Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1

Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2                            periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3                            periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4                            periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5                            periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6                            periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - week 25 - 19 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe ziet je leeslogboek eruit?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Startopdracht

Wat is je startpositie?

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
 

1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?

Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.

2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?

Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.


 

 

 

Plan

Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.

 

1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?

2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.

3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?

Boeken

Boekenoverzicht

Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:

Titel - schrijver/schrijfster -  jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)

boek 1 dagen van gras Phillip Hup 2009

boek 2 de verborgen bron  Hella S. Haasse 1950

boek 3 het gouden ei Tim Krabe 1984

boek 4 het behouden huis Willem Frederik Hermans 1954

boek 5 fabrieks kinderen J.J Cremer 1863

boek 6 advocaat van de Hanen A.F.Th. van der Heijden 1990

Boek 1 - havo 4

Dirk van Heumen

Burgemeester van den elzen laan 28

5348 GG Oss

 

Uitgeverij De Bezige Bij                                                                                                                                                          

Miereveldstraat 1

1071 AD Amsterdam

 

Oss, 12 december 2019

 

Betreft: verhaal promotie

 

 

 

 

 

 

Geachte heer/mevrouw,

 

Mijn naam is Dirk van Heumen, ik schrijf al jaren korten verhalen. Ik heb onlangs een nieuw verhaal geschreven en positieve reacties ontvangen van mijn vrienden. Ik schrijf deze brief, omdat ik graag een promotie wil op mijn verhaal bij de uitgeverij De Bezige Bij.

 

Mijn verhaal gaat over een jongen genaamd  Benjamin die net als alle andere jongeren de puberteit doorgaan. Hoewel vele jongeren van zijn leeftijd er niet voor kiezen om  drugs  te gaan proberen. Benjamin bezweek door de druk die hij van zijn vriend had gekregen om toch te gaan gebruiken. Hij had veel gemeen met elkaar, ze hielden van dezelfde soort muziek, allebei wilden in een band spelen, ze hielden om vrij te zijn. Hierdoor liet hij zich verleiden. Ze gingen samen naar Amsterdam te komen, zodat ze drugs konden kopen. Ze hadden niet alleen wiet geconzumeerd  maar hadden ook paddo’s gebruikt. Door de paddo's had Benjamin een zware trip aan overgehouden. Ook bleek dat hij psychose had en daarvoor naar een kliniek moest. Hij had hier veel te verwerken: zijn vader was dood en van zijn vriend was geen spoor te bekennen. Later werd hij doorgestuurd naar een adolescentenkliniek. Hij ontmoeten hier een meisje genaamd Anna waar hij vlinders in zijn buik van kreeg. Toen mocht hij een bewoner van Weldra spreken: de plaats waar hij woonde. Hij vroeg hoe het met zijn vriend Tom ging. Tot zijn stomme verbazing wist de bewoner van Weldra hier niks vanaf. Er was geen andere bewoner op Weldra dan hijzelf. Er was nooit iemand betrokken in de boomhut waar Benjamin en Tom altijd naar toe gingen. Er was niemand die meeging naar Amsterdam om drugs te kopen. Er was niemand die samen met Benjamin een badtrip heeft gehad. Er was niemand in de boomhut die ondervuur kwam te staan omdat Benjamin zijn joint op het hout liet vallen, behalve hijzelf. Tom bestond niet!

 

In het verhaal komen veel albums voor. Ook komt een plaat van Dagen van gras, dagen van stro van Spinvis, hier komt de titel vandaan. Het thema van dit verhaal is: psychische afwijking, op jonge leeftijd niet helemaal 100 procent bleek te zijn, hij kreeg opdrachten van stemmen in zijn hoofd, hiervoor ging hij naar een psychiater en psycholoog. Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief. Je kan goed in de in de dingen die in het hoofd van Benjamin omgaan. Ookal deed hij stomme dingen zoals zijn moeder omduwen.

 

Het boek is voor 15-18 jarigen geschreven. ik probeerde zo min mogelijk moeilijke woorden te gebriuken zodat het goed te volgen  omdat het  op één perspectief is gericht . Je volgt Benjamin door het boek heen, waardoor het makkelijk is om het verhaal duidelijk te volgen.

 

Bedankt voor het lezen van mijn brief. Ik hoop dat ik u kon overtuigen, zodat ik toch een promotie krijg. Ik hoop op een snelle reactie. Alvast bedankt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dirk van Heumen

Boek 2 - havo 4

Dirk van Heumen

Burgemeester van den Elzenlaan 28

4853 JP Oss

 

Uitgeverij Prometheus

Herengracht 48

1015 BN Amsterdam

 

14 april 2020

 

Betreft: Boek inzending

 

Mijn naam is Dirk van Heumen, ik schrijf al jaren verhalen. Mijn familie zegt dat ik veel talend heb, daarom Ik schrijf deze brief, omdat ik graag mijn geschreven verhaal voor wil leggen bij jullie, zodat mijn verhaal mogelijk in een boek gepubliceerd kan worden.  

 

Het verhaal gaat over het koppel Rex en Saskia. Die twee gaan al een lange tijd met elkaar. Ze wilden samen op vakantie gaan,maar toen ze stopten bij een tankstation, waar iets heel vremmds gebeurde. Saskia liep het tankstation binnen, maar werd nooit meer gezien. Hier begon Rex zijn zoektocht naar Saskia. Hij kwam iemand tegen die hem een tip had gegeven, waar en hoe Saskia verdwenen is. Maar hier zat wel voorwaarde aan, hij moest hetzelfde ondergaan als Saskia. Degene had Rex gedrogeerd, waardoor hij zijn bewustzijn verloor nadat de man hem had verteld wat er met Saskia gebeurd was. Toen Rex wakker werd, was hij gewoon levend Begraven!

 

De titel ‘Het gouden ei’ komt van een droom die Saskia had toen ze nog een klein meisje was.Ze vloog ddor de ruimte in dit gouden ei en kon niet dood gaan in dit gouden ei. Dat is ironisch want ze is dood!

 

Het thema is dood/vermist van een geliefde. Rex en Saskia waren samen op vakantie, toen ze een tankstation binnenliep, kwam ze niet meer terug. Later in het verhaal kwam Rex erachter dat Saskia vermoord is, dit kwam hij alleen tte weten omdat hij zelf bijna op de zelfde manier dood kon gaan.

 

Ik heb mijn verhaal geschreven in het hij/zij-perspectief. Dit kan je merken aan de volgende dingen: Rex werd bij wijze van spreken gevolgd naar zijn zoektocht naar de dader van de dood van Saskia. Er worden alleen subtiele hints gegeven, maar er wordt niet meteen verteld wat er met Saskia was gebeurd. Ik heb voor dit perspectief gekozen, omdat ik hier meer spanning kon toevoegen: na de vermissing, kwam er een open stuk en daarna weer met de dader van Saskia.

 

Mijn verhaal is geschreven voor jongeren met een gemiddeld leesniveau.Maar wel moeilijk voor mensen met dislexy. Mijn taalgebruik is goed te volen voor jongeren. Ook laat ik ze denken over verhaalopbouw: eerst wordt er ingeleid, Saskia wordt vermist, daarna komt een open stuk, waardoor je zelf kunt interperteren wat er gebeurt kan zijn gebeurt. en uiteindelijk krijg je een antwoord van wat er gebeurt is.

 

Bedankt voor het lezen van mijn brief. 

