Budgetten

Budgetten

Startpagina

Welkom!

Welkom op deze webpagina! In dit arrangement gaan we leren en oefenen met het onderwerp budgetten. De hoofdstukken die in dit arrangement aan bod komen zijn de hoofdstukken 8, 9 en 11 uit het boek boekhouden voor het hbo deel 2. Op deze webpagina ga je ruim 2-3 lesuren aan de slag met de verschillende onderwerpen betreft budgetten.

Aan de linkerkant zie je een menu balk met verschillende onderdelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om iedere onderwerp behandel te hebben. Het is verstandig op te beginnen bij de ‘theorie’, zodat je meer te weten komt over de onderwerpen die besproken worden. Hierna mag je willekeurig de overige onderdelen doorlopen.

Ieder onderdeel heeft zijn eigen leerdoelen, die aan het einde van het onderdeel, behaald dienen te zijn. Als deze leerdoelen zijn behaald, kun je zeggen dat je een expert in budgetten bent!

Succes!

Bekijk de video hieronder voor de leerdoelen.

Wij wensen jou heel veel succes met het doorlopen van dit arrangement!

 

 

Werkvormen

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

In dit hoofdstuk wordt er aandacht besteed aan begroting en budget. Een begroting is een overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Het budget geeft aan hoeveel geld er beschikbaar is voor een bepaalde periode. Het budget geeft aan wat de toegestane kosten zijn om de taken binnen een bedrijf uit te voeren. Je hebt gemengde, vaste en variabele budget. Bij gemengd budget worden de vaste en variabele kosten apart weergegeven. Bij een vast budget veranderd de kosten niet als er een verandering in de productie of verkoop plaats vindt. Dit is bij een variabel budget wel het geval. Om deze budgetten te vaststellen moet je verschillende deelbegrotingen samenstellen. Een deelbegroting is een overzicht van alle in komsten en uitgaven van een periode, maar dit doe je dan per afdeling. Voor een goed beleid van je onderneming moet je een overzicht maken en je begroting afstemmen met je budget per afdeling.

Omdat elke afdeling haar eigen begroting en budget heeft, is het voor de directie van belang om keuzes te maken. De directie gaat bijvoorbeeld kijken of een afdeling wel het budget krijgt wat hen wensen. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de begroting. In deze hoofdstuk is een werkvorm als meningsvorming passend. Een interactieve werkvorm van meningsvorming is plakker parade. De werkvorm plakker parade zorgt ervoor dat de leerlingen kritisch denken en voorbereiden op verschillende meningen of oplossingen. De bedoeling is dat de docent de directie is en elke groepje een afdeling. Verschillende afdelingen willen hun budget verhogen, maar de onderneming kan maar een x bedrag uitgeven, dus welke afdeling krijgt de voorkeur?) waarbij meerdere oplossingen of meningen mogelijk zijn.

Werkwijze

· De docent splitst de klas in vijf groepjes. Elke groep bestaat uit vier/vijf leerlingen. Elke groep wordt vernoemd naar een afdeling van een onderneming.

· De docent geeft een probleemstelling (bijvoorbeeld: verschillende afdelingen willen hun budget verhogen, maar de onderneming kan maar een x bedrag uitgeven, dus welke afdeling krijgt de voorkeur?) waarbij meerdere oplossingen of meningen mogelijk zijn.

· De groepjes krijgen gekleurde stickers en plakken die bij de voor hen beste oplossing.

De tweede werkvorm is een placemat. Een placemat is eenvoudig werkvorm en kan bijna bij alles toegepast worden. Op een placemat noteer je alles over het onderwerp. De punten die je genoteerd hebt ga je vervolgens presenteren met behulp van de placemat.

Werkwijze

· Ieder groepje krijgt een A3 vel. In het midden staat een cirkel. In de cirkel staat de opdracht. Bijvoorbeeld: de afdeling moet zijn begroting kunnen verdedigen om het gewenste budget te krijgen.

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Niet elke onderneming is geschikt voor alle seizoenen. Een strandtent is in de zomer drukker dan de winter. Hierdoor moet je onderneming tot een juist bezettingsresultaat komen. Een bezettingsresultaat is het verschil tussen de totale constante kosten en de in de kostprijs van de productie doorberekende constante kosten. Omdat je rekening houdt met seizoensinvloeden moet je correcties verwerken om het budget te dekken.

In het hoofdstuk wordt en voornamelijk veel berekend. Je werkt met indexcijfers en formules. Indexcijfers worden gebruikt om de ontwikkeling van verschillende grootheden zoals prijzen of inkomen ten opzichte van elkaar goed te kunnen vergelijken. Een geschikte werkvorm is samenwerkend leren. Deze werkvorm is geschikt omdat er vijf basisprincipes zijn die aan pas komen. Er ontstaat een positieve wederzijdse afhankelijkheid, individuele verantwoordelijkheid, directe interactie met elkaar, samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen en er vindt een gezamenlijke evaluatie plaats. De samenwerking tussen sterkere en zwakkere leerlingen speelt een grote rol. De studenten zoeken samen naar een oplossing en helpen elkaar. Een interactieve werkvorm van samenwerkend leren is denken-delen-uitwisselen. Deze werkvorm laat je samen nadenken over een begrip of antwoord.

Werkwijze

· Denken: De leerlingen moeten een som oplossen en beschrijven.

· Delen: De leerlingen vertellen hun antwoord of oplossing. Ze gaan vervolgens met elkaar vergelijken en eventueel hun berekening bijstellen.

· Uitwisselen: De docent kiest willekeurig leerlingen, die hun antwoord op het bord zetten. Andere leerlingen geven feedback hierop.

Een ander werkvorm van samenwerkend leren die je kan toepassen tijdens deze les is genummerde hoofden.

Werkwijze

· Alle leerlingen krijgen een nummer. Nadat de opdracht is uitgedeeld, moeten de leerlingen eerst individueel aan het werk. Vervolgens vergelijken ze hun opdracht met elkaar, om vervolgens tot een gezamenlijk antwoord te komen. Er vindt een nabespreking plaats de docent is hier erg betrokken en kiest de leerlingen. Andere leerlingen mogen aanvullen.

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

Een onderneming kan op korte termijn haar constante kosten niet beïnvloeden. Constante kosten kunnen namelijk alleen beïnvloed worden over een langere periode. Bij een variabele kostencalculatie moet je de constante kosten ten laste van de winst-en-verliesrekening van een periode brengen.

Omdat deze hoofdstuk wel aan de moeilijke kant ligt, met verschillende berekeningen bij verschillende termen, kan je snel in de war raken. De vele termen en berekeningen zorgen voor de moeilijkheidsgraad in dit hoofdstuk. Je dient namelijk alle termen te snappen om de bijpassende berekeningen goed te kunnen uitvoeren, anders maak je al snel foutjes. Bij deze hoofdstuk is de werkvorm klassen- of groepsgesprek toepasselijk, omdat tijdens het gesprek ieder zich kan verdiepen in een bepaalde term en dat kan uitleggen aan de rest. Zo leer je van iedereen iets nieuws en is iedereen actief bezig om de stof te begrijpen. Als je het naast de docent ook van andere leerlingen hoort ga je het sneller onthouden, omdat je het op verschillende manieren uitgelegd krijgt. Een interactieve werkvorm bij klassen- of groepsgesprek is de werkvorm de leerling als docent. Het doel van deze werkvorm is dat de leerlingen hun eigen manier van uitwerken vertellen aan de andere leerlingen.

 

Werkwijze

· Een leerling gaat de opdracht klassikaal uitleggen. Dit kan ook vooraf afgesproken zijn en de leerlingen kunnen dit op tijd voorbereiden. Dit kan individueel of in groepsverband gebeuren. De leerling kan dit uitleggen op een eigen creatieve manier. Voorbeelden hiervan is het gebruik van een PowerPoint, een poster of enkel een blaadje.

· Indien de uitleg onder de maat is, kan de docent indien nodig aanvullen. Zo mist niemand belangrijke informatie en is het zeker dat iedereen alles goed begrijpt.

Er kan ook een werkvorm van kennis toepassen toegepast worden bij dit hoofdstuk. Een interactieve werkvorm is de werkvorm voorspellen: What happens next? Met deze werkvorm kan je de voorkennis in kaart brengen en de leerlingen laten denken.

Werkwijze

· De docent introduceert een onderwerp door erover te vertellen doormiddel van een PowerPointpresentatie of een video.

· Plotseling stopt de docent en laat de leerlingen voorspellen wat er nu gaat/moet gebeuren.

· De leerlingen geven hier antwoord op. De leerlingen moeten hun antwoord ook kunnen onderbouwen en toelichten.

Theorie

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

Aan het einde van de theorie:

  • Ken je het verschil tussen een begroting en budget;
  • Ken je de vier soorten budgetten;
  • Ken je de functies voor de leiding van een onderneming.

 

8.1 Begroting en budget

Een planning is een essentieel hulpmiddel bij het vaststellen van het beleid van een onderneming. Een planning is het geheel van de maatregelen en de middelen om de uitvoering van noodzakelijke werkzaamheden in een periode te laten verlopen volgens de gestelde doelen. Een planning kan voor meerder periodes van meerdere jaren gebruikt worden.  Als het om een planning van meerdere jaren gaat spreken we van een strategisch plan of lange termijnplan

 

Bij een strategisch plan of lange termijnplan gaat het om vragen als:

  • Welke nieuwe producten gaan we ontwikkelen?
  • Welke (nieuwe) afzetmarkten willen we veroveren?

Bij een middellange termijn gaat het om vragen als:

  • Waar gaan we personeel van halen?
  • Welke investeringen moeten worden gedaan?
  • Wat wordt de vestigingsplaats?

