Dilemma's

Dilemma's

Inleiding

Als hulpverlener krijg je onvermijdelijk te maken met morele dilemma's. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en als het nodig is even afstand te nemen van de situatie en te reflecteren op basis van ethische uitganspunten (Kanne, 2016).

De term dilemma duidt gewoonlijk een keuze aan uit twee of meer alternatieven, die even onaantrekkelijk zijn.

Het lastige bij dilemma's is ook dat je het juiste antwoord niet even kunt opzoeken in een boek of op internet. Wat je wel kunt doen is casussen met daarin dilemma's bespreken en luisteren naar dilemma's van anderen. Dit kan je helpen om vanuit meervoudige perspectieven (vanuit meerdere kanten) een ethisch dilemma te bekijken. Je oefent om niet gelijk een mening te hebben (of een oordeel) maar juist alle belangen te gaan zien. Er is geen goed of fout en dat maakt het zo interessant (en moeilijk tegelijkertijd)!

Bij dit Beroepsondersteunend vak gaan jullie aan de slag met dilemma's. Eerst vanuit een theoretisch kader om vervolgens zelf aan de slag te gaan!

Geraadpleegde boeken

Kanne, M. (2016). Co-creatie van goede zorg. Ehtische vragen, moreel beraad en normatieve professionalisering in de zorg en het sociaal werk. Delft: Academische uitgeverij Eburon.

Wilken, J. den Hollander, D. (2019). Handboek Steundend Relationeel Handelen. Werken aan herstel en kwaliteit van leven. Amsterdam: Uitgeverij SWP.

Schaaf, J. (2002). Dilemma's en keuzes. Sociale ethiek in de actuele praktijk van welzijn en hulpverlening. Budel: uitgeverij Damon.

 

Lessen

Les 1

Les 2

Les 3

Les 4

Om inspiratie te krijgen ga je een aflevering bekijken van Duivelse dillema's via deze link.

Je kiest 1 van de 24 uitzendingen die jou het meeste aanspreekt. Deze bekijk je tijdens de les en gaat daarna aan de slag met vragen over het betreffende dilemma. De vragen ontvang je tijdens de les. Dit voeg je toe aan je Eindverslag (die je in week 8 inlevert).

Les 5 en 6

Eindopdracht

De eindopdracht bestaat uit meerdere kleinere opdrachten die allemaal in de les gemaakt kunnen worden. Per les krijg je de opdrachten uitgereikt. Na elke les zullen deze op de WIKI staan.

Als je per les goed bijhoudt wat je moet doen en de opdrachten gelijk maakt, kun je dit in lesweek 8 inleveren en kost het je bijna geen extra huiswerk!

Beoordeling

Je wordt beoordeeld op verschillende onderdelen.

Vervangende opdracht

Wanneer je een van de opdrachten hebt gemist of de gastles maak je een vervangende opdracht.

Opdracht 1: Zoek uit wat men verstaat onder

Deugdethiek

Gevolgenethiek

Zorgethiek

Schrijf in eigen woorden (dus niet knippen&plakken van internet) een verslag van de bovenstaande 3 ethische principes en schrijf bij elk principe een voorbeeld.

Opdracht 2:

Zoek een artikel die gaat over een ethisch dilemma en schrijf in eigen woorden hoe jij naar het dilemma kijkt.

  • Het arrangement Dilemma's is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-06-29 12:07:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Noorderpoort, MZ. (z.d.).

    Ethiek

    https://maken.wikiwijs.nl/127208/Ethiek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.