 

Met vriendelijke groet,

Dirk van heumen

Boek 3 - havo 4

Samenvatting:

Jurjen Siebling is een man, getrouwd met Rina van Starvold. Hij gaat voor een tijdje naar huis Breskel om te herstellen van wat psychische problemen. Rina heeft het huis geërfd van haar moeder Elin Breskel (het huis heet dus Breskel omdat de familie Breskel er gewoond heeft). Het huis bestaat al best lang en is dus aardig vervallen. Als Jurjen in het huis is, klopt er een man op de deur, Jurjen doet open. Voor de deur staat dr. Meinderts. Hij zei tegen Jurjen dat hij in het huis naar informatie zocht. Dr. Meinderts zei dat Elin Breskel zelfmoord had gepleegd, en daar zocht hij meer informatie over. Jurjen had sleutels van het huis, wat wel goed uitkwam. Ze gingen naar de zolderkamers. Op de zolderkamers vonden ze heel veel papier, maar dr. Meinderts kon er niets vinden. Wat later vertelde dr. Meinderts het hele verhaal aan Jurjen. Toen hij en Elin vroeger nog jong waren, gingen ze veel met elkaar om. Ze zagen elkaar minstens één keer per week en konden het goed met elkaar vinden. Naarmate ze ouder werden, werd Meinderts verliefd op Elin. Zij vond dit vreemd en trok zich er weinig van aan. Ze gingen hierdoor wat minder met elkaar om. Toen Elin ging studeren ging ze naar een speciale tekenschool. Ze had veel talent voor tekenen. Ze had echter na een tijdje opgegeven en ze was dus gestopt. Ze ging overigens trouwen met een van Starvold. Meinderts denkt nog steeds dat Elin zelfmoord had gepleegd omdat ze de verkeerde echtgenoot had gekozen. Dit was ook uit een soort wanhoop. Elin’s ring en kleding waren gevonden op het strand. Dit gebruikte Meinderts als argument. Meinderts wilde dus zoeken naar informatie over Elin’s dood op de zolderkamers. Door het verhaal over Elin’s dood was Jurjen ook geïnteresseerd geraakt in Elin’s leven. Jurjen kwam via de papieren meer te weten dan Meinderts. Hij kwam er bijvoorbeeld achter dat ze haar kleren daar had kunnen achterlaten en ook een stuk had kunnen lopen. Bovendien zei Rina in een brief die ze aan Jurjen stuurde dat haar moeder, Elin, was omgekomen in een auto-ongeluk. Jurjen was eigenlijk in huis Breskel voor herstel, maar door een soort van toverkracht in het huis verdiept hij zich in de familie Breskel. Ook komt hij erachter dat zijn relatie met Rina niet zo goed is als hij zich altijd had voorgesteld. Hij komt erachter dat hij haar helemaal niet zo goed kent, en dat ze zich zelf als het waren nog moet ontplooien. Toch denkt hij dat Rina na haar zwangerschap haar zelfstandigheid zou vinden. Ook komt hij erachter dat Elin Breskel helemaal niet dood is, want op een expositie zag hij een recent schilderij van Elin. Later bekende Rina dat haar moeder niet dood was, maar dat Elin voor haar niet bestaat.

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-verborgen-bron-door-hella-s-haasse-41428

 

 

 

Verhaalanalyse:

Ruimte – Dit verhaal speelt zich af in huis Breskel en het hotel dat daar in de buurt is. Er zijn heel veel verschillende ruimtes die een klein deel van het verhaal beslaan, en dat zijn er teveel om allemaal te noemen. Daarom kan je een driedeling maken van ruimtes: huis Breskel, het bos bij het huis Breskel en het hotel in de buurt van huis Breskel.

(scholieren.com)

 

Tijd – Het is in dit verhaal heel moeilijk om de vertelde tijd te bepalen, omdat het eigenlijk een opeenhoping is van brieven, dagboekfragmenten en dingen die in het heden gebeuren. Als je kijkt naar de tijd die Jurjen doorbrengt in huis Breskel, is dat ongeveer 1 à 2 weken. Maar als je kijkt naar het verhaal van Elin en Meinderts in het verleden, dan gaat dat over ongeveer 15 jaar. Het verhaal is dus niet chronologisch verteld, omdat de brieven en dagboekfragmenten heel erg op flashbacks lijken.

(scholieren.com)

 

Thema – Zoektocht is het thema uit dit boek. Er zijn meerdere zoektochten in het boek (zie zoektocht bij terugkerende elementen), dus kan je zeggen dat het thema zoektocht in het algemeen is. Zoals al bij de terugkerende elementen gezegd, is zoektocht het belangrijkste element uit het boek. Het is de rode draad die het verhaal gaande houdt. Het verhaal is van begin tot eind een zoektocht. Daarom is dit het thema van het boek. Je zou dit ook een terugkerend element kunnen noemen.

(scholieren.com)

 

Informatie schrijver:

Hélèna Serafia (Hella) Haasse (Batavia, 2 februari 1918 – Amsterdam, 29 september 2011), auteursnaam Hella S. Haasse, was een Nederlandse schrijfster van romans, essays, toneel en poëzie. Haar bekendste titels zijn de in 1948 als boekenweekgeschenk verschenen novelle Oeroeg, de historische roman Het woud der verwachting uit 1949 en de Indische roman Heren van de thee uit 1992. In 1983 werd haar de P.C. Hooft-prijs toegekend en in 2004 de Prijs der nEderlandse Letteren. Zij was een van de eerste Nederlandse schrijvers die hun werk in het buitenland actief onder de aandacht brachten en behoort tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot nu toe ook de enige auteur die drie keer het Boekenweekgeschenk verzorgde.

 

Mening:

De titel van het boek en de voortkant van het boek spraken mij erg aan. Toen ik de titel las wou ik het meteen lezen. De voorkant van het boek was een vrouw getekend in een bos, dat sprak mij ook echt aan, want ik dacht dat het verborgen bron in het bos zit die onderzocht moest worden. De vrouw op het boek keek ook achterom alsof ze in het nou gedreven werd. Zag er spannend uit ! Het verhaal zelf was het saaiste wat ik ooit gelezen heben dat zeg ik zonder te overdriven. De spanning in het boek rekte te veel uit, waardoor eigenlijk geen spaning meer in zat. Ik vond het idee van het verhaal wel leuk: Dr. Meinderts was ervan overtuigd dat Elin Breskel zelfmoord had gepleegd, maar ze leefde gewoon nog! dat was een geweldig plottwist maar dat is wel het enige goede aan dit boek

Boek 4 - havo 4

Het behouden huis, of toch een gestolen huis?

 

Midden in de oorlog tegen de nazis werd hij aangesproken door een man die een Spanjaard bleek te zijn. Hij kon hem niet goed verstaan, het enige wat hij van hem kon verstaan was dat er overal vallen waren. Hij vluchtte. Hij kwam een behouden huis tegen, het huis was niet aangeraakt. Hij besloot het huis binnen te gaan en zich voor te doen als huiseigenaar. Hij moest niet opvallend doen, want er kwamen nazis in dit huis overnachten. Hij moet niet laten blijken dat hij niet in dit huis woonden, zodat ze hem niet zullen ondervragen over de eigenaarschap van dit huis. Maar er was  een kamer waar hij nooit naar binnen ging, niet wist wat er achter schuilde. Hij wilde hier achter komen, zodat zijn dekmantel niet verloren raakt. Het boek is geschreven door Willem Frederik Hermans, hij schrijft voornamelijk romans, novellen, verhalen, poëzie, toneelstukken, scenario’s, essays, kritieken en polemieken. Ook is hij een fotograaf. Het behouden debuteerde in het jaar 1952.