Als je je wil beperken tot een periode van maximaal één jaar, spreek je over een kort termijnplan. De uitvoering van de normale activiteiten van de onderneming zijn dan aan de orde, waarbij de activiteiten worden vastgelegd in activiteitenplannen en worden uitgedrukt in geld. Bij een korte termijn planning moet je een masterbudget samenstellen. Deze masterbudget bestaat uit een liquiditeits- en resultatenbegroting over het komende jaar.

 

Om het masterbudget samen te stellen zijn er allerlei begrotingsactiviteiten nodig. Je start met het opstellen van een verkoopbegroting, daarna stel je verschillende deelbegrotingen samen. Deelbegrotingen zijn bijvoorbeeld een inkoopbegroting, investeringsbegroting, productiebegroting en zo maar verder. Het eindresultaat is dan het masterbudget.

Een begroting heeft voor de leiding van ondernemingen een aantal functies:

  1. Ondernemingsplan;
  2. Taakopdracht;
  3. Controlemiddel;
  4. Machtiging.

Ondernemingsplan

Iedere onderneming maakt een plan voor de toekomst. Als je als industriële onderneming de productie en afzet wil vergroten, moet ze kijken of er voldoende productiemiddelen beschikbaar zijn. Het kan zo zijn dat de onderneming een investering moet doen.  Om na te gaan of deze investering wel zinvol is, is een begroting van de te verwachten opbrengsten/kosten nodig.

Taakopdracht

De begroting bestaat uit een aantal deelbegrotingen, waaronder de afdelingsbegrotingen. Een afdelingsbegroting kun je zien als een taakopdracht aan leidinggevende functionarissen van deze afdeling. De leiding kan je krijg je een bepaald bedrag toegewezen, waarmee de taken moeten worden uitgevoerd. Als je een begroting in de vorm van een taakopdracht gebruikt, spreek je van een budget.

Controlemiddel

Als je voor een afdeling een begroting in de vorm van een taakopdracht stelt, moet je ook nagaan of deze taken goed worden uitgevoerd. Hierbij ga je wel uit dat het vastgestelde budget juist is. Er zal ook een nacalculatie plaatsvinden, waarbij je de werkelijke kosten vergelijkt met de begrote kosten van de afdeling. Het is verstandig om de leiding van de afdeling te betrekken.

Machtiging

Als je beschikking hebt over de benodigde middelen kan je ook alleen maar je taak kunnen uitvoeren. Als er extra personeel moet worden aangetrokken, zal er voldoende geld beschikbaar moeten zijn.

8.2 Indirecte kostenbudgetten

Als je uitgaat van heterogeen productie betekent dit dat je te maken hebt met indirecte kosten budgetten. Het budget dient als basis om te beoordelen of een plan gehaald is met de ter beschikking gestelde middelen. Een standaardfabricage kostprijs kun je zien als een budget voor de fabricage afdelingen om een product vervolgens van tevoren vastgestelde normen te vervaardigen.

Het samenstellen van indirecte kosten budgetten kan op verschillende manieren plaatsvinden. In hoofdstuk acht besteden we aandacht aan:

  • Het variabele budget;
  • Het vaste budget;
  • Het gemengde budget;
  • Het flexibele budget.

8.3 Het gemengde budget

Tot zo ver kijken we naar de indirecte kosten van een afdeling met het vaststellen van het verschil tussen de werkelijke kosten en de dekking van de afdeling. Verschil was een voor- of nadelig afdelingsresultaat.

 

Kosten van een afdeling bestaan in de praktijk uit constante en variabele kosten. Als er nu sprake is van een bezettingsverlies op bijvoorbeeld de afdeling fabricagetijd, dan zou bij deze wijze een resultaat bepaling op afdelingschef voor het gehele afdelingsresultaat verantwoordelijk worden gesteld. Wel kan het wel zo zijn dat de werkelijke productie lager is dan de normale productie, de bezettingsresultaat staat is dan voor de chef een externe geven waarop hij geen invloed kan uitoefenen.

Om het afdelingsresultaat te kunnen splitsen is het volgende nodig:

  • Een bezettingsresultaat;
  • Een budgetresultaat.

Een gemengd budget bestaat uit:

  • Een constante deel: onafhankelijk van de prestaties van de afdeling
  • Een variabel deel: evenredig met de werkelijke prestaties die de afdeling levert

Een voorcalculatorisch gemengd budget bepaal je als volgt: N x Tc + B x Tv.

Een nacalculatorisch gemengd budget bepaal je als volgt: N x Tc + W x Tv.

Waarbij:

N= Normale bezetting

B= Begrote of verwachte bezetting

W= Werkelijke bezetting

Tc= Voorcalculatorisch tarief voor de constante kosten

Tv= Voorcalculatorisch tarief voor de variabele kosten

 

Je kunt het budgetresultaat bepalen door het verschil tussen werkelijke kosten en nacalculatorisch gemengd budget te berekenen.  Je hoeft voor de indirecte kosten van de afdeling alleen het verschil tussen de werkelijke kosten van de afdeling en de dekking van de afdeling te bepalen. Dit kan zowel een ongunstig als gunstig resultaat zijn.

Tarief bepalen= c/n + v/w

Budget afdeling > vast budget= normale bezetting x tarief vaste kosten

Budget afdeling > variabel budget = werkelijke bezetting x tarief variabele kosten

Journaalpost budget:

  • 552 te dekken budget afdeling …
  • a/551 budget afdeling ….

Het vaste budget

Mijn vaste budget stel je voor een afdeling een vast bedrag per periode vast. Het aantal prestaties dat een afdeling levert, heeft geen invloed op de kosten van die aflevering. Er zijn alleen constante kosten voor die afdeling. Deze methode van budgetteren wordt vaak toegepast als de prestaties van een afdeling moeilijk zijn vast te stellen, denk aan administratie of directie. Deze prestatie eenheden zijn alleen vast te stellen met het vaste budget. Het gaat meestal om hulpkostenplaatsen. De kosten van deze hulp kostenplaatsen nemen via doorberekening aan hoofdkostenplaatsen uiteindelijk in de kostprijs van een product op. De dekking vindt plaats met behulp van opslagpercentages.

 

Voorbeeld vast budget

Op de afdeling directie van industriële onderneming Leuke BV komen uitsluitend constante kosten voor. Voor 2019 heeft deze afdeling een vast budget toegewezen gekregen van 260.000. De kosten van de afdeling worden uitgedrukt in een percentage van de normale omzet van 2019 de omzet bedraagt 5.900.000.

In de maand juli 2019 bedraagt de werkelijke kosten van de afdeling administratie € 33.000, waarvan 12.000 door belast aan hulp afdelingen. De omzet over de maand juli 2019 bedraagt € 470.000.

A: bereken het opslagpercentage der dekking van de kosten van de afdeling directie voor 2019.

  • Het opslagpercentage voor de kosten van de afdeling bedraagt: C/N

260000 / 5900000 x 100% = 4,406…. = 4,4%

 

B: bereken het nacalculatorisch vast budget voor de maand juli 2019.

  • Het maandbudget bedraagt 1/12 x 260000 = 21666,6667… = €21666,67

C: bereken dekking over de maand juli 2019.

  • Dekking bedraagt 4,4% van 470000 = €20680

Het variabele budget

Het variabele budget gaat ervan uit dat alle kosten proportioneel variabel zijn. Het nacalculatorisch budget van de afdeling is dus proportioneel variabel met de werkelijke bezetting van die afdeling en kan daarom pas na afloop van die periode worden vastgesteld. Het budget bestaat uit W x Tv, gezien de dekking ook gelijk is aan W x Tv geld bij een variabel budget: budget = dekking

 

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Aan het einde van de theorie:

  • Weet je wat een seizoenpatroon zonder seizoencorrectie inhoud;
  • Kan je bereken hoe de seizoencorrectie voor constante kosten zijn.

9.1 Seizoenpatroon

De verschillende sectoren van het bedrijfsleven komt seizoen structuur voor. De toeristenindustrie is hiervan een voorbeeld.  De normale bezetting in deze ondernemingen is niet gelijkmatig over het jaar verdeeld. De rationele capaciteit bepaal je in deze ondernemingen met een seizoenpatroon voor de benodigde capaciteit in het hoogseizoen. Als je het bezettingsresultaat voor het hoogseizoen bepaalt, zou er bij een gelijkmatige verdeling van de normale bezetting een groot voordelig bezettingsresultaat ontstaan, terwijl er in het laagseizoen een groot bezettingsverlies zou moeten zijn. Deze bezettingsresultaten zijn dan sterk beïnvloed door de pieken en dalen die optreden in de normale bezetting ten gevolge van de seizoenen.

In dit hoofdstuk ga je leren hoe je seizoencorrecties gaat toepassen op de constante kosten om tot een realistische vaststelling van de bezettingsresultaten te komen.

9.2 Seizoenpatroon zonder seizoencorrectie

Voorbeeld

Industriële onderneming Rico nv stelt voor de afdeling fabricage per kwartaal een gemengd budget vast. De normale bezetting van deze afdeling bedraagt 16000 machine uren per jaar.

Het machine-uurtarief van de afdeling fabricage is voor 2019 als volgt samen gesteld:

  • Constante kosten €20
  • Variabele kosten €15
  • Totaal €35

Productie vertoont een seizoenpatroon, waardoor de normale bezetting van de afdeling fabricage als volgt over de kwartalen is verdeeld:

 

Kwartaal

Seizoenindexcijfer

1

60

2

120

3

150

4

70

Totaal

400

 

Over het eerste kwartaal van 2019 zijn de volgende gegevens beschikbaar:

  • Werkelijke constante kosten €81500
  • Werkelijke variabele kosten €38800
  • Totaal €120300
  • Werkelijke bezetting is 2500 machine-uren

A: bereken met behulp van de seizoenindexcijfer de normale bezetting voor elk kwartaal (Ns).

