Les Marktonderzoek

Les Marktonderzoek

Welkom

Beste Studenten,

 

Vanwege de coronacrisis kunnen wij elkaar helaas niet fysiek zien tijdens de lessen. Maar gelukkig gaan de lessen wel gewoon door op afstand. Om jullie zo goed mogelijk te kunnen helpen met jullie opdrachten gaan wij als docenten jullie online lessen aanbieden.

 

Hiervoor maken wij gebruik van wikiwijs waar jullie alle informatie kunnen vinden om zelfstandig en met enige hulp verder te werken. Jullie vinden hier informatie in de vorm van tekst, fimpjes, opdrachten en een toets. Klik op de verschillende tabbladen om alle benodigde informatie te vinden. Let op! De les is stapsgewijs opgebouwd dus begin bij het eerste onderdeel dan het tweede en werk zo de les stapsgewijs af.

 

Zoals jullie weten gaan wij beginnen met hoofdstuk 2 commercieel beleid. Dit hoofdstuk gaat over het doen van een marktonderzoek. Hiermee bedoelen we het onderzoek waarbij je informatie verzamelt over (mogelijke) markten en of klanten. Het doen van een marktonderzoek is belangrijk om zo vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen. Het doel van deze les is dat jullie als studenten het begrip marktonderzoek kunnen duiden en verklaren.

Afbeelding Marktonderzoek

 

Aan het einde van de lessen hebben jullie geleerd:

  1. Wat het begrip marktonderzoek inhoudt
  2. Op welke wijzen je een marktonderzoek kan doen
  3. Welke instrumenten er ingezet kunnen worden bij een marktonderzoek
  4. Hoe je de verschillende begrippen kunt uitleggen

 

Klik op het pijltje rechts onderin beeld om naar de volgende pagina te gaan

Lesstof

Stel je wilt een eigen bedrijf gaan starten, een van de eerste dingen die je dan gaat doen is een marktonderzoek uitvoeren. Je wilt namelijk wel dat je nieuwe bedrijf goede resultaten behaalt en het bedrijfsrisico beperken. Hiervoor heb je inzicht nodig in de sterke en zwakke punten van je bedrijf en de kansen en of bedreigingen vanuit de markt.

Als eerste kijken we naar een introductiefilmpje over het begrip marktonderzoek

Zoals jullie tijdens het introductiefilmpje hebben kunnen zien is het begrip marktonderzoek vrij breed. Om het wat meer inzichtelijk maken zullen wij de verschillende onderdelen marktonderzoek stapsgewijs doorlopen.

Hieronder een aantal vragen om te toetsen wat jullie inmiddels al weten over marktonderzoek.

 

Klik na het maken van de vragen rechts onderin beeld op het pijltje voor de volgende pagina.

 

 

 

Marktonderzoek algemeen

Nu wij een eerste introductie hebben gemaakt over het onderwerp marktonderzoek is het tijd om wat meer naar de theorie te kijken. Marktonderzoek kun je indelen in de volgende functies:

  1. De informatiefunctie: Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer/manager op de hoogte bent van de laatste relevante ontwikkelingen in je branche.
  2. De creatieve functie: Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer/manager nieuwe ideeen kunt ontwikkelen op basis van de uitkomsten uit het marktonderzoek.
  3. De bewakingsfunctie Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer/manager kunt controleren of de beoogde doelstellingen van het bedrijf worden behaald.

Marktonderzoek heeft als doel om vervolgens een prognose op te kunnen stellen. Dit is een inschatting van ontwikkelingen die in de toekomst plaats vinden op basis van de huidige gegevens. Op basis van deze prognose maak je de keuzes als de verkoopkanalen die je wilt gebruiken maar ook het personeel dat je hierbij inzet. Hoewel prognoses nooit een zekerheid geven kan het wel een indicatie zijn voor wat je als ondernemer/manager kan verwachten.

Er zijn verschillende informatiebronnen beschikbaar voor je marktonderzoek, bijvoorbeeld:

  • Brancheorganisaties: Deze publiceren regelmatig relevante gegevens waaronder trends en ontwikkelingen binnen de eigen branche. Als bedrijf kun je je hier ook bij aansluiten.
  • Banken: Een aantal banken publiceren regelmatig branchecijfers, is er een omzet groei of een omzet daling. Men kan zien welke bedrijven het goed doen en welke momenteel wat minder.
  • Fabrikanten: Hebben een groot belang bij de juiste informatie voor hun producten en zullen regelmatig zelf een marktonderzoek doen en de gegevens (openbaar) delen.
  • CBS: Het centraal bureau voor de statistiek heeft de taak om betrouwbare informatie over de Nederlandse samenleving te publiceren. Zij presenteren onder andere indexcijfers over economische groei maar ook consumentenprijzen en andere relevante informatie.

