worden regelmatig patiënten opgenomen met een mammacarcinoom. Ik ben hier werkzaam als verpleegkundige in opleiding. Ik kreeg plotseling een complexe opname. Een jonge vrouw die voor beiderzijdse amputatie van de borsten kwam. ….
….Mevrouw Dijkstra gaf zelf ook geen aanleiding tot een gesprek. Misschien zat ze toch nog met haar verloren familieleden in haar hoofd of met het amputeren van haar borsten. Ik had alle controles verricht en opgeschreven. Ik deed toch nog een poging en vroeg hoe ze zich voelde gezien beide borsten geamputeerd zouden worden. Mevrouw Dijkstra keek mij een paar seconden aan en ik zag dat ze emotioneel werd. Haar ogen begonnen te glanzen en haar gelaat werd langzamerhand rood. Het leek alsof ze zou gaan hyperventileren. Een paar seconden later barste ze in tranen uit en zei: ‘’hoe zou jij het vinden als je borsten geamputeerd zouden worden’’!! Op dat moment had ik hier geen weerwoord voor. Het was een paar minuten stil. Ik kreeg het warm en het zweet viel zowat van mijn hoofd af, ik kon de druppels bijna voelen lopen. Het enige wat ik kon doen was haar aankijken. Ik snapte niet waar deze uitbarsting vandaan kwam. Ik kreeg geen woord uit mijn keel. Ik stond er maar. Het voelde net alsof ik iets fout had gezegd of gedaan. Ik wist mij op dat moment ook geen houding te geven… “ - Uit reflectieve casestudie studente HBOV- jaar 3.
Als verpleegkundige kom je regelmatig in situaties waar je even niet meer weet hoe te handelen. Dit noemen we handelingsverlegenheid. Vragen die die dan naar boven komen zijn: Heb ik genoeg kennis? Wat moet ik doen? Waar komt dit gedrag vandaan? Heb ik iets fout gezegd of gedaan? Hoe kom ik (weer) in gesprek met de patiënt? Wat is nodig?
Iedereen is wel eens handelingsverlegen. Als (beginnend) zorgverlener is dit onderdeel van de dagelijkse praktijk. Je komt steeds weer in nieuwe situaties waarin je moet inschatten hoe te handelen. Ook in situaties die je nog niet kent. Je loopt nu stage en zal dit waarschijnlijk weer ervaren. Belangrijk is daarom te leren hoe je met situaties waarin je je handelingsverlegen voelt/bent omgaat. Dat betekent dat je je bewust wordt van je handelingsverlegenheid in het moment dat de situatie zich voordoet en dat je je competent voelt om, zonder angst of schuldgevoel de situatie aan te gaan en er van te leren. Het gaat daarom niet alleen om te leren van de situatie en hoe je tot een meer adequate handelswijze kan komen in een volgende situatie. Het gaat er ook om te leren een actuele situatie te verbeteren door te reflecteren tijdens de situatie. Deze ‘reflection-in-action’, wat tijdens het handelen plaatsvindt, ontwikkel je door veel te oefenen met ‘reflection-on-action’, dat wil zeggen door reflectie achteraf.
In deze cursus leer je methoden en vaardigheden om te leren uit ervaring. Dit noemen we ook wel Experiential learning ("learning through reflection on doing"). Je wordt je (meer) bewust van je eigen kennis en ervaring en gaat deze verder ontwikkelen. Je leert om flexibel gebruik te maken van wetenschappelijke kennis én van kennis die in de praktijk verworven is, zogenaamde praktijkkennis. Dit doe je op een systematische manier door de methodiek van een reflectieve casestudie te doorlopen.
‘Je kunt veel uit ervaring leren, maar het leren uit ervaring moet worden geleerd’. - Mieke Grypdonck
Doelen
*uit de cursushandleiding
In deze cursus gaat het bij uitstek om de integratie van diverse verpleegkundige kennis en vaardigheden
Je gaat ervaren
hoe je van onbewust onbekwaam stappen kan zetten naar bewust bekwaamheid;
dat ervaringskennis op deze manier tot een waardevolle kennisbron wordt (aangevuld met evidence);
dat handelingsverlegenheid mag en dat het wennen is om je eigen (kennis)lacune te tonen;
dat handelingsverlegenheid en het benoemen daarvan een manier is om de zorg (door verpleegkundigen, maar ook door andere zorgprofessionals) veilig te houden;
welke rol de pathologie van de patiënt speelt bij handelingsverlegenheid;
welke rol het patiëntperspectief speelt bij jouw handelingsverlegenheid.
Tabel 1. Overzicht leerdoelen en bijbehorende competenties
Doelen ten behoeve van Diversiteit
Als je bovenstaande doelen hebt behaald, heb je ook gewerkt aan de volgende doelen ten aanzien van diversiteit:
Je maakt onderscheid tussen de behoeften van patiënten in de verschillende zorgsettingen en verschillende leeftijdsdoelgroepen, rekening houdend met ontwikkelingsstadia en culturele achtergrond.
Je houdt steeds rekening met de verschillende niveaus in kennis en vaardigheden van de individuele zorgvrager.
Samenhang andere cursussen
*Uit de cursushandleiding
Een voorwaarde om proactief te zijn is dat je jezelf kent en weet wat je beweegt. Handelingsverlegenheid ontstaat niet alleen door ervaren te kort aan klinische verpleegkundige kennis en vaardigheden maar ook doordat communicatie niet verloopt zoals je wilt.
Waar je bij Analyse Zorgsituatie (AZS) meer proactief vaardig wordt door methodieken van klinisch redeneren, kijk je bij Ervaringsgericht leren in de zorg (ELiZ) naar jezelf als zorgverlener en hoe je kan leren uit situaties waarin je handelingsverlegen bent. Hierbij gaat het om verpleegkundig handelen en communicatie met de patiënt en omgeving. Beide cursussen dragen bij aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling die in de Regielijn centraal staat.
Vanuit Reflectieve Casestudies uit voorgaande jaren en evaluaties met studenten komen een aantal thema’s naar voren waar beginnend verpleegkundigen zich vaak handelingsverlegen voelen en waar in het onderwijs voor alle studenten meer verdieping gewenst is. Dit is aandacht voor omgaan met patiënten en hun naasten in de laatste levensfase (palliatieve zorg) en het omgaan met onbegrepen gedrag en conflicten (gerelateerd aan psychiatrie). Deze thema’s staan respectievelijk in OP1 en OP2 centraal en komen zowel bij AZS als ELiZ aan bod.
Er is een mix tussen klassikale online lesmomenten al dan niet in subgroepen. Daarnaast zullen er een beperkt aantal fysieke lesmomenten op school plaatsvinden. Zelfstudie vindt plaats aan de hand van o.a. voorbereidende opdrachten, kennisclips, literatuur.
Aanwezigheid
Tijdens de bijeenkomsten werk je regelmatig samen (critical friends groepje) en daarvoor is je aanwezigheid dus onontbeerlijk. Mocht je door ziekte of andere speciale omstandigheden een bijeenkomst missen, neem dan contact op met je docent(en) en regel met mede studenten dat je op een andere dag weer effectief mee kunt doen. De buitenlandstudenten kunnen gebruik maken van Teams, daar waar de tijdzone het toelaat.