  • 16000 machine-uren : 4 = 4000 machine-uren

Kwartaal

Ns

1

60/100 x 4000 = 2400

2

120/100 x 4000 = 4800

3

150/100 x 4000 = 6000

4

70/100 x 4000= 2800

Totaal

16000

 

B: bereken het budget van de afdeling fabricage voor het eerste kwartaal van 2019.

  • Gemiddelde normale bezetting van 4000 machine-uren per kwartaal. Hierbij laat je het seizoenpatroon altijd buiten beschouwing
  • Gemengde budget eerst kwartaal 2019 wordt:

Vast gedeelte: 4000 x €20 = €80000

Variabel gedeelte: 2500 x €15 = €37500

Gemengd budget = €117500

C: bereken de dekking van de afdeling fabricage voor het eerste kwartaal van 2019.

  • 2500 x €35 = €87500

D: Geef de journaalposten van het budget en de dekking van de afdeling fabricage voor het tweede kwartaal.

  • Gemengde budget:

552 te dekken budget afdeling fabricage €117500

a/551 budget afdeling fabricage €117500

  • Dekking:

602 toeslag indirecte fabricagekosten €87500

a/553 dekking afdeling fabricage€87500

9.3 Seizoencorrectie voor constante kosten

In deze paragraaf verwerk je de seizoencorrectie in de boekhouding op het te dekken budget, waardoor je intra comptabel het juiste bezettingsresultaat kunt aflezen. Het constante deel van het te dekken budget voor een periode wordt zonder seizoencorrectie vastgesteld op basis van de gemiddelde de normale bezetting. Als je rekening houdt met seizoeninvloeden ga je uit van de normale bezetting in de betreffende seizoenperiode.

 

De seizoencorrectie op de constante kosten wordt dus in het algemene zin:

(Ns – Ngem) x Tc

Voorbeeld

Ga uit van de voorgaande gegevens.

A: bereken de seizoencorrectie voor de constante kosten over het eerste kwartaal.

  • Eerste kwartaal

(Ns – Ngem) x Tc

(2400 – 4000) x €20 = -1600 x €20 = €32000 negatief

Het budget moet verlaagt worden

B: geef de journaalpost van deze seizoencorrectie.

  • Het te dekken budget voor het eerste kwartaal is hoog, daarom moet je dit verlagen: je crediteert daarvoor de rekening 552. Als tegenrekening gebruik je de rekening 175.
  • De journaalpost wordt:

175 seizoencorrectie€32000

a/552 te dekken budget afdeling fabricage  €32000

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

Aan het einde van de theorie:

  • Weet je wat de direct costing inhoudt;
  • Weet je hoe je met de direct costing kunt rekenen.

Omdat een onderneming de constante kosten op korte mij niet kan beïnvloeden, kun je deze kosten bij de variabele kostencalculatie voor een bepaalde periode als gegeven beschouwen. De constante kosten zou je daarom direct ten laste van de winst-en-verliesrekening van die periode kunnen boeken. Bij de kostprijsberekening hou je daar alleen nog rekening met variabele kosten. Deze kosten op korte mijn wel te beïnvloeden. Vandaar de naam variabele kosten calculatie of te wel direct costing (DC). Het gaat hier om de variabele kosten en niet om de directe kosten.

Omdat alleen de variabele kosten naar de kostendragers worden verbijzonderd, noem je dit ook wel de product kosten. Dit in tegenstelling tot de constante kosten, die je voor een bepaalde periode rechtstreeks ten laste van de winst-en-verliesrekening neemt en daarom wel de periode kosten noemt.

Bij de variabele kosten calculatie noem je het verschil tussen de verkoopprijs van een product in de variabele kosten van het product de dekkingsbijdrage. Deze dekkingsbijdrage dient in de eerste instantie ter dekking van de constante kosten. Als in een periode dekkingsbijdrage groter is dan contant kost in die periode, resteert er uiteindelijk een winst.

11.2 Boekingen bij de variabel kostencalculatie (DC)

Bij de variabele kosten calculatie breng je de constante kosten rechtstreeks ten laste van de winst-en-verliesrekening van een periode. Boekhoudkundig betekent dit dat je de kosten van rekening 4 rechtstreeks ten laste van rekening 9 constante kosten brengt. Een rubriek 5 komen nu alleen de variabele indirecte kosten.

Een rubriek 6 komen zoals gebruikelijk de variabele directe grondstof kosten en lonen. Voor de toeslag indirecte fabricagekosten belast je alleen het variabele gedeelte door naar rubriek 5. De voorraad gereed product houd je uitsluitend tegen fabricagekostprijs bij, evenals de rekening 800 kostprijs verkopen. Op de rekening 820 toeslag indirecte kosten komt ook alleen variabele toeslag indirecte kosten.

Dit houdt in dat het verkoopresultaat in rubriek 8 staat en bestaat uit de dekkingsbijdrage. De dekkingsbijdrage dient voor de dekking van de constante kosten, want daarna nog overblijft is de nettowinst.

Journaalposten variabel kostencalculatie

Overboeking directe variabele fabricagekosten naar rubriek 6

  • 600 directe grondstofkosten
  • 630 betaalde directe lonen
  • a/499 overboekingsrekening

Overboeking indirecte variabele kosten naar rubriek 5

  • 550 variabele kosten afdeling …
  • 990 constante kosten
  • a/499 overboekingsrekening

Dekking afdeling fabricage en verkoop (het aantal machine uren)

  • 602 toeslag indirecte variabele fabricagekosten
  • a/553 dekking afdeling fabricage

+

  • 820 toeslag indirecte variabele verkoopkosten
  • a/563 dekking afdeling verkoop

Boeken gewerkte arbeidsuren (aantal directe arbeidsuren)

  • 601 directe lonen
  • a/631 verrekende directe lonen

Productie eenheden

  • 700 Voorraad gereed product (tegen variabele fabricage kosten)
  • a/610 standaard directe grondstofkosten
  • a/611 standaard directe lonen
  • a/612 standaardtoeslag indirecte fabricagekosten

Verkoop eenheden

  • 130 debiteuren
  • a/181 te betalen OB
  • a/840 opbrengst verkopen

+

  • 800 kostprijs verkopen
  • a/700 voorraad gereed product

Voorbeeld

Industriële onderneming Beuningen nv vervaardigt onder andere product S. Beuningen pas de variabele kosten calculatie toe.

 

De dekkingsbijdrage voor product S is als volgt samengesteld:

 

Verkoopprijs

 

€120

Directe grondstofkosten

€16

 

Directe lonen

€24

 

Variabele indirecte fabricagekosten

€10

 

Variabele indirecte verkoopkosten

€5

 

Totale variabele kosten

 

€55

Dekkingsbijdrage

 

€65

 

 

De volgende gegevens zijn bekend:

 

Directe grondstofkosten (13020 kg x €8)

€104160

Betaalde directe lonen

€157800

Constante indirecte fabricagekosten

€137100

Variabele indirecte fabricagekosten

€65550

Constante indirecte verkoopkosten

€66690

Variabele indirecte verkoopkosten

€29850

Werkelijke aantal arbeidsuren

6525

Werkelijke machine-uren

6450

Normale productie en afzet

6750

Werkelijke productie

6450

Werkelijke afzet

6000

 

 

De volgende rekeningen komen bij de DC-methode aan bod:

499

Overboekingsrekening

550

Variabele kosten afdeling fabricage

553

Dekking variabele kosten afdeling fabricage

560

Variabele kosten afdeling verkoop

563

Dekking variabele kosten afdeling verkoop

599

Overboekingsrekening

600

Directe grondstofkosten

601

Directe lonen

602

Toeslag variabele indirect

610

Standaard directe grondstofkosten

611

Standaard directe lonen

612

Standaard toeslag indirecte fabricagekosten

630

Betaalde directe lonen

631

Verrekende directe lonen

699

Overboekingsrekening

700

Voorraad gereed product

800

Kostprijs verkopen

820

Toeslag variabele indirecte verkoopkosten

899

Overboekingsrekening

910

Efficiencyresultaten

920

Prijsverschillen

930

Afdelingsresultaten

945

Dekkingsbijdrage

990

Constante kosten

 

A: geef een aantal journaalposten op basis van de gegevens over de maand april in 2019 worden gemaakt bij toepassing van de variabele kostencalculatie.

  1. Overboeking van directe fabricagekosten naar rubriek 6

600

€104160

630

€157800

a/499

€261960

 

  1. Overboeking indirecte kosten naar rubriek 5

550

€65550

560

€29850

990

€203790

a/499

€299190

 

  1. Dekking afdelingen fabricage en verkoop

602€64500

a/533€64500

+

820€30000

a/563€30000

 

  1. Arbeidsuren

601

€156600

a/631

€156600

 

  1. Productie van 6450 eenheden S

700€322500

a/610€103200

a/611€154800

a/612€64500

 

  1. Verkoop van 6000 eenheden S

130€871200

a/181€151200

a/840€720000

+

800€300000

a/700  €300000

11.3 Verschil in winstberekening AC en DC

Als je de integrale kostprijsberekening toepast wordt de voorraad gereed product gewaardeerd tegen de integrale kostprijs, of wel AC. Dit is ook wel constante + variabele fabricagekosten. Bij toepassing van DS wordt bij de waardering van de voorraad gereed product slechts rekening gehouden met de variabel fabricagekosten.

