Je eigen omgeving in beeld, samengevat

Je eigen omgeving in beeld, samengevat

Je eigen omgeving in beeld

Welkom bij deze online les,

Vandaag gaan jullie zelf aan de slag met de stof van hoofdstuk vier. Jullie hebben al veel opdrachten gemaakt op learnbeat deze les gaan we het op een andere manier doen.

Leerdoelen:

Aan het einde van de les weet je wat de verschillen zijn tussen stad en platteland.

Aan het einde van de les weet je wat je wat stedelijke vernieuwing is en welke twee vormen dit heeft.

Klik op de pijl om verder te gaan of klik op de kopjes in de menubalk links om te navigeren.

Start - Lesvideo

Na het bekijken van de lesvideo maak je de kijkvraag, het is dus belangrijk dat je deze video aandachtig bekijkt!

Extra uitleg

Als je na de lesvideo nog steed onduidelijkheid hebt over de verschillende paragrafen, is dat geen probleem. Klik snel op de paragraaf waar je het meeste moeite mee hebt! (Je mag ze natuurlijk ook allemaal bekijken)

De inrichting van een wijk

Als je naar buiten kijkt zie je een stuk van jouw eigen omgeving. Dat is het gebied rond je eigen huis waar je bijna dagelijks komt. Jouw eigen omgeving maakt deel uit van een buurt, dit zijn vaak niet meer dan een paar straten om je heen. Deze buurt maakt ook weer deel uit van een groter onderdeel, een wijk. Een wijk is weer onderdeel van een dorp of stad. De opbouw van elke stad of dorp zou je dus kunnen indelen in buurten en wijken.

Elke wijk in een dorp of stad heeft een eigen inrichting. Dit kan je bijvoorbeeld zien aan de hoeveelheid hoogbouw of het aantal eengezinswoningen. Naast woonwijken zijn er ook gebieden die vooral gebruikt worden door bedrijven zoals garages of kantoren, dit noemen wij bedrijventerreinen.

Activiteiten van mensen veranderen het landschap: Het natuurlandschap verandert in een ingericht landschap

Mensen bepalen dus waar de ruimte voor word gebruikt dit proces noemen we inrichting van de ruimte. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor woningen, kantoren, wegen of recreatie

De Kinkerbuurt: inrichting en bewoners

Deze paragraaf gaat over de kinkerbuurt, een hele bijzonder buurt in Amsterdam. Waarom is die buurt nou zo bijzonder vraag je je mischien af? Nou dat is simpel, het is namelijk de buurt waar meneer van den Belt woont!

Maar dat is natuurlijk niet het enige bijzondere aan de kinkerbuurt. Deze buurt is namelijk gevuld met verschillende mensen culturen en gebouwen.

De kinkerbuurt is een oude woonwijk gebouwd tussen 1870 en 1920 in deze tijd groeide Amsterdam snel en moesten er veel nieuwe woningen gebouwd worden. Dit leide ertoe dat de de buurt krap is opgezet met een hoge adressendichtheid, dit is het aantal adressen per vierkante kilometer.

Tegenwoordig zijn veel van deze huizen te klein en slecht bewoonbaar het is dus tijd om de wijk te gaan vernieuwen. Hier kunnen twee keuzes gemaakt worden. Of de huizen worden gesloopt en op dezelfde plek komen weer nieuwe huizen. Dit noemen wij sloop en nieuwbouw of de huizen krijgen een flinke opknapbeurt, dit noemen wij renovatie. Deze vernieuwing blijft steeds doorgaan, ook op andere plekken in andere steden. Het vernieuwen van woonwijken in de stad noemen wij stedelijke vernieuwing.

Zo kan stedelijke vernieuwing er ook uitzien!
Zo kan stedelijke vernieuwing er ook uitzien!