Weekplanning OP1
De lessen vinden zowel online als op de hogeschool plaats. In verband met maatregelen rondom covid-19 kan het zijn dat de aangegeven lessen anders worden ingeroosterd dan hieronder staat aangegeven. Het rooster op HINT is leidend. Alle onlinelessen zijn geroosterd op 2 lesuren=100 minuten. De online lessen worden ingedeeld in begeleide en onbegeleide momenten. De voorbereiding en inrichting van de lessen vind je op deze ELiZ-Wikipagina onder de TAB ELiZ-RC en ELiZ-ProCo
Tabel 2. Weekplanning OP1
Weekplanning OP2
Weekplanning - aanpassing
NB: De lessen vinden zowel online als op de hogeschool plaats. In verband met maatregelen rondom covid-19 kan het zijn dat de aangegeven lessen anders worden ingeroosterd dan hieronder staat aangegeven. Het rooster op HINT is leidend. Alle onlinelessen zijn geroosterd op 2 lesuren=100 minuten. De online lessen worden ingedeeld in begeleide en onbegeleide momenten. De voorbereiding en inrichting van de lessen vind je op de ELiZ-Wikipagina o.a. te benaderen via TEAMS
Tabel 3. Weekplanning OP2 - Aangepast
De conceptplanning uit de Cursushandleiding voor OP2 is aangepast. De les in week 2.2 en 2.5. en ProCo SIMPAT-lessen staan geroosterd als fysiek moment (NB voor enkele groepen is dit een andere week). Dit kan gezien COVID-19 beleid nog online worden.
Week
Onderdeel
Begeleide uren
Onbegeleide uren
47 - 2.1
ELiZ-RC les 5: FEEDBACKGROEPSGESPREKKEN
Online
1
3
ELiZ-ProCo les 5: Onbegrepen Gedrag-VROEGSIGNALERING
Online
1
3
48 – 2.2
ELiZ-RC les 6: FEEDBACK/SO WHAT/NOW WHAT
Fysiek?
2
2
49 - 2.3
ELiZ-RC les 7: NOW-WHAT
Online
1
3
50 - 2.4
ELiZ-RC les 8: NOW-WHAT/HEROVERWEGING & REFLECTIE
Online
1
3
ELiZ-ProCo les 6: Onbegrepen Gedrag-GESPREKSTECHNIEKEN
Online
1
3
51 - 2.5
ELiZ-RC les 9: HEROVERWEGING & REFLECTIE / VRAGEN
Fysiek?
2
2
52 / 53
Kerstvakantie
1 - 2.6
ELiZ-RC les 10 : Pitches
Online
1
5
ELiZ-ProCo les 7: Onbegrepen Gedrag-FYSIEKE TECHNIEKEN
Online
1
5
3/5 - 2.8/2.10
ELiZ-ProCo les 8: Sessie met SIMPATS
Fysiek
1
6
2.9
Inleveren ELiZ-RC Eindproduct in CumLaude zie toetsing
10
9 - 3.3
Inhaalmoment ELiZ-ProCo OP1/OP2 met SIMPATS*
Totaal aantal uren OP2
12
44
*In week 3.3 worden twee inhaalmomenten geroosterd mocht je wegens ziekte/ Covid-19 beleid niet eerder mee hebben kunnen doen. Hierbij kan op beide momenten zowel Palliatieve Zorg (OP1) als Onbegrepen Gedrag(Op2) worden ingehaald. Hiervoor volgt een inschrijfmoment (aankondiging via Hint, ELiZ-Wiki-pagina, docenten).
ELiZ-RC
Proces uitvoer RC
Door het uitvoeren van een reflectieve casestudie leer je goed naar specifieke situaties te kijken, kritisch te redeneren over het eigen handelen en op nieuwe ideeën te komen die je helpen weer nieuwe vragen te stellen bij een volgende vergelijkbare situatie. Als student verpleegkunde moet je, door goed na te denken en ernaar te handelen, voortdurend de eigen grenzen verleggen zodat je steeds ingewikkelder situaties op een betere manier in de praktijk aan kan. Dergelijke casestudies worden hiermee “ijkpunten, afzetpunten” in je professionele ontwikkeling.
Hier volgt een proces voor het uitvoeren van de reflectieve casestudie waar je in de lessen en thuis mee aan de slag gaat.
--------------------------
1. INLEIDING. Je start de Reflectieve Casestudie met een inleiding met betrekking tot de casus waarin je handelingsverlegen was. Je beschrijft hierin de context waarin je handelingsverlegenheid plaatsvond (plek, jouw rol etc.) en geeft achtergrondinformatie over de patiënt. Je geeft hier ook de richting van je handelingsverlegenheid weer.
Box 1. VOORBEREIDING VAN DE REFLECTIEVE CASESTUDIE Het kiezen van een situatie.
Zoals in onderzoek gebruikelijk start je met een probleem, bij een reflectieve casestudie noemen we dit handelingsverlegenheid. Dit wil zeggen: niet weten wat te doen. Het gevoel dat ‘je met je handen in het haar zit’ is de meest krachtige aanleiding om te gaan leren. Handelingsverlegenheid is een situatie waarin een professional aarzelt om te handelen terwijl dit eigenlijk wel zou moeten. Handelingsverlegenheid ontstaat wanneer er sprake is van kennis te kort, gebrek aan vaardigheid of vertrouwen in voldoende vaardig zijn. Dit kan gepaard gaan met oordelen over jezelf en andere betrokkenen. Er kan sprake zijn van boosheid omdat jijzelf of een van de betrokkenen getriggerd raakt, uitmondend in agressiviteit of anderszins een conflictsituatie. De aarzeling kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je
lastige beslissingen moet nemen in een complexe problematiek. (Hier ligt een link met de leerlijn Verpleegkunde 1 Analyse Zorgsituatie waar je te maken hebt met ‘klinische onzekerheid’;
je onveilig voelt in een situatie, door gebrek aan ervaring of bij tegenstrijdige persoonlijke gevoelens over de betreffende situatie. (Hier ligt een link met de leerlijn Professionele Persoonlijk Ontwikkeling)
niet uit de voeten kunt met de voorgeschreven aanpak of behandellijn (bijv. vanuit de organisatie) of doordat er weinig mogelijkheden zijn om twijfels te bespreken.
In de inleiding van je casestudie geef je je handelingsverlegenheid kort weer nadat je jezelf, de setting en je patiënt hebt geïntroduceerd. Kies een situatie waarbij je betrokken bent als hulpverlener en waarin jouw handelingsverlegenheid naar voren komt en waarover je dieper zou willen nadenken. Om later de situatie te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je je aandacht goed richt op het ‘hier en nu’. Doe dat op een wijze wat ook wel ‘mindfull’ wordt genoemd, dit betekent dat je bewust ben van alles wat je waarneemt bij de ander. Niet alleen wat de ander zegt, maar ook wat de houding is, de gezichtsuitdrukking etc. Wees je bewust wat dat bij jezelf teweeg brengt. Niet alleen wat je vindt, maar ook welke gevoelens dat bij je oproept.
Het vervolg van de Reflectieve Casestudie’ bestaat uit verschillende fasen die je doorloopt betreffende deze casus
--------------------------
2. Je schrijft in de WHAT?-fase zo gedetailleerd mogelijk een ontmoeting met een patiënt waarin je je onzeker voelde over wat te doen (zie voorbeeld in Box 2). Je anonimiseert je gegevens waar het personen betreft.
Box 2 . WHAT?= het schrijven van het narratief
Je schrijft zorgvuldig in verhalende vorm de gehele situatie uit voor zover ze relevant is voor jouw bemoeienis in deze situatie en de beslissingen die je neemt. Dit verhaal is een reconstructie van de feitelijke gebeurtenissen. De scènes worden in chronologische volgorde verteld (begin – midden – einde), je mag wel flashbacks gebruiken. Het verhaal mag dialoog bevatten. Het verhaal heeft een duidelijke verteller en het bevat karakters. Gebruik de tegenwoordige tijd en gebruik levendige en precieze werkwoorden. Gebruik woorden die een beroep doen op de zintuiglijke waarneming (‘ze begint te blozen’ in plaats van ‘ze is verlegen’). Show, don’t tell. Bijvoorbeeld, niet: ‘het was een klein kamertje’, maar: ‘ik sta binnen drie stappen aan de andere kant van de kamer’. Het is in onderzoek van belang om zorgvuldig data te verzamelen om een analyse over de werkelijkheid te kunnen doen. Zorg er daarom voor dat het narratief rijke data bevat, dus heel beschrijvend, dat je het bijna als een film kunt zien wat er zich afspeelt. De vragen in het model van Borton (Tabel 2) kunnen je helpen om na te gaan of je alle aspecten die in de situatie aan de orde waren ook in het narratief hebt beschreven.