Deze andere wijze van waardering van de voorraad gereed product heeft tot gevolg dat de hoogte van de nettowinst die over een bepaalde periode wordt berekend volgens de DC kan afwijken van de netto insprekend volgens AC. Dit verschil in nettowinst ontstaat als de productie en afzet in een periode niet aan elkaar gelijk zijn. Er is dus dan sprake van een voorraadmutatie.

11.4 Variabele kostencalculatie en budgettering

Als je ook de vaste kosten gaat budgetteren, krijg je te maken met een vergelijkbare situatie als bij de toepassing van de gemengde budgetten. De werkelijk vaste kosten worden niet van rekening 499 naar rubriek 9 overgeboekt maar worden per afdeling in rubriek 5 geboekt.

Het evenredige deel van het vaste jaar budget van die afdeling crediteer je op rekening 5. Als tegenrekening voor het vaste kosten budget debiteer je rekening 9, of wel 990 te dekken constante kosten.

Aangezien voor de variabele kosten geldt dat het budget gelijk is aan dekking mag je rekening 5.. dekking afdeling vervangen door de rekening 5.. budget afdeling.

Creatieve werkvormen

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

Je bent aangekomen bij het onderdeel creatieve werkvormen. Je gaat nu voor hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten, een quiz maken. De quiz bevat vragen over de theorie van hoofdstuk 8. Zo gaan we testen hoeveel je beheers van een deel van de theorie. Aan het einde van de quiz zie je hoeveel je hebt gescoord voor de quiz. Succes!

 

 

Kennistoets hoofdstuk 8

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Je bent aangekomen bij het onderdeel creatieve werkvorm voor hoofdstuk 9: Seizoencorrecties. Onderstaand zie je een Sutori. Je komt op deze Sutori allerlei informatie tegen met handige linkjes die je kunt gebruiken om hoofdstuk 9 nog iets op te helderen. Doorloop in chronologische volgorde de stippen. Succes!

 

 

 

 

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

Mindmap maken (Coggle)

Als je alle onderdelen van hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie hebt doorlopen mag je een Coggle maken.

Coggle is een website waar je mindmaps kunt maken. Voor deze opdracht ga je een Coggle mindmap maken waarin je het geleerde leerstof gaat toepassen. Je hebt namelijk alle onderdelen van hoofdstuk 11 doorlopen.

De volgende leerdoelen moeten behandeld worden in de Coggle mindmap:

- Wat is direct costing?

- Hoe kun je direct costing toepassen?

 

Aan de volgende eisen moet je Coggle mindmap voldoen:

- In de mindmap moeten de begrippen in samenhang van de direct costing voorkomen;

- In de mindmap moeten de standaard boekingen vermeld staan;

- In de mindmap moeten de berekeningen voor de direct costing voorkomen;

- Het is de bedoeling dat de mindmap geen zinnen, maar steekwoorden bevat;

- De mindmap moet helder en duidelijk zijn, zorg voor een goede structuur en opbouw;

- Het is uiteindelijk de bedoeling dat de mindmap wordt ingeleverd en beoordeeld door de docent, zorgt ervoor dat alle belangrijke elementen terug komen.

 

Bekijk onderstaande filmpje voor de uitleg van het in elkaar zetten van een Coggle mindmap, succes!

Opgaven

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

Grootboekrekeningen

130

Debiteuren

     

600

Directe grondstofkosten

     

181

Te betalen OB

     

601

Directe loonkosten

       

499

Overboekingsrekening

   

602

Toeslag indirecte fabricagekosten

   

500

Kosten afdeling Huisvesting

   

610

Standaard directe grondstofkosten

   

501

Budget afdeling Huisvesting

   

611

Standaard directe loonkosten

     

502

Te dekken budget afdeling Huisvesting

 

612

Standaardtoeslag indirecte fabricagekosten

 

503

Dekking afdeling Huisvesting

   

630

Betaalde directe lonen

     

520

Kosten afdeling Inkoop

   

631

Verrekende directe lonen

     

521

Budget afdeling Inkoop

   

699

Overboekingsrekening

     

522

Te dekken budget afdeling Inkoop

 

700

Voorraad gereed product

     

523

Dekking afdeling Inkoop

   

710

Voorraad goederen in bewerking

   

530

Kosten afdeling Magazijn

   

800

Kostprijs verkopen

       

531

Budget afdeling Magazijn

   

820

Toeslag indirecte verkoopkosten

   

532

Te dekken budget afdeling Magazijn

 

840

Opbrengst verkopen

       

533

Dekking afdeling Magazijn

   

899

Overboekingsrekening

     

550

Kosten afdeling Fabricage

   

912

Budgetresultaat Fabricage

     

551

Budget afdeling Fabricage

   

917

Bezettingsresultaat

       

552

Te dekken budget afdeling Fabricage

 

920

Efficiencyresultaat grondstofkosten

   

553

Dekking afdeling Fabricage

   

921

Efficiencyresultaat directe lonen

   

560

Kosten afdeling Verkoop

   

922

Efficiencyresultaat toeslag indirecte fabricagekosten

 

561

Budget afdeling Verkoop

   

925

Prijsverschil directe lonen

     

562

Te dekken budget afdeling Verkoop

 

930

Budgetresultaten

       

563

Dekking afdeling Verkoop

   

935

Bezettingsresultaten

     

599

Overboekingsrekening

                 
                       

 

 

 

Opgave 1

Gegeven:

Onderneming van der Kooij bv gebruikt voor haar afdelingen budgetten. Voor de kostenplaats Huisvesting zijn de volgende gegevens met betrekking tot de begroting beschikbaar:

  1. Constante kosten                         €300.000
  2. Variabele kosten                          €340.200
  3. Verwachte bezetting                   4.050 m2
  4. Normale bezetting                       5.000 m2

In de maand maart 2018 bedragen de werkelijke (eerstverdeelde) kosten van de afdeling Huisvesting €58.654. De doorbelasting door de afdeling Huisvesting bedraagt in deze maand aan:

Afdeling Inkoop                                           100 m2

Afdeling Magazijn                                       400 m2

Afdeling Fabricage                                      3.250 m2

Afdeling Verkoop                                       500 m2

Gevraagd:

  1. Bereken het tarief per maand per m2, waarmee de kosten van de afdeling Huisvesting worden doorbelast.

De volgende vragen hebben betrekking op de maand maart 2018:

  1. Journaliseer de kosten van de afdeling Huisvesting.
  2. Bereken het budget.
  3. Journaliseer dit budget.
  4. Bereken de dekking van de afdeling Huisvesting.
  5. Journaliseer de doorbelasting naar de andere afdeling.
  6. Bepaal met behulp van de Z-figuur het budget- en bezettingsresultaat van deze afdeling.
  7. Bereken extracomptabel het bezettingsresultaat van de afdeling Huisvesting.

 

Opgave 2

Gegeven

Voor de afdeling Fabricage van industriële onderneming Molenaar bv wordt een gemengd budget vastgelegd. Voor de constante kosten is een vast budget van €100.000 per maand vastgelegd. De normale bezetting bedraagt 4.000 machine – uren per maand. Voor de variabele kosten bedraagt het tarief €20 per machine – uur.

Met betrekking tot de maand augustus 2018 worden de volgende gegevens versterkt:

  1. De rekening 550 kosten afdeling Fabricage vertoont over de maand augustus een debetsaldo van €189.200.
  2. De werkelijke bezetting in augustus 2018 is 4.200 machine – uren.

Gevraagd

  1. Bepaal het machine – uurtarief voor 2018.

De volgende vragen hebben betrekking op de maand augustus 2018:

  1. Bepaal het budget van de afdeling Fabricage.
  2. Journaliseer dit budget.
  3. Journaliseer de doorbelasting naar rubriek 6.
  4. Bepaal met behulp van een Z-figuur het budget- en bezettingsresultaat.
  5. Boek het resultaat van de afdeling Fabricage over naar rubriek 9.

 

Opgave 3

Gegeven

Voor de afdeling Fabricage voor industriële onderneming Bouma bv wordt een gemengd budget vastgesteld. Voor de constante kosten is een vast budget van €40.000 per maand vastgesteld. De normale bezetting bedraagt 2.000 machine – uren per maand. Voor de variabele kosten bedraagt het tarief €30 per machine – uur.

Met betrekking tot de maand oktober 2018 worden de volgende gegevens versterkt.

  • De rekening 550 kosten afdeling Fabricage vertoont over de maand oktober een debetsaldo van €105.600. Deze kosten bestaan voor €40.000 uit constante kosten.
  • Werkelijke bezetting in oktober 2018 (in machine – uren) 2.100.

Bij Bouma bv zijn o.a. de volgende rekeningen in gebruik:

530       Kosten afdeling Fabricage

531        Budget afdeling Fabricage

532        Te dekken budget afdeling Fabricage

533        Dekking afdeling Fabricage

602        Toeslag indirecte fabricagekosten

Gevraagd

  1. Bepaal het gemende budget van de afdeling Fabricage voor de maand oktober 2018.
  2. Journaliseer het budget van deze afdeling over de maand oktober 2018.
  3. Journaliseer de doorbelasting.
  4. Bepaal met behulp van een Z-figuur het budget- en bezettingsresultaat.
  5. Geef een controleberekening van het bezettingsresultaat.

 

Opgave 5

Gegvens

Bij idustriele onderneming Van der Steen worden de kosten van de afdeling Administratie met behulp van een opslagpercentage van 4% van de normale omzet doorberekend aan de afdeling Verkoop. De normale omzet bedraagt €9.000.000 per jaar.

Over de maan november 2018 zijn met betrekking tot de afdeling Administratie de volgende gegevens bekend:

De uitsluitend constante kosten over de maand november 2018 van deze afdeling bestaan uit:

  • Eerstverdeelde kosten                                           €25.600
  • Doorbelasting van afdeling Huisvesting               €3.600
  • Doorbelasting van afdeling Secretariaat              €3.000__

Werkelijke constante kosten                                  €32.200

Het vaste budget bedraagt 4% van de normale omzet over de maand november. De werkelijke omzet over de maand november 2018 bedraagt €780.000.