Het aantal inwoners in de kinkerbuurt blijft toenemen, dit komt duur de natuurlijke bevolkingsgroei. Natuurlijke bevolkingsgroei kennen wij als het verschill tussen het aantal kinderen dat word geboren (Geboortecijfer) en het aantal mensen dat doodgaat (Sterftecijfer). Als er dus meer kinderen geboren worden dan dat er mensen doodgaan dan stijgt het aantal inwoners dit noemen wij een geboorteoverschot. Als er meer mensen sterfen dan geboren worden noemen wij dit sterfteoverschot.

Een huishouden bestaat uit één of meer mensen die samen in een huis wonen. Een een stadswijk als de kinkerbuurt wonen relatief veel mensen in hun eentje. als we het hebben over hoeveel mensen er per huis wonen hebben wij het over de woningbezetting.

Bijna de helft van de bewoners in de kinkerbuurt hebben een buitelandse afkomst. Doordat er veel mensen van verschillende culturen door elkaar wonen spreken we in Amsterdam van een multiculturele samenleving.

Verstedelijking is het proces waarbij steden in een gebied snel groeien. Door verstedelijking stijgt het percentage van de bevolking dat in de stad woont. Een ander woord voor verstedelijking is urbanisatie. 

De urbanisatie heeft twee oorzaken.

De eerste oorzaak is de trek van het platteland naar de stad. Dat is dus een vorm van migratie. Die trek was heel sterk in de tijd van de opkomst van de industrie

De tweede oorzaak is de al eerder genoemde natuurlijke bevolkingsgroei. Omdat in de stad veel jonge mensen gingen wonen worden er ook veel kindern geboren

Stad of platteland?

In deze paragraaf gaan we het hebben over de verschillen tussen stad en platteland. Als mensen van de ene woonplaats naar de andere verhuizen dan noem je dat migratie. Dat kan dus ook van platteland naar stad of andersom. 

Een ander woord voor platteland kan ook wel stedelijk gebied zijn. Een kenmerk van zo'n landelijk gebied is dat er weinig voorzieningen zijn. Een bakker, supermarkt of café is er meestal nog wel. Maar grotere winkels als de V&D of bijenkorf vind je er niet.

 

Als mensen verhuizen van het platteland naar de stad noemen wij dat urbanisatie. De groei van dorpen door migranten uit de stad noemen we suburbanisatie. Er kunnen dan voorsteden ontstaan. Een stad met daaraan vastgegroeide dorpen en voorsteden noem je een agglomeratie. In zo'n agglomeratie staat vaak één stad centraal. Deze noemen wij ook wel de centrale stad. Als de stad en zijn voorsteden eromheen veel onderling contact hebben noemen wij dit een stadsgewest. In Nederland zijn veel van deze stadsgewesten aan elkaar vast gegroeid. Zij vormen samen een stedelijk gebied. Het grootste stedelijk gebied in Nederland heet de Randstad en bestaat uit de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, met de dorpen en steden die ertussen liggen.

Om de verschillen tussen stad en dorp nog een keer mooi op een rijtje te zetten heb ik hieronder een plaatje gezet. Bekijk deze goed!

Rond elke stad ligt dus een gebied dat voor allerlei stedelijke voorzieningen is aangewezen op die stad. Dat noem je het verzorgingsgebied van een stad. De centrale stad heet het verzorgingscentrum.

Doe deze oefening minsten één keer, als je het leuk en/of leerzaam vind mag het natuurlijk vaker!

Eindtoets

Nu je alle informatie hebt gehad over hoofdstuk vier kan je verdergaan met het maken van de eindtoets.

Verdieping: De gevolgen van urbanisatie

We hebben het veel gehad over de urbanisatie, maar welk gevolg heeft die urbanisatie nou eigenlijk voor de mensen in de stad en het platteland?

Wil je zelf nog wat meer lezen over de urbanisatie in Nederland?
Een gedetaileerd raport van het centraal burea statistiek over de urbanisatie van Nederland

  • Het arrangement Je eigen omgeving in beeld, samengevat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jip van den Belt Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-01 20:28:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Samenvattingsles voor het hoofdstuk Je eigen omgeving in beeld 1h/v
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Wil je zelf nog wat meer lezen over de urbanisatie in Nederland?
    https://www.cbs.nl/verstedelijking
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.