--------------------------
3. In de SO WHAT?-fase analyseer je het narratief door deze te coderen en gevonden thema’s uit te werken. Hierbij reflecteer je op deze ontmoeting met de patiënt door jezelf kritische vragen te stellen over hoe je de situatie anders had kunnen benaderen. Deze fase eindigt met het opstellen van een vraag.
Box 3 . SO WHAT?= De analyse
Je doorloopt de volgende stappen:
Lees je verhaal zorgvuldig en gedetailleerd.
Voer een kwalitatieve analyse uit van je verhaal door het koppelen van codes aan de fragmenten in je tekst (a.d.v. je handelingsverlegenheid).
Kijk bij het maken van de codes ook eens naar de situatie vanuit verschillende perspectieven, bijvoorbeeld vanuit de patiënt, de professional, de familie, andere professionals, hoe zouden zij de situatie hebben ervaren?
Orden de codes totdat je ziet wat ze gemeen hebben en geef de groepen codes een naam, dit zijn je thema’s.
De vragen in het model van Borton (Tabel 2) kunnen je helpen om na te gaan of je alle aspecten die in het narratief aan de orde waren ook in de analyse hebt meegenomen.
Formuleer bij elk thema de belangrijkste kritische vragen aan jezelf over jouw handelen: waarom doe ik dit...zoals ik nu heb gedaan? doe ik dit... goed / doe ik de goede dingen? Had ik niet beter..? Wat weet je al?
Formuleer een overkoepelende vraagstelling die je in de NOW WHAT fase kunt gaan beantwoorden
--------------------------
4. In de NOW WHAT?-fase verzamel en presenteer je informatie om de overkoepelende vraag te beantwoorden door
Doorzoeken van de literatuur a.d.h.v. specifieke deelvragen en zoekstrategie
Interview met een deskundige uit de praktijk
Lessen ELiZ-ProCo lessen en ervaringen uit AGZ-geneeskunde met betrekking tot jouw onderwerp.
Box 4 . NOW WHAT? = Verzamelen en presenteren van informatie
Neem de vraagstelling zoals je die hebt geformuleerd aan het einde van de SO WHAT fase weer voor je. Bedenk hoe je hier vanuit verschillende bronnen informatie voor kunt verzamelen. Wellicht heb je specifieke vragen voor het bestuderen van literatuur. En andere voor het interviewen van een deskundige/ expert uit de praktijk en de informatie die je haalt uit de diverse lessen die je dit semester volgt.
LITERATUUR: Je gaat nu eerst op zoek naar literatuur om deze vraag te kunnen beantwoorden. Leg de belangrijkste bevindingen uit je literatuurstudie vast zodat je deze straks kunt verwerken in deze NOW WHAT?-fase. Maak gebruik van een zoekstrategie om de wetenschappelijke databases (voor peer reviewed artikelen) te doorzoeken. Zoek ook naar relevante richtlijnen en maakt gebruik van studieboeken. Ga daarnaast opzoek naar Egodocumenten en andere bronnen die kunnen bijdragen aan verhelderen van je vragen. Wellicht heb je een congres of studiedag bijgewoond wat gerelateerd is aan jouw thema’s?
Maak dan keuzes wat je vanuit de literatuur zou willen gebruiken voor het oplossen van het vraagstuk in je casestudie. Stel vast wat de beste zorg is bij hulpvragers met deze problematiek. Kijk of er een verschil is tussen jouw oorspronkelijke handelen en de conclusie die je hebt getrokken op grond van de literatuur.
INTERVIEW: Verdiep je in literatuur voor het uitvoeren van een interview. Bedenk welke deskundige je wilt benaderen en waarom. Formuleer op basis van je ervaringen en literatuurbevindingen tot nu toe topics/vragen voor de deskundige. Neem eventueel het uitgewerkte interview op in een bijage.
Maak dan keuzes van wat je vanuit het interview kan gebruiken voor het oplossen van het vraagstuk van je casestudie. Integreer dit met je bevindingen uit de literatuur; voeg toe en vul aan.
Lessen en trainingen - ELiZ-ProCo: Gedurende het semester volg je trainingen op het gebied van Professionele Communicatie. Wat hiervan draagt bij aan de vraagstukken in jouw casestudie? Wellicht heb je kennis en ervaringen opgedaan die bijdragen aan je vraagstellingen voor je casestudie. Werk dit uit en maak dan keuzes van wat je vanuit deze ervaringen wilt gebruiken voor het oplossen voor het vraagstuk in je casestudie. Vul aan indien relevant.
Het doorlopen van de NOW WHAT-fase kan je beschouwen als een cyclisch proces waarbij je vanuit verschillende bronnen en soorten kennis antwoord probeert te krijgen op de vragen die je hebt. De uiteindelijke tekst is een samenhangend geheel.
--------------------------
5. De laatste stap is het schrijven van de HEROVERWEGING en AFRONDING. Hier beschrijf je hoe je de situatie (anders) had kunnen aanpakken, dit baseer je op de informatie uit de NOW WHAT fase. Of je komt tot de conclusie dat je goed gehandeld hebt en dat je het een volgende keer weer zo zou doen, ook dit beargumenteer je met je bronnen. Je kijkt hierbij terug op je narratief en eerder geformuleerde thema’s.
Box 5. De HEROVEWGING: terugblik op de handelingsverlegenheid in de specifieke situatie
Neem je je oorspronkelijke beslissing over de zorg, behandeling of interventie in heroverweging. Er zijn de volgende mogelijkheden:
Je volgt wat je in de literatuur hebt gevonden en wat iets anders is dan wat jij hebt gedaan. Beargumenteer waarom het voor jou in deze situatie passend is om de bevindingen uit de literatuur te volgen en geef aan hoe je de betreffende zorg in de concrete situatie vormgeeft. Hoe draagt de mening van de expert en andere bronnen , zoals verhaal ervaringsdeskundige/egodocument mee in je heroverweging?
Je blijft bij je oorspronkelijk idee. Beargumenteer waarom je dat doet. Je hebt redenen om af te wijken van wat op grond van het “beste bewijs” aangewezen zou zijn om te doen. Hoe draagt de mening van de expert en andere bronnen mee in je heroverweging?
Je doet iets anders: je doet niet wat je in eerste instantie dacht maar ook niet wat de literatuurbronnen suggereren om te doen. Beargumenteer waarom je iets anders doet. Hoe draagt de mening van de expert en andere bronnen mee in je heroverweging?
Je vindt in de literatuur de theoretische onderbouwing voor wat jij hebt gedaan en wat jij vindt dat het beste was om te doen. Licht dit toe waarbij je gebruik maakt van de literatuur. Hoe draagt de mening van de expert en andere bronnen mee in je heroverweging?
De vragen in het model van Borton (Tabel 2) kunnen je helpen om na te gaan of je alle overwegingen die je hebt bedacht of gevonden ook hebt beschreven.
Vervolgens schrijf je de HEROVERWEGING. In dit onderdeel geef je je antwoord op je vraagstelling vanuit de verschillende bronnen met hierbij je gemotiveerde keuzes (a t/m d) over hoe je deze situatie had kunnen aanpakken.
AFRONDING : Van individueel naar algemeen.
Beschrijf wat je nu hebt geleerd: wat neem je uit deze casus mee naar volgende casussen?
En welke inzichten komen uit je analyse van deze casus voort die ook buiten deze casus belangrijk zijn?
--------------------------
Tabel 2: Model van Borton: Framework for reflective practice
What?-fase:
beschrijvend niveau van reflecteren.
So What?-fase:
theoretisch- en kennisvormingsniveau van reflecteren
Now What?- fase:
actie-georiënteerd niveau van reflecteren
Wat …
Dus wat...