Bij Van der Steen zijn onder andere de volgende rekeningen in gebruik:

499        Overboekingsrekening                541        Budget afdeling Administratie

503        Dekking afdeling Huisvesting     542        Te dekken budget afdeling Administratie

513        Dekking afdeling Secretariaat    543        Dekking afdeling Administratie

540        Kosten afdeling Administratie    560        Kosten afdeling Verkoop

Gevraagd

  1. Journaliseer de kosten van de afdeling Administratie.
  2. Journaliseer de doorbelasting van de afdeling Administratie aan de afdeling Verkoop.
  3. Journaliseer het vaste budget van de afdeling Administratie over de maand november 2018.
  4. Splits het afdelingsresultaat met behulp van een Z-figuur in een budget- en bezettingsresultaat.

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Gegeven

Loose bv stelt voor haar afdeling Fabricage per kwartaal een gemengd budget vast. Voor 2018 is voor de afdeling Fabricage het volgende gegeven:

-constante fabricage kosten                     €171.000

-variabele kosten per machine uur         €15

-normale bezetting 1.800 machine uren per jaar.

- het seizoenpatroon voor de productie zier er als volgt uit:

Kwartaal

1

2

3

4

Totaal

Seizoenindexcijfer

80

125

130

65

400

 

In het eerste kwartaal van 2018 bedraagt het werkelijke aantal machine-uren 300. Volgens de kostenverdeelstaat zijn de werklelijke kosten van de afdeling Fabricage €40.000. Door de hulpkostenplaatsen is €5.000 doorberekend aan de afdeling Fabricage.

Bij loose bv zijn onder andere de volgende grootboekrekeningen in gebruik:

175        Seizoencorrecties                         551        Budget afdeling Fabricage

499        Overboekingsrekening                552        Te dekken budget afdeling fabricage

523        Dekking hulpkostenplaatsen     553        Dekking afdeling fabricage

550        Kosten afdeling fabricage           602        Toeslag indirecte fabricagekosten

551        Budget afdeling Fabricage          930        Budgetresultaten

552        Te dekken budget afdeling         935        Bezettingsresultaten

Fabricage          

Gevraagd

  1. Bereken voor het eerste kwartaal 2018 voor de afdeling Fabricage:
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie
  1. Journaliseer in het eerste kwartaal 2018 voor de afdeling Fabricage:
  • De werkelijke kosten
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie
  1. Stel de Z-figuur over het eerste kwartaal samen voor de afdeling fabricage.
  2. Laat zien dat de rekening 175 seizoencorrecties op het einde van het jaar loopt.

Opgave 2

Gegeven

Bij Nauta bv bedragen de toegestane vaste kosten van de afdeling Fabricage op jaarbasis €312.000. Het normale aantal machine-uren bedraagt 24.000 per jaar. De toegestane variabele kosten bedragen voor 2018 €8 per machine-uur.

De productie bij Nauta bv is seizoengevoelig. Het seizoenindexcijfer voor de afdeling Fabricage bedraagt over het tweede kwartaal 125.

Gedurende het tweede kwartaal 2018 bedraagt het werkelijke aantal machine-uren 6.750. de kosten van de afdeling Fabricage zijn over deze periode als volgt:

  • Eerstverdeelde kosten                                            €96.400
  • Doorbelasting diverse hulpkostenplaatsen         €41.250

Gevraagd

  1. Bereken voor het tweede kwartaal 2018:
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie
  1. Journaliseer voor het tweede kwartaal 2018:
  • De werkelijke kosten
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie
  1. Bepaal met behulp van de grootboekrekeningen het budget- en het bezettingsresultaat
  2. Boek deze resultaten over naar rubriek 9.

Opgave 3

Bij zwartkruis bv bedraagt voor 2018 de normale en verwachte bezetting van de fabricage afdeling 18.000 machine – uren. Er is sprake van een seizoenpatroon gedurende het jaar. De begrote indirecte kosten van de afdeling Fabricage voor 2018 zijn:

                                                        Constant            Variabel

Indirecte lonen                             €130.000            €80.000

Afschrijvingen                               €90.000             

Onderhoudskosten                      €80.000              €70.000

Doorbelasting                               €96.000              €84.000

                                                        €396.000            €234.000

Over de maand mei 2018 zijn onder andere de volgende gegevens verzameld.

                                                       Constant            Variabel

Indirecte lonen                             €10.200              €6.200

Afschrijvingen                               €7.500 

Onderhoudskosten                      €5.900                €6.300

Doorbelasting                               €8.000                €7.000___

                                                        €31.600              €19.500

De normale bezetting voor de maand mei 2018 bedraagt 1.200 machine – uren. De werkelijke bezetting in deze periode bedraagt 1.000 machine – uren.

Bij Zwartkruis zijn onder andere de volgende rekeningen in gebruik:

175        Seizoencorrecties                         551        Budget afdeling Fabricage

499        Overboekingsrekening                552        Te dekken budget afdeling fabricage

523        Dekking hulpkostenplaatsen     553        Dekking afdeling fabricage

550        Kosten afdeling fabricage           602        Toeslag indirecte fabricagekosten

Gevraagd

  1. Bereken voor 2018 het tarief per machine-uur.
  2. Bereken voor de maand mei 2018:
  • Het budget
  • De dekking
  1. Journaliseer voor de maand mei 2018:
  • De werkelijke kosten van de fabricageafdeling
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie
  1. Bereken het bezettingsresultaat zowel intra- als extracomptabel.

Opgave 4

Gegeven

De productie en afzet bij industriële onderneming Beca bv is seizoengevoelig. Gemakshalve gaan we ervan uit dat Beca uitsluitend het product Naca voortbrengt. De commerciële kostprijs van een eenheid Naca is als volgt samengesteld (hoeveelheden en bedragen op standaardbasis):

Grondstoffen                                2 eenheden a €11                         €22

Directe lonen                                8 uur a €21                                    €168

Indirecte fabricagekosten           2 machine – uren a €23               €46___

Fabricage kostprijs                                                                                €236

Toeslag verkoopkosten               4% van de verkoopprijs a €300  €12___

Commerciële kostprijs                                                                         €248

Voor het vaststellen van de afdelingsbudgetten voor 2018 heeft Beca de volgende voor  calculatorische gegevens beschikbaar:

 

                                         Hulpkostenplaats                         Hoofdkostenplaatsen

                                         Huisvesting       magazijn            Fabricage               Verkoop

 

Constante kosten           €400.000            €180.000            €620.000              €210.000

Variabele kosten            €200.000            €110.000            €330.000              €70.000

Normale bezetting         2.000 m2            40.000 eenh.     40.000 uur              €7.000.000

Verwachte bezetting     2.000 m2            44.000 eenh.     44.000 uur               €7.000.000

 

De indexcijfer voor zowel de productie als afzet zijn als volgt:

Kwartaal

1

2

3

4

Seizoenindexcijfer

130

75

70

125

 

 

In deze onderneming worden onder andere de volgende rekeningen gebruikt:

130        debiteuren                                                   300        voorraad grondstoffen

140        crediteuren                                                  310        nog te ontvangen grondstoffen

151        te betalen loonheffingen                          320        prijsverschillen bij inkoop

155        te betalen lonen                                         411        indirecte lonen

175        seizoencorrecties                                       499               overboekingsrekening

180        te vorderen OB                                            500        kosten afdeling huisvesting

181        te betalen OB                                              501        budget afdeling huisvesting

280        tussenrekening lonen                                502        te dekken budget afdeling huisvesting

503        dekking afdeling huisvesting                    601        directe loonkosten

520        kosten afdeling magazijn                          602        toeslag indirecte fabricagekosten

521        budget afdeling magazijn                         610        standaard directe grondstofkosten

522        te dekken budget afdeling magazijn       611        standaard directe loonkosten

523        dekking afdeling magazijn                        612        standaardtoeslag indirecte fabricagekosten

550        kosten afdeling fabricage                          630        betaalde directe lonen

551        budget afdeling fabricage                         631        verrekende directe lonen

552        te dekken budget afdeling fabricage      700        voorraad gereed product

553        dekking afdeling fabricage                        710        voorraad goederen in bewerking

560        kosten afdeling verkoop                           800        kostprijs verkopen

561        budget afdeling verkoop                           820        toeslag indirecte verkoopkosten

562        te dekken budget afdeling verkoop        840        opbrengst van de verkopen

563        dekking afdeling verkoop

600        directe grondstofkosten

Gevraagd

  1. Bereken de tarieven van de verschillende afdelingen voor 2018 (voor Huisvesting het kwartaaltarief).
  2. Journaliseer de hierna vermelde gegevens over het tweede kwartaal van 2018.

Inkoopboek

Facturen in verband met aankoop van grondstoffen                    €71.900

Omzetbelasting 21%                                                                            €15.099

                                                                                                                €86.999

Magazijnontvangstenregister

Ontvangen en in het magazijn opgeslagen 6.800 eenheden grondstof.

De inkoopprijs van deze grondstoffen bedroeg €74.460.

Loonbetaalstaat

Brutolonen (inclusief overbelevingstoeslag)                                   €620.000

Ingehouden loonheffingen                                                                 €264.300

Te betalen nettolonen                                                                         €355.700

De sociale lasten voor rekening van de werkgever bedragen 10% van de brutolonen (zie voetnoot opgave 2.1 loonlijst)).

