Leesvaardigheid

Leesvaardigheid

Introductie Wikiwijs

Welkom bij deze introductie van de Wikiwijs!

In deze Wikiwijs staan allerlei opdrachten en tips klaar over leesvaardigheid die je kunnen helpen voorbereiden op de toets die er binnenkort aankomt!

Deze Wikiwijs is speciaal voor jullie gemaakt om jullie vaardigheden te testen en te verbeteren! Het is in principe een soort speedcursus over leesvaardigheid! Alles wat jullie moeten weten komt hier terug! Er staan allerlei tips en strategieën in die jullie kunnen helpen beter te kunnen worden in lezen!

Met deze strategieën maak ik al mijn leestoetsen. Je krijgt dus een inside look over hoe een Engels docent zijn toetsen maak!

 

Waar moet ik beginnen?

Je gaat eerst beginnen met het kijken van de kennisclip. Hier ga ik uitleggen hoe de Wikiwijs werkt, leg ik uit wat er in zit en geef ik nog een paar extra tips.

Na de kennisclip ga je diagnostische toets maken. Dit is een toets van 7 vragen die gemaakt is om jou vaardigheden en voorkennis te activeren. Vervolgens krijg je na de diagnostische toets instructies over naar welk kopje je moet gaan (je mag natuurlijk ook kiezen om alle kopjes te maken).

Maak je geen zorgen om het resultaat, dit is alleen maar een oefening. Nadat je de instructies heb gevolgt ga je naar de eindtoets. Dit is een Socrative waarvan je het resultaat van mij in de les nog krijgt.

Nadat je alles heb gemaakt, vul dan a.u.b het feedbackformulier in aan het einde. Laat me weten wat je van dit programma vind en of je dit vaker wilt zien of niet! Goede en eerlijke feedback is erg gewaardeerd!

Good luck!

Lesdoelen

Aan het einde van dit leerarrangement zijn jullie bekend geraakt met verschillende leesstrategieën en hebben jullie daarmee gewerkt.

Aan het eind van dit leerarrangement hebben jullie geleerd over synoniemen en signaalwoorden en hoe je die kan herkennen in leesteksten.

 

 

.

Kennisclip Wikiwijs

Kennisclip Wikiwijs

Diagnostisch toets

Als je de diagnostische toets heb gemaakt, klik dan op ''overzicht''. Hier kan je zien welke antwoorden je hebt ingevuld en waarom ze goed / fout waren! 

Good Luck!

Test: Diagnostische Leestoets

Start

Tips / Strategieen

Stappenplan Leesvaardigheid

Stap 1: Voor het lezen

Lees altijd eerst de eerste 1 of 2 vragen voordat je gaat beginnen met de toets! Nadat je dat heb gedaan, lees dan niet eerst de hele tekst, het is niet mogelijk dat je alles gaat onthouden. Lees de vragen en zoek dan in de tekst voor de antwoorden.

Tip: De vragen staan in chronologische volgorde.

Deze tip slaat terug op stap 1. De vragen staan altijd in chronologische volgorde. Lees dus eerst de vragen en vind waar die moeten staan in de tekst. Je hoeft dus niet te ver door of terug te lezen. Hiermee bespaar je veel tijd!

Stap 2: Tijdens het lezen

Synoniemen

Het antwoord staat nooit letterlijk in de tekst, maar je kan het antwoord goed vinden als je op de synoniemen let. Synoniemen zijn 2 verschillende woorden met de zelfde betekenis. Een voorbeeld van een synoniem is ''Help'' en ''Assist''. Beide woorden betekenen hetzelfde. Als je in het antwoord dus een synoniem ziet van een woord in de tekst, is het zeer mogelijk dat dat het antwoord is.

Signaalwoorden

In de Nederlandse lessen heb je waarschijnlijk heel erg veel over signaalwoorden gehoord. Signaalwoorden kunnen geven samenhang aan de tekst, zodat het makkelijker te begrijpen is. In het kopje ''Signaalwoorden'' in de Wikiwijs kan je zien welke soorten signaalwoorden er zijn. Het herkennen van signaalwoorden kunnen je erg goed helpen met het beantwoorden van de vragen, omdat ze vaak iets aangeven.

