Sollicitatiebrief en CV

Sollicitatiebrief en CV

Inleiding sollicitatiebrief en CV

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een CV?

Een sollicitatiebrief is persoonlijk en uniek. Je ziet een vacature en schrijft vervolgens naar het betreffende bedrijf waarom jij de beste keuze voor die functie bent. Voor iedere sollicitatie schrijf je dus een andere brief, iedere vacature is tenslotte anders. Wanneer je gisteren in een perfecte sollicitatiebrief hebt uitgelegd dat je de beste glazenwasser van Nederland en omstreken bent, kun je die brief vandaag niet gebruiken wanneer je een vacature ziet staan voor een ervaren heftruckchauffeur.

De CV is een heel ander verhaal. In je CV zet je netjes en overzichtelijk op een rijtje wie je bent, wat je geleerd hebt, wat je werkervaring is en wat je speciale vaardigheden zijn. Je CV hoef je dus alleen te veranderen wanneer er iets in die gegevens is veranderd. Wanneer je een goede CV hebt gemaakt, heb je daar dus lang plezier van. 

CV

CV is een afkorting van Curriculum Vitae. Dat is latijn voor levensloop (currare=lopen, vitae=van het leven). Dat geeft al een beetje aan in welke richting je moet denken. In je CV zet je overzichtelijk op een rijtje wie je bent, welke opleidingen je hebt gevolgd, welke werkervaring je hebt opgedaan en welke vaardigheden je hebt.

In principe ben je helemaal vrij om te bepalen hoe je je CV opzet en wat je er in vermeldt. Desondanks is het erg verstandig om het op de volgende manier aan te pakken. Zo weet je zeker dat de personeelsfunctionaris die jouw CV beoordeelt gemakkelijk en snel alle informatie vindt die hij of zij zoekt. Deel daarom je CV in blokken in:

Blok 1: Je persoonlijke gegevens. Wie ben je? Hoe kan men je bereiken?

naam, eventueel roepnaam, adres, trlrfoonnummer, emailadres, geboortedadtum, geboorteplaats.

 

Blok 2: Opleidingen en cursussen: Op welke scholen heb je gezeten? Diploma? (ja/nee) Nog bezig? Heb je nog speciale cursussen gedaan? Denk aan een heftruckcertificaat, sociale hygiëne, EHBO, enzovoorts. Noem bij de scholen altijd wanneer je er op zat (jaren) en of je een diploma hebt behaald. Bijvoorbeeld: 2012-2016 vmbo-k op STC Waalhaven, diploma gehaald: ja

Blok 3: Werkervaring: Waar heb je gewerkt? Van wanneer tot wanneer? Wat was je functie? 

Blok 4: Eigenschappen. Geef in dit blokje aan wat voor type je bent. Denk aan sociaal en collegiaal, perfectionistisch, sportief. 

Blok 4: Speciale vaardigheden: Denk bij dit blok aan bijvoorbeeld een (groot) rijbewijs, vloeiend Duits spreken, een programmeertaal beheersen,

Blok 5: Referenties: Wanneer een leidinggevende van een vorige baan bereid is om een positief verhaaltje over je te vertellen, vermeld je dat in dit blok. Noem de naam van die leidinggevende, het bedrijf, zijn of haar functie binnen dat bedrijf en een telefoonnummer en/of e-mailadres. Belangrijk: vraag altijd vooraf of de persoon als referentie wil optreden!

 

 

Een laatste advies: wees eerlijk in je CV. De gegevens die je in je CV zet zijn over 't algemeen gemakkelijk na te trekken.

 

Sollicitatiebrief

Vaak kun je online op een functie reageren met een sollicitatieformulier. Toch zul je ook vaak een sollicitatiebrief moeten schrijven. Hoe werkt dat?

Om te beginnen moet je een sollicitatiebrief behandelen als een formele, zakelijke brief. Daar hoort een vaste indeling bij:

Eigen naam en adres

Plaats waarvandaan je schrijft, datum

Geadresseerde (bedrijf, naam medewerker, adres)

Onderwerp (betreft: sollicitatie naar...)

Aanhef (Geachte mevrouw de Bruin,)

Inleiding: Geef hier aan op welke vacature je reageert, en hoe je die vacature gezien hebt (advertentie, website, via een kennis, etc.)

Middenstuk: Het beste kun je deze in twee alinea's verdelen. In de eerste vertel je iets over jezelf en waarom de vacature jou aanspreekt, in de tweede alinea geef je aan waarom jij toch echt de beste keuze bent voor die baan.

Slot: Geef hier aan dat je graag komt kennismaken en je sollicitatie nader komt toelichten.

Sluit af met 'Met vriendelijke groet, (handtekening), naam'

Bijlage: Wanneer je een bijlage meestuurt (en dat doe je bij een sollicitatiebrief altijd: je CV), geef je dat hier aan. Bijlage: CV

 

Tenslotte: Maak geen taalfouten! Wanneer je brief de indruk wekt dat je er niet veel moeite en aandacht aan hebt besteed, zal de personeelsmedewerker die de brief leest ook geen moeite en aandacht aan jou willen besteden.

Toets: Test jezelf: Sollicitatiebrief

Start

  • Het arrangement Sollicitatiebrief en CV is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rik Schonenberg Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-25 12:14:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Hoe maak je een overzichtelijke CV? Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Wanneer je dit lesje doorwerkt, weet je er stukken meer van!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten