WERKORAMA

WERKORAMA

WELKOM

Vandaag is jouw eerste werkdag bij WERKORAMA. Voordat je aan de slag gaat met jouw werkzaamheden, is het handig om een aantal dingen te weten. Aan de hand van de koppen waar, wat, waarover, waarom, wanneer, hoe en help, leid ik je even rond.


WAAR?

Hier! Je bent op een aantal samengestelde online pagina's die we ons digitaal werk-&-leer-traject noemen. Het zit ongeveer op dezelfde manier in elkaar als een les op school. Maar wat ga je dan doen?


WAT?

WERKORAMA is een digitale omgeving  werk-&-leer-traject, met werknemers, waar jij er nu één van bent. Ons werk gaat ook over werk. De opdrachten die je gaat maken zijn verdeeld over verschillende deelonderwerpen die met werk als hoofdonderwerp te maken hebben. Wanneer je het menu links helemaal uitklapt, door op de kleine pijltjes te klikken, kun je dit zien.

Nadat je alle opdrachten hebt gemaakt, zie je dat er drie 'vacatures' zijn voor deelnemers aan dit online-werk-traject bij WERKORAMA. Het werk dat je dan gaat doen en de opdrachten die hierbij horen, bereiden jou extra goed voor op het laatste onderdeel: het functioneringsgesprek.

Het functioneringsgesprek bestaat uit een aantal toetsvragen. Op die manier wordt er gekeken of je met de uitwerking van de opdrachten een goed resultaat hebt weten te bereiken.

Maar, zover is het nog niet! Waar gaan de opdrachten over?


WAAROVER?

"Geld maakt niet gelukkig." Over deze uitspraak is niet iedereen het eens! Het is een uitdrukking waarmee wordt bedoeld dat er meer dingen zijn in het leven dan geld, om gelukkig van te worden. Ook als het gaat om werk, hebben mensen verschillende reden om voor een bepaald beroep te kiezen.

 

 

"Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig heb ik geld."

~Voetbalbondscoach Dick Advocaat, 2017.

 

 


WAAROM?

Dit werk-&-leer-traject over verschillen die er tussen mensen ontstaan en bestaan, als gevolg van het werk dat zij (wel of niet) doen. Hieronder zie je een opsomming van wat je na het doorlopen van het werk-&-leer-traject zou moeten kennen en kunnen, dus de leerdoelen. 

 

Na het doorlopen en uitwerken van dit leerarrangement kun je…

  • ...de betekenis van het begrip werk omschrijven.

  • ...met een voorbeeld uitleggen waarom het woord ‘geld’ niet per se in de betekenis van het begrip werk thuishoort.

  • ...drie redenen noemen waarom mensen werken.

  • ...de vijf basisbehoeften volgens de piramide van Maslow:
    in eigen woorden omschrijven;
    op volgorde zetten;
    bij elk een passend voorbeeld geven;
    bij elk uitleggen op welke manier werk kan helpen om die basisbehoefte te vervullen.

  • ...de betekenis van het begrip sociale ongelijkheid juist en in eigen woorden omschrijven.

  • drie dingen noemen die ongelijk verdeeld zijn bij sociale ongelijkheid.

  • ...een oorzaak beschrijven voor het ontstaan van sociale ongelijkheid.

  • ...een gevolg beschrijven voor het ontstaan van sociale ongelijkheid.  

  • ...de betekenis van het begrip status juist en in eigen woorden omschrijven.

  • ...een kritische mening formuleren over de betekenis van het begrip status.

  • ...de definitie van het begrip sociale mobiliteit juist en in eigen woorden omschrijven.

  • ...de definitie van het begrip maatschappelijke ladder juist en in eigen woorden omschrijven.

  • …twee voorbeelden geven van manieren waarop mensen kunnen klimmen op de maatschappelijke ladder.

  • …twee voorbeelden geven van manieren waarop mensen kunnen dalen op de maatschappelijke ladder.


WANNEER

Een schatting van de tijd die je in dit leerarrangement steekt, is tussen de 3 en 5 lesuren, maar jouw docent is 'de werkgever' en kan jou hier meer over vertellen, want dit verschilt per locatie. Vraag het dus even na als dit nog niet is verteld.