Wat heb ik nu nodig om:
is het dilemma, conflict, uitdaging, punt van zorg of probleem?
is de rol van de student in de situatie en wat hij/zij wilde bereiken?
zijn de acties die de student ondernam?
zijn de reacties van patiënt en omgeving?
zijn consequenties voor de patiënt, de student zelf, andere betrokkenen?
zijn de reacties en gevoelens die dit veroorzaakten bij de patiënt, student zelf en andere betrokkenen?
vertelt mij dit, leert mij dit, impliceert dit, betekent dit, zegt dit over
mijzelf, de patiënt, anderen,
onze relatie,
mijn patiëntenzorg,
het zorgmodel dat ik gebruik,
mijn attitude/houding en die van, patiënt, anderen.
waren mijn gedachten toen de situatie zich afspeelde, waar baseerde ik mijn acties op baseerde
welke andere kennis kan in bij de situatie inbrengen (experiental, personal, scientific).
wat had ik kunnen doen om de situatie beter te maken/laten verlopen
hoe kijk ik nu naar de situatie
welke bredere vraagstukken er komen er naar voren naar aanleiding van de situatie.
Dingen te verbeteren
Niet meer vast te lopen
Patiëntenzorg te verbeteren
Situatie op te lossen
Zich beter te voelen/ beter om te gaan met
Welke bredere vraagstukken overwogen moeten worden wil dit tot succes leiden
Welke consequenties brengt dit met zich mee?
--------------------------
REFLECTIE OP LEREN
Afsluitend reflecteer je op basis van je Reflectieve Casestudie en ervaringen opgedaan in ELiZ-ProCo en samenwerking met Critical Friends op wat je geleerd hebt t.a.v van je competenties en formuleer je minimaal 2 leerwensen gerelateerd aan de CanMeds Hbo-Verpleegkunde, zoals beschreven in de BN2020 en geef je aan hoe je hier in semester 2 aan wilt werken tijdens je stage en de lessen. Denk hierbij aan je keuzes voor Semester 2 voor de Cursus Leven Lang Leren en de koppeling met je startdocument van je stage voor Semester 2.
--------------------------
PRESENTATIE
In de vorm van een 5 minuten pitch presenteer je je Reflectieve Casestudie in les van ELiZ-RC. Naast de 5 minuten pitch is er 5 minuten ruimte voor vragen/discussie. De wijze van pitchen mag je zelf invullen (Pécha Kucha, Prezi, Poster…..) mits deze inhoudelijk voldoet aan de elementen van de reflectieve casestudie.
Zie ook toetsing en beoordelingsformulier
RC-artikelen
De methode van de reflectieve casestudie is ontwikkeld door aan de Hogeschool Rotterdam en er zijn diverse publicaties over verschenen over de theorie en toepassing.
Theorie
de Lange, J., & ter Maten-Speksnijder, A. J. (2014). WHAT, SO WHAT en NOW WHAT?. Verpleegkunde, 29(4), 4-11.
Bekijk het materiaal bij Les 1 en kijk of je nog vragen hebt
Neem de onderstaande ingesproken PowerPoints door waarin aan de hand van 2 voorbeeld producten de INLEIDING en de WHAT FASE worden besproken.
Werk dan voor jezelf de INLEIDING en WHAT FASE van je eigen casus zoveel mogelijk uit. Deel dit met voor de les op aanwijzing van de groepsdocent binnen je Critical Friendsgroepje/ leskanaal in TEAMS
Tijdens de les
Bespreken we vragen,
Krijg je verdere instructie/ tips
Krijg je feedback van CFs op je eerste uitwerkingen
Je kan na de les
Verwoorden wat de Reflectieve Casestudie inhoud en welke stappen je hiervoor moet ondernemen voor het onderzoeken van je eigen handelingsverlegenheid;
Zorgvuldig de werkelijkheid beschrijven in een verhaal (= narratief) waarin de hulpverleningsrelatie centraal staat en je handelingsverlegenheid tot uiting komt;
Vormgeven aan de INLEIDING en de WHAT FASE
-----------------
Inleiding & WHAT Fase met voorbeelden
Doorloop de Ingesproken PowerPoint en ga aan de slag met de voorbeelden.
NB: het ingesproken stuk begint bij 'De Methodiek'.
Bekijk het materiaal bij Les 2 en kijk of je nog vragen hebt
Werk voor jezelf de INLEIDING en WHAT FASE van je eigen casus verder uit. Vraag feedback van een Critical Friend waar nodig. Twijfel je over je casus, leg voor aan je docent.
Deel je uitwerking voor de les (die plaats vindt in week 1.6) op aanwijzing van de groepsdocent binnen je Critical Friendsgroepje/ leskanaal in TEAMS.
Krijg je feedback van CFs op je INLEIDING/WHAT Fase
Gaan we in op de SO WHAT Fase
Na de les
Als onderdeel van/ na de les neem je de onderstaande ingesproken PowerPoint door waarin aan de hand van 2 voorbeelden de SO WHAT FASE wordt besproken.
---------------------
SO WHAT fase met voorbeelden
Na het schrijven van de inleiding en het narratief, de What Fase (beschrijvend niveau van reflecteren) volgt de So WHAT fase (Theoretisch en kennisvormingsniveau van reflecteren). Hoe haal je de belangrijkste thema's en vragen uit je situatie en kom je tot een vraagstelling waarmee je de Now What Fase in kunt (Actie georienteerd niveau van reflecteren)
In de volgende Ingesproken PowerPoint nemen we je aan de hand van de 2 voorbeelden mee in de So WHAT Fase (zie ook bij RC-Les 2 waar we ingaan op de Inleiding en What-Fase)
De Ingesproken PowerPoint met betrekking tot the SoWHAT Fase is opgedeeld in 1. Wat houdt deze fase in, 2. Kwalitatieve analyse open coderen, 3. Kwalitatieve analyse axiaal coderen en thema's vormen, 4 komen tot een vraagstelling.
Theoretisch- en kennisvormingsniveau van reflecteren
Vanwege aangescherpte Covid-19 beleid (berichtgeving met toelichting volgt via Teams/Hint) zal de geplande fysieke les op school geen doorgang vinden. De les zal volgens rooster online plaatsvinden.
Doel deze week
SO WHAT fase: Zorgvuldig analyseren van het narratief door deze te coderen, gevonden thema’s uit te werken en kritisch te reflecteren m.b.v. model van Borton leidend tot een onderzoeksvraag voor de NOW WHAT fase. De vraag is gerelateerd aan de handelingsverlegenheid en ziektebeeld van de patiënt.
Feedback geven en ontvangen.
Voorbereiding les 4 ELiZ-RC
Ga verder met verwerken feedback/uitschrijven/afronden INLEIDING en WHAT FASE
Bereid je voor op de SO WHAT fase door deze o.a. aan de hand van het voorbeeld materiaal te doorlopen (Zie powerpoints onder tab RC-les 3)
Maakt een start met coderen van je eigen Narratief.
Tijdens de les
Bespreken we vragen,
Krijg je feedback van CFs op je INLEIDING/WHAT Fase
Gaan we in op de SO WHAT Fase en komen tot vraagstelling
Staan we stil bij Feedback geven Tussenproduct les 5/6
Na de les
Ga je verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en lever je je Tussenproduct in zoals beschreven in de Cursushandleiding en onder de Tab Toetsing en bereid je voor op RC-les 5.
RC-les 5
FEEDBACKGESPREKKEN
les online of op locatie afhankelijk van roostering
opzet ook in afstemming met groepsdocent
Doel deze week (wk 2.1)
Feedback geven en ontvangen op Tussenproduct in CF-groepen.
Algemene feedback docent
Voorbereiding les 4 ELiZ-RC
Bereid je voor op feedbackgesprekken in de les met Critical Friends en Docent. Je formuleert kritische vragen over de Reflectieve Casestudies van je Critical Friends en geeft en ontvangt feedback van Critical Friends. Je hebt daarvoor je Tussenproduct al eerder gedeeld met je CF (zie ook formatieve toetsing)
Tijdens de les
Krijg je feedback van CFs op je Tussenproduct: INLEIDING/WHAT Fase
Gebruik je hierbij het Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct
Groepsdocent sluit aan bij de bespreking in de Critical Friends groep zoals jullie dat in de eigen klas hebben besproken .