 

In het verhaal werd niet duidelijk wat precies de Model van Greimas was in het verhaal. De zender was de hoofdpersoon, zijn naam werd niet genoemd, hij werd verzonden naar het behouden huis. Het doel was het behouden huis, waar hij in woonde om te onderduiken van de nazis. De ontvanger was niet echt bekend in het verhaal. De tegenstanders waren de nazis die in het huis gingen wonen en de officiële bewoners waren van het huis. Het verhaal wordt met een chronologisch volgorde verteldwznt  er word  geen een  dag overgeslagen, het wordt van dag tot dag verteld. Er waren ook geen flashbacks of tijdsprongen wat ik erg jammer vond, aangezien dat toch enkele spanning en meer informatie geeft aan het verhaal. De verteltijd was 79 bladzijdes en de vertelde tijd werd niet direct gezecht maar aangezien het in de 2e wereld oorlog afspeeld heb je wel een goed beeld van de tijd. Het thema van het boek is ontsnappen  aan de oorlog. De hoofdpersoon wilde ontsnappen aan de oorlog toen hij het behouden huis tegenkwam. Het eerste motief is eenzaamheid omdat hij met de partizanen vecht die hij niet kan verstaan . Ook toen hij de officiële eigenares was gewurgd door de man en had haar in zijn bed gelegd, omdat hij dat allang niet had gevoeld. het tweede motief van dit boek was de tweede wereld oorlog.. Het verhaal had een auctoriële verteller, we leefden samen met de hoofdpersoon en we wisten net zo veel als de hoofdpersonen deden. Ook was het verhaal geschreven in een ik vorm, omdat  we niet wisten wat de naam van de persoon was\ en we konden alleen lezen wat de hoofdpersoon deed, zoals de vrouw wurgen in haar eigen beid, de man doodschieten en tot slot ontsnappen uit de oorlog.  

 

Ik vond het een goed boek. Ik ging er best wel snel door heen. Ik kon niet stoppen met lezen. Dit kwam door de spanning, aangezien er aparte gebeurtenissen gebeuren, zoals de spontane confrontatie met de officiële eigenaren. Het boek een aanrader voor mensen die van oorlogsverhalen houden.  

Boek 5 - havo 4

fabrieks kinderen

 

Dit verhaal gaat over de kinderen van de familie Zwarte. Ze moeten elke dag in de wolfabriek werken. Sander was uitgeput en viel op weg naar de fabriek in slaap. Saartje was een paar dagen ziek. Saartje werkte echter met Evert omdat ze bang waren geld te verliezen. Toen Willem van Leidsche Academie  terugkeerde, zag hij hoe Sander op de stoep sliep. Hij ontving hem en liet hem slapen in zijn huis. Willem liet hem ook eten en kwam meer te weten over Sander: zijn leefomgeving, thuissituatie en vooral zijn armoede. Saartje ligt ziek op bed, echter ziet haar moeder geen ernstig gevaar. Maar helaas was haar moeder fout. Midden in de nacht blies Saartje haar laatste adem uit.

Het thema van het verhaal was kinderarbeid. De schrijver wilde in 1863 een eind maken aan kinderarbeid en schreef daarom dit verhaal. De strekking was dat kinderarbeid afgeschaft moest worden. Het verhaal speelt zich af in Leiden, dat kon je opmaken omdat Willem studeert in Leidsche Academie en de straatnamen. Het verhaal is chronologisch verteld en komt uit 1863. De verteltijd was 39 bladzijdes en de vertelde tijd was een paar weken.

 

Ik had niet echt hoge verwachtingen van dit boek. De kaft zag er niet leuk uit en de flaptekst ook niet echt . Maar de titel sprak me  aan: fabriekskinderen, ik nam aan dat het over kinderarbijd ging en dat sprak mel wel redelijk aan. Ondanks het korte verhaal, heeft de schrijver goed werk verricht om gevoelens in mij lost te maken want  Toen ik het boek las hat ik erg veel medelijden met de kinderen.. Zo, kleine slaper, ben je al wakker,’ zegt Willem met zijn vriendelijk welluidende stem. ‘Zeg, lust je een boterham?’ En, terwijl hij met tranen over zijn wangen naar de vrager keek, doch ook aanstonds zijn ogen weer neerslaat, glijdt een nauwelijks hoorbaar ja hem van de lippen”. Dit stukje was volgens mij het mooiste stukje uit het boek omdat ik hier geemontineerd van werd omdat je de emotie gewoon kon lezen

Boek 6 - havo 4

Advocaat van de hanen

 

 

 

samenvatting

In dit boek worden twee verhalen geschetst. Het belangrijkste verhaal gaat over het werk van Ernst Quispel, hij is advocaat, met betrekking tot de zaak Kiliaan Noppen. Daarnaast lees je ook nog stukken over de privésituatie van Ernst. Hij is getrouwd met Zwanet, die hij na haar verkrachting jaren geleden heeft opgevangen en dat is langzaam opgebloeid tot een relatie. Samen hebben ze een kindje genaamd Cynthia.

Ernst Quispel is een succesvolle advocaat. Zijn werkruimte heeft hij in het Huis van Bewaring, een oude gevangenis die niet meer wordt gebruikt. In dit gebouw heeft ook zijn goede vriend Albert Egberts, een theaterproducent, een werkruimte. Daarnaast wonen er een aantal punkers in dit pand. Wanneer het pand ontruimd wordt, wordt de leider van de punkers, Kiliaan Noppen, opgepakt. Ook Ernst, die op dat moment onder invloed van alcohol is, wordt meegenomen naar het politiebureau. Daar aangekomen besluit hij een andere naam op te geven. Ernst wordt in een cel tegenover Kiliaan Noppen geplaatst. Hij ziet ’s ochtends toe hoe de bewakers Kiliaan Noppen heroïne inspuiten. Later wordt Kiliaan Noppen dood in zijn cel gevonden en de politie doet erg vaag over de doodsoorzaak. Daarom besluiten de ouders van Kiliaan Ernst als advocaat in te schakelen. Met tegenzin stemt hij in.

Niemand weet dat Ernst ook in de cel zat die nacht, behalve de andere krakers. Ze nemen het Ernst kwalijk dat hij niet de waarheid vertelt en zegt wat hij gezien heeft. Om hem hiertoe te dwingen halen ze steeds kwadere streken uit omstreeks zijn privéleven. Zo wordt op een dag zijn dochtertje Cynthia helemaal onder getatoeëerd.

 

Tenslotte besluit Ernst het dan toch maar op te geven aan de politie, omdat hij niet wil dat zijn gezin in gevaar komt. Hierdoor wordt hij veertien maanden geschorst en geroyeerd als lid van de Orde der Advocaten, omdat hij informatie heeft achtergehouden. Bij een onderzoek in het lichaam van Kiliaan Noppen wordt inderdaad heroïne gevonden, maar ook een schedelbasisfractuur. Die blijkt ontstaan te zijn doordat een oude man een steen naar Kiliaan heeft gegooid, dat heeft Albert Egberts dan weer gezien. De hele gang van zaken rond Kililaan Noppen lijdt ertoe dat de hoofdcommissaris, de burgemeester en de minister van justitie aftreden.

Het boek eindigt met een situatie waarin Ernst beseft dat zijn vrouw Zwanet en zijn beste vriend Albert Egberts weer verliefd zijn op elkaar. Dat kan hem echter niet veel schelen. Het enige wat hij nog wil, is zijn euforie onder de knie krijgen, zodat hij in plaats van een kwartaaldrinker een permanent drinker wordt.

 

Beoordeling

Het verhaal van dit boek trekt me wel aan, maar het bevat wel veel langdradige stukken. Dit geeft je een goed beeld van de karakters, vooral de hoofdpersonen, omdat alles zo gedetailleerd wordt beschreven.