Al deze informatie kun je kortweg in twee verschillende soorten informatie splitsen:

  1. Kwantitatieve informatie: onder andere omzetgegevens en kengetallen.
  2. Kwalitatieve informatie: inhoudelijke informatie zoals wat consumenten vinden van een artikel of informatie betreft verschillende "typen"klanten.

Nu we inzicht hebben gekregen over het begrip marktonderzoek is het tijd om naar de verschillende mogelijkheden van analyses te gaan. Klik op het pijltje rechts onderin beeld om naar de volgende pagina te gaan.

SWOT analyse

Als ondernemer of manager wil je weten wat de krachten, zwaktes, kansen en bedreigingen zijn van of voor je bedrijf. Dit inzicht heb je nodig om het strategische beleid van je onderneming te kunnen bepalen. Men kijkt als ondernemer naar interne en externe analyses. De sterke en zwakke punten behoren tot de interne analyse en de kansen en bedreigingen tot de externe analyse. Hiervoor kun je gebruik maken van een SWOT analyse, wellicht ben je hier nog niet bekend mee. Er is ook een complexer model beschikbaar genaamd SWOTI. De I staat voor issues (kwesties) en is een combinatie tussen de interne en externe analyse. Bekijk onderstaand filmpje voor de uitleg van de SWOT analyse.

Nu jullie het filmpje bekeken hebben is het tijd om jullie opgedane kennis te gaan testen. Klik Hieronder om naar de Toets SWOT analyse te gaan. Nadat je de toets hebt gemaakt kun je rechts onderin met de pijl naar het volgende onderdeel.


 

DESTEP analyse

In de vorige paragrafen hebben wij al een aantal "tools" besproken die ingezet kunnen worden tijdens een marktonderzoek. Er is een verschil tussen een interne en externe analyse die uitgevoerd kan worden. Interne analyse richt zich tot de factoren die zich binnen het bedrijf afspelen. Op interne factoren heeft een bedrijf meer invloed dan op externe factoren. Met externe factoren bedoelen we factoren die zich rondom het bedrijf afspelen. Bedrijven hebben niet of nauwelijks invloed op deze factoren.

Eerder hebben wij de SWOT analyse besproken en daar komt nu de DESTEP analyse bij. Gebruik onderstaand filmpje met een uitleg over de DESTEP analyse. Na het kijken kunnen jullie onder het filmpje een toets over de DESTEP analyse vinden.

 

 
Let op! Bij de toets kun je met de pijltjes naar beneden scrollen en vergeet niet  vervolgens op verzenden te drukken. Na afloop van de toets kun je via het pijltje rechts onderin beeld naar de volgende pagina gaan
 
 

 

Vijfkrachtenmodel Porter

Inmiddels hebben wij al een aantal analyse instrumenten besproken. De laatste die wij deze les gaan bespreken is het vijfkrachtenmodel van Porter. Zoals sommigen van jullie wellicht al weten is het vijfkrachtendmodel ontworpen door de Amerikaanse professor Michael Porter. Hieronder treffen jullie een voorbeeld van het vijfkrachtenmodel.

Vijfkrachtenmodel Porter

 

Het vijfkrachtenmodel van Porter geeft inzicht in de aantrekkelijkheid van een bedrijfstak. Het is een strategisch marketingmodel waarmee je als manager of ondernemer de strategie kunt afstemmen op de aantrekkelijkheid van de markt. Als je het model uitwerkt, kun je een inschatting maken van de aantrekkelijkheid of winstgevendheid van je onderneming. Hieronder tref je een filmpje met de verdere uitleg over het vijfkrachtenfilmpje.

Voor extra lesstof over het vijfkrachtenmodel kun je de volgende link gebruiken. https://www.ikgastarten.nl/marketing-en-verkoop/marketingplan/vijfkrachtenmodel-van-porter-zo-zit-dat. Na afloop van het filmpje kun je via de pijl rechts onderin beeld naar de eindtoets.

Eindtoets

Inmiddels zijn we bijna aan het einde van deze les gekomen. Om te kijken wat jullie geleerd hebben kunnen jullie hieronder de eindtoets van de les marktonderzoek vinden. De toets bestaat uit 11 vragen die elk 1 punt waard zijn. Vanaf 6 punten heb je een voldoende. Na het maken van deze toets kunnen jullie de les in wikiwijs afsluiten. Bedankt voor het bijwonen en maken van deze opdrachten en tot volgende week.

 

  • Het arrangement Les Marktonderzoek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bjorn Beier
    Laatst gewijzigd
    2020-06-20 19:48:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Tijdens deze les staan we stil bij het begrip marktonderzoek en alles wat daarbij komt kijken. Deze les is bedoeld voor studenten van de opleiding Manager Retail MBO niveau 4
    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.