Energiezuinige woningbouwconcepten
Energiezuinige woningbouwconcepten
- Nul op de Meter (NOM)
- Passief bouwen
- Active House
- Hybride
- Externe verwarming
Nul op de Meter (NOM)
Een Nul op de meter woning (NOM) heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul.
Het gaat hierbij om alle energieverbruiken die op de energiemeter(s) in de woning zichtbaar zijn. Hierbij wordt gerekend met het totale energieverbruik. Dit is het gebouwgebonden plus gebruikersgebonden energieverbruik min de opbrengst van lokale duurzame bronnen. Hierbij gaan we uit van standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland en van een gemiddeld gebruik van de woning door de bewoners, zoals vastgelegd in Nederlandse normen.
Welke aspecten zijn belangrijk voor het realiseren van een Nul op de Meter woning?
Beperking van de energiebehoefte. Vraagbeperking maakt het concept robuust. Zoals energie die niet nodig is, hoeft ook niet opgewekt te worden. Om dit te realiseren is een goede gebouwschil van groot belang met oog op warmtewinst in de winter en beperking van opwarming in de zomer.
Gebruik van een duurzame bron voor verwarming en warmtapwater en het monitoren van het energieverbruik en de energieopbrengst.
Het beperken van het energiegebruik door toepassing van efficiënte installaties.
Duurzame opwekking vormt het sluitstuk van een robuust energieconcept. Door op het gebouw de benodigde energie duurzaam op te wekken realiseer je een NOM woning.
Passief bouwen
Een passief gebouw:
is thermisch comfortabel door zeer goede isolatie en kierdichting en het ontbreken van thermische bruggen (ook wel koudebruggen)
heeft door de lage infiltratie van buitenlucht en gebalanceerde ventilatie met koolstof (en soms fijnstof) filters een zeer goede kwaliteit binnenlucht
heeft een verwaarloosbaar lage warmtebehoefte met als gevolg een extreem laag energiegebruik
Een passief gebouw wordt op het zuiden georiënteerd. Afwijken van 20 tot 30 graden van het zuivere zuiden zijn nog toegestaan. De zuid oriëntatie maakt benutting van passieve zonnewarmte in het stookseizoen mogelijk. Maar in de zomer is die zuid oriëntatie nog belangrijker om oververhitting te voorkomen. De zonnebaan heeft hiervoor een interessant ingebouwd regelmechanisme. In het zuiden staat de zon in de winter veel lager aan de hemel dan in de zomer. Daardoor kan de winterzon gemakkelijk binnen komen en kan ongewenste zomerzon gemakkelijk worden buiten gehouden.
Een passief gebouw heeft grote ramen aan de zuidkant en vaak kleinere ramen aan de noordzijde en is compact gebouwd om de hoeveelheid geveloppervlak zo beperkt mogelijk te houden.
Een passief gebouw heeft ook interne zonering. Dat wil zeggen dat ruimten waar warmte gewenst is aan de zuidkant liggen. Dat zijn: woonkamers, kinderkamers en dergelijke dus aan de zuidkant. Ruimten die warmte produceren of geen warmte nodig hebben liggen aan de noordkant. Dat zijn: keukens, trappenhuizen, bergplaatsen, garages en dergelijke.
Active House
Active House kwam ongeveer 10 jaar geleden uit Denemarken overwaaien. Het bijzondere is dat Active House niet zoals andere reeds bestaande visies uitgaat van techniek, maar van woonkwaliteit. Comfort en gezondheid, die bijvoorbeeld om meer ventilatie en daglicht vragen, wegen zwaar mee.
Energie-efficiëntie is geen doel, maar een uitgangspunt, en integraal ontwerpen werd ingezet om de thema’s comfort, energie en milieu zo optimaal mogelijk in de woning te verenigen.
Hybride
het Hybride Wonen: een evenwichtige keuze in energie- en kostenbesparing voor het bereiden van tapwater en het verwarmen en koelen van woningen. Met Het Hybride Wonen verbetert het energielabel of de EPC van de woning aanzienlijk. Daarnaast zijn er beperkte of geen bouwkundige aanpassingen nodig. Voor de eindgebruiker betekent Het Hybride Wonen een besparing op de energiekosten én meer wooncomfort, ook dat weegt mee.
Externe verwarming
Warmte uit de aardbodem en het bodemwater is een voorbeeld van externe verwarming en een duurzame vorm van energie. Afhankelijk van de diepte heet het aardwarmte of bodemwarmte. Aardwarmte is in Nederland moeilijk bereikbaar en daardoor erg duur. Bodemwarmte is wel bereikbaar en belandt als woningverwarming onder meer in nieuwbouwhuizen.
- Bodemwarmte halen we tot 100 meter diepte uit de bodem. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van woningen, gebouwen en bijvoorbeeld kassen.
- Het water in de aardbodem op 20 tot 300 meter diepte is geschikt voor warmte-uitwisseling: we kunnen het oppompen, vervolgens warmte erin stoppen (in de zomer) of eruit halen (in de winter) en dan weer terugpompen. Ook dit heet bodemwarmte.
- Op zeer grote diepte (vanaf 500 meter) zit bruikbare aardwarmte. IJsland gebruikt deze voor verwarming.
- Aardwarmte ontstaat in de kern van de aarde. Bodemwarmte is afkomstig van de zon.
Einde van deze E- training: energiezuinige bouwconcepten
Bedankt voor uw belangstelling!