Ik denk dat het thema origineel is en ik heb niet veel van dit soort boeken gelezen. Ik denk ook dat dit boek goed is samengesteld, omdat er veel dingen gebeuren maar het verhaal is nog wel overzichtelijk. Het verhaal heeft twee zinnen, één over het privéleven van Ernst en de andere over zijn werk. Deze lijnen komen weer samen, maar behouden een goede scheiding. Ik denk dat het goed gaat. De auteur heeft veel kleine incidenten in het boek behandeld, die je gemakkelijk kunt vergeten, maar die je uiteindelijk weer tegenkomen. De hoofdpersoon spreekt me aan om zijn manier van denken. Hij is redelijk filosofisch aangelegd. Hij denkt heel anders dan ik zou doen en dat interesseert me wel. Toch vind ik de persoon op zichzelf niet leuk, omdat hij niet betrouwbaar is en last heeft van een periodieke euforie, waardoor hij ontzettend veel alcohol drinkt in een korte tijd. Dit verandert zijn gedrag. Hij liegt veel tegen zijn vrouw, dat vind ik niet kunnen. Toch vind ik hem als hoofdpersoon wel interessant. Taal is niet eenvoudig, maar wel gemakkelijk te volgen. Ik kwam veel woorden tegen die ik niet kende, maar dit stoorde niet. Het is meestal op een zeer moderne manier geschreven, wat mij erg aanspreekt. Al met al zal ik dit boek zeker bij anderen aanbevelen. Het thema is nieuw en de schrijfstijl is modern.

Informatie schrijver

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Jan Wolkers die de Tweede Wereldoorlog tot een belangrijk motief in hun werk maakten.

Kern van het oeuvre van Van der Heijden is de cyclus 'De tandeloze tijd'. Kenmerkend is dat deze oorspronkelijk bedoeld is als trilogie, maar veel omvangrijker werd. (Het loopt vaak anders met de bedoelingen van Van der Heijden. Zo zijn er al jaren vooraankondigingen van nieuwe romans die maar niet verschijnen, of groeien hoofdstukken soms uit tot complete romans.)

De schrijver is inmiddels alweer een nieuwe ambitieuze cyclus gestart, Homo duplex, over een naamloze God die naar de aarde is gekomen om een wereldrevolutie te beginnen. Hoewel er nog geen gerangschikt deel van de cyclus is gepubliceerd, is er wel een omvangrijke proloog uitgekomen, De Movo Tapes en de sleutelboeken Drijfzand Koloniseren en Mim. In maart 2007 verscheen het nader in de cyclus te plaatsen deel Het schervengericht. Binnen deze cyclus zijn er meer werken gepland.

Daarnaast publiceert hij tussendoor ook 'los' autobiografisch werk, onder andere in de vorm van dagboekaantekeningen en requiems, bijvoorbeeld over zijn vader, Asbestemming, en over zijn moeder, Uitdorsten. Van der Heijden publiceerde aanvankelijk onder het pseudoniem Patrizio Canaponi (waaronder de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht en de roman De draaideur). De cyclus Homo Duplex publiceerde hij aanvankelijk onder het pseudoniem A.F.Th. Latere drukken van delen uit deze cyclus verschenen weer onder zijn volledige naam.

Verhaalanalyse

Romanvorm

 

"Advocaat van de hanen" is een psychologische roman; het gaat vooralom de psychologie van de hoofdpersoon Ernst Quispel en zijn handelingen wordenverklaard vanuit zijn karakter. De roman valt ook onder te verdelen bij de familieroman ( de lotgevallen van Ernst, zijn vrouw Zwanet en zijn dochter Cynthia worden verteld).

 

 

 

Vertelperspectief

 

Het verhaal wordt verteld vanuit de alwetende verteller en er wordt dusgebruik gemaakt van het auctoriale perspectief. In het boek komen geen perspectiefwisselingen voor en het perspectief is niet onbetrouwbaar.

 

 

 

Personages

 

Sommige personages in het boek zijn round characters, anderen zijn flat characters. Ernst Quispel is een round character, als enige van de hoofdpersonen. Over hem wordt zoveel informatie verstrekt dat je hem echt "uitgediept" kan noemen. Vrienden van Ernst en vage kennissen (Zwanet, Cynthia en Albert) zijn echter gewoon flat characters.

 

 

 

Tijd

 

De vertelde tijd is vrij goed te geven. Het boek begint op 29 april1985 en daarna komen er enkele terugblikken naar Ernst’s eerdere .kwartaaldrink-periode die zich afspeelde rond eind maart, begin april. Het boek eindigt meer dan een jaar na de dood van Kiliaan Noppen; de vertelde tijd is dus ongeveer 16 maanden. Verder zijn er nog een heel stel flashbacks, zoals wanneer ernst terugdenkt aan de periode waarin hij Zwanet ontmoette. Die beslaan gezamenlijk een jaar of tien. De verteltijd is zo’n 20 uur en 572 bladzijdes leesplezier.

 

Ruimte

 

De topografische ruimte is zeker de belangrijkste ruimte in dit boek. Ernst woont in Amsterdam, iets wat een belangrijk gegeven is in dit boek. Van sommige parken of buurten wordt regelmatig de naam genoemd. De klimatologische ruimte is ook van belang, bijvoorbeeld als Ernst met Pinksteren op het eiland Schiermonnikoog verblijft.

 

 

 

Motief

 

Er zijn een verschillende motieven te geven. Ik zal de belangrijkste achtereenvolgens opsommen: Kwartaaldrinken en "hanen" (jongeren met hanenkammen).

 

 

 

Thema

Het proberen te leven met een doel.

 

 

 

 

Bronnen

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-advocaat-van-de-hanen-door-afth-van-der-heijden-56787

http://www.zoekboekverslag.nl/boekverslag_incach.php?gid=10851

 

 

Boek 7 - havo 5

Marga minkel een leeg huis

 

Samenvatting

 

Donderdag 28 juni 1945

 

Aan het einde van de oorlog wordt Sepha, een jonge joodse vrouw, naar een onderduikadres aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam gebracht. Daar ontmoet ze een aantal andere onderduikers, onder wie Mark; met hem begint ze een verhouding. Na de bevrijding gaat ze op zijn advies enkele weken naar Friesland om er eens helemaal uit te zijn.

Na vier weken komt ze terug naar Amsterdam. Hoewel ze pas de volgende dag verwacht wordt, vertrekt ze al op donderdag 28 juni. Ze houdt het in Friesland niet langer uit, ze wil naar huis. Daarom neemt ze de kans op een moeizame terugreis voorlief. Ze wil proberen nog deze dag liftend de hoofdstad te bereiken.

De eerste lift krijgt ze van de groenteboer, die haar met zijn paard-en-wagen naar Sneek brengt. Daarvandaan neemt een chauffeur van een vee-auto haar mee tot Steenwijk, maar na de vierde lift, die haar tot voorbij Zwolle brengt. Lijkt de reis vast te lopen.

Terwijl ze in de berm wat ligt te dommelen, staat er ineens een meisje naast haar. Ze vertelt dat ze Yona heet en dat ze in Aalten ondergedoken heeft gezeten. Zonder dat ze daar prijs op stelt, krijgt Sepha Yona’s hele levensgeschiedenis te horen. Intussen trekken ze samen verder.

Als ze tenslotte in de vooravond in Amsterdam aankomen, gaat Yona op de Ceintuurbaan haar eigen weg. Sepha stapt uit op het Rokin,waar ze middenin de feestdrukte belandt: het is de laatste avond van de bevrijdingsfeesten. Ze haast zich tussen de uitgelaten mensen door naar huis, maar daar vindt ze niemand. Ze wordt ook pas de volgende dag verwacht en op de vloer valt ze tenslotte in slaap.

Ze wordt gewekt wanneer een agent bij haar aanbelt, die haar vraagt met hem mee te komen naar het Weesperpleinziekenhuis. Daar is een meisje binnengebracht dat háár adres bij zich droeg. Het blijkt Yona te zijn, die er behoorlijk toegetakeld bijligt. Ze verstelt Sepha over het weerzien met haar oude buurt: van haar ouderlijk huis is alleen nog de gevel over, evenals van haar tantes hui. Toen ze daarop ontgoocheld aan het dwalen ging, moet ze gestruikeld zijn en is ze in de gracht gevallen, vertelt ze.