Stap 3: Na het lezen

Controleer na het lezen en maken van de tekst nog even je antwoorden! Misschien heb je wat gemist of snap je de tekst wat beter nadat je alle vragen heb gemaakt!

De meest belangrijke tip

Dit is de belangrijkste tip die ik je kan geven...

 

Oefen thuis met leerexamens!!!!

Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat! Je raakt bekend met de soort teksten die je kan krijgen en met de vragenstelling. 

Hieronder staan een paar hulpmiddelen die jou kunnen helpen met oefenen!

https://www.examenoverzicht.nl/havo/engels/oefenexamens 

https://www.slo.nl/handreikingen/vmbo/handreiking-se-ned-vmbo/toetsen-schoolexamen/ne-6-leesvaardigheid/opdrachten/ 

Synoniemen

Sneaky synoniemen

Een synoniem is een ''ander woord voor ..''. Een synoniem voor het woord ''good'' is dus ''fine'' of ''positive''. Het zijn andere woorden, maar betekenen hetzelfde.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

De woorden die in de vragen staan, staan niet in de tekst. Je wordt niet gevraagd om de tekst te vertalen. Je moet dus begrijpen wat er in de tekst staat. Het wordt dus anders neergezet in de vraag, en met gebruik te maken van synoniemen kunnen we dus achter het antwoord komen.

 

 

Voorbeeld Synoniemen

Neem als voorbeeld deze tekst:

In the nineteenth century, with the increasing value of goods being shipped around the world, governments began to take action against pirates. These criminals of the seas predated upon merchant marine vessels in order to steal their valuable cargo, and this became a very lucrative trade.

De vraag die bij deze tekst is: In the 1800s, there was a lot of money to be made robbing ships. True or false?

Als we kijken naar de vraag, staat er ''in the 1800s''. In de tekst staat ''In the nineteenth century'', dit zijn synoniemen van elkaar.

In de vraag staat het woord ''robbing ships'', dit is een synoniem voor ''steal'' en ''vessels'', wat in de tekst staat.

Tot slot het belangrijkste, in de vraag staat ''a lot of money''. Dit is een synoniem van ''lucrative''. We kunnen dus alles controleren en concluderen dat het antwoord op de vraag ''true'' is.

Zo kan je dus synoniemen gebruiken om de juiste antwoorden te vinden op dit soort vragen. Verder kan je zo ook bijna altijd gebruiken op meerkeuze vragen.

In conclusie: De vragen staan ALTIJD in de tekst, maar ze staan er alleen anders op. Zoek en vergelijk de verschillende woorden om op het juiste antwoord van de vraag te komen.

 

Bron: Team, B. S. (2022, 14 januari). Important Keywords Synonyms in IELTS Reading Test. Benchmark Education. Geraadpleegd op 29 januari 2022, van https://edubenchmark.com/blog/ielts-reading-synonyms/

Signaalwoorden

Signaalwoorden bestaan er om de verbanden te geven van zinnen of alinea's in de tekst zodat de tekst een samenhangend geheel is. Ze geven structuur aan de tekst die je aan het lezen ben. Als je deze signaalwoorden kan herkennen, kan dat je heel erg helpen om vragen te beantwoorden en om de tekst te begrijpen.

Je hebt in de Nederlands lessen gewerkt met signaalwoorden. Je herkent vast wel termen als opsomming, oorzaak en gevolg, vergelijking, tegenstelling, voorbeeld, voorwaarde en conclusie. Dit zijn de hoofdcategorieen van signaalwoorden.

Als je de termen zo leest, spreken de meeste wel voor zich, maar het is belangrijk om te weten wat ze zijn en wat ze aangeven. Signaalwoorden herkennen is een van de beste dingen die je kan doen tijdens een leesexamen. 

Hier onder lees je welke woorden bij welke categorie horen.

Signaalwoorden: Opsomming

Opsommingen voegen verschillende elementen bij elkaar. Het is dus letterlijk een opsomming.