Na de les
Ga je verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en verwerken van de feedback.
In de volgende bijeenkomst gaan we verder in op vragen nav de verkregen en verwerkte feedback en start je afhankelijk van waar je bent in het proces met de Now What fase.
Afhankelijk van inlevermoment en afspraken met de docent ontvang je individuele feedback op hoofdlijnen op je Tussenproduct welke geupload wordt in CumLaude
Powepoint Algemene Feedback tussenproducten
RC-les 6
Feedback/ NOW-WHAT
fysiek op school
Doel deze week
Feedback geven en ontvangen op Tussenproduct
Overkoepelende Vraagstelling en Now What fase
Voorbereiding les 6 ELiZ-RC
Ga verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en verwerken van de feedback van CF en algemene feedback.
Afhankelijk van inlevermoment en afspraken met de docent ontvang je individuele feedback op hoofdlijnen op je Tussenproduct welke geupload wordt in CumLaude. Neem je vragen hierover mee naar de les
Tijdens de les
Gaan we verder in op vragen nav de verkregen en verwerkte feedback en start je afhankelijk van waar je bent in het proces met de Now What fase.
Na de les
Ga je verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en verwerken van de feedback.
In de volgende bijeenkomst gaan we verder in op vragen nav de verkregen en verwerkte feedback en start je afhankelijk van waar je bent in het proces met de Now What fase.
RC-les 7
NOW-WHAT
online
Doel deze week
Overkoepelende Vraagstelling en Now What fase
Voorbereiding les 6 ELiZ-RC
Ga verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en verwerken van de feedback
Bereid je voor op de Now What fase (zie ook tab Proces-uitvoer RC)
Tijdens de les
Gaan we verder in op vragen nav de verkregen en verwerkte feedback
Kijken we naar de overkoepelende vraag
Gaan we dieper in op de Now What fase.
Na de les
Ga je verder met uitwerken van Now What fase: ga op zoek naar literatuur en bereid je voor op een interview met een expert..
RC-les 8
HEROVERWEGING/ & REFLECTIE
online
Doel deze week
Vanuit de beantwoording van de vraagstelling in de NOW WHAT fase komen tot een HEROVERWEGING: een conclusie over hoe je de situatie had kunnen aanpakken
Voorbereiding les 8 ELiZ-RC
Ga verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie en verwerken van de feedback
Bereid je voor op de heroverweging en reflectie op leren (zie ook tab Proces-uitvoer RC)
Tijdens de les
Gaan we verder in op vragen nav de verkregen en verwerkte feedback
Kijken we naar de heroverweging
Gaan we dieper in op de reflectie op leren
Na de les
Ga je verder met het afronden van je eindproduct
RC-les 9
PITCH
(in afstemming docent en tempo van de klas)
Doel deze week
Je werkt aan de afronding van je reflectieve casestudie
Presenteren van je reflectieve casestudie
Voorbereiding les 9 ELiZ-RC
Ga verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie
Bereid je voor op de het presenteren van je reflectieve casestudie dmv een PITCH. De wijze van pitchen mag je zelf invullen (Enkele slides, Prezi...) mits deze inhoudelijk voldoet aan de elementen van de reflectieve casestudie. Zie ook het bijbehorende PEERFEEDBACKFORMULIER-PITCH ELiZ-Refeletieve Casestudie.
Zorg er ook voor dat je het stuk vooraf met minstens één critical friend uitwisselt en formuleer vragen over voor de PITCH van je medestudent
Tijdens de les
PITCHES en Feedback en -Forward
Na de les
Ga je verder met het afronden van je eindproduct en neem je feedback uit de PITCH mee
RC-les 10
PITCH en/of VRAGENUUR
(in afstemming docent en tempo van de klas)
Doel deze week
Je werkt aan de afronding van je reflectieve casestudie
Presenteren van je reflectieve casestudie
Voorbereiding les 9 ELiZ-RC
Ga verder met uitwerken van je Reflectieve Casestudie
Bereid je voor op de het presenteren van je reflectieve casestudie dmv een PITCH. De wijze van pitchen mag je zelf invullen (Enkele slides, Prezi...) mits deze inhoudelijk voldoet aan de elementen van de reflectieve casestudie. Zie ook het bijbehorende PEERFEEDBACKFORMULIER-PITCH ELiZ-Refeletieve Casestudie.
Zorg er ook voor dat je het stuk vooraf met minstens één critical friend uitwisselt en formuleer vragen over voor de PITCH van je medestudent
Tijdens de les
PITCHES en Feedback en -Forward
Na de les
Ga je verder met het afronden van je eindproduct en neem je feedback uit de PITCH mee
RC - Voorbeelden
Hieronder staan voorbeelden van reflectieve casestudies van voorgaande jaren. Deze zijn bedoeld ter inspiratie en als lesmateriaal. Studenten kunnen in de les adhv criteria beoordelingsformulier/ Model van Borton feedback geven en discussie voeren. Er is toestemming van de student om dit materiaal te delen.
Tijdens de ProCo lessen verdiep je vaardigheden t.a.v. persoonsgerichte communicatie. Welke techniek je ook hanteert. Alles valt en staat met je basishouding en vermogen om aan te sluiten bij de patiënt. In de lessen oefen je daarom met empathisch luisteren en kritisch kijken naar je grondhouding. Je begint hiermee in de oriëntatieweek. Hoe kan ik present zijn en aansluiten bij de behoeften van de ander en blijf ik me bewust van wat er bij mij als professional speelt. Je maakt kennis met verbindend communiceren en hoe dit ondersteunt bij psychosociale zorg en motiverende gespreksvoering (zie Duprez, Jedeloo, Van Hecke, 2017 in van Staa e.a., 2017).
Gesprekstechnieken
In dit semester komen er twee gesprekstechnieken aan de orde: Psychosociale zorg, en motiverende gespreksvoering. Denk hierbij aan de zorg bij de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeval of het krijgen van een chronische ziekte of patiënten met een palliatieve zorgvraag. Je komt psychosociale zorg in alle zorgsettings tegen. Geplande psychosociale zorg houdt in dat je als verpleegkundige gestructureerd tijd en aandacht besteedt aan problemen die de patiënt ervaart als gevolg van de ziekte. Hierbij kan je gebruik maken van de SCEGS (Bakker e.a. 2014), een instrument die je helpt de psychosociale status in kaart te brengen en ook onderdeel is van Klinisch Redeneren.
Als het gaat om het bevorderen van zelfmanagement en het bespreken van ‘ongezond’ gedrag, dan is ‘motiverende gespreksvoering’ een gesprekstechniek die je kan inzetten. Motiverende gespreksvoering kan je echter ook inzetten als het gaat om gedragsverandering op kleinere schaal, om de patiënt te coachen en aan te sluiten bij wat hij/ zij nodig heeft.
Thema’s
Vanuit Reflectieve Casestudies uit voorgaande jaren en evaluaties met studenten komen een aantal thema’s naar voren waar beginnend verpleegkundigen zich vaak handelingsverlegen voelen en waar in het onderwijs voor alle studenten meer verdieping gewenst is. Dit is
aandacht voor omgaan met patiënten en hun naasten in de laatste levensfase (palliatieve zorg) en;
het omgaan met onbegrepen gedrag en conflicten.
Deze thema’s staan respectievelijk in OP1 en OP2 centraal.