 

Als Sepha weer thuis komt, blijkt Mark daar intussen ook geweest te zijn. Hij is echter al weer vertrokken en heeft een briefje achtergelaten met de woorden: ‘ Ik zie dat je thuisgekomen bent, had je vandaag nog niet verwacht. Ik ben naar Karel, daar is een feest. Kom ook als je nog zin hebt.’ Maar bij Karel is hij ook al weer weg en daarom gaat Sepha maar weer naar huis. Even steekt ze nog haar hand door de brievenbus van het huis naast het hunne, maar het enige wat ze voelt is de kilte van een groot gat waar de wind doorheen blaast.

 

 

 

Dinsdag 25 maart 1947

 

Al snel na de bevrijding ontstaat er een verwijdering tussen Sepha en Mark. Hij gaat van het ene feest naar het andere, zij trekt zich meer en meer in zichzelf terug. Toch trouwen ze in augustus van dat jaar. Van het Rode Kruis krijt Sepha bericht dat er van haar familie niemand meer in leven is.

 

Voorjaar 1946 ontmoet ze Yona weer, die zich redelijk door het leven lijkt te slaan. Ze heeft enkele tekenopdrachten en werkt halve dagen bij de Stichting ’40-’45. Een jaar later komt Karel, een vriend van Sepha en Mark, die ziet dat het met hun huwelijk steeds slechter gaat, met het idee naar het Zuidfranse Collioure te gaan; zo’n reisje zou hen goed doen. Sepha heeft er meteen oren naar; Mark wijst het voorstel echter pertinent van de hand, mogelijk vanwege de verhouding die hij inmiddels heeft met een andere vrouw, Tinka. Sepha besluit dan alleen te gaan.

 

In Collioure vindt ze onderdak bij de familie Ponsailler. Al snel trekt ze de aandacht van Gilbert, met wie ze een verhouding begint. Na een tijdje kondigt ook Mark zich aan. Hij vraagt haar voor hem een kamer apart te huren, want hij wil voornamelijk komen om te werken. Wanneer hij op 25 maart arriveert, blijkt echter al snel dat hij ook een poging wil doen hun vastgelopen huwelijk nieuw leven in te blazen. Als ze ’s avonds terugkomen van een etentje, treffen ze onverwacht Tinka voor het huis van de Ponsaillers aan die haar (ex-)vriend is nagereisd. Mark brengt haar echter resoluut naar het dorpshotel, waarna hij bij Sepha terugkomt.

 

 

 

 

 

Vrijdag 21 april 1950

 

Na hun terugkeer uit Frankrijk hervat Mark zijn werk bij de krant. Sepha kost het echter veel moeite iets te vinden en tenslotte staakt ze het zoeken naar werk helemaal. Tijdens haar dwaaltochten door de stad ontmoet ze in een bioscoop de kunstschilder Thomas, met wie ze een vluchtige relatie heeft. Met haar huwelijk gaat het intussen weer snel bergafwaarts.

 

Op de morgen van de eenentwintigste april, wanneer ze op het punt staat te vertrekken naar de nieuwe woning die zij en Mark hebben toegewezen gekregen, kondigt Yona zich weer aan. Ze vraagt Sepha met klem thuis te blijven en maakt, als ze binnen is, een ontmoedigde indruk. Ze ziet het niet meer zitten, vertelt ze, en al gauw noemt ze de oorzaak van haar depressie: Leo is terug, de vriend die voor de oorlog naar Amerika is gegaan. Hij is nu met zijn Amerikaanse vrouw in Amsterdam, ‘doing Europe in three weeks’; hij stond ineens voor haar. Hoewel ze elkaar vroeger iedere dag zagen en vier jaar lang met elkaar optrokken, blijkt hij nu haast een vreemde voor haar geworden te zijn.

 

Het gesprek komt weer op de jaren voor de oorlog, op de vraag of het nog wel zin heeft te proberen iets van je leven te maken na alles wat er gebeurd is, maar dat is iets waarover Sepha juist niet wil praten. Haar reactie is Yona duidelijk. Ze voelt zich afgescheept en vertrekt.

 

Wanneer Sepha dan toch vertrekt om naar het nieuwe huis te gaan, raakt ze opnieuw aan het dwalen. Tenslotte komt ze weer bij Thomas terecht, met wie ze opnieuw naar bed gaat. Uren later komt ze weer thuis, waar Mark al op haar wacht. Hij vertelt dat er die middag over de telex een bericht gekomen is met de mededeling dat Yona onder onduidelijke omstandigheden uit de trein is gevallen en verongelukt. Sepha gat dan naar Yona’s zolderappartement, waar ze een half-afgemaakt zelfportret vindt, wat oude foto’s en een dagboek, dat ze bewust niet inkijkt. Dan staat Mark achter haar, die haar met zachte dwang meeneemt naar buiten waar juist in de donkere straat de lantaarns aangaan.

 

Informatie Marga Minco

 

Marga Minco, pseudoniem van Sara Voeten-Menco (Ginneken, 31 maart 1920), is een Nederlandse schrijfster van 'humoristische en absurdistische verhalen en suggestieve, sobere vertellingen'.[1] Haar veel vertaalde oorlogskroniek Het bittere kruid (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog.[2] Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooftprijs.

 

Minco wordt vooral bewonderd om haar zuivere en sobere taalgebruik. 'Haar proza,' aldus criticus Michiel Krielaars in 2015, 'leest bijna alsof het gisteren werd geschreven, zo helder en indringend is het, zo goed van sfeer en zo vol verdiepende waarnemingen.

 

Verhaalanalyse:

Thema

Een leeg huis gaat over de vervreemding die de twee hoofdpersonen in de naoorlogse wereld ervaren, niet alleen in hun huizen maar ook in henzelf. De huizen waar ze in opgegroeid zijn, staan symbool voor hun innerlijk. Voor Yona is dat puin, voor Sepha is dat een andere identiteit. Sepha´s nog nieuwe lege huis staat voor het nieuwe begin dat zij wil maken. Het zoeken naar een houding ten opzichte van het verleden en de toekomst staat centraal in het boek. Gebeurtenissen uit het verleden moeten worden weggeschoven om verder te leven, Yona kan dat niet. Ook de onmacht van de mensen om tot werkelijke communicatie te komen, wordt behandeld. Voor Sepha gloeit aan het einde een sprankje hoop.

Tijd

 

Door dat het tijdverloop van ieder hoofdstuk niet groter is dan één dag, wordt een sterke concentratie op de beleving van dat heden bereikt. De totale vertelde tijd van het verhaal laat zich echter niet zo gemakkelijk bepalen. De oudste flashbacks dateren nog van enkele jaren voor de oorlog. (flashback op blz 140/141: Sepha ziet hier op de kamer van haar ouders een kalender hangen met het (joodse) jaartal 5697 erop, dat is in onze jaartelling 1936. Sepha moet op dat moment 13 zijn. Later komt er nog een flashback waaruit je kunt opmaken dat Sepha een jaar of 10 is.) De totale vertelde tijd kan dus in ieder geval niet meer zijn dan zo’n 20 jaar.

Ruimte

 

Er zijn drie belangrijke plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich in het eerste deel af op weg naar Amsterdam. In het tweede deel speelt het verhaal zich af in een pension in Frankrijk en in het derde deel in Amsterdam.

Het verhaal speelt zich af tussen Amsterdamse Joodse meisjes. Ik denk dat de ruimte wel belangrijk is voor de sfeer in het verhaal, want dat herinnert Sepha aan vroegere gebeurtenissen. Bijv. als ze op bezoek gaat bij haar minnaar Thomas. Ze ziet de divan en dat herinnert haar aan een keer, dat ze daar met Thomas heeft gevreeën, terwijl de kinderen van de buren door een dakraam keken.