Loonverdeelstaat

Directe lonen (inclusief sociale lasten voor rekening van de werkgever)     €647.200

Indirecte lonen (inclusief sociale lasten voor rekening van de werkgever)  €34.800             

                                                                                                                      €682.00

De directe arbeidsuren omgerekend tegen het standaarduurloon bedragen €636.300.

Magazijnafgifteregister

Afgegeven voor de productie 7.600 eenheden grondstof.

Kostenverdeelstaat

De eersteverdeelde kosten van de verschillende afdelingen:

Huisvesting                      €137.600

Magazijn                          €22.000

Fabricage                         €90.200

Verkoop                           €29.750

Dekkingsstaat

Doorbelasting door Huisvesting:

Magazijn                          450 m2

Fabricage                         1.250 m2

Verkoop                           300 m2

Doorbelasting door magazijn:

De kosten van het Magazijn worden voor 90% doorbelast aan de afdeling Fabricage voor 10% aan de afdeling Verkoop (opgeslagen aantal eenheden grondstof: zie magazijnontvangstenregister).

Arbeidsurenregister

Aantal directe arbeidsuren 30.300

Machine – urenregister

Aantal machine – uren 7.840

Productieregister

Gereedgekomen en in het magazijn opgeslagen 3.820 eenheden Naca.

Verkoopboek

Gefactureerd en afgeleverd:

4.000 eenheden Naca a €300                   €1.200.000

Omzetbelasting 21%                                  €252.000

                                                                      €1.452.000

De toeslag verkoopkosten eveneens boeken:

Memoriaal

Te boeken met betrekking tot het tweede kwartaal 2018:

  • De budgetten van diverse afdelingen
  • De seizoencorrecties van de afdeling Magazijn, Fabricage en Verkoop.

Register goederen in bewerking

(alle bedragen op basis van toegestane hoeveelheden en prijzen)

 

                                                        1 april                 30 juni

Grondstoffen                                €2.200                €1.650

Loonkosten                                   €1.680                €1.260

Machinekosten                             €5.500               €4.400

                                                        €9.380                €7.310

 

  1. Bepaal intracomptabel de budgetresultaten van :
  • De afdeling fabricage
  • De afdeling verkoop
  1. Bepaal intracomptabel de bezettingsresultaten
  • De afdeling magazijn
  • De afdeling fabricage
  • De afdeling verkoop
  1. Bepaal intracomptabel
  • Het efficiencyverschil op de directe lonen.
  • Het prijsverschil op de directe lonen
  1. Geef een controleberekening van de bezettingsresultaten van:
  • De afdeling huisvesting
  • De afdeling magazijn
  • De afdeling fabricage
  • De afdeling verkoop

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

130        debiteuren                                                                 611       Standaard directe lonen

181       Te betalen OB                                                           612              Standaardtoeslag variabele

fabricagekosten

280        Tussenrekening lonen                                             630       Betaalde directe lonen

300        Voorraad grondstoffen                                           631       Verrekende directe lonen   

499        Overboekingsrekening                                            699               Overboekingsrekening

510        Variabele kosten hulpafdelingen                          700       Voorraad gereed product

513        Dekking variabele kosten                                        800       Kostprijs verkopen

             Hulpafdelingen                                                         820       Toeslag variabele verkoopkosten

550        Variabele kosten afdeling fabricage                      840       Rabatten

553        Dekking variabele kosten afdeling                         899              Overboekingsrekening

             Fabricage                                                                   910              efficiencyresultaat op grondstoffen

560       Variabele kosten afdeling Verkoop                       911              Efficiencyresultaat op directe lonen

563        Dekking variabele kosten afdeling verkoop         912              Efficiencyresultaat op variabele                                                                                                                fabricagekosten  

599        Overboekingsrekening                                            921       Prijsverschil op directe lonen

600        Directe grondstofkosten                                         930              Afdelingsresultaten

601        Directe lonen                                                             945              Dekkingsbijdrage

602        Toeslag variabele fabricagekosten                        990       Constante kosten

610        Standaard directe grondstofkosten                                                 

Opgave 1

Gegeven

Onderneming Galria bv past de methode van direct costing toe. De kostrpijs van het product Galtix is als volgt samengesteld:

  • Grondstoffen: 2kg a €30                                                                     €60
  • Direct loon: 4 arbeidsuren a €25                                                       €100
  • Indirecte variabele fabricagekosten: 3 machine – uren a €10               €30__
  • Variabele fabricagekosten                                                                  €190

 

Het machine – uurtarief is als volgt samengesteld:

  • Constant            €30
  • Variabel             €10_

€40

Met betrekking tot de maand september 2018 zijn de volgende gegevens bekend:

  1. De kosten volgens rubriek 4 bedragen:
  • Grondstoffenverbruik                                €185.000
  • Betaald direct loon                                    €301.250
  • Variabele fabricagekosten                        €93.200
  • Variabele verkoopkosten                         €32.000
  • Constante fabricagekosten                      €270.000
  • Constante verkoopkosten                        €59.520
  1. De werkelijke constante kosten komen overeen met de voor gecalculeerde kosten.
  2. Het aantal directe arbeidsuren bedraagt 12.170.
  3. Het aantal machine – uren bedraagt 9.450.
  4. De normale productie is 3.100 eenheden Galtix per maand. In September zijn er 3.000 eenheden Galtix geproduceerd. Er zijn aan het begin en eind van de maand geen goederen in bewerking.
  5. Verkocht op rekening en afgeleverd 3.200 eenheden Galtix. De verkoopprijs is €320 per eenheid exclusief 21% omzetbelasting.
  6. De toeslag voor de dekking van de variabele verkoopkosten bedraagt 3% van de omzet.

Gevraagd

  1. Journaliseer de gegevens over de maand september 2018.
  2. Bereken de resultaten uit de verschillende rubrieken en boek deze over naar rubriek 9.
  3. Stel de winst- en verliesrekening over de maand september 2018 samen, waarin achtereenvolgens worden vermeld:
  • De dekkingsbijdrage
  • De efficiencyverschillen
  • Het prijsverschil op de directe lonen
  • De afdelingsresultaten
  • De totale constante kosten

Opgave 3

Gegeven

De onderneming Voskuil heeft tot nu toe haar producten gewaardeerd tegen de integrale kostprijs. Voor het boekjaar 2018 wordt besloten om het systeem van variabele kostprijsberekening (direct costing) in de boekhouding toe te passen. Voskuil maakt uitsluitend het product Costa.

De opbouw van de integrale kostprijs van product Costa is als volgt:

(directe) variabele kosten:

  • Grondstoffen: 10kg a €5                           €50
  • Loonkosten: 2 arbeidsuur a €25                            €50

Indirecte fabricagekosten  

  • 0,5 machine – uur a €30                           €15___

Integrale fabricagekostprijs                             €115

Indirecte verkoopkosten                                  €10___

Integrale commerciële kostprijs                     €125    

Het machine – uurtarief bestaat uit:

  • Indirecte constante fabricagekosten      €20
  • Indirecte variabele fabricagekosten       €10

De toeslag indirecte verkoopkosten bestaat uit:

  • Indirecte constante verkoopkosten        €6
  • Indirecte variabele verkoopkosten         €4

De normale productie en verkoop van product Costa bedragen 10.000 stuks per maand.

Vanaf 1 januari 2018 worden de grootboekrekeningen aangepast aan de variabele kostprijsberekening (zie het rekeningschema aan het begin van dit hoofdstuk).

Op 1 januari 218 zijn er geen goederen in bewerking. De voorraad gereed product bedraagt op dat moment 500 eenheden Costa.

 

Gevraagd

  1. Bereken de waarde van de voorraad volgens de methode direct costing.
  2. Geef de journaalpost van de herwaardering van de voorraad per 1 januari.
  3. Journaliseer voor de maand januari 2018 de hierna vermelde gegevens.

 

  1. Grondstoffenverbruik is 98.900 kg.
  2. Volgens de loonverdeelstaat bedraagt het indirect loon €502.000.
  3. Volgens de kostenverdeel- en dekkingsstaat zijn:
  • De variabele kosten van de afdeling Fabricage €97.350; hiervan is €20.700 doorbelast van de hulpkostenplaatsen.
  • De variabele kosten van de afdeling Verkoop €39.400; hiervan is €18.400 doorbelast van de hulpkostenplaatsen.
  1. De constante fabricage- en verkoopkosten moeten van rubriek 4 worden overgeboekt. Deze zijn gelijk aan de voorgecalculeerde constante kosten.
  2. Het aantal directe arbeidsuren bedraagt 19.975.
  3. Het aantal machine – uren is 4.980.
  4. Register gereed product: 9.850 eenheden Costa. Op 1 januari en op 31 januari zijn er geen goederen in bewerking.

 

  1. Verkocht en afgeleverd 10.000 stuks Costa a €130          €1.300.000

Rabat 4%€52.000_____

€1.248.000

Omzetbelasting 21%€262.080____

€1.510.080

  1. De toeslag voor indirecte variabele verkoopkosten bedraagt €4 per eenheid.

Opgave 4

Gegeven

Industriele onderneming Conel bv produceert een massaproduct. Conel bv past het systeem van variabele kostencalculatie toe. Hierbij wordt de budgetcontrole op de constante kosten toegepast.

De voorcalculatorische gegevens voor 2018 zijn als volgt:

Vaste kosten

  • Afdeling Fabricage: €600.000 bij een normaal aantal machine – uren van 24.000 per jaar.
  • Afdeling Verkoop: €192.000 bij normale omzet van €2.400.000.