HOE

In plaats van het menu te gebruiken, kun je na elke pagina onderaan op het pijltje naar rechts klikken om verder te gaan. Bij elke opdracht wordt uitgelegd hoe je het kunt aanpakken en op welke manier je het moet inleveren.


HELP

Als je vastloopt kun je een vraag stellen aan een 'collega-klasgenoot' die met dezelfde opdracht bezig is. Weet die het ook niet? Probeer het dan even op te zoeken via internet. Nog steeds lastig? Vraag het dan aan jouw opdrachtgever, je docent.


WERKSE!

Je begint met het maken van twee voorbereidende opdrachten. Klik op het pijltje naar rechts hieronder om naar 'KENNISMAKING' te gaan. Veel plezier en succes!

KENNISMAKING

WIE BEN JIJ?



Meestal willen mensen weten wat voor werk je wil gaan doen of doet, wanneer ze bij een eerste kennismaking vragen: "Wie ben jij?" Je bént natuurlijk niet je werk, maar het is niet heel vreemd dat dit soms wel zo lijkt, omdat werk een heel groot deel van onze beschikbare tijd inneemt.

Los van allerlei (voor)oordelen die er bestaan, kan iemands beroep ook wel iets zeggen over de persoonlijke eigenschappen en het karakter van mensen.


Maak nu oefening 1. Klik hieronder op het pijltje naar rechts om er naartoe te gaan.

OEFENING 1

Deze kennismakingopdracht is bedoeld om jou iets beter te leren kennen als werknemer. Wat mensen belangrijk vinden, is meestal uit te drukken in 'waarden'. Bewust en onbewust is al ons gedrag gebaseerd op bepaalde waarden.

Als het heel belangrijk is om op tijd op het werk te verschijnen, zijn stiptheid en respect voor de tijd van de mens(en) met wie je een afspraak hebt waarden die daarbij horen. Al hoeft het niet altijd te betekenen dat iemand dat niet heeft, wanneer dit wel (eens) gebeurt. Puntucaliteit is waarde die past bij iemand die heel precies en nauwkeurig te werk gaat. Als het wordt beloond wanneer je vaak goede en vernieuwende ideeen hebt, zou creativiteit een belangrijke gedeelde waarde kunnen zijn.

Welke waarden zijn voor jou belangrijk, als het gaat om jouw (toekomstige) werk? Als je het lastig vindt om deze te bedenken, kun je hier, hier, hier, hier, en hier veel voorbeelden en meer informatie vinden van waarden.

Zet nu minimaal 5 en maximaal 15 waarden in een woordwolk. Voor veelgestelde vragen over hoe het maken van de woordwolk werkt, kun je hier klikken. Je kunt helemaal zelf bepalen welke kleuren, vormen en lettertype je gebruikt. Een ander voorbeeld van een online tool om een woordwolk mee te maken, is Answergarden. Klik rechtsboven op het plusteken, vul 'mijn waarden' in en volg de verdere instructies. Deze zijn wel in het Engels, dus je kunt eventueel met Google Translate de vertalingen ervan opzoeken.

Start de timer zodra je begint! De tijd kun je aanpassen. Rond wel af en lever in zodra de tijd om is.

*Linksboven bij 'Preferences' kun je de instellingen van de timer aanpassen. Ook zie je onderaan dat je een donatie kunt doen aan de maker Koos Looijesteijn (als je een PayPal account hebt). Omdat hij geen advertenties plaatst, verdient hij pas geld met zijn werk, wanneer gebruikers van de timer een betaling doen. Toch heeft de timer nut voor hemzelf en voor anderen.

 

 

 

Downloaden en inleveren:

  1. Download jouw Werk-Waarden-Wolk als jpg.
  2. Zet je voornaam + klas + titel in de bestandsnaam, bijvoorbeeld zo: Pietje-MA3X-WerkWaardenWolk.jpg
  3. Via de inleverknop hieronder ga je naar de juiste map in Google Drive van de opdrachtgever.
  4. Upload de afbeelding door het ernaartoe te slepen.

Maak hier jouw Werk-Waarden-Wolk Inleverknop Werk-Waarden-Wolk

 

Is het gelukt? Goed gewerkt! Ga door naar oefening 2.