OP1: Palliatieve Zorg
*Uit de cursushandleiding
ELiZ-ProCo OP1 : ‘Palliatieve Zorg’ – in gesprek met patiënten
en hun naasten in de palliatieve fase
Vragen die je als verpleegkundige kan hebben in situaties met patiënten in de laatste levensfase zijn bijvoorbeeld: Hoe stel ik me op, wat betekent het voor iemand? Hoe ondersteun ik de omgeving? Hoe kom ik in gesprek met de patiënt over hun naderend levenseinde en de invulling van de palliatieve zorg?
Je verdiept op het gebied van verpleegkundige ethische waarden en eigen waarden in kader van palliatieve zorg. Vanuit (verbindend) communiceren kijk je naar de gewenste relatie en:
eigen gedachten en gevoelens bij sterven en de dood
eigen normen en waarden
wat maakt zo’n gesprek moeilijk
gesprek met patiënt en naaste over wensen / voorkeuren voor toekomst voorbereiden en oefenen
zingeving in palliatieve fase
spirituele zorg/ zingeving
zelfmanagement en eigen regie
Aan de hand van aangereikte casuïstiek oefen je met een simulatiepatiënt een palliatieve zorg casus. Hierbij kan je kiezen uit een casus gericht op
Fase 1 Palliatieve zorg met ziekte-gerichte behandeling,
Fase 2 Palliatieve zorg gericht op symptoombestrijding,
Fase 3 Palliatieve zorg in de stervensfase.
Je formuleert hierbij je eigen leerdoelen en focus met betrekking tot inzetten van gesprekstechnieken als SCEGS en motiverende gespreksvoering (Zie ook formatieve toetsing).
Bij AZS-geneeskunde komen de geneeskundige aspecten van Palliatieve Zorg aan bod.
Verdiep je in de SCEGS uit Pro-Active Nursing (Bakker, Heycop & ten Ham, 2014).
Lees: paragraaf 3.1 t/m 3.2 van Hoofdstuk 3: Communicatie: De basis van zelfmanagementondersteuning (Duprez, Jedeloo & Van Hecke, 2017) uit van Staa e.a (2017).
Lees §14.1 t/m 14.3: Zelfmanagement en eigen regie aan het einde van het leven (Witkamp en Rietjens, 2017 ) uit van Staa e.a (2017) .
Sta stil bij jouw ervaring met palliatieve zorg en wat jij hierin belangrijk vindt zowel privé als in de rol van zorgprofessional. Welke vragen heb jij?
Heb je een casus uit je eigen ervaring (school/ privé)?
Doelen na deze week
Je bent op de hoogte van inhoud en opzet van het onderdeel Professionele Communicatie binnen het vak ELiZ en weet hoe het zich verhoudt ten opzichte van de Reflectieve Casestudy
Je hebt inzicht in ervaringen, normen en waarden t.a.v. de dood en palliatieve zorg van verpleegkundigen
Je kunt uitleggen hoe persoonsgerichte communicatie bijdraagt aan zelfmanagementondersteuning in palliatieve zorgverlening door verpleegkundigen
Je kunt benoemen wat geplande psychosociale zorg inhoudt en hoe je hierbij de adapatieve opgaven en SCEGS kunt betrekken
Je kunt de SCEGS inzetten in een casus gerelateerd aan Fase 1 van het Palliatieve zorgpad
Doe eens de Zelftest van Stichting Stem (Sterven op je eigen manier) mbt leefstijlen die van invloed zijnop hoe patienten denken en spreken over het einde van hun leven: https://www.stichtingstem.info/Wat-herken-jij.(Zie ook Mies 2015 en hfdstk 14.4 p 280 in van Staa e.a. 2017). Vorm jezelf een mening over de uitkomst van de test en ook wat dit betekent in relatie tot ondersteuning van patienten.
----------
PowerPoint ProCo Les 1 - Palliatieve Zorg
Casus voor zelfstandige opdracht
Deze casus hoort bij de opdracht bij les 1 welke wordt toegelicht in de les. Je gaat hierbij aan de slag met eigen vaardigheden oefenen m.b.v. van de SCEGS. Zie ook de PowerPoint
Palliatieve zorg als je niet meer beter wordt – ziekte gerichte behandeling.
Weekdoelen
Je kan uitleggen hoe (geplande) psychosociale zorg is in te inzetten in palliatieve zorg gerelateerde gesprekken;
Je kunt de SCEGS inzetten in een rollenspel gerelateerd aan Fase 1 van het Palliatieve zorgpad;
Je weet dat je motiverende gespreksvoering kan inzetten in de verschillende palliatieve zorgfasen
Onderwerpen
Persoonsgerichte communicatie
Gesprek oefenen a.d.h.v. casus Fase 1.Palliatieve zorg met ziekte gerichte behandeling
Voorbereiding les 2 ELiZ-ProCo
Verdiep je in de SCEGS uit Pro-Active Nursing (Bakker, Heycop & ten Ham, 2014).
Lees: Mies, 2015. Hoofdstuk 1. Markering van de palliatieve fase, vroege signaleren, vroege gesprekken p.19-27.
Lees Mies, 2015. Hoofdstuk 2. Bespreken van levenseinde p.39-48.
Werk de opdracht verder uit van de casus van Mw. Azari van de vorige les. Neem de voorbereiding mee naar de les
Zie ook PowerPoint les 1 en 'aanvullingen' onder Tab Proco-les1
----------
PowerPoint ProCo Les 2 - Palliatieve Zorg
ProCo-les 3
Voorbereiding les 3 ELiZ-ProCo
Lees Paragraaf 3.3 t/m 3.4 van Hoofdstuk 3: Communicatie: De basis van zelfmanagementondersteuning (Duprez, Jedeloo & Van Hecke, 2017) uit van Staa e.a (2017);
Lees Paragraaf 14.3 t/m 14.6: Zelfmanagement en eigen regie aan het einde van het leven (Witkamp en Rietjens, 2017 ) uit Van Staa e.a (2017)
Stel de ‘surprise question’ (zie PowerPoint les 2)
Bekijk de Casuistiek Simulatie ELiZ-ProCo op Cumlaude/ Of onder de Tab Proco-Les 4(SIMPATS). Ga bij jezelf na welke aandachtpunten je voor jezelf hebt in gesprekken met een palliatieve patiënt. Zijn er zaken waar je moeite mee hebt? Waar zou je mee willen oefenen? Schrijf dit voor jezelf op en neem mee naar de komende les
Wat is het verschil in grondhouding (en wat doet dat met de cliënt)?
Wat is het verschil qua gebruikte gespreksvaardigheden (en wat is het effect)?
Welke actieve ingrediënten worden in de beide filmpjes gebruikt danwel gemist (en wat is het gevolg daarvan)?
ProCo-les 4 (SIMPATS)
In deze 4e les vinden gesprekken met simulatiepatiënten (SIMPATS) plaats in kleine groepjes (max 4 studenten). Deze zijn ivm roostering en Coronabeleid gepland in week 2.7 t/m 2.10. Er izijn per klas 4 lesuren ingeroosterd.
Een nadere indeling mbt tot welk van de 4 lesuren jij aan de slag gaat volgt in week 2.6 samen met instructie van de docent over de invulling.
Je kiest een van de vier casussen (zie document hieronder/cumlaude) en bereidt het gesprek voor, krijgt feedback en verwerkt deze in een korte reflectie. Hiervoor gebruikt je:
Onderstaande video's zijn een voorbeeld van hoe de gesprekken zouden kunnen verlopen en kunnen je helpen hier beter inzicht in te krijgen. In de situaties die je hierin ziet is het de verpleegkundige gelukt om het gesprek op te starten en om het onderwerp aan te snijden waar zij over wilde praten. Dan loopt zij echter vast. Zou jij weten hoe je het gesprek zou moeten voortzetten? Probeer je in te leven in de casussen en kijk welke technieken je zou kunnen inzetten om het gesprek verder op gang te helpen.
Open Bare Les: It takes a village' | Persoonsgerichte (palliatieve) zorg in een verandering van tijdperk
Op 8 oktober heeft lector Marieke Groot (Kenniscentrum Zorginnovatie IVG) haar openbare les gehouden. Deze gaat precies over ons EliZ-ProCo thema dit kwartaal. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan je de Openbare les terugkijken en ook de publicatie downloaden.