Opsomming signaalwoorden zijn:

Engels Nederlands

And

En

Also

Ook

As well

Ook

Besides

Bovendien

First of all, second, third

Ten eerste, tweede, derde

Furthermore

Verder

Moreover

Bovendien

To add, adding, in addition to this

Toevoegen

Too

Ook

 

Voorbeeld zinnen van opsommingen zijn:

I love pizza and pasta

My favorite game is Fifa, but i like Call Of Duty as well

Signaalwoorden: Oorzaak en gevolg

De oorzaak en gevolg signaalwoorden wordt er een oorzaak gegeven gevolgd door een gevolg dat is aangeduid met een signaalwoord.

Oorzaak en gevolg signaalwoorden zijn:

Engels Nederlands

As a result of

Als gevolg van

Because

Omdat, want

Because of

Doordat

Cause, origin

Oorzaak

Consequently

Als gevolg

Due to

Doordat

Hence

Vandaar

Reason why

Reden van

Since, as

Aangezien

So

Dus

So that

Zodat

Therefore

Daarom, dus

 

Voorbeeld zinnen met het gebruik van de oorzaak en gevolg signaalwoorden zijn:

I didn't go to school because I felt sick

I want to make fun lessons. Consequently, I need more time to prepare my lessons than other teachers.

The school system was reorganized last month as a result of the survey.

 

Zoals jullie kunnen zien, gebruik je deze signaalwoorden dus om te laten zien dat er voor het signaalwoord iets gebeurd was (een oorzaak). Vaak leg je met het signaalwoord dus uit wat het gevolg daarvan is.

Signaalwoorden: Vergelijking

Deze signaalwoorden geven aan dat er een vergelijking is tussen twee verschillende elementen. 

Twee dingen worden dus met elkaar vergeleken. 

Vergelijking signaalwoorden zijn: 

Engels Nederlands

Compared to/with

Vergeleken met

Equally

In dezelfde mate

Just like/as

Net als

In comparison to/with

In vergelijking met

Rather (than)

Eerder dan, liever

Similarly

Op dezelfde manier

 

Voorbeeld zinnen met vergelijking signaalwoorden zijn:

Compared to the other teachers, it takes me longer to prepare my lessons.

I prefer coffee rather than tea.

Signaalwoorden: Tegenstelling

Tegenstelling

De signaalwoorden hieronder geven aan dat er een tegenstelling aankomt.

Engels Nederlands

Although

Hoewel

But

Maar, echter

By contrast

Daarentegen

Conversely

Daarentegen

Even though

Ook al

However

Maar, echter

In contrast with

In tegenstelling tot

In spite of

Ondanks

Instead (of)

In plaats daarvan

Nevertheless, nonetheless

Niettemin, toch

On the contrary

Daarentegen

On the one/other hand

Enerzijds/anderzijds

Still

Toch

Unlike

In tegenstelling tot

Whereas

Terwijl

Yet

Toch

 

Er word dus iets genoemd, maar het signaalwoord geeft de komende tegenstelling aan.

Bijvoorbeeld: 

It was still early, yet we were all exhausted and ready to go to sleep.

He didn't agree at first, but he finally went along with the plan. 

Signaalwoorden: Voorwaarde

Voorwaarde

De signaalwoorden hieronder geven aan dat er een voorwaarde komt. 

Engels Nederlands

Except

Behalve

If

Als, indien

Provided that

Mits

Unless

Tenzij

Voor de comma is er dus een situatie dat vast staat, dan komt het signaalwoord en dan kunnen we de voorwaarde van die situatie zien. 

Voorbeelden van voorwaarden: 

I hate working at this place, except if I share a shift with my best friend, then it's fun!

Don't call me unless it's an emergency, okay?

Signaalwoorden: Voorbeeld

Voorbeeld

Na de signaalwoorden die hieronder staan volgt er een voorbeeld: 

Engels Nederlands

Even

Zelfs

For example

Bijvoorbeeld

For instance

Bijvoorbeeld

Just like/as

Net als

Such as

Zoals

 

Voorbeelden:

There are a lot of smart people in this class, such as, your teacher.

