Introductie kennisleerlijn
De kennisleerlijn van tevreden veestapel bestaat uit verschillende thema's; voeding, fokkerij en diergezondheid. Deze onderdelen vind je terug in het keuzemenu aan de linkerkant.
Voeding
Voedermiddelen
In dit thema ga je aan de slag met voedermiddelen. Welke voedermiddelen zijn er, maar ook waar bestaat een voedermiddel nu eigelijk uit. Dit thema is de basis voor de IO tevreden veestapel.
Voederwaarden natte bijproducten
Voederwaardeparameters
In periode 4 leerjaar 1 ga je aan de slag met voederwaardeparameters. Je leert de afkortingen van de voederwaardeparameters, waar deze voor nodig zijn en hoe deze berekend worden. Daarnaast ga je de behoefte van de dieren berekenen. In het onderstaande document kan je de tekst en de vragen vinden voor dit blok.
Wikiwijs eurofins
Analyse formulieren
In periode 5 leerjaar 1 ga je aan de slag met kuiluitslagen. Je leert kuiluitslagen lezen, maar je leert ook hoe de kwaliteit van een kuil beïnvloed wordt en welk effect dit kan hebben op de koe. In het onderstaande document kun je het lesmateriaal vinden.
Boterzuurtest
Bewaken voerkwaliteit
Voeropname en benutting
In periode 7 leerjaar 2 ga je aan de slag met de voeropname bij koeien, de voerbenutting en de voervoorraad op het veehouderijbedrijf. Je leert welke verschillende factoren betrokken zijn bij voeropname en hoe dit invloed heeft op de voerbenutting. Je kan een ruwvoer voorraad van het bedrijf inschatten en kan daarbij een geschikte krachtvoerbron vinden.
Actuele voederwaardeprijzen
Rantsoenen
In periode 8 leerjaar 2 ga je aan de slag met rantsoenen en doe je kennis op van de verschillende voersystemen. Je leert de rantsoenen berekenen, lezen en te analyseren. Je begrijpt welke voedermiddelen samen een evenwichtig rantsoen vormen. Je kunt vanuit koesignalen bepalen wat er eventueel aangepast moet worden in het rantsoen. Daarnaast herken je de voor- en nadelen van de verschillende voersystemen. En je kunt uitleggen welk effect de voermethode heeft op de spijsvertering van de koe.
Fokkerij
Voortplanting en vruchtbaarheid
Link naar het lesmateriaal van het ontwikkelcentrum
Fokkerij en management
Link naar het materiaal van het ontwikkelcentrum
Biologie Genetica
Bij het vak basisgenetica leer je in 6 lessen de basis van fokkerij. Je leert over genetica op zich – genetische variatie, basis genetica en verschillende soorten kruisingsschema’s en over toegepaste genetica – denk hierbij aan fokprogramma’s, selectie, inteelt, inkruisen en verschillende structuren om fokkerij te organiseren.
De lessenserie wordt afgesloten met een toets.
Je gebruikt de boeken 'basisgenetica' en 'fokkerij melkvee' vanuit het ontwikkelcentrum.
Om opdrachten te maken gebruik je het werkbestand, download het bestand en sla deze op, op je computer.
Om te kunnen werken met het materiaal, heb je de licentie van startpagina veehouderij van het ontwikkelcentrum nodig.
Gezondheid
Basis gezondheid
Gebruik de link hieronder om bij het lesmateriaal te komen.
Algemene diergezondheid
Lesmateriaal van het ontwikkelcentrum
Verdieping gezondheid
Gezondheid melkvee
Dierziekten rundvee
Overig materiaal gezondheid
Biologie gezondheid
Om de gezondheid van de veestapel goed te kunnen waarborgen, is het belangrijk om te weten hoe de verschillende onderdelen in het lichaam werken. In de eerste 3 weken gaan we aan de slag met gaswisseling, bloedsomloop en uitscheiding. Vervolgens wordt er 2 weken aandacht besteed aan microbiologie.
Huisvesting
Huisvesting
Lesmateriaal van het ontwikkelcentrum
Wikiwijs huisvesting