 

 

Beoordeling

Ik vond Een leeg huis van Marga Minco een leuk boek om te lezen. Ik kon mij heel goed in het verhaal inleven. Dat komt omdat we bij geschiedenis veel gebeurtenissen in dit boek hebben geleerd zoals onderduiken. Hierdoor kon ik mijn beter inleven omdat het situaties waar gebeurd zijn.

Het boek was wel irritant te lezen omdat er de hele tijd gewisseld werd tussen flashbacks van 1945 ,1947 en 1950 waardoor het boek soms best wel moeilijk te volgen. Verder was het een leuk boek. Ik vind boeken die over de tweede wereld oorlog gaan omdat ik mij daar beter kan inleven

Boek 8 - havo 5

De moeder van David S

Samenvatting:

David is de oudste zoon van Len en Simon. Hij blijkt na zijn geboorte een lastige baby te zijn en ook later blijft hij lastig. De relatie tussen Simon en Len is ook niet optimaal. Dit komt omdat ze niet bij elkaar passen en veel te jong getrouwd zijn.

 

Als David een puber wordt, raakt hij verslaafd aan wierook en gaat veel om met Benard (Bennie). Door Bennie raakt David later ook verslaafd aan de drugs. Simon en Len zijn nooit in aanraking gekomen met drugs en weten er dus ook niets vanaf. Ze worden geholpen door Gerrie en Tom, de ouders van Bennie.

 

 

 

Met David gaat het niet beter, hij belooft zijn ouders elke keer om te stoppen met de drugs, gaat van de ene inrichting naar de andere, wordt door Len weer in het gezin opgenomen en er dan weer uit geschopt doordat hij door zijn schuldgevoel tegenover zijn ouders steeds weer aan de drugs gaat en ook steeds zwaardere drugs gaat gebruiken. Om deze te kunnen betalen steelt hij van anderen en zijn ouders en chanteert hij Len.

 

Simon en vooral Len trappen elke keer in de beloftes van David, proberen hem elke keer op alle mogelijkheden te helpen alhoewel ze geleerd hebben om hem los te laten. Voor Len is het het moeilijkst en gaat daarom steeds elke keer naar David toe, waardoor ze in een cirkel blijft ronddraaien. Doordat Len en Simon ook steeds veel meer aandacht geven aan David, voelen de andere kinderen zich achtergesteld en op een gegeven moment wil Juliëtje zelfs bij haar vriendin gaan wonen. Op een gegeven moment gaan Len's ogen open en ze ontmoet Henriëtte. Zij neemt Len mee naar Amerika waar een groep voor ouders van drugsverslaafden is op gericht. Ze leert heel veel van de groep en weet d.m.v. brieven ook Simon enthousiast te maken om, als ze weer thuis is, ook zo'n groep op te richten. Dit doen ze dan samen met Gerrie en Tom en het wordt een gezellige groep van ouders die elkaar steunen en elkaar leren hoe ze met hun verslaafde zoon om moeten gaan. Totdat Bennie, de zoon van Gerrie en Tom ineens overlijdt door een overdosis drugs en de groep valt uit elkaar. Na een lange tijd kwam de groep toch maar weer samen omdat ze merkten hoe ze elkaar nodig hadden.

Met David gaat het in al deze tijd niet beter. Hij blijft stelen en steelt ook krijgt hij geld van zijn oma, omdat hij zegt dat hij thuis geen geld meer krijgt. Oma krijgt medelijden en geeft hem elke keer veel geld. David ontmoet Marleen, zij is ook verslaafd geweest, maar is afgekickt. Ze besluit om David te gaan helpen, wat haar niet lukt en ze raakt zelfs zwanger van David. Om haarzelf en het kind te beschermen, gaat ze weg bij David. David komt weer naar huis toe waar Len hem vertelt dat ze best voor David wil zorgen, zolang hij ziek is, maar dat ze hem niet meer in huis wil hebben en geen verwachtingen meer van hem heeft en dat ze hoopt een andere relatie met David op te bouwen net zoals één van de vrouwen van de groep. Maar als ze in bed ligt te wachten tot dat David thuis kwam, nadat hij nog even weg was gegaan, en hij er tegen de ochtend nog niet was, begreep ze dat hij weer weg was gegaan om een shot te nemen.

Thema tijd en ruimte:

Het thema van het boek is; het hebben van een drugsverslaafde kind en de gevolgen daarvan. De gedachte achter het boek is het informeren van zijn lezers hóe iemand zijn zoon of dochter het beste kan helpen wanneer hij of zij verslaafd is aan drugs. Het beste wat men kan doen is je kind loslaten. Dat is vaak een erg moeilijke beslissing maar o zo belangrijk. Het is ook erg belangrijk om aan je kind te laten dat jij als ouder niet aan de drugsverslaving van je kind ten onder gaat. Schuldgevoel is een excuus om weer drugs te gaan gebruiken.

 

De motieven in het boek zijn angst, liefde, drugs, schuld, verwaarlozing en de dood.Angst komt vaak voor in het gezin. David is de oorzaak van die angst. Len voelt die angst wanneer David avonds laat. binnenkomt omdat hij de sleutels heeft, Len voelt die angst voor de mensen bij wie David schulden heeft en die hadden gezegd het hem betaald te zetten. Na de dood van Bennie was Len tevens als de dood voor een misschien toekomstige zelfmoord van David.

 

Iedereen in het gezin voelt angst en die is niet meer weg te denken zolang David en zijn drugsgebruik centraal in hun leven zal staan.

Liefde zie je overal terug in het boek. Het hele probleem tussen David en het rest van het gezin heeft een groot gedeelte met liefde te maken. Zonder liefde zou niemand zich zorgen maken over David. Zonder liefde zou Len niet zoveel opofferen voor David. Helaas maakt David hier gebruik van en manipuleert zijn moeder en oma tot zover mogelijk is.

Drugs is het onderwerp waar het hele boek om draait. Alle problemen worden veroorzaakt door het drugsgebruik van David

Schuld hangt nauw samen met drugsgebruik. Schuldgevoel is een excuus voor vele drugsverslaafden om weer te gaan gebruiken. Bij David komt dit ook voor en ook hij ziet het als een excuus om te gaan gebruiken. Het motief schuld heeft niet alleen betrekking op David. Het slaat tevens ook terug op Len die zich schuldig voelt wanneer zij haar gezin verwaarloost door constant bezig te zijn met David.

Verwaarlozing van de andere kinderen in het gezin is het gevolg van het gedrag van David.

Dit wordt herhaaldelijk duidelijk gemaakt. Vooral als Juliëtje haar ouders het nieuws vertelt dat zij het niet langer in de benauwde situatie van thuis volhoudt en dat zij heeft besloten om bij haar vriendin in te trekken.

De dood komt 1 keer letterlijk voor met de dood van Bennie en er wordt er meerdere keren mee gedreigd door David.

Over de schijver:

Yvonne Keuls is geboren op 17 december 1931. Yvonne Keuls is geboren in Batavia, toen nog een onderdeel van Nederlands-Indië. Haar moeder is Javaanse en haar vader een Nederlander. Op zevenjarige leeftijd emigreert Yvonne Keuls samen met haar gezin naar Nederland. Ze ging samen met haar ouders en met haar twee oudere broers en haar oudere zus in Den Haag wonen. Yvonne Keuls ging naar het Grotiuslyceum. Hier speelde ze veel toneel. Ze wilde na het lyceum naar de toneelschool. Dit werd niet verwezenlijkt omdat het niet mocht. Yvonne Keuls besloot de kweekschool te volgen en heeft vanaf 1952 als onderwijzeres gewerkt en schreef zij cursiefjes voor Het Vaderland en De Margriet. Verder is ze ook werkzaam geweest in een Haags opvangcentrum voor jongeren. In 1954 trouwde ze met Rob Keuls (en stopte met werken). Ze kregen drie dochters: Claudette (1955), Marysa (1957) en Gerdiene (1961).