OEFENING 2

Deze voorbereidingsoefening is om te kijken naar wat jij al weet over ons vakgebied. Je vult hiervoor weer een woordwolk in, maar dan met woorden waar jij aan denkt bij het woord 'werk' of 'beroep'. Kies minimaal 15 en maximaal 50 woorden.

Je weet waarschijnlijk meer dingen te noemen dan je in eerste instantie verwacht. Probeer de opgesomde vragen maar eens met 1 woord te beantwoorden en zet deze in de woordwolk. Je kunt dezelfde vraag wel meer dan eens met 1 woord beantwoorden.

Start weer de timer zodra je begint en rond af en lever in zodra de tijd om is.

  • Met wie werken mensen?
  • Waar werken mensen?
  • Hoe werken mensen?
  • Waarmee werken mensen?
  • Hoe laat werken mensen?
  • Hoe lang werken mensen?
  • Hoeveel werken mensen?
  • Waarom werken mensen?
  • Welke mensen werken niet?
  • ...

Downloaden en inleveren:

  1. Download ook deze Werk-Woorden-Wolk als .jpg.
  2. Zet weer je voornaam + klas + titel in de bestandsnaam.
  3. Via de inleverknop hieronder ga je naar de juiste map in Google Drive van de opdrachtgever.
  4. Upload ook nu de afbeelding door deze er naartoe te slepen.

Maak hier jouw Werk-Woorden-Wolk Inleverknop Werk-Woorden-Wolk

 

Weer gelukt? Goed bezig! Ga dan verder naar het echte werk, bij 'DEEL 1 | WERKZAAMHEDEN'.

DEEL 1 | WERKZAAMHEDEN

1.1 | WAT WERK IS

Wanneer je aan anderen vraagt waarom zij eigenlijk werken, is een antwoord dat je kunt verwachten: "Voor het geld." Dat is niet zo gek als je bedenkt dat mensen het niet zo snel 'gratis en voor niks' zouden doen. Maar dit zou betekenen dat bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en mantelzorg niet als werk gezien zou kunnen worden. Misschien ken jij nog wel een voorbeeld van bezigheden die je wel werk zou kunnen noemen, maar waarvoor je niet betaald krijgt? Ook is werken met je hoofd en werken met je handen heel verschillend, maar beide zijn werk. Het is dus niet iets dat je alleen maar doet voor die euro's op je bankrekening en het neemt vele vormen aan in de maatschappij en het dagelijks leven van mensen.

 

Maak nu opdracht A hieronderGa aan de hand van de tekst hierboven na, of je begrijpt waarom de andere drie antwoordmogelijkheden onjuist zijn, ten opzichte van het juiste antwoord.

Is jouw gekozen antwoord juist? Ga dan verder naar opdracht B!

1.2 | PIRAMIDE VAN WIE?

Bekijk eerst de video hieronder en maak dan opdracht C.

DEEL 2 | #GOALS

2.1 | WERK & STATUS

Lees alvast opdracht E voordat je de video bekijkt, want het antwoord op de vraag wordt daarin gegeven.

DEEL 3 | ONDERAAN / HOGEROP

3.1 | WERK & VERSCHILLEN

Iedereen in Nederland is gelijk voor de wet. Maar dat betekent niet dat iedereen hetzelfde verdient, of in een even groot huis woont bijvoorbeeld.

Een samenleving is in lagen verdeeld, zoals op de maatschappelijke ladder. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld drie keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Anderen moeten heel hard sparen voor een vakantie in eigen land. We noemen dit sociale ongelijkheid, een ongelijke verdeling van geld, kennis en macht.

Behalve je werk, hebben ook je persoonlijke eigenschappen (aangeboren of aangeleerd), je omgeving en je gezinssituatie invloed op sociale ongelijkheid. Zo hebben kinderen die opgroeien in een rijk gezin meer kans om een dure vervolgopleiding te gaan doen dan kinderen die opgroeien in een achterstandswijk. Sociale ongelijkheid heeft ook gevolgen voor je leefstijl. Zo kan het voor armere mensen moeilijker zijn om gezond eten te kopen. Een zak chips is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan drie appels.