Gezien worden als mens en niet als ziek(t)e is van groot belang als we in contact zijn met professionals. Toch ligt de focus nog altijd op de professionele zorg en welzijn. Het centraal stellen van wat een persoon nodig heeft om zich gezond en gelukkig te voelen schiet er helaas vaak bij in. Marieke Groot, lector Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg, vertelde tijdens haar openbare les over hoe zij een bijdrage gaat leveren aan het daadwerkelijk persoonsgericht werken in zorg en welzijn.
ELiZ-ProCo OP2: Oog voor onbegrepen gedrag: ‘Conflict of Verbinden’
Onbegrepen gedrag komt veel voor. In verschillende vormen en bij aandoeningen zoals dementie, Niet aan geboren hersenletsel (NAH) en Gerontopsychiatrische (GP) problematiek, Psychiatrie. Wanneer patiënten ‘onbegrepen’ gedrag vertonen kan het gaan om situaties waarin verbale of fysieke agressie van patiënten meespeelt. Vragen die dan spelen zijn o.a: Waar komt dit gedrag vandaan? Heb ik iets verkeerd gedaan? Past dit bij het ziektebeeld, of welk ziektebeeld zou zich hier manifesteren? Hoe kan ik hierop reageren. Hoe zorg ik dat ik in verbinding blijf met mezelf en de patiënt en er geen conflict ontstaat of dat het conflict uit de hand loopt? Wat doe ik het als het fysiek uit de hand loopt?
Je verdiept op het gebied van verpleegkundige ethische waarden en eigen waarden in kader van onbegrepen gedrag en persoonlijke veiligheid. Vanuit (verbindend) communiceren kijk je naar
de eigen gedachten en gevoelens bij onbegrepen gedrag
eigen normen en waarden
wat maakt het gesprek aan gaan/ handelen moeilijk maakt
het ontstaan van conflicten en weer in verbinding komen.
Daarnaast maak je kennis met enkele fysieke technieken als aanzet voor verdere scholing en verdieping.
Het geneeskundig aspect van waaruit agressie en boosheid kunnen ontstaan komt aan de orde bij AZS-geneeskunde. Bij ELiZ-ProCo leer je om te gaan met het gedrag in verschillende fases:
Vroeg signalering, omgaan met boosheid gesprekstechnieken, fysieke technieken wanneer conflict uit de hand loopt. Tijdens de les met simulatiepatiënten gaan we verschillende situaties uitspelen
ProCo-les 5
Voorbereiding les 5 ELiZ-ProCo
Sta stil bij je eigen ervaringen met ‘Onbegrepen gedrag.’
Verdiep in ‘Onbegrepen gedrag’ door te zoeken op het internet wat je hierover kunt vinden
Beschrijf voor jezelf wat jij te leren hebt ten aanzien van het herkennen en omgaan met ‘Onbegrepen Gedrag’ en ontstaan en voorkomen van conflicten.
Aanvullende studiematerialen les 5 - Podcast casus
ProCo-les 6
Voorbereiding les 6 ELiZ-ProCo
Verdiep je in welke vroegsignaleringsmethoden bij jou op stage worden gebruikt. Denk naast eerder genoemde zaken ook aan bijvoorbeeld screeningsinstrumenten
Verdiep in ‘Onbegrepen gedrag’ en ontstaan van boosheid en agressie door te zoeken op het internet wat je hierover kunt vinden
Werk uit welke gesprekstechnieken er zijn om escalatie te voorkomen en wat jouw ervaring is met de-escalatie
In deze les vinden gesprekken met simulatiepatiënten (SIMPATS) plaats. Deze zijn gepland in week 2.8 & 2.10. Er zijn per klas 2x2 lesuren ingeroosterd wat betekent dat per week de helft van de klas aan de beurt is.
De definitieve verdeling en planning wordt uiterlijk in week 2.6 door de docent gemaakt. Ook verdere instructie over de invulling volgt dan.
Je kiest een van de vier casussen (zie document hieronder/cumlaude) en bereidt het gesprek voor, krijgt feedback en verwerkt deze in een korte reflectie. Gebruik hierbij het Formulier ELiZ-ProCo OP2 Onbegrepen gedrag (zie hieronder)
Voor diegenen die wegens Quarantaine/ziekte niet bij de simpatsles konden zijn, zijn er 2 mogelijkheden om het geheel af te ronden voor 'gelegenheid 1'.
Dat is deelnemen aan de inhaalles met simpat in week 3.3. of het uitvoeren van de vervangende opdracht.
We hebben nu in week 3.3 1 moment op maandag (blok 1+2) en 1 moment op donderdag (blok 1+2) gepland voor de inhaalles. Hiervoor volgt een inschrijfing (stem af met je ProCo-docent).
NB: Of je nu kiest voor de vervangende opdracht OP2 of het inhaalmoment: het "Formulier ELiZ-ProCo-OP2-Onbegrepen gedrag-2020-21" moet dan uiterlijk maandag 8 maart vóór 12 uur week 3.4 in de ProCo-inlevermap zijn ingeleverd om het voldoende ELiZ-cijfer nog voor gelegenheid 1 in te voeren. Ben je dan te laat/ niet ingeleverd, dan krijg je een NA voor gelegenheid 1 en wordt het voldoende cijfer bij een herkansingsmoment ingevoerd, mits de formulieren dan wel zijn ingeleverd.
NB als het cijfer voor ELiZ-RC al een NA is op basis van de overige criteria (woorden, missen formulier Pitch, missen formulier Tussenproduct) of een onvoldoende is, dan wordt dit cijfer/NA volgens afspraak sowieso meteen ingevoerd (vanaf 10 feb en vóór maandag 15 feb 12.00 uur). Hiermee blijft iedereen op schema voor de herkansing (dat staat op maandag 22 maart voor 12 uur) en dien je bij inleveren herkansing te zorgen dat alles compleet is.
We zetten de ProCo-inlevermap vanaf 15 februari weer open voor het inleveren van de vervangende opdracht/ inhaal-moment voor 8 maart 12.00 uur.
Gedurende het semester zijn er formatieve toetsmomenten en lever je als summatieve toets het verslag van de Reflectieve Casestudie inclusief bijlagen in. Zie curshandleiding op CumLaude (leidend) en tabs.
Op CumLaude vind je
De Toetsmatrijs
Beoordelingsformulier Eindopdracht - Ervaringsgericht Leren in de Zorg - leerjaar 2020-21
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC PITCH
Formulier ELiZ-ProCo OP1 - Palliatieve Zorg
Formulier ELiZ-ProCo OP2-Onbegrepen Gedrag
Toetsing – aanpassing
In de studiehandleiding p.7 paragraaf 4.1 en in het beoordelingsformulier worden voorwaardelijke criteria gesteld voor de beoordeling van de Eindopdracht. Gezien het Covid-19 beleid en aanpassing in roostering vindt de volgende aanpassing plaats:
Deelname aan de ELiZ-ProCo SIMPATSlessen en aanleveren van
Formulier ELiZ-ProCo OP1 - Palliatieve Zorg
Formulier ELiZ-ProCo OP2-Onbegrepen Gedrag
zijn nu niet voorwaardelijk voor het nakijken maar wel voorwaardelijk voor het toekennen van het cijfer in Osiris. De ProCo- formulieren dienen uiterlijk 8 februari vóór 12 uur te zijn ingeleverd in CumLaude in de daarvoor aangemaakte inlevertaken.
Dit houdt in dat wanneer je aan de andere voorwaarden voldoet bij het inleveren van je eindproduct
Aantal woorden: min. 3600 max 4400
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC PITCH
je product wordt nagekeken en beoordeeld met een cijfer en het beoordelingsformulier wordt geupload in CumLaude.