 

Yvonne Keuls begon met het schrijven van gedichten en verhalen. Ze bewerkte romans van bekende schrijvers voor de televisie. Vanaf 1988 ('Daniel Maandag') schrijft ze ook autobiografisch werk. Yvonne Keuls is zeer gepassioneerd en bereidt ze zich dan ook zeer intensief voor een te schrijven werk. Zo verbleef ze voor haar boek 'Meneer en mevrouw zijn gek' (1992) een jaar in een psychiatrische inrichting in Den Haag.

 

Beordeling: ik vond de moeder van David S een hartverscheurend boek. Het was soms zo pinlijk om te lezen hoe hij zijn ouders geld probeerde aftetroggelen van zijn ouders en toen dat niet meer werkte bij zijn oma. Wat ik zo goed vond aan dit boek is dat het niet alleen maar gefocust werd op Daniel maar ook op de andere personages die allemaal anders over de verslaving van hem dachten. Dit is tot nu toe het beste boek wat ik heb gelezen.

Boek 9 - havo 5

Marga minco de val

Samenvatting

 

Frieda Borgstein is de hoofdpersoon en woont in een bejaardencentrum. Ze denkt nog vaak aan haar man Jacob en haar kinderen Olga en Leo. Op 21 april 1942 zijn zij opgepakt door de Duitsers. Frieda heeft hen nooit meer gezien. Het was de bedoeling dat ze die dag, samen met verzetsman Hein Kessels, naar Zwitserland zouden vluchten. Toen hij iets te vroeg kwam, en Frieda boven nog snel even een extra vest aan het halen was, werden Hein, Frieda's man en de twee kinderen opgepakt door waarschijnlijk toevallig voorbij rijdende SD'ers. Hein Kessels had ze verraden. Door het toeval was Frieda nog boven, zodat zij niet meegenomen is. Haar gezin kwam om tijdens de oorlog en Frieda bleef alleen achter. In het bejaardenhuis heeft Frieda vooral contact met Ben Abels, die vroeger op het kantoor van haar man gewerkt heeft. De volgende dag wordt ze 85 en wil ze voor het eerst sinds veertig haar verjaardag vieren. Dan moet ze naar de bakker om gebak te halen. Buiten zijn twee mannen, Baltus en Verstrijen, bezig in een stadsverwarmingsput op straat, maar voor het gemak hebben ze geen hekje rond de put gezet. Door de harde storm valt Frieda in de put. Ben Abels rent naar buiten en als Frieda uit de put wordt gehaald door Verstrijen leeft ze nog, maar later overlijdt ze aan haar verwondingen. Ook Verstrijen heeft ernstige brandwonden. Dan gaat het verhaal verder met Ben Abels. Hij had vlak na het ongeluk iemand gezien die hij kende. Het bleek Hein Kessels te zijn. Ze maakten een afspraak om met elkaar te praten in een café op het Gouverneursplein. Daar vertelde Kessels zijn verhaal. Hij vertelde dat hij Jacob erg mocht, hij kende hem via z'n vader. In de oorlog zat hij (toen 22) in een verzetsgroepje en toen hij hoorde dat er groepen waren die mensen naar Zwitserland brachten dacht hij meteen aan Jacob Borgstein. Hij had het heel goed voorbereid en op 21 april 1942 fietste hij naar de Zuidkade om ze op te halen. Hij stond voor het huis, stapte af en hoorde een auto achter zich stoppen, het waren SD'ers. Hij sprong weer op z'n fiets alsof hij op het verkeerde adres was, maar Jacob had de deur al open gedaan. Jacob, Olga en Leo werden opgepakt en Kessels werd zelf ook meegenomen. Het bleek dat hij in drie kampen heeft gezeten en in Oraniënburg werd hij bevrijd. Hij wilde niet met Frieda praten en voelde zich erg schuldig. Hij durfde die confrontatie niet aan. En tevergeefs probeerde hij alles te vergeten. Maar nu Frieda was gestorven bleef hij met een schuldgevoel lopen en had hij nooit geprobeerd het aan Frieda uit te leggen.

 

over de schriver

Marga Minco, pseudoniem van Sara Voeten-Menco (Ginneken, 31 maart 1920), is een Nederlandse schrijfster van 'humoristische en absurdistische verhalen en suggestieve, sobere vertellingen'.[1] Haar veel vertaalde oorlogskroniek Het bittere kruid (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog.[2] Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooftprijs.

 

Minco wordt vooral bewonderd om haar zuivere en sobere taalgebruik. 'Haar proza,' aldus criticus Michiel Krielaars in 2015, 'leest bijna alsof het gisteren werd geschreven, zo helder en indringend is het, zo goed van sfeer en zo vol verdiepende waarnemingen.

 

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in een paar dagen. Het gaat vanaf de dood van Frieda Borgstein tot en met de dag van haar begrafenis. Er komen wel veel flash-backs in het verhaal voor die terugverwijzen naar de oorlogstijd. Het verhaal is wel chronologisch opgebouwd.

thema

Het thema is oorlog. Het verhaal gaat over het verlies van geliefden in de oorlog en de pijn die nooit overgaat. Ook gaat het over het toeval dat daarbij een rol speelt. Het gaat ook over een onmogelijke liefde: Frieda's liefde is dood.

 

Ruimte

 

De belangrijkste ruimtes zijn het bejaardentehuis waar Frieda Borgstein woont en de straat voor het bejaardentehuis. In die straat zit ook de put waar Frieda in valt. In welke stad het speelt is onduidelijk, het is in ieder geval een stad aan een rivier.

Beordeling:

Ik vond De Val van Marga Minco erg leuk om te lezen. Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik Een leeg huis van Marga leuk vond om te lezen. Net als Een leeg huis ging De Val over de tweede wereld oorlog. Maar ik vond dit boek intressanter om te lezen. De hoofdpersoon blikt op haar 85e verjaardag terug op haar tijd in de oorlog en hoe haar kinderen zijn omgekomen. Ik vond het heel uniek om te lezen en ik zou dit boek zeker aanraden.

Boek 10 - havo 5

Turks fruit.

Samenvatting

Het boek gaat over Erik, een beeldhouwer, en over zijn relatie met zijn vrouw Olga. Olga heeft hem verlaten en Erik beschrijft korte hoogtepunten uit zijn relatie met Olga. Pas op tweederde van het boek horen we wat er gebeurd is. De hoofdstukken daarvoor zijn steeds of voor dat moment of erna. Zo wordt er een zekere spanning opgebouwd naar het moment waarop verklaard wordt hoe ze uit elkaar zijn gegaan. Die eerste hoofdstukken zijn eigenlijk één grote kreet 'ik ben zo eenzaam'. Vervolgens begint het bij het begin dat hij haar al liftend leert kennen. Ze worden verliefd, maar ze krijgen een auto-ongeluk. Een paar maanden later zien ze elkaar weer en van af toen was de liefde een feit en trekt ze bij hem in. We zien steeds hoe gelukkig hij is geweest met Olga. Het is een liefde die heel intens beleefd is. Seks speelt daarbij een belangrijke rol. Soms heb je het idee dat ze de hele dag naakt liepen en elk moment aangrepen om 'het' weer te doen. Uit de fragmenten na het keerpunt blijkt dat alle andere vrouwen niet dat voor hem betekenen als wat Olga voor hem was geweest. Ondanks dat het er dan flink aan toe was gegaan, vooral op seksueel gebied.