Ondanks dat ernstige armoede afneemt is zowel in Nederland als wereldwijd te zien dat rijkere mensen steeds rijker worden en dat armere mensen steeds armer worden. Dit houdt in dat de sociale ongelijkheid toeneemt: de verschillen tussen arm en rijk worden groter.

Of dit een positieve of negatieve ontwikkeling is, daar verschillen de meningen over. Sommige mensen zeggen dat iedereen genoeg kansen heeft om succesvol te worden in Nederland. Andere geven juist aan dat deze kansen niet voor iedereen hetzelfde zijn.

Aan de ene kant vinden mensen het bijvoorbeeld eerlijk dat iemand die acht jaar gestudeerd heeft meer geld verdient dan iemand die vier jaar gestudeerd heeft. Maar soms zijn de verschillen zo groot, dat mensen het niet meer rechtvaardig vinden. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom studeren en werken veel of weinig moeite kosten voor mensen. Ook verschillen mensen van mening over de betekenis die het werk heeft voor anderen in de samenleving.

Bron: Renee Cools

De begrippen in de uitlegvideo hebben op een bepaalde manier met elkaar te maken. In de samenvatting richting het einde van de animatie, staan de begrippen allemaal achter (of naast) elkaar. Hiermee wordt weergegeven welke verbanden er tussen deze begrippen bestaan.

Het gebruik van signaalwoorden is een manier om duidelijke te maken op welke manier dingen met elkaar te maken hebben. Als je niet weet wat er met signaalwoorden wordt bedoelt, kun je dit leerarrangement bekijken.

Zoals in de video is uitgelegd, wordt de waardering die mensen hebben voor een beroep, status genoemd. Schrijf een kort verhaal over wat jij vindt dat iemand status geeft, en verwerk de begrippen uit dit leerarrangement.

3.2 | WERK: KLIMMEN & DALEN?

Mensen hebben invloed op hun eigen maatschappelijke positie. Nu veel meer dan vroeger. Als jij werd geboren in een gezin met weinig geld waarbij je ouders niet gestudeerd hadden, was de kans klein dat jij dat wel ging doen. Rijkere mensen bleven rijk en armere mensen bleven meestal arm.

Nu is het niet altijd meer zo dat jij niet kan studeren als jouw ouders dat niet hebben gedaan. Ook kan het zijn dat je uit een gezin komt waar niet veel geld is. Maar doordat je een opleiding kan volgen en daarna succesvol bedrijf hebt of een vast contract bij een leuke werkgever, kun je een hoger inkomen verdienen dan jouw ouders misschien hadden.

Mensen kunnen dus bewegen op de maatschappelijke ladder. Zo kun je door te stijgen of dalen op de maatschappelijke ladder je maatschappelijke positie veranderen. Dit noemen we sociale mobiliteit.

Een goed voorbeeld hiervan is de voetballer Ronaldo. Hij groeide op in een gezin met weinig geld en niet veel middelen en ruimte om te voetballen. Toen hij jong was had hij te maken met verschillende problemen zoals een alcoholverslaving van zijn vader. Nu is hij ondanks zijn situatie één van de rijkste voetballers ter wereld. Dit heeft veel inzet en doorzettingsvermogen gekost. Zo zie je maar dat de maatschappelijke positie van je ouders of het gezin waarin je bent opgegroeid niet alleen maar bepalend zijn voor je toekomst.

Er zijn een aantal dingen die sociale mobiliteit kunnen verhogen:

  • Een opleiding volgen.

  • Persoonlijke eigenschappen inzetten.

  • Het sociale netwerk dat je hebt gebruiken.

  • De ervaringen die je opdoet.

Mensen kunnen ook een stapje 'terug' doen. Soms kiezen mensen ervoor om een drukke baan met veel verantwoordelijkheid te ruilen voor een minder drukke baan met minder verantwoordelijkheid. ​

#WHAT'SNEXT? ↗ VACATURES

Als je de opdrachten tot nu toe lastig vond, klik je in het menu aan de linkerkant op #VAN9TOT5.

Als het niet te moeilijk was, maar ook niet te makkelijk, klik je op #NA5UUR.

Vond je de opdrachten makkelijk, dan klik je op #VOOR9UUR.