I hate riding the bus, even when it's empty. 

Signaalwoorden: Conclusie

Conclusie

De signaalwoorden hieronder geven aan dat er een conclusie aankomt. 

Veel van deze signaalwoorden kunnen gevonden worden in de laatste alinea, waar ze vaak de tekst samenvatting, maar dat betekent niet dat ze alleen daar zijn.

Conclusie signaalwoorden zijn een van de meest belangrijke signaalwoorden, omdat er altijd een reden / resultaat / gevolg wordt gegeven. Let dus in de tekst op deze woorden!!!

Engels Nederlands

After all

Per slot van rekening

All in all

Alles tezamen

Consequently

Dus

In brief

Kortom

In conclusion

Concluderend

In short

Kortom

In summary

Samenvattend

Lastly

Ten slotte

So

Dus

Summing up

Samenvattend

That’s why

Daarom

Therefore

Daarom

This shows that

Hieruit volgt

Thus

Daarom

 

Voorbeelden:

He accepted the offer and thus became the protector of the city

The thunderstorm made the woods pitch dark, therefore, searching for the man was useless. 

 

Verdere algemene tips

Meer handige tips voor het oefenen zijn:

1. Kijk veel Engelse series (met de Engelse ondertiteling aan) om je woordenschat te vergroten. Engelse boeken lezen is ook erg handig!

2. Ik heb deze al eerder gezegd, maar lees niet de hele tekst om het antwoord van een vraag te vinden!! De antwoorden staan op bepaalde stukjes van de tekst, let dus goed op verschillende woorden die overeenkomen met woorden die in de vraag staan en lees goed dat stuk van de tekst.

3. Probeer tijdens het lezen de hoofdgedachte te vinden. Waar gaat de tekst over, wat voor emotie heeft de tekst, is de schrijver het eens/oneens met een bepaald onderwerp in de tekst? Dit kan je snel vinden als je goed kijkt naar synoniemen en signaalwoorden.

4. Probeer antwoorden te gokken. Ik bedoel niet ''oh ik ga de tekst niet lezen en vul maar wat in'', maar als je weet waar de tekst over gaat kan je een indruk krijgen over waar deze tekst heen kan gaan. Als je bijvoorbeeld een tekst lees over veganisme, dan wordt er waarschijnlijk niet veel positiefs gezegd over het eten van vlees. Gebruik je eigen kennis als voordeel, maar controleer het natuurlijk altijd eerst voordat je definitief iets invult!

5. Zorg ervoor dat je overal een antwoord heb ingevuld!!! Leestoetsen zijn bijna altijd meerkeuze vragen, dus als de tijd bijna op is en je hebt nog vragen niet ingevuld, gok het! Geen antwoord is een fout antwoord, als je snel wat gokt op het einde, kan je misschien nog een goed antwoord scoren!

 

Extra oefening #1: Synoniemen - Educaplay

Beginnende opdracht - Synoniemen

Met deze oefening ga je kijken naar wat synoniemen zijn en zal je verschillende synoniemen moeten invullen in het kruiswoord puzzel. Je krijgt bijvoorbeeld het woord ''joyful' te zien, dan moet je daar happy invullen. Happy is een synoniem van joyful.

In de kennisclip kan je zien hoe het programma precies werkt.

Als je een grijs scherm ziet in plaats van de kruiswoordpuzzel, refresh de pagina!

 

 

Midden opdracht - Synoniemen

Zo te zien heb je goed gescoord op de diagnostische toets, good job!

Zo te zien kan je al goed lezen, maar kan deze tip je misschien nog een klein beetje beter maken!

Hieronder staat een opdracht over synoniemen. Open een Word bestand (of schrijf op papier) een synoniem van het woord dat je op het kaartje ziet. Probeer er zo veel mogelijk op te schrijven!

Ik heb deze opdracht gemaakt om jullie te laten zien hoe breed een definitie werkelijk kan zijn.

Is dit gelukt? Probeer dan de final challenge opdracht!

 

Final Challenge - Synoniemen

In deze uitdagende opdracht ga je kijken naar stukken teksten. De vragen die gesteld worden gaan over het vinden en herkennen van synoniemen. 

Extra oefeningen #2 Signaalwoorden

Beginnende opdracht - signaalwoorden

Zo te zien heb je niet zo hoog gescoord op de diagnostische toets. Geen probleem! Don't panic! Deze opdrachten zijn er voor je om je leesvaardigheid te verbeteren!

Dit is de basis van de signaalwoorden, weet ze te identificeren zodat je ze kan gebruiken in je toets!

 

 

Midden opdracht - signaalwoorden

Zo te zien heb je goed gescoord met de diagnostische toets, good job!

Hieronder staan een paar zinnen waar signaalwoorden in staan. Het is jou taak om het soort signaalwoord te herkennen! Hiermee kan je je leesvaardigheid verbeteren! Lukt dit je al? Ga dan door naar de final challenge hieronder!

Oefening: Signaalwoorden.

Start

Final Challenge - Signaalwoorden

Je krijg nu een stuk tekst te zien. Probeer alle signaalwoorden te zoeken en schrijf ze op.

Eind toets oefening!

Laatste oefening

Deze laatste oefening bestaat uit een paar eindexamen lees teksten. Dit is het niveau wat jullie volgend jaar kunnen verwachten. Er zijn 7 vragen die jullie moeten maken. Let tijdens het lezen op de synoniemen en signaalwoorden en gebruik de tips die in deze Wikiwijs zijn gegeven.

Nadat je de toets heb gemaakt, vul dan a.u.b het feedbackformulier in. Eerlijke en uitgebreide feedback is erg gewaardeerd!!

Good Luck!

De toets.

Ga naar www.Socrative.com

Klik op Login en dan Student Login.

Type in de Room code, de Room code is T8401.

Je mag gelijk beginnen!

Beoordeling toets en einde.

Deze toets bestond uit 7 eindexamen teksten, iets wat nog boven jullie niveau zit.

Als het helemaal fout ging, helemaal niet erg! Dit was een erg moeilijke oefening!

Als je een paar goed had, ga zo door! Blijf oefenen!

Als je alles goed had ben je een kanjer, ik verwacht hetzelfde resultaat op de toets ;)

In het algemeen is mijn advies om nog goed te oefenen met leestoetsen, dit is namelijk je eindexamen. Kom terug naar deze Wikiwijs voor tips en tricks als je wilt en geniet van je weekend!

Feedback invoeren leerlingen

google forms

Feedback voor de docent

Google Forms

Bronnen

Examenoverzicht.nl. (2021). Signaalwoorden in het Engels: Welke Zijn Er? (Uitleg + Voorbeelden). ExamenOverzicht. Geraadpleegd op 28 januari 2022, van https://www.examenoverzicht.nl/engels/signaalwoorden

 

Team, B. S. (2022, 14 januari). Important Keywords Synonyms in IELTS Reading Test. Benchmark Education. Geraadpleegd op 29 januari 2022, van https://edubenchmark.com/blog/ielts-reading-synonyms/

 

ExamenOverzicht. (2014). Engels HAVO Examens Oefenen | Inclusief Antwoorden. Geraadpleegd op 30 januari 2022, van https://www.examenoverzicht.nl/havo/engels/oefenexamens

 

Opdrachten leesvaardigheid. (2021). SLO. Geraadpleegd op 30 januari 2022, van https://www.slo.nl/handreikingen/vmbo/handreiking-se-ned-vmbo/toetsen-schoolexamen/ne-6-leesvaardigheid/opdrachten/

  • Het arrangement Leesvaardigheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jimmy Lauwrens Timmermans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-06-01 21:37:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wikiwijs Leesvaardigheid
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Wikiwijs
    https://youtu.be/e_zyaPOYGOA
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Diagnostische Leestoets

    Signaalwoorden Marilyn Monroe

    Vind de synoniem

    Signaalwoorden.

    Signaalwoorden opsommingen

    signaalwoorden Voorbeeld

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.