Indien niet aan deze drie voorwaardelijke items voor het nakijken wordt voldaan, wordt er geen cijfer maar NA toegekend, wordt algemene feedback gegeven op het beoordelingsformulier en wordt deze geupload in Cumlaude en wordt de NA ingevoerd in Osiris.
Bij een voldoende wordt het cijfer ingevoerd op het moment dat de compleet ingevulde ProCo formulieren inclusief feedback en reflectie beiden zijn ingeleverd in CumLaude in de daarvoor aangemaakte apparte inlevertaken voor 8 februari. Anders volgt een NA.
Cijfers kunnen vanaf woensdag 10 februari gepubliceerd worden en zijn uiterlijk maandag 15 februari voor 12 uur bekend.
De toets wordt beoordeeld door de eigen ELiZ-RC docent, in afstemming met een andere ELiZ-docent. Afstemming is noodzakelijk bij een mogelijk onvoldoende beoordeling en verder op aangeven van de eigen docent.
Summatief: Eindtoets
*uit de cursushandleiding
De eindopdracht ‘Ervaringsgericht Leren in de Zorg’ is de Reflectieve Casestudie. Hierbij worden deelname aan de ELiZ-ProCo lessen, geven van peerfeedback op verschillende momenten en een PITCH van de Reflectieve Casestudie als voorwaardelijk gesteld. Zie bijlage 1 voor het beoordelingsformulier
Planning summatieve toets: inleveren eindopdracht
Je levert de eindopdracht inclusief de voorwaardelijke bewijsstukken in via CumLaude Learning, uiterlijk kalenderweek 4 op maandagochtend 25 januari voor 12.00 uur. De voorwaardelijke bewijsstukken wordt apart geüpload in dezelfde inlevertaak bij de eindtoets. Alle onderdelen zijn systematisch vastgelegd onder de volgende code: je voor-en achternaam, je studentnummer, cursuscode, product, studiejaar en gelegenheid/kans.
De herkansing kan worden ingeleverd in CumLaude voor kalenderweek 12 maandag 22 maart 2021 om 12.00 uur.
De toets wordt beoordeeld door een andere dan de eigen ELiZ-RC docent. Beide docenten stemmen af waar nodig
Toetsing – aanpassing
In de studiehandleiding p.7 paragraaf 4.1 en in het beoordelingsformulier worden voorwaardelijke criteria gesteld voor de beoordeling van de Eindopdracht. Gezien het Covid-19 beleid en aanpassing in roostering vindt de volgende aanpassing plaats:
Deelname aan de ELiZ-ProCo SIMPATSlessen en aanleveren van
Formulier ELiZ-ProCo OP1 - Palliatieve Zorg
Formulier ELiZ-ProCo OP2-Onbegrepen Gedrag
zijn nu niet voorwaardelijk voor het nakijken maar wel voorwaardelijk voor het toekennen van het cijfer in Osiris.
Dit houdt in dat wanneer je aan de andere voorwaarden voldoet bij het inleveren van je product
Aantal woorden: min. 3600 max 4400
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct
Peerfeedbackformulier ELiZ-RC PITCH
je product wordt nagekeken en beoordeeld met een cijfer en het beoordelingsformulier wordt geupload in CumLaude. Het cijfer wordt ingevoerd op het moment dat de compleet ingevulde ProCo formulieren inclusief feedback en reflectie beiden zijn ingeleverd in CumLaude.
Indien niet aan deze drie voorwaardelijke items voor het nakijken wordt voldaan, wordt er geen cijfer maar NA toegekend, wordt algemene feedback gegeven op het beoordelingsformulier en wordt deze geupload in Cumlaude en wordt de NA ingevoerd in Osiris.
De toets wordt beoordeeld door de eigen ELiZ-RC docent, in afstemming met een andere ELiZ-docent. Afstemming is noodzakelijk bij een mogelijk onvoldoende beoordeling en verder op aangeven van de eigen docent.
Formatief
*uit de cursushandleiding
Voor ELiZ-RC
Voor het methodisch uitvoeren van de Reflectieve Casestudie zie bijlage 1 en het aangeboden lesmateriaal.
In de lessen worden ieders bevindingen besproken. Elke student bespreekt met minimaal twee medestudenten de uitwerkingen van elke fase om elkaar te stimuleren kritische vragen te stellen. Je wordt hiermee elkaars ‘Critical Friend (CF)’.
De docent ondersteunt je bij het toepassen van de methode voor het uitvoeren van de Reflectieve Casestudie. Hoe te komen tot een rijke beschrijving, om genuanceerd te reflecteren op de thema’s in de casus en om met een goede vraagstelling te starten met de literatuurstudie en interview met een expert. De vragen die je medestudenten en de docent aan je stellen en feedback die ze geven helpen om diepgang aan te brengen en het perspectief op de situatie te verbreden. We adviseren je om je werkbegeleider te betrekken bij de reflectieve casestudie wanneer dit passend is voor jouw onderwerp.
Gedurende het semester lever je op vaste momenten voor de les je lesvoorbereiding in voor (mondelinge) feedback door de CFs/docent tijdens de les.
Na lesdag 4 lever je in overleg met de docent rond kalenderweek 44 week 1.8 via de inlevertaak in CumLaude Learning een Tussenproduct van de Reflectieve Casestudie in.
Dit bevat de Inleiding + WHAT en SO WHAT fase inclusief voorblad (en codeboom).
Je levert dit in ten behoeve van het feedbackgroepsgesprek met de docent en CFs tijdens de volgende les. Je deelt je tussenproduct daarom ook met je CFs bijvoorbeeld via Teams.
Je CFs formuleren feedback en kritische vragen n.a.v. van jouw tussenproduct door het Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct te gebruiken tijdens de feedbackgesprekken.
De docent leest je tussenproduct en geeft in de kantlijn van je product feedback en upload deze na het feedbackgroepsgesprek op Cumlaude.
Je vult na afloop het gesprek het Peerfeedbackformulier ELiZ-RC Tussenproduct aan met de verkregen feedback en feedforward. Dit formulier voeg je toe bij je eindtoets van ELiZ-Reflectieve Casestudie. Zie hiervoor ook het beoordelingsformulier.
Aan het eind van kwartaal 2 geef je een PITCH over je Reflectieve Casestudie (zie ook bijlage 1). Je verzameld feedback en gebruikt hiervoor het formulier Peerfeedbackformulier ELiZ-RC PITCH
-------------------------
Voor EliZ-ProCo
Gedurende het semester volg je ELiZ-ProCo lessen waarbij je feedback krijgt van de docent en mede studenten. In de 4e les vinden gesprekken met simulatiepatiënten (SIMPATS) plaats in kleine groepjes (max 4 studenten). Je bereidt het gesprek voor, krijgt feedback en verwerkt deze in een korte reflectie. Hiervoor gebruikt je:
Formulier ELiZ-ProCo OP1 Palliatieve Zorg
Formulier ELiZ-ProCo OP2 Onbegrepen Gedrag
De formulieren bevatten ruimte voor uitwerking van de voorbereiding, feedback, en schrijven van een reflectie na afloop.
Je neemt het betreffende formulier met uitgewerkte voorbereiding op het formulier mee naar het simulatiegesprek. Zonder voorbereiding kan je niet deelnemen.
De compleet ingevulde formulieren inclusief feedback en reflectie lever je in bij de eindtoets*.
*NB gezien onzekerheid bij de roostering van fysieke lessen met SIMPATS door Corona-beleid kan hier aanpassing plaatsvinden in inlevermoment formulieren ProCo.
Het arrangement ELiZ-Ervaringsgericht Leren in De Zorg is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Susan Jedeloo
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-02-05 15:52:15
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
De cursus is onderdeel van het programma HBO-verpleegkunde Hogeschool Rotterdam jaar 3 en bedoeld voor intern gebruik. Voor (her)gebruik buiten de organisatie graag contact met de auteurs.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Hier vind je het materiaal voor de lessen en uitvoering van de Reflectieve Casestudie en Professionele Communicatie
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.