Variabele kosten

  • Afdeling Fabricage: tarief per machine – uur                    €12
  • Afdeling Verkoop: tarief als percentage van de omzet    4%

Over de maand juli 2018 zijn de volgende nacalculatorische gegevens beschikbaar:

Eerstverdeelde kosten

  • Indirecte variabele fabricagekosten       €25.224
  • Indirecte vast fabricagekosten                 €52.500
  • Indirecte variabele verkoopkosten         €16.000
  • Indirecte vaste verkoopkosten                €8.980

 

Doorbelasting (op basis van)

  • Aantal machine – uren: 2.120 uur.
  • Omzet juli: €214.000

Gevraagd

  1. Geef de journaalposten over de maand juli 2018 op basis van de versterkte gegevens.
  2. Geef de analyse van de afdelingsresultaten.

Opgave 5

Gegeven

De industriële onderneming Boon produceert het product Bibi. Bij de bepaling van de standaardkostprijs wordt het systeem van de direct costing toegepast.  

De variabele kostprijs is als volgt opgebouwd

(directe) variabele kosten:

  • Grondstoffen: 10kg a €4                                                                                   €40
  • Indirecte variabele fabricagekosten: 2 machine - uren a €15                     €30___
  • Variabele fabricage kostprijs                                                                             €70
  • Indirecte variabele verkoopkosten: 5% van de verkoopprijs                     €10___

Variabele commerciële kostprijs per product                                                €125    

 

Per 31 maart 2018 zijn de volgende gegevens bekend:

 

  1. Grondstoffenverbruik overboeken uit rubriek 4 €77.000
  2. Eerstverdeelde kosten
  • Indirecte variabele fabricagekosten       €59.000
  • Indirecte vast fabricagekosten                 €100.000
  • Indirecte variabele verkoopkosten         €20.000
  • Indirecte vaste verkoopkosten                €42.000
  1. Het aantal machine-uren bedroeg 4.020
  2. Het aantal gereedgekomen producten was 1.950 stuks. Aan het begin van de maand waren er geen producten op voorraad. Zowel aan het begin als aan het eind van deze maand waren er ook geen producten in bewerking.
  3. Aan afnemers werden afgeleverd en gefactureerd: 1.900 stuks Bibi a €200 (exclusief 21% OB).
  4. De totale vaste kosten voor de afdeling Fabricage zijn voor 2018 begroot op €1.200.000 bij een normaal aantal machine-uren van 48.000 per jaar. De vaste kosten van de verkoopafdeling zijn 2018 begroot op 10% van de normale omzet van €4.800.000.

 

Bij boon zijn onder andere de volgende grootboekrekeningen in gebruik:

 

120        debiteuren                                                                 610       Toeslag indirecte variabele fabricage

181       Te betalen OB                                                           615              Standaardtoeslag indirecte variabele

Fabricagekosten

499       Overboekingsrekening                                             700       Voorraad gereed product

540        Kosten fabricageafdeling                                        800              Kostprijsverkopen

545        Gebudgetteerde kosten fabricage afdeling         810       Toeslag variabele indirecte verkoop

599       Overboekingsrekening                                            850       Opbrengst verkopen

600        Direct grondstoffenverbruik                                  930               Budgetresultaten

605        Standaard grondstoffenverbruik                           940              Dekkingsbijdrage           

                                                                                                  950              Gebudgetteerde vaste kosten

Gevraagd

  1. Geef de journaalposten naar aanleiding van de gegevens per 31 maart.
  2. Bepaal intracomptabel de afdelingsresultaten in rubriek 5 en de dekkingsbijdrage in rubriek 8.
  3. Boek de resultaten uit rubriek 5 en 8 over naar rubriek 9.
  4. Bereken het bezettingsresultaat van de fabricageafdeling en de verkoopafdeling.

 

Opgave in Word

Uitwerking

PowerPoint-presentatie

Hoofdstuk 8: Indirecte kostenbudgetten

Je bent aangekomen bij de PowerPoint-presentatie. Het is de bedoeling dat je de fimpjes per hoofdstuk gaat bekijken. De PowerPoint’s zijn ingesproken en geven uitleg over de betreffende hoofdstukken. Luister goed mee, succes!

Hoofdstuk 9: Seizoencorrecties

Je bent aangekomen bij de PowerPoint-presentatie. Het is de bedoeling dat je de fimpjes per hoofdstuk gaat bekijken. De PowerPoint’s zijn ingesproken en geven uitleg over de betreffende hoofdstukken. Luister goed mee, succes!

Hoofdstuk 11: Variabele kostencalculatie

Je bent aangekomen bij de PowerPoint-presentatie. Het is de bedoeling dat je de fimpjes per hoofdstuk gaat bekijken. De PowerPoint’s zijn ingesproken en geven uitleg over de betreffende hoofdstukken. Luister goed mee, succes!

Toets

Toets

Het einde is in zicht. Je hebt nu alle onderdelen doorlopen en bent aangekomen bij het laatste onderdeel, namelijk de toets. De toets geeft een indicatie van wat je voorgaand hebt behandeld. Zowel jij, als wij als docenten krijgen een beeld van de kennis die je hebt opgedaan middels deze wikiwijs. Maak de toets in een Word bestand. Het bestand moet je opslaan met je naam en studentennummer. Klaar? Mail het naar de docenten. Denk goed na en veel succes!

Opgave 1

Grootboekrekeningen

130

Debiteuren

     

600

Directe grondstofkosten

     

181

Te betalen OB

     

601

Directe loonkosten

       

499

Overboekingsrekening

   

602

Toeslag indirecte fabricagekosten

   

500

Kosten afdeling Huisvesting

   

610

Standaard directe grondstofkosten

   

501

Budget afdeling Huisvesting

   

611

Standaard directe loonkosten

     

502

Te dekken budget afdeling Huisvesting

 

612

Standaardtoeslag indirecte fabricagekosten

 

503

Dekking afdeling Huisvesting

   

630

Betaalde directe lonen

     

520

Kosten afdeling Inkoop

   

631

Verrekende directe lonen

     

521

Budget afdeling Inkoop

   

699

Overboekingsrekening

     

522

Te dekken budget afdeling Inkoop

 

700

Voorraad gereed product

     

523

Dekking afdeling Inkoop

   

710

Voorraad goederen in bewerking

   

530

Kosten afdeling Magazijn

   

800

Kostprijs verkopen

       

531

Budget afdeling Magazijn

   

820

Toeslag indirecte verkoopkosten

   

532

Te dekken budget afdeling Magazijn

 

840

Opbrengst verkopen

       

533

Dekking afdeling Magazijn

   

899

Overboekingsrekening

     

550

Kosten afdeling Fabricage

   

912

Budgetresultaat Fabricage

     

551

Budget afdeling Fabricage

   

917

Bezettingsresultaat

       

552

Te dekken budget afdeling Fabricage

 

920

Efficiencyresultaat grondstofkosten

   

553

Dekking afdeling Fabricage

   

921

Efficiencyresultaat directe lonen

   

560

Kosten afdeling Verkoop

   

922

Efficiencyresultaat toeslag indirecte fabricagekosten

 

561

Budget afdeling Verkoop

   

925

Prijsverschil directe lonen

     

562

Te dekken budget afdeling Verkoop

 

930

Budgetresultaten

       

563

Dekking afdeling Verkoop

   

935

Bezettingsresultaten

     

599

Overboekingsrekening

                 
                       

 

Vraag: 1

Gegeven:

Onderneming Laag Bedden bv gebruikt voor haar afdelingen budgetten. Voor de kostenplaats Huisvesting zijn de volgende gegevens met betrekking tot de begroting beschikbaar:

  1. Constante kosten                         €400.000
  2. Variabele kosten                          €300.200
  3. Verwachte bezetting                    3.050 m2
  4. Normale bezetting                       4.000 m2

In de maand maart 2019 bedragen de werkelijke (eerstverdeelde) kosten van de afdeling Huisvesting €58.654. De doorbelasting door de afdeling Huisvesting bedraagt in deze maand aan:

Afdeling Inkoop                                           1000 m2

Afdeling Magazijn                                        600 m2

Afdeling Fabricage                                      3.000 m2

Afdeling Verkoop                                         700 m2

Gevraagd:

  1. Bereken het tarief per maand per m2, waarmee de kosten van de afdeling Huisvesting worden doorbelast.

De volgende vragen hebben betrekking op de maand maart 2019:

     b. Journaliseer de kosten van de afdeling Huisvesting.

     c.Bereken het budget.

     d. Journaliseer dit budget.

     e. Bereken de dekking van de afdeling Huisvesting.

     f. Journaliseer de doorbelasting naar de andere afdeling.

     g. Bepaal met behulp van de Z-figuur het budget- en bezettingsresultaat van deze afdeling.

     h. Bereken extracomptabel het bezettingsresultaat van de afdeling Huisvesting.

Vraag: 2

Gegeven

Voor de afdeling Fabricage van industriële onderneming FlexKeuken bv wordt een gemengd budget vastgelegd. Voor de constante kosten is een vast budget van €200.000 per maand vastgelegd. De normale bezetting bedraagt 2.000 machine – uren per maand. Voor de variabele kosten bedraagt het tarief €30 per machine – uur.

Met betrekking tot de maand augustus 2019 worden de volgende gegevens versterkt:

  1. De rekening 550 kosten afdeling Fabricage vertoont over de maand augustus een debetsaldo van €189.200.
  2. De werkelijke bezetting in augustus 2019 is 4.200 machine – uren.

Gevraagd

  1. Bepaal het machine – uurtarief voor 2019.

De volgende vragen hebben betrekking op de maand augustus 2019:

     b. Bepaal het budget van de afdeling Fabricage.

     c. Journaliseer dit budget.

     d. Journaliseer de doorbelasting naar rubriek 6.

     f. Bepaal met behulp van een Z-figuur het budget- en bezettingsresultaat.

     g. Boek het resultaat van de afdeling Fabricage over naar rubriek 9.

