Een koelsysteem bij een voertuig zorg ervoor dat de motor niet te warm wordt.
Soorten koelsystemen
Er zijn eigenlijk twee soorten koelsystemen te vinden op motorvoertuigen: vloeistofgekoeld en luchtgekoeld. Luchtgekoelde motoren zijn te vinden op enkele oudere auto's, zoals de originele Volkswagen Kever, de Chevrolet Corvair en enkele anderen. Veel moderne motorfietsen gebruiken nog steeds luchtkoeling, maar voor het grootste deel gebruiken auto's en vrachtwagens vloeistof gekoelde systemen en dat is waar dit artikel zich op zal concentreren.
Wat is het verschil tussen een watergekoelde motor en een luchtgekoelde motor?
Onderdelen van het koelsysteem
Het koelsysteem bestaat uit de doorgangen in het motorblok en de cilinderkop, een waterpomp om het koelmiddel te laten circuleren, een thermostaat om de temperatuur van het koelmiddel te regelen, een radiator om het koelmiddel te koelen, een radiatordop om de druk in de koelvloeistof te regelen. En een aantal leidingen die onderling verbonden zijn met slangen om het koelmiddel over te brengen van de motor naar de radiator en ook naar het verwarmingssysteem van de auto, waar hete koelvloeistof wordt gebruikt om het interieur van het voertuig op een koude dag op te warmen.
Een koelsysteem werkt door een koelvloeistof door doorgangen in het motorblok en de cilinderkop te sturen. Terwijl het koelmiddel door deze doorgangen stroomt, neemt het de warmte van de motor op. De verwarmde vloeistof baant zich dan een weg door een rubberen slang naar de radiator aan de voorkant van de auto. Terwijl het door de dunne buizen in de radiator stroomt, wordt de hete vloeistof gekoeld door de luchtstroom die vanuit de grill voor de auto het motorcompartiment binnenkomt. Zodra de vloeistof is afgekoeld, keert deze terug naar de motor om meer warmte te absorberen. De waterpomp heeft de taak om de vloeistof door dit systeem van leidingen en verborgen doorgangen te laten bewegen.
Belangrijke onderdelen van het koelsysteem
Thermostaat
Een thermostaat wordt geplaatst tussen de motor en de radiator om ervoor te zorgen dat het koelmiddel boven een bepaalde vooraf ingestelde temperatuur blijft. Als de koelvloeistoftemperatuur onder deze temperatuur zakt, blokkeert de thermostaat de koelmiddelstroom naar de radiator, waardoor de vloeistof in plaats daarvan door een bypass direct terug naar de motor wordt gedwongen. Het koelmiddel blijft zo circuleren totdat het de ontwerptemperatuur heeft bereikt. Op dat moment opent de thermostaat een klep en laat het koelmiddel door de radiator teruglopen.
Druk
Om te voorkomen dat het koelmiddel kookt, is het koelsysteem ontworpen om onder druk te staan. Onder druk wordt het kookpunt van het koelmiddel aanzienlijk verhoogd. Door te veel druk zullen slangen en andere delen barsten, dus een systeem is nodig om de druk te ontlasten als het een bepaald punt overschrijdt. Het onderhouden van de druk in het koelsysteem behoort tot de radiatordop. De dop is ontworpen om druk te ontlasten als deze de opgegeven boven limiet bereikt die het systeem moest hanteren. Vóór de jaren '70 zou de dop deze extra druk op het wegdek terecht komen. Sindsdien is een systeem toegevoegd om eventuele vrijkomende vloeistof op te vangen en tijdelijk op te slaan in een koelvloeistofreservoir. Deze vloeistof zou dan terugkeren naar het koelsysteem nadat de motor was afgekoeld. Dit is een gesloten koelsysteem.
Het arrangement Koelsysteem van een auto is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Olivier Ranson
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-05-26 17:25:21
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Autotechnieken derde graad BSO
De werking van de koelinrichting van een motor, de functie en de onderlinge relatie van de onderdelen.
Bij dit leerpad gaan we volgend leerplandoelstelling aankaarten:
LPD 60: binnen een gegeven opdracht en aan de hand van technische documentatie, de functie, de principiële werking en onderlinge relatie van de onderdelen van de koelinrichting van een motor toelichten.
- Radiotor
- Koelmiddelen
Bestemd voor leerlingen eerste/tweede jaar, derde graad BSO Autotechnieken.
Autotechnieken derde graad BSO
De werking van de koelinrichting van een motor, de functie en de onderlinge relatie van de onderdelen.
Bij dit leerpad gaan we volgend leerplandoelstelling aankaarten:
LPD 60: binnen een gegeven opdracht en aan de hand van technische documentatie, de functie, de principiële werking en onderlinge relatie van de onderdelen van de koelinrichting van een motor toelichten.
- Radiotor
- Koelmiddelen
Bestemd voor leerlingen eerste/tweede jaar, derde graad BSO Autotechnieken.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.