Paragraaf 4.2: Revolutie in Amerika

Paragraaf 4.2: Revolutie in Amerika

Revolutie in Amerika

Hallo allemaal,

Deze website gaat over paragraaf 4.2 uit jullie boek: de revolutie in Amerika. Als ondersteuning van de Zoom-lessen oefenen jullie hier met de stof uit de paragraaf. Jullie gaan als volgt aan de slag:

- Lees goed alle tekst onder de verschillende koppen. Dit dient als aanvulling op je boek, niet als vervanging!

- Via de pijlen onderaan de pagina kan je naar het vorige of volgende onderdeel. Doorloop alle onderdelen!

- Heb je alle stof gelezen en alle oefeningen gemaakt? Dan kan je de eindtoets maken. Vul je naam in en beantwoord alle vragen. 

Veel succes!

 

Leerdoelen

Bij deze website horen ook leerdoelen. Deze zijn als volgt:

Na het lezen en oefenen op deze website kan je...

- uitleggen wat de dertien kolonies waren en waarom de inwoners ontevreden waren over het Britse bestuur

- uitleggen wat er gebeurde bij de Boston Tea Party en waarom dit belangrijk was

- een beschrijving geven van het Amerikaanse verzet tegen de Britten

- uitleggen wat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, de Bill of Rights, het Congres en de Amerikaanse grondwet zijn

- de founding fathers herkennen en uitleggen waarom zij van belang waren. 

Kennisclip

Kijk voordat jullie aan de slag gaan met de wikiwijs deze kennisclip. Hierin wordt in grote lijnen uitgelegd wat er allemaal gebeurde bij de Amerikaanse Revolutie. Als je de clip hebt gekeken, kan je verder naar het volgende onderdeel.

 

 

 

Achtergrond van de Amerikaanse Revolutie

Dertien kolonies en toenemende onvrede

Amerika zag er in de 18e eeuw heel anders uit dan nu. Al in 1607 richtten Britse kolonisten in de eerste kolonie op in Noord-Amerika, Virginia genoemd. In 1775 waren er dertien Britse kolonies gevestigd aan de oostkust van Noord-Amerika. In deze kolonies was er sprake van grote onvrede; de economische verschillen tussen de kolonies waren groot en de inwoners voelden zich niet verbonden met het Britse moederland (Nash, 1998).

1. In het geel: de dertien kolonies in 1775.

Deze onvrede bereikte het hoogtepunt in 1763. De inwoners van de kolonies wilden zo veel mogelijk zichzelf besturen, maar vanaf dit jaar ging de Britse regering zich steeds meer met de kolonies bemoeien. In de kolonies bestond een grote mate van vrijheid. Er was geen vastgestelde kerk en religieuze vrijheid was vanzelfsprekend. De kolonies maakten hun eigen rechten en bijna iedere Amerikaanse man kon stemmen. Toen de Britten deze vrijheid af wilden pakken door de macht over te nemen en regels te stellen, nam het verzet tegen de Britten onder de Amerikaanse bevolking toe (van der Geugten, 2012).

De vestiging van Engelsen in de Ohio Valley leidde tot conflicten met stammen en Fransen die daar woonden. Hierom vaardigde Engeland in 1763 de Proclamation Line uit, die bepaalde dat de stammen zich niet meer ten westen van de Appalachian gebergten mochten vestigen. Dit verergerde de spanningen tussen Engeland en zijn kolonies.

Vanaf 1764 voerde de Britse regering steeds meer wetten in om zo meer belasting te kunnen heffen in de kolonies. Een aantal voorbeelden zijn de Sugar Act uit 1764 en de Stamp Act uit 1765. De kolonisten vonden dat de Britten geen belastingen mochten heffen omdat zij niet vertegenwoordigd waren in het Parlement -> No taxation without representation.

 

 

De Boston Tea Party

In 1773 nam het Britse parlement de Tea Act aan. Deze wet vergrootte het monopolie van de Britten over de theehandel binnen de kolonies. De Britten mochten namelijk hierdoor hun overschot verkopen zonder koloniale invoerrechten te betalen. Dit verhoogde de weerstand in de kolonies tegen de Britse thee en leidde tot de Boston Tea Party (Nash, 1998).

2. The Destruction of Tea at Boston Harbor, Currier (1846)

Op 16 december 1773 was het zo ver. De meeste Amerikaanse havens weigerden de Engelse schepen met thee uit protest tegen de Tea Act, maar Boston ontving de schepen wel. De nacht voordat de thee aan land zou worden gebracht, bestormden een groep van zestig Boston-inwoners de haven waar de theeschepen lagen. De groep belegerde de drie schepen en vernielde de lading van 342 kratten door de thee in het water te gooien (Nash, 1998).

Dit alles klinkt misschien niet heel ernstig, maar thee was toentijds duur. De waarde van de thee was op dat moment ca. 10,000 pond, wat vandaag de dag ongeveer 1,539,594.59 pond is! Dit kan je vergelijken met dat iemand nu voor 1,755,620 euro aan vracht verwoest. De Boston Tea Party was één van de belangrijkste gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie.

Politieke tegenstand

3. Samuel Adams

De Amerikaanse politieke weerstand werd vanaf 1772 geleid door comités. Samuel Adams richtte vanuit Boston in alle dertien kolonies "Committees of Correspondence" op, die uiteindelijk de opstandige regering van de Verenigde Staten zouden vormen. Deze comités waren de leiders van het Amerikaans verzet tegen Britse acties (Nash, 1998)

De comités namen het voortouw toen het Eerste Continentaal Congres besloot om Britse producten te boycotten. Handelaren die zich niet aan de boycot hielden werden gestraft en de comités werden steeds belangrijker (Nash, 1998)

Hierom besloten de Britten in 1774 om het lokale bestuur in Bostom op te heffen. De spanningen verergerde en de lokale bevolking van Boston begon steeds meer weerstand te tonen. Dit leidde ertoe dat in 1775 de eerste gevechten tussen kolonisten en Britten uitbraken, in de kolonie Massachusetts. De oorlog was begonnen (van der Geugten, 2012).

Onafhankelijkheid

Onafhankelijkheidsverklaring

4. Het opstellen van de verklaring in
1776. Gravure naar Alenzo Chappel.

Aan het begin van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog wilden de kolonisten minder bemoeienis van de Britten en minder belastingen. Hier bleef het echter niet bij; in 1776 besloten de Amerikanen zich helemaal los te maken van Groot-Brittannië. Hierom schreven Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman en Robert Livingston de Declaration of Independence oftewel de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (“Declaring Independence”, 2019). De verklaring werd op 4 juli 1776 aangenomen door het congres - dit is de reden dat Amerikanen elk jaar 4th of July vieren!

In de verklaring komen de politieke idealen van de verlichting goed naar voren. "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal..." is een beroemde zin uit de verklaring: alle mensen zijn gelijk. Daarnaast staat in de verklaring dat het volk het recht heeft om de regering te veranderen of af te schaffen wanneer deze het volk verkeerd behandelt - denk aan John Locke.

De Onafhankelijkheidsoorlog werd uiteindelijk gewonnen door de Amerikanen. In 1783 erkende de Britse regering de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika (VS). De dekolonisatie (het onafhankelijk worden van kolonies) was hiermee compleet (van der Geugten, 2012).

Eerste democratische grondwet

Nu dat de Amerikanen de Onafhankelijkheidsoorlog hadden gewonnen, kwam de volgende vraag op: wat voor staat moesten de Verenigde Staten worden? De founding fathers besloten er een federatie van te maken, een staat waarin het staatsgezag is verdeeld tussen een centrale staat en deelstaten. Dit hield in dat de centrale regering besliste over zaken als oorlog en vrede, maar dat de staten ook veel zelf mochten bepalen (van der Geugten, 2012). Vandaag de dag is dit nog goed merkbaar - wist je dat het in sommige staten legaal is om iemand te adopteren die ouder is dan jijzelf, terwijl dit in de rest van Amerika uit den boze is? Hier in Nederland zouden we ons dat maar moeilijk kunnen voorstellen.

In 1789 kreeg de Verenigde Staten de eerste grondwet in de wereldgeschiedenis, die nu nog steeds van kracht is. In de grondwet is de driemachtenleer van Montesqieu toegepast: de president kreeg de uitvoerende macht, het parlement de wetgevende macht en de rechters werden volkomen onafhankelijk.

Het Congres bestaat uit twee delen:

1. De Senaat. Hierin hebben alle staten twee afgevaardigden.

2. Het Huis van Afgevaardigden. Hierin is het aantal zetels van de staten afhankelijk van hun inwoneraantal - hoe meer inwoners, hoe meer zetels.

5. De originele Bill of Rights

 

Naast de grondwet werd er een Bill of Rights aangenomen in de Verenigde Staten. Hierin staan de grondrechten van alle burgers, waaronder vrijheid van godsdienst en het recht op een eerlijk proces. Daarnaast kiest het volk zelf zijn bestuurders - de Verenigde Staten werd een democratie. De Amerikaanse Revolutie was dan ook de eerste democratische revolutie in de geschiedenis.

 

Oefentoets

Hier kunnen jullie oefenen met de stof voordat jullie de eindtoets maken. Heb je alles goed? Dan mag je door naar "Onafhankelijkheid". Heb je wat minder vragen goed? Maak dan de "extra oefening". Veel succes!

Extra oefening

Is de stof nog niet helemaal duidelijk? Oefen hier dan nog een keer met de stof. Dit doe je op een andere manier dan je net gedaan hebt; bij deze opdracht verbind je plaatjes met woorden. Door op een andere manier nog een keer met de stof te oefenen, kan je het beter onthouden. Succes!

 

 

Verdieping: de founding fathers

Je hebt alle stof goed doorlopen, dus hier krijg je wat extra stof ter verdieping. Zojuist heb je gelezen over de founding fathers, maar wie waren dat eigenlijk?

John Hancock (1737 - 1793) is geboren op 23 januari 1737 en was één van de belangrijkste hoofdrolspelers van de Amerikaanse Revolutie. Hancock had een belangrijke functie in het koloniale bestuur en gebruikte deze om te protesteren tegen de belastingen van de Britten. Daarnaast gebruikte hij zijn schepen om illegaal waren te im- en exporteren en veroorzaakte hij publieke protesten. Na de Tea Act van 1773 veroorzaakte hij opnieuw protesteren. Hancock werd door de Britten bestempeld als 'onruststoker'. John Hancock was de eerste ondertekenaar van de Declaration of Independence (“John Hancock”, 2019).

John Adams (1735 - 1826) was een Amerikaanse patriot die zich, nadat hij zijn masters 'rechten' had gehaald aan Harvard University, inzette voor het welzijn van de kolonies. In 1765 verzette hij zich tegen de Stamp Act en in 1774 was hij één van de vertegenwoordigers van Massachusetts in het Eerste Continentaal Congres. Daarnaast hielp hij bij het schrijven van de Declaration if Independence en was de eerste Amerikaanse vicepresident (“John Adams”, 2019).

 

Benjamin Franklin (1706 - 1790) was een Amerikaanse uitvinder, politicus, geleerde en wetenschapper. Hij was een belangrijke vertegenwoordiger van het Amerikaanse verzet en hij heeft eraan bijgedragen dat de controversiële Stamp Act werd teruggetrokken. Daarnaast heeft hij geholpen met het schrijven van de Declaration of Independence en de Amerikaanse grondwet. Hij staat ook bekend als uitvinder van onder andere de schommelstoel en de bifocale bril (“Benjamin Franklin”, 2020).

 

Thomas Jefferson (1743 - 1826) was een Amerikaanse rechter en politicus. In 1774 bracht hij een belangrijk politiek werk uit, A Summary View of the Rights of British America, waarin hij de Amerikaanse onafhankelijkheid verdedigde. Hij was verantwoordelijk voor het schrijven van de eerste versie van de Declaration of Independence, en schreef de wereldberoemde zin "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights; that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness" (“Thomas Jefferson”, 2019).

 

Alles doorgelezen? Ga dan naar de eindtoets.

 

 

Eindtoets

  • Het arrangement Paragraaf 4.2: Revolutie in Amerika is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Femke Lamens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-26 00:03:19
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Afbeelding 1: Sémhur / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

    Afbeelding 2: Nathaniel Currier / Public domain 

    Afbeelding 3: John Singleton Copley / Public domain

    Afbeelding 4: The original uploader was MarcoVD at Dutch Wikipedia. / Public domain

    Afbeelding 5: Tioga Tours

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefentoets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.