Het verschil tussen synchroon en asynchroon onderwijs
Twee belangrijk begrippen om verschillende vormen van online-onderwijs te omschrijven zijn 'synchroon' en 'asynchroon'.
Bij synchroon onderwijs zijn alle studenten tegelijk met dezelfde leerstof bezig onder begeleiding van een docent. Dit is de online-variant van een les.
Daarentegen zijn studenten bij asynchroon onderwijs op verschillende tijden met dezelfde lesstof bezig, al dan niet onder begeleiding van een docent.
Een collega constateerde al dat online-les, synchroon onderwijs dus, nogal vermoeiend kan zijn. Dit zou ervoor pleiten om, wanneer nog maar weinig onderwijs offline kan worden gegeven, het synchrone onderwijs te beperken. Daarbij moet dan goed afgewogen worden welke leerdoelen het beste door (a)synchroon onderwijs kunnen worden bereikt. Bovendien moet iedereen over de juiste gereedschappen bechikken om zowel synchroon als asynchroon onderwijs vorm te kunnen geven. In deze Wikiwijs, zelf overigens een aardig stuk gereedschap voor het vormgeven van asynchroon onderwijs, worden deze gereedschappen toegelicht.
Asynchroon onderwijs
Wikiwijs
Wikiwijs is een manier om digitaal leermateriaal te arrangeren. Eigenlijk betekent dit niets anders dan dat je digitaal materiaal verzamelt en op een gestructureerde wijze bij elkaar brengt. Het is een stuk gereedschap dat veel studenten zullen kennen, omdat de (voltijd)studenten er in jaar twee een digitaal leerarrangement mee hebben gemaakt. De deeltijdstudenten krijgen het vak waarin dit gebeurt helaas pas op het einde van het studiejaar.
Deze handleiding bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf een Wikiwijs te maken, maar je kunt natuurlijk ook een beetje met Wikiwijs "spelen" als jij juist op die manier het systeem onder de knie zou willen krijgen.
Microsoft Forms
In Microsoft Forms heb ik de enquête gemaakt om jullie behoeften te inventariseren, maar Forms biedt ook de mogelijkheid om een toets te maken. Hoe je dat doet, wordt uitgelegd in dit filmpje. Een dergelijke toets kun je inzetten als diagnostisch instrument, om tijdens een les gerichter met de lastige stof aan de slag te gaan.
Feedbackfruits
Feedbackfruits is een eigenlijk een verzameling van gereedschappen die erop gericht zijn om studenten feedback te geven. Die feedback kan van mede-studenten komen, maar ook van de docent, en gegeven worden op documenten, maar bv. ook op de antwoorden op vragen die studenten geven tijdens het kijken van een video.
Het is echt erorm uitgebreid, en kan in eerste instantie misschien een beetje overweldigend zijn, maar er is een goede helpdesk die je terwijl je een opdracht aan het maken bent kan bijstaan.
Synchroon onderwijs
Zoom
Zoom biedt mogelijkheden voor synchroon lesgeven die in Microsoft Teams ontbreken, zoals het snel aanmaken van break-out rooms, groepjes waarin studenten met een opdracht kunnen werken. Hoewel Zoom recentelijk weleens negatief in het nieuws is geweest, is het gebruik ervan door de HR goedgekeurd, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Nearpod
Nearpod is een presentatietool die je in staat stelt om vragen in te bedden in jouw presentatie. Dit is een ideale manier om betrokkenheid en interactie al meteen in het ontwerp van je les op te nemen. Je zou het als volgt kunnen gebruiken.
Open een Nearpodpresentatie en deel jouw scherm. Op dit scherm zien de studenten de code waarmee ze zich bij de presentatie aan kunnen melden. Vervolgens stop je het delen van jouw scherm en vraag je de studenten hun tabblad met Nearpod tijdens de les open te houden. Ze kunnen dan jouw presentatie volgen en er komen vragen in beeld die zij beantwoorden. Jij houdt voor jezelf het scherm met de docenten-weergave van de Nearpod-presentatie open, en ziet zo de antwoorden. Door in te haken op de antwoorden krijg je een sterkere en meer interactieve les.
Classroomscreen
Classroomscreen is een verzameling digitale gereedschappen, zoals een timer, whiteboard en notieblok. Het is handig om een classroomscreen met je studenten gedeeld te houden. Zo kun je laten zien hoeveel tijd er nog is voor een opdracht, maar je kunt ook korte aantekening maken, zoals je tijdens een offline-les op het whiteboard zou doen. Met Classroomscreen heb je voor die verschillende functionaliteiten maar een scherm nodig, en dat werkt wel zo handig.
Binding