12. Feestdagen over Jezus Christus. Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag

12. Feestdagen over Jezus Christus. Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag

Inleiding

Verspreiding christenen over de wereld
Verspreiding christenen over de wereld

Zoals je kunt zien op het kaartje hiernaast zijn er veel landen waar het christendom erg belangrijk is. In sommige landen zijn de christenen alleen gedoopt, in andere landen zijn ze vol overtuiging gelovig. Men schat dat het aantal christenen wereldwijd meer dan 2 miljard is (dus 2000 miljoen mensen). Worden alleen de sterk gelovige mensen geteld, dan is dat waarschijnlijk altijd nog meer dan een miljard.

In Nederland en België is het aantal gelovigen niet meer zo groot dan 50 jaar geleden. Europa heeft een lange geschiedenis waarin het christendom belangrijk is geweest. Dat is te zien aan de vele kerken en vooral mooie vaak zeer oude kathedralen in veel steden. Ook op de kalender is nog veel van het christendom over. Eeuwenlang is de zondag de dag om naar de kerk te gaan geweest, een rustdag. Tot enkele tientallen jaren geleden, waren de winkels dicht op zondag.

De christelijke feestdagen zijn nog steeds vrije dagen. Het bekendste feest is Kerstmis. Voor veel mensen is het een gezellige familiebijeenkomst, waar ze niet meer van weten waar het precies om ging. Van veel andere feestdagen weten ze vaak nog minder wat de bedoeling was. Vraag bijvoorbeeld voor de aardigheid maar eens aan je ouders wat de bedoeling van Pinksteren is.

Heeft Jezus bestaan?

Als er iemand is geweest in de hele wereldgeschiedenis waarover veel discussie is geweest, dan is het wel Jezus Christus. Eeuwenlang werd Jezus in Europa gezien als de belangrijkste persoon die ooit heeft geleefd. Er zijn ook veel vragen gesteld. Jezus leefde immers in een tijd dat er geen foto of film bestoond. Bovendien was het papier waarop geschreven werd vergankelijk. Heeft Jezus wel echt bestaan? Om die reden is er niemand geweest waarover zo veel onderzoek is gedaan. Kloppen alle feiten uit de verhalen over Jezus wel? Wanneer zijn die verhalen over Jezus opgeschreven? Zijn die verhalen over Jezus wel hetzelfde, of spreken ze elkaar tegen? Hoe komt het dat er zo veel volgelingen waren in de eerst eeuw? Waarom groeide het christendom zo snel? In de onderstaande video wordt ingegaan op enkele vragen omtrent het bestaan van Jezus Christus.

Kerstmis

Kerstmis on onze tijd.
Kerstmis on onze tijd.

Kerstmis is op 25 en 26 december. Omdat het 2 vaste dagen zijn, kan het Kerstfeest 2 vrije dagen zijn. Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Het unieke van Jezus is zijn geboorte uit de Maagd Maria. Veel mensen vinden het moeilijk om te geloven dat Jezus is geboren zonder tussenkomst van een man. Christenen geloven dat Jezus van God is gekomen. Dat hebben ze altijd zo gezegd en zo is het ook opgeschreven in de eerste verhalen over Jezus. Voor christenen is het niet zo moeilijk om te geloven, want als God ervoor kan zorgen dat het heelal met de aarde uit het niets heeft kunnen ontstaan, dan kan God ook zorgen voor deze wonderbaarlijke geboorte. Mede hierdoor wordt Jezus de zoon van God genoemd.

Ook in de Koran, het heilige boek van de islam, staat dat Jezus is geboren uit de Maagd Maria. Ook in de Koran is Maria heel belangrijk, want Maria is de enige vrouw die in de Koran wordt genoemd. Alle andere gebeurtenissen tijdens de geboorte van Jezus staan niet in de Koran. Zelfs Jozef, de partner van Maria, komt in de Koran niet voor tijdens de geboorte van Jezus.

De versierde kerstboom komt ook niet voor in de Bijbel. Dat is een aardigheid van veel later. 

Goede Vrijdag

Kruisiging van Jezus
Kruisiging van Jezus

Eigenlijk is maar weinig bekend over de persoon van Jezus Christus. Pas in de laatste 2-3 jaar van zijn leven is Jezus gaan preken en wonderen verrichten. Het meest uitvoerig worden de gebeurtenissen over de laatste week van Jezus beschreven in de evangeliën (verhalen over Jezus in de Bijbel). Jezus heeft veel goed gedaan voor de mensen, maar er was ook kritiek. Zijn belangrijkste kritiek was gericht op de godsdienstige machthebbers van die tijd. Hij bekritiseerde zijn geloofsgenoten, omdat die geloofden God te kennen door zich strikt aan allerlei wetten te houden. Hij vond dat de religieuze machthebbers niet goed genoeg waren voor de arme mensen en vooral dachten aan hun eigen plaatsje in het hiernamaals. Jezus vond dat ze te rijk leefden en het leven van het volk onnodig moeilijk maakten. Deze mensen werden de tegenstanders van Jezus en wilden Jezus dood.