 

 

#VAN9TOT5

Klik op de link om oefenvragen te maken met Kahoot:

https://kahoot.it/challenge/06451162?challenge-id=0e6bb13f-118b-4dec-b581-d541bb17639d_1649773972348

#NA5UUR

Vergelijkingscirkels

Een Venn-diagram is een visuele weergave van informatie, dus een informatieve afbeelding met een bepaalde structuur erin. Ze laten zien wat uniek aan iets is, en welke dingen hetzelfde zijn.

Kies een template van een Venn-diagram met 3 cirkels van Visme. Je kunt ook zelf drie overlappende cirkels tekenen waarin je jouw gekozen beroepen zet.

Zet de volgende begrippen erin:

  • Kennis, macht & geld.

waarin je voorbeelden nemt van beroepen die op een bepaalde plek van de Venn-diagram passen.

Schrijf een toelichting waarin je de volgende begrippen juist toepast:

  • Status
  • Maatschappelijke ladder
  • Maatschappelijke poisitie
  • Sociale mobiliteit
  • Sociale ongelijkheid

 

Plak jouw uitwerking volgens de instructies in het volgende Google Doc: https://docs.google.com/document/d/1ubv-UvJ-gSw2QV2G9voQOxx7tcIWJE5EFNzBE5V8iMI/edit?usp=sharing 

 

Voorbeelduitwerking beroepen venn-diagram
Voorbeelduitwerking beroepen venn-diagram

#VOOR9UUR

Eerder heb je een opdracht gemaakt over de piramide van Maslow. Deze is heel populair en wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij cursussen en trainingen.

Zelf was meneer Maslow wel verbaasd over hoeveel en hoe vaak de piramide wordt gebruikt als model om de basisbehoeften van mensen in kaart te brengen. Ook anderen zijn er wel eens kritisch over.

JOUW TAAK

  1. Zoek op wat Maslow later zelf heeft gezegd over de ongekende populariteit van de piramide en kopieer een uitspraak van hem hierover.
  2. Er bestaat nog een piramide over de basisbehoeften van mensen. Deze is bedacht omdat die van Maslow 'te Westers' zou zijn. Zoek een afbeelding op van deze piramide.
  3. Een ander punt van kritiek op de piramide van Maslow gaat over het idee dat de basisbehoeften in de piramide een bepaalde volgorde hebben. Lees hier online iets meer over. Bedenk dan een alternatieve vorm voor de piramide. Je probeert dus de piramide van Maslow te verbeteren.
  4. Zoek een ander voorbeeld van een rijtje of een model van de basisbehoeften van mensen, dan die van Maslow of die je voor vraag 2 hebt gevonden.
  5. Ontwerp een geheel nieuw en modern model met basisbehoeften van mensen. Deze hoeft niet feitelijk te zijn. Gebruik je fantasie. Of kijk met een kritische blik naar 'de moderne mens'. Je kunt zelfs over de toekomst nadenken. Wat zijn de basisbehoeften van mensen in het jaar 3021?

Werk de vijf vragen uit in een Google Doc bestand, download deze als .pdf als je klaar bent en lever het in.

Inleveren!

 

FUNCTIONERINGSGESPREK

  • Het arrangement WERKORAMA is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    L.B. Smedinga Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-17 17:33:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Maatschappijleer - mavo 3 - Thema 'werk' sociale verschillen. De kandidaat kan: − met voorbeelden beschrijven wat sociale verschillen zijn en hoe die veroorzaakt worden, en beschrijven/uitleggen hoe de plaats van een mens op de maatschappelijke ladder kan veranderen (sociale mobiliteit)
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO gemengde leerweg, 4;
    Leerinhoud en doelen
    Werk, welzijn en welvaart; Maatschappijleer;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    5 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    maatschappelijke ladder, maatschappelijke positie, maatschappijleer, sociale mobiliteit, sociale ongelijkheid, sociale verschillen, status, vmbo gt, werk

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=MFhiQMRCHQ4
    https://www.youtube.com/watch?v=MFhiQMRCHQ4
    Video
    https://youtu.be/PlYYnXEmTVc
    https://youtu.be/PlYYnXEmTVc
    Video