 

Olga was voor hem alles. Allerlei kleine details worden er van haar beschreven. Ze zorgt voor inkomsten, hoe klein ze ook zijn. Ze houdt van dieren, maar niet van kinderen. Dit blijkt ook uit twee beelden die Erik gedurende deze periode maakt. Het eerste is een moeder met kind, waarvan de wethouder zegt: "het lijkt wel of ze angst heeft voor het kind." Het andere beeld is een vrouw met een kat op haar arm, waarvan men opmerkt: "Het lijkt wel of het haar kind is." In beide gevallen heeft Olga uren lang model gestaan. Van het schaarse geld gingen ze regelmatig naar jazzconcerten, ten koste van vlees bij het eten. Ook de vakanties waren heel sober: een tentje op Ameland, waar de liefde ook weer heel intens beleefd werd.De angst van Olga voor zwangerschap kwam door haar moeder, die een borstamputatie had moeten ondergaan. Tegen Olga zei ze vroeger dat Olga haar borst leeggezogen had. Een andere angst van Olga was kanker. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het moment dat zij wat roods in haar ontlasting ziet.

Het grote keerpunt in de relatie wordt volgens Erik geregisseerd door Olga's moeder, waarvoor Erik altijd al beneden de stand was geweest. Na de dood van Olga's vader is haar moeder constant aan het stoken. Ze zegt dat andere vriendinnen van Olga het beter hebben. Uiteindelijk blijkt Olga niet ongevoelig voor de materiële tekortkoming.

Een zakendiner is het breekpunt. Olga zit te flirten met een zakenrelatie, tot genoegen van haar moeder, maar tot ontzetting van Erik. Hij wordt er misselijk van en geeft midden aan tafel over. Op de terugweg van de toilet slaat hij uit woede Olga een blauw oog. Olga neemt dit niet en trekt bij haar moeder in. Uiteindelijk volgt een scheiding. Olga hertrouwt nog twee keer, maar wordt niet echt gelukkig.

 

Het boek eindigt met het ontstaan van een tumor bij Olga. Haar haar valt uit en ze wordt vergeetachtig en opvliegerig, dit alles door de medicijnen. Van af dat moment bezoekt Erik haar iedere dag. Hij koopt een pruik voor haar en ook Turks fruit, het laatste en het enige snoep dat ze nog kon eten. Op een dag sterft ze en is het verhaal uit.

 

Over de schrijver

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) was een Nederlandse schrijver, beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969). Hij weigerde verscheidene prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs (toegekend 1982) en de P.C. Hooft-prijs (1989).

 

In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.[1]

 

Tijd en ruimte

 

Turks fruit is een niet chronologisch opgebouwd. Het begin van het verhaal is in het heden. Het midden van het verhaal is in het verleden (ook het verleden is niet chronologisch, want er worden steeds herinneringen opgehaald) en het verhaal eindigt in het heden. De totale verhaaltijd bedraagt zo'n vier jaar, waarvan de laatste twee jaar niet veel gebeurt.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is die na de Tweede Wereldoorlog in de jaren 60.

De plaats waar de meeste gebeurtenissen zich afspelen is in Amsterdam, in het atelier tevens woonruimte. Daar bedrijft hij met veel meisjes, maar met name Olga, de liefde. Daar staat Olga vaak model en maakt hij veel beelden van haar. Daar verwerkt hij ook zijn verdriet, hij beleeft er goede en slechte tijden. Ook in Alkmaar speelt het verhaal zich soms af, daar woont Olga en daar is de winkel van haar vader "Hermes".

Thema

Het thema is liefde maar ook veel verdriet. Eric was zo verliefd en hield zoveel van Olga dat hij ook intens verdriet had toen zij hem verliet. Hij sloeg alles in het atelier aan gort en komtdagen zijn bed niet uit. Hij was verslagen. Hij heeft noot meer 'echt' van een vrouw gehouden. Olga bleef voor altijd bij hem in zijn gedachte. Steeds als hij een meisje ontmoet, wat

geregeld voorkwam, vergeleek hij de meisjes met Olga. Maar geen enkel meisje is wat hij wil, alles doet hem denken aan Olga. Een motief is eenzaamheid, als Olga Erik verlaat. Ook een motief is verdriet. Deze twee motieven leiden samen weer tot het thema liefde.

Beordeling

Ik vond turks fruit van Jan Wolker niet zo’n leuk boek. Ik 169 pagina;s gelezen over een huwelijk dat is mislukt door zijn schoonmoeder. En de conclusie van het boek was dat ze eigelijk bij elkaar hoorde maar dat kan nou niet meer want Olga is dood. Ik heb een hekel aaan dit soort tragische eindes dus dit boek was niks voor mij.

Eindopdracht havo 4

Boekenoverzicht en boekenplan

 

In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.

Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.

Wat moet je doen?

Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.


Hoe moet je het doen?

Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.

In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:

Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?

Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)

Slotvraag

Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.

 

Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.

Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.

Eindopdracht havo 5

Wat is literatuur

 

Waarom lezen de meer?

Lezen was vroeger zeer populair onder de jongeren.  mijn moeder vertelde wel eens een verhaal dat ze havo 3 niet had gehaald omdat ze liever las dan dat ze huiswerk maakte. Dat is iets waarbij ik mij niks kan voorstellen want ik heb een hekel aan lezen net als veel van mijn leeftijdsgenoten. Waarom hebben jongeren in Nederlands zo’n hekel aan lezen.

Om voor de havo te slagen moet je tien “literaire” boeken hebben gelezen. Die boeken worden beoordeeld door poortwachters. Poortwachters zijn mensen die ooit het waanidee hebben gehad dat hun meningen over boeken belangrijk zijn. Die bepalen dus wat de jongeren moeten lezen en wat niet en dat vind ik onzin.

Wat is literatuur? Wat zijn de criteria voor literatuur? Moet het gaan iets historisch belangrijks zoals De Val van Marga Minco. Of toch iets heftigs als drugsverslaving in De moeder van David S van Yvonne Keuls. Is het beschrijven van een mislukt huwelijk al voldoende in het Boek Turks Fruit van Jan Wolkers of moet literatuur gewoon in een boek staan zonder plaatjes.

Als ik denk aan boeken op de literaire lijst zijn boeken door Nederlandse schrijvers met veel moeilijk taal en de boeken vaak ouder dan de docenten waarvan wij de boeken moeten lezen. Waarom mogen wij niet kiezen welke boeken? Ik snap dat docent niet willen dat we te makkelijke boeken lezen maar kunnen docenten en poortwachters er niet vanuit gaan een zeventien jarige uit havo 5 zijn eigen lees niveau kan bepalen. Wat maakt het uit of het boek door een Nederlander is geschreven of door en of andere Amerikaan. Als jongeren maar lezen wan dat is toch het uiteindelijke doel? Kinderen aan het lezen maken.

Als voorbereidende opdracht moesten wij Bob Dylan onderzoeken. Een “pop artiest” die een literatuur prijs gewonnen heeft voor zijn teksten. Daar was veel commotie over omdat een pop artiest niks literairs kan schrijven. Dit debat vat perfect samen wat ik tegen poortwachters heb.

Ik ben een Bob Dylan fan en ik vind dat je zijn teksten niet kunt wegzetten als popliedjes. In 1963 schreef Dylan ‘The times are A-changing’ een protestlied tegen segregatie van zwarte en witte Amerikanen. Hij was een van de eerste bekende witte Amerikaan die vond dat alle rassen gelijk aan elkaar waren. Hij heeft nog tientalen liedjes geschreven over de ongelijkheden in Amerika en in de rest van de wereld. Maar omdat hij zijn teksten zingt inplaats van dat hij ze in een boek heeft gezet is het geen literatuur. Terwijl hij net zo’n belangrijke dingen zoals in De moeder van David S.

Poortwachters moeten meer openstaan voor nieuwe ideeën. Als je wat meer boeken toelaat die de jongeren graag willen lezen dan is dit probleem opgelost. Want ik vind iemand die ik niet ken zomaar kan bepalen wat ik kan lezen en wat niet en dan word er vanzelf meer gelezen door jongeren.

Visie op literatuur

Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.

In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.

Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.

Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dirk van Heumen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-06 16:34:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Ven, Jolanda. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2019/2020

    https://maken.wikiwijs.nl/145170/Leeslogboek_havo_4___2019_2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.