Daarom moest Jezus de ergste dood van die tijd sterven. Dat was marteling, vernedering en tenslotte werd Jezus aan het kruis gespijkerd. Voor veel mensen is dit onbegrijpelijk. Jezus was toch immers zoon van God? Maar Jezus nam het lijden op zich. Net zoals het leven voor sommige mensen lijden is, lijden aan kanker, depressies, vijandigheid, etc., zo lijdt Jezus mee. Zo werd het voor de gewone mensen veel gemakkelijker om God te leren kennen. Het kennen van God geeft een bepaalde rust en zekerheid. En het belangrijkste: iedereen maakt fouten, maar God zal niet oordelen. Zijn opdracht is dat je moeite doet om God te zoeken en dat je geeft om je naaste (naastenliefde).

Zo veranderde Jezus in de het slechtste dat een mens kon overkomen in het beste wat iemand kan overkomen.

Pasen

Maria Magdalena en Jezus
Maria Magdalena en Jezus

Na de kruisiging en het sterven van Jezus, gebeurt er een wonder: Jezus staat op uit de dood. Hij verschijnt in eerste instantie aan Maria Magdalena. Zij wordt daarom de "apostel der apostelen" genoemd, want zij mag het verhaal verder vertellen. Daarna zijn Johannes en Petrus en de rest van de apostelen aan de beurt om Jezus te ontmoeten. In de periode erna verschijnt Jezus aan meer dan 500 mensen. Een enkeling twijfelt nog, maar die mag Jezus aanraken. Het is meer dan een geestesverschijnsel.

Deze gebeurtenis vormt het hart van het christendom. Ook daarom zijn er 2 Paasdagen. Pasen is het belangrijkste feest binnen het christendom. De boodschap is: hoe ellendig de situatie ook is, de liefde van God is sterker. Met andere woorden: de dood heeft niet het laatste woord. En vooral: er is leven na de dood en we hoeven er niet bang voor te zijn. Veel christenen ervaren hier veel rust door in een onrustige wereld. Hoe ellendig alles ook mag zijn: uiteindelijk komt alles goed. Het goede wint van het slechte, ofwel het leven wint van de dood.

Hemelvaartsdag

Hemelvaart van Jezus (geschilderd in 1775)
Hemelvaart van Jezus (geschilderd in 1775)

Jezus bleef nog een tijd bij zijn leerlingen, ongeveer 40 dagen. Toen onttrok een wolk Jezus aan het zich van de leerlingen. Een van de laatste dingen die Jezus zei was dat ze het goede nieuws over de hele wereld moesten gaan vertellen. Het goede nieuws was dat er leven na de dood is, dat we niet bang hoeven te zijn voor het oordeel en dat we al iets van God kunnen leren kennen tijdens ons leven op aarde. Vanuit dit idee hebben eeuwenlang heersers en geestelijken geleefd, al ging het met vallen en opstaan. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Daarom is het goed nieuws dat God naar iedereen kijkt vanuit de liefde. Het probleem wat veel leerlingen hadden was dat ze maar naar de hemel bleven staren, stomverbaasd dat Jezus zo snel van ze weg ging.

Toen twee wit geklede mannen langskwamen, raakten de leerlingen uit hun trance. Het was tijd om de handen uit de mouwen te steken. Alleen wisten ze niet goed hoe ze dat moesten doen. Christenen vatten later de opmerkingen van beide wit geklede mannen op als een opdracht. We moeten niet eindeloos naar de hemel staren, maar op aarde zijn er velen die de aandacht en inzet van deze christenen nodig hebben.

Pinksteren

Pinksteren (schilderij 14e eeuw)
Pinksteren (schilderij 14e eeuw)

Na de Hemelvaart van Jezus zaten de leerlingen maar wat bij elkaar. Maria, de moeder van Jezus en Maria Magdalena waren er ook bij. Alleen hadden de leerlingen geen idee wat ze moesten doen. Moesten ze zomaar gaan vertellen over Jezus, terwijl iedereen wist dat die enkele maanden ervoor als een misdadiger was behandeld? En wie had gezien dat Jezus uit de dood was opgestaan? En ze spraken geen talen, ze waren geen geleerden die de heilige boeken kenden.

Na 10 dagen gebeurde er iets bijzonders. Ze kregen de Geest, ook wel de Heilige Geest genaamd. Ze kregen de vrijmoedigheid om te spreken over het goede nieuws van Jezus. Ze werden meteen gekleineerd door omstanders en er werd verteld dat ze dronken waren. Ineens blijkt Petrus een begaafd spreker te zijn die veel indruk maakt. Hij heeft, samen met alle andere leerlingen, nog een lange en moeizame weg te gaan.

Pinksteren wordt gezien als het begin van de christelijke kerk. Het is de 50e dag na de opstanding van Jezus uit de dood. Na deze dag zullen de christenen in het Romeinse Rijk nog een kleine 300 jaar worden gekleineerd, gedicrimineerd en soms zelfs vervolgd. Al na ruim 30 jaar worden christenen door de Romeinse keizer Nero voor de leeuwen gegooid. Het is dan juli 65 na Christus.