Opgave 2

Vraag: 3

Gegeven

Vaaste bv stelt voor haar afdeling Fabricage per kwartaal een gemengd budget vast. Voor 2019 is voor de afdeling Fabricage het volgende gegeven:

-constante fabricage kosten                     €181.000

-variabele kosten per machine uur           €20

-normale bezetting 1.900 machine uren per jaar.

- het seizoenpatroon voor de productie zier er als volgt uit:

Kwartaal

1

2

3

4

Totaal

Seizoenindexcijfer

90

135

140

75

440

 

In het eerste kwartaal van 2019 bedraagt het werkelijke aantal machine-uren 300. Volgens de kostenverdeelstaat zijn de werklelijke kosten van de afdeling Fabricage €40.000. Door de hulpkostenplaatsen is €5.000 doorberekend aan de afdeling Fabricage.

Bij loose bv zijn onder andere de volgende grootboekrekeningen in gebruik:

175        Seizoencorrecties                         551        Budget afdeling Fabricage

499        Overboekingsrekening                  552        Te dekken budget afdeling fabricage

523        Dekking hulpkostenplaatsen         553        Dekking afdeling fabricage

550        Kosten afdeling fabricage             602        Toeslag indirecte fabricagekosten

551        Budget afdeling Fabricage            930        Budgetresultaten

552        Te dekken budget afdeling            935        Bezettingsresultaten

Fabricage          

Gevraagd

  1. Bereken voor het eerste kwartaal 2019 voor de afdeling Fabricage:
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectieb.

       b.Journaliseer in het eerste kwartaal 2019 voor de afdeling Fabricage:

  • De werkelijke kosten
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie

      c. Stel de Z-figuur over het eerste kwartaal samen voor de afdeling fabricage.

Vraag: 4

Gegeven

Bij Blauwzee bv bedragen de toegestane vaste kosten van de afdeling Fabricage op jaarbasis €312.000. Het normale aantal machine-uren bedraagt 25.000 per jaar. De toegestane variabele kosten bedragen voor 2019 €9 per machine-uur.

De productie bij Nauta bv is seizoengevoelig. Het seizoenindexcijfer voor de afdeling Fabricage bedraagt over het tweede kwartaal 135.

Gedurende het tweede kwartaal 2019 bedraagt het werkelijke aantal machine-uren 6.750. de kosten van de afdeling Fabricage zijn over deze periode als volgt:

  • Eerstverdeelde kosten                                             €96.400
  • Doorbelasting diverse hulpkostenplaatsen              €41.250

Gevraagd

  1. Bereken voor het tweede kwartaal 2019:
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie

      b. Journaliseer voor het tweede kwartaal 2019:

  • De werkelijke kosten
  • Het budget
  • De dekking
  • De seizoencorrectie

      c. Bepaal met behulp van de grootboekrekeningen het budget- en het bezettingsresultaat

      d. Boek deze resultaten over naar rubriek 9.

Opgave 3

130        debiteuren                                                  611       Standaard directe lonen

181       Te betalen OB                                             612       Standaardtoeslag variabele

fabricagekosten

280        Tussenrekening lonen                                630       Betaalde directe lonen

300        Voorraad grondstoffen                                631       Verrekende directe lonen  

499        Overboekingsrekening                                699               Overboekingsrekening

510        Variabele kosten hulpafdelingen                  700       Voorraad gereed product

513        Dekking variabele kosten                             800       Kostprijs verkopen

             Hulpafdelingen                                              820       Toeslag variabele verkoopkosten

550        Variabele kosten afdeling fabricage             840       Rabatten

553        Dekking variabele kosten afdeling                899       Overboekingsrekening

             Fabricage                                                       910        efficiencyresultaat op grondstoffen

560       Variabele kosten afdeling Verkoop                 911        Efficiencyresultaat op directe lonen

563        Dekking variabele kosten afdeling verkoop   912        Efficiencyresultaat op variabele fabricagekosten  

599        Overboekingsrekening                                    921       Prijsverschil op directe lonen

600        Directe grondstofkosten                                  930       Afdelingsresultaten

601        Directe lonen                                                   945       Dekkingsbijdrage

602        Toeslag variabele fabricagekosten                  990       Constante kosten

610        Standaard directe grondstofkosten                                                

Vraag: 5

Gegeven

Onderneming Casioss bv past de methode van direct costing toe. De kostprijs van het product Bletix is als volgt samengesteld:

  • Grondstoffen: 2kg a €30                                                                      €60
  • Direct loon: 4 arbeidsuren a €25                                                         €100
  • Indirecte variabele fabricagekosten: 3 machine – uren a €10            €30__
  • Variabele fabricagekosten                                                                  €190

Het machine – uurtarief is als volgt samengesteld:

  • Constant            €30
  • Variabel             €10

                                    €40

Met betrekking tot de maand september 2019 zijn de volgende gegevens bekend:

De kosten volgens rubriek 4 bedragen:

  • Grondstoffenverbruik                               €195.000
  • Betaald direct loon                                   €302.250
  • Variabele fabricagekosten                       €94.200
  • Variabele verkoopkosten                         €33.000
  • Constante fabricagekosten                      €280.000
  • Constante verkoopkosten                        €60.520
  1. De werkelijke constante kosten komen overeen met de voor gecalculeerde kosten.
  2. Het aantal directe arbeidsuren bedraagt 13.200.
  3. Het aantal machine – uren bedraagt 10.000.
  4. De normale productie is 4.100 eenheden Bletix per maand. In September zijn er 3.500 eenheden Bletix geproduceerd. Er zijn aan het begin en eind van de maand geen goederen in bewerking.
  5. Verkocht op rekening en afgeleverd 4.200 eenheden Bletix. De verkoopprijs is €420 per eenheid exclusief 21% omzetbelasting.
  6. De toeslag voor de dekking van de variabele verkoopkosten bedraagt 4% van de omzet.

Gevraagd

  1. Journaliseer de gegevens over de maand september 2019.
  2. Bereken de resultaten uit de verschillende rubrieken en boek deze over naar rubriek 9.
  3. Stel de winst- en verliesrekening over de maand september 2019 samen, waarin achtereenvolgens worden vermeld:
  • De dekkingsbijdrage
  • De efficiencyverschillen
  • Het prijsverschil op de directe lonen
  • De afdelingsresultaten
  • De totale constante kosten

Vraag: 6

Gegeven

De industriële onderneming Spruitjes produceert het product Bobo. Bij de bepaling van de standaardkostprijs wordt het systeem van de direct costing toegepast.

De variabele kostprijs is als volgt opgebouwd

(directe) variabele kosten:

  • Grondstoffen: 10kg a €4                                                                             €40
  • Indirecte variabele fabricagekosten: 2 machine - uren a €15                     €30___
  • Variabele fabricage kostprijs                                                                       €70
  • Indirecte variabele verkoopkosten: 5% van de verkoopprijs                       €10___

Variabele commerciële kostprijs per product                                                        €80   

Per 31 maart 2019 zijn de volgende gegevens bekend:

Grondstoffenverbruik overboeken uit rubriek 4 €77.000

Eerstverdeelde kosten

  • Indirecte variabele fabricagekosten       €60.000
  • Indirecte vast fabricagekosten               €110.000
  • Indirecte variabele verkoopkosten         €30.000
  • Indirecte vaste verkoopkosten               €52.000
  1. Het aantal machine-uren bedroeg 5.020
  2. Het aantal gereedgekomen producten was 2.950 stuks. Aan het begin van de maand waren er geen producten op voorraad. Zowel aan het begin als aan het eind van deze maand waren er ook geen producten in bewerking.
  3. Aan afnemers werden afgeleverd en gefactureerd: 2.900 stuks Bobo a €300 (exclusief 21% OB).
  4. De totale vaste kosten voor de afdeling Fabricage zijn voor 2019 begroot op €2.200.000 bij een normaal aantal machine-uren van 58.000 per jaar. De vaste kosten van de verkoopafdeling zijn 2019 begroot op 10% van de normale omzet van €5.800.000.

Bij Spruitjes zijn onder andere de volgende grootboekrekeningen in gebruik:

120        debiteuren                                                            610          Toeslag indirecte variabele fabricage

181       Te betalen OB                                                       615          Standaardtoeslag indirecte variabele

Fabricagekosten

499       Overboekingsrekening                                          700          Voorraad gereed product

540        Kosten fabricageafdeling                                      800          Kostprijsverkopen

545        Gebudgetteerde kosten fabricage afdeling           810          Toeslag variabele indirecte verkoop

599       Overboekingsrekening                                           850           Opbrengst verkopen

600        Direct grondstoffenverbruik                                   930           Budgetresultaten

605        Standaard grondstoffenverbruik                            940           Dekkingsbijdrage          

                                                                                             950          Gebudgetteerde vaste kosten

Gevraagd

  1. Geef de journaalposten naar aanleiding van de gegevens per 31 maart.
  2. Bepaal intracomptabel de afdelingsresultaten in rubriek 5 en de dekkingsbijdrage in rubriek 8.
  3. Boek de resultaten uit rubriek 5 en 8 over naar rubriek 9.
  4. Bereken het bezettingsresultaat van de fabricageafdeling en de verkoopafdeling.

 

Opgave 4

Vraag 8

  1. Hoe noem je het planning dat over meerdere jaren gaat?
  2. Het gemengd budget bestaat uit twee kosten, welke zijn dat?
  3. Licht toe wat het verschil tussen direct costing en period costing is.
  4. Licht toe wat voorraadmutatie betekent.
  • Het arrangement Budgetten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Adem Doganer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-07-09 09:06:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennistoets hoofdstuk 8
    http://https://puzzel.org/nl/quiz/play?p=-MBEfIZRzaUhqU8IPWTe
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.