De kruistochten

De kruistochten

De kruistochten

Inhoudsopgave

  • Voorpagina
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • Lesdoelen
  • De kruistochten
  • Voor de kruistochten
  • De eerste kruistochten
  • Gevolgen van de Kruistochten
  • Begrippen
  • Filmpje
  • Toets
  • Opdrachten
  • Feedback
  • Bronnen

Inleiding

De vorige paragraaf was een oriëntatie op de hoge middeleeuwen of tijd van steden en staten. Hiermee werd het nieuwe hoofdstuk ingeleid door een beeld te geven over hoe de wereld er uit zag in deze tijd. Deze les gaat over de kruistochten. Dit zijn één van de belangrijkste gebeurtenissen uit die tijd.

 

Lesdoelen

De leerlingen kunnen aan het einde van deze les drie oorzaken noemen van de eerste kruistocht.

De leerlingen kunnen aan het einde van deze les drie redenen geven waarom christenen graag mee deden aan de kruistocht.

De leerlingen kunnen aan het einde van deze les drie positieve gevolgen van de Kruistochten benoemen.

De leerlingen begrijpen aan het einde van deze les hoe het conflict tussen christenen en moslims is ontstaan.

De kruistochten

Kruisvaarders voor Jeruzalem, 1099. Een illustratie van Johan Herman Isings.
Kruisvaarders voor Jeruzalem, 1099. Een illustratie van Johan Herman Isings.

Op de afbeelding zie je de belegering van de stad Jeruzalem. Het gaat hier om de allereerste kruistocht waar veel christenen vochten tegen moslims om de heilige stad. Deze stad was zo belangrijk omdat er heiligdommen in stonden van alle drie de grote monotheïstische godsdienseten. Deze stad was belangrijk voor het christendom, de islam en het jodendom. Deze gebeurtenis luidde een lange periode van strijd tussen moslims en christen in. Het doel was om zo veel mogelijk grondgebied te veroveren voor het geloof. De christenen vonden het geoorloofd om zo veel geweld met zich mee te brengen, want ze zeiden dat het gods wil was om de taak te volbrengen. Het maakte niet uit wat ze ervoor moesten doen.

Voor de kruistchten

Het Romeinse rijk werd in het jaar 395 in tweeën gesplitst. Aan de ene kant had je het West-Romeinse rijk en aan de andere kant had je het Oost-Romeinse rijk. Dat werd ook wel het Byzantijnse rijk genoemd en bestond in de middeleeuwen nog steeds. Toen dit christelijke rijk in de elfde eeuw werd binnengevallen door de Turkse Seltsjoeken, riepen zij de hulp van de Paus in.

Het Byzantijnse rijk
Het Byzantijnse rijk

Voordat het land werd binnengevallen, was het gebied Palestina en de stad Jeruzalem in handen van islamitische Arabieren. Christenen en moslims konden in vrede de stad en haar heilige plaatsen bezoeken. Toen moslims de heilige Grafkerk waar Jezus was gestorven neer haalden, ontstond er steeds meer spanning. Er kwamen veel verhalen over moslims die pelgrims lastigvielen wat ervoor zorgde dat het beeld over moslims veranderde in Europa. Deze ergernis en spanning samen zijn een belangrijke oorzaak voor de Kruistocht.

De eerste kruistocht

In 1095 riep paus Urbanus II de eerste kruistocht uit. Niet alleen de adel was enthousiast, maar ook de gewone bevolking deed daar graag aan mee. Niet alleen deden christenen mee aan de kruistocht om heiligdommen te beschermen tegen moslims, maar ook werden hun zonden vergeven als ze mee deden. Ze zouden dan naar de hemel gaan als ze stierven. Daarnaast probeerden vooral ridders, maar ook handelaren rijk te worden van de kruistochten. Dat kon door te plunderen of een stukje land te verdienen of veroveren. Meer dan honderdduizend christenen vertrokken op weg naar het heilige land om Jeruzalem te veroveren op de moslims. Velen stierven onderweg al aan uitdroging, honger, ziektes of ander gevaar. De stad werd in 1099 veroverd en dat betekende een enorme tegenslag voor de moslims. Later zou de stad weer heroverd worden en nog meer kruistochten zouden volgen.

Gevolgen van de kruistochten

De moslims hadden al de rotskoepel gebouwd rond de steen waarvan de profeet Mohammed naar de hemel zou zijn gestegen. De christenen veranderden dit in een kerk en de Al-Aqsamoskee veranderden ze in een paleis. In 1187 heroverde de islamitische leider Saladin de stad, maar hij beloofde wel vrije toegang voor christenen. Nu konden pelgrims de heilige plekken weer bezoeken zonder lastig gevallen te worden. Tussen 1095 en 1270 zouden acht kruistochten plaatsvinden, maar er zouden nooit zo veel mensen mee doen als de eerste keer. Ook zou er nooit meer één zo succesvol geweest zijn als de eerste kruistocht en Jeruzalem zou nooit meer heroverd worden.

Aanraking tussen culturen

Tussen de zevende en dertiende eeuw wisten de Arabieren al veel over geneeskunde. Ook liepen ze vooruit op de zeevaart. Ze werkten al met het kompas en hadden goede kaarten. Ze gebruikten de kennis van oude beschavingen zoals van Egypte, Griekenland en Rome. In Europa was veel van die kennis verloren gegaan. Door de kruistochten kwam Europa weer in aanraking met deze kennis. Daar werden ook nog de Romeinse cijfers gebruikt, maar die maakten nu plaats voor Arabische cijfers. Ook de handel met het Midden-Oosten nam enorm toe na de kruistochten waardoor er aan beide kanten nieuwe producten op de markt kwamen. Zo hadden deze oorlogen niet alleen negatieve gevolgen. Ook de moslims verdienden goed aan de handel en zij namen bijvoorbeeld de kruisboog over van de Europeanen.

Begrippen

Jeruzalem-              De heilige stad van de drie belangrijke monotheïstische (één god)                                                     godsdiensten: christendom, islam en jodendom.

Kruistochten-           Heilige oorlog van de christenen tegen de moslims om het heilige land te                                           veroveren.

Monotheïstisch-       Godsdienst met maar één god.

Pelgrims-                 Gelovigen die op bedevaartstocht gaan om heilige plekken te bezoeken en                                       boete te doen.

Filmpje

Hieronder nog een kort filmpje als samenvatting voor extra verduidelijking.

Toets

Als je alle uitleg hebt doorlopen, maak je een kleine toets op socrative. De link staat hieronder.

Socrative

Opdrachten

Als je de helft van de toetsvrageb goed hebt mag je de quizlet overslaan en de verrijkende opdracht maken. Als je minder dan de helft van de toetsvragen goed hebt, maak je eerst de quizlet.

Quizlet

Feedback

Als je de toets en de opdracht hebt afgerond, klik je op de link om een eindbeoordeling te geven.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RkBJUkdlBFNFoAl_2Sz4s6BUOTFLVkU2TjZXTU9aODZHTVNNTVhROVVOTi4u

Bronnen

Feniks. (2013) (4de editie). Amersfoort, Nederland: ThiemeMeulenhoff.

MEMO. (2013) (4de editie). ’s-Hertogenbosch, Nederland: Malmberg.

Isings, J. H. (1950). Kruisvaarders voor Jeruzalem, 1099 [illustratie]. Schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis.