Kwaliteitsmodel open leermateriaal PO, VO, MBO - demo 2

Kwaliteitsmodel open leermateriaal PO, VO, MBO - demo 2

Inleiding

Het open delen van ontwikkeld digitaal leermateriaal en het hergebruiken van leermateriaal van anderen is nog niet vanzelfsprekend. Eén van de redenen die daarvoor vaak genoemd wordt is onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit van het leermateriaal. Ben je zelf als docent onzeker over de kwaliteit van leermateriaal dat je hebt gemaakt, dan zal je niet snel besluiten dit open te delen. En ben je onzeker over de kwaliteit van gevonden leermateriaal dan zet je het als docent ook niet snel in. Genoeg reden dus om na te denken over de kwaliteit van het leermateriaal.
Kwaliteit is een begrip dat zich niet eenduidig laat definiëren. Het begrip kwaliteit geeft aan dat het materiaal geschikt is voor gebruik door de leden van jouw doelgroep. Je kunt het vertrouwen van de leden van de doelgroep in de geschiktheid van de collectie vergroten door het materiaal te beoordelen aan de hand van een kwaliteitsmodel.
Het kwaliteitsmodel bevat de criteria waaraan het leermateriaal voldoet om geschikt te zijn voor gebruik binnen de doelgroep. Het model geeft zowel houvast bij het ontwikkelen van eigen materiaal als bij het beoordelen van het materiaal van anderen. Bovendien zorgt het werken met een kwaliteitsmodel ook voor vertrouwen in het materiaal bij collega’s.

Om een kwaliteitsmodel op te stellen doorloop je een aantal stappen die hieronder verder worden uitgewerkt.  Uitgangspunt is het door Surf ontwikkelde stappenplan (cc-by 4.0) voor open leermateriaal in het hoger onderwijs.

Colofon

Het arrangement Kwaliteitsmodel open leermateriaal PO, VO, MBO - demo 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur 2020 Open onderwijs Nederland
Laatst gewijzigd 2020-05-31 23:15:37
Licentie CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

De gebruikte templates zijn afkomstig uit eerder door Kennisnet uitgewerkte scenario's.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker leerling/student
Moeilijkheidsgraad gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Kennisnetwijzer. (2021). Handleiding Ethiekkompas
https://maken.wikiwijs.nl/156828/Handleiding_Ethiekkompas
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open