Natuurwetenschappen en Techniek

Natuurwetenschappen en Techniek

constructies

Doel: Aan het eind van de les die een uur en vijfendertig minuten duurt waarbij de kinderen onderzoeken en ontwerpen leren de kinderen over zwaartekracht en de driehoekconstructie aan de hand van het testen van een eigen bouwwerk (kennis). Vakspecifiek zijn de kinderen bezig met vaardigheden op de tablet/pc. Ook gaan ze een ontwerp schetsen. Op dit doel te behalen verwacht ik een nieuwsgierige en onderzoekende houding van de kinderen. Hierbij wordt er respectvol omgegaan met materialen.

 

 

Confroteren

Ik ga met de kinderen naar de binnenstad. De school ligt vlak bij de binnenstad, dus we zijn er zo. (beeldvormer - werkelijkheid) Met de kinderen loop ik over bruggen en vraag ik hoe dit kan. Hoe zijn de bruggen gebouwd? Hoe kan het dat wij er met 30 mensen overheen lopen en we niet in het water vallen? Ik wil de kinderen bewust maken van de constructies en dan vooral de driehoekconstructie en de zwaartekracht.

Driehoeksconstructie is de stevigeste constuctie om mee te bouwen. De zwaartekracht zorgt er voor dat wij op de grond blijven, maar hoe bouw je dan boven de grond?

Verkennen

We gaan terug naar de klas. Zoek een maatje en ga op zoek naar informatie over bruggen, constructies en zwaartekracht (multi perspectief – sociaal). Na  het verkennen hebben de kinderen alle informatie die ze nodig hebben om de brug te schetsen en bouwen. Op internet zoeken ze naar artikelen en filmpjes. (beeldvormers – gesproken en geschreven woord)

Ontwerp schetsen

In dezelfde tweetallen maken jullie een schets van de brug die jullie willen bouwen. Denk aan materiaal, constructie en het uiterlijk. Wanneer de kinderen hun keuzes goed kunnen verantwoorden, krijgen ze een go om te gaan bouwen.

Ontwerp realiseren

De kinderen gaan hun schets maken in 3D. Eerst gaan jullie opzoek naar de juiste materialen die ze hebben gekozen en dan gaan ze bouwen. Tijdens het bouwen hou je de eigen schets er bij.

Testen/Bijstellen/Presenteren

Alle gemaakte bruggen gaan we testen. En de vraag is welke is het stevigst. Eén voor één komt er een brug met tweetal voor de klas. Ze vertellen welke keuzes ze hebben gemaakt en laten de brug zien. Daarna zetten we de brug tussen twee tafels. Op het midden van de brug zetten we een gewichtjes. Eerst 100 gram, daarna 500 gram, 1 kilo, etc. we gaan kijken hoeveel gewicht de brug kan houden en welke brug dus het stevigst is.

 

Verbreden en verdiepen

Nu de kinderen de ideeën van anderen hebben gezien en gehoord kunnen ze na gaan of ze de volgende keer iets anders zouden doen. Dit bespreken ze in tweetallen. Bijvoorbeeld ander materiaal of een andere constructie. Deze informatie slaan jullie op voor een eventuele vervolg les.

Evaluatie

Open allemaal de websiten www.kahoot.nl en voer de code .......... in. Vul je eigen naam in!

  • Het arrangement Natuurwetenschappen en Techniek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Yara Kramer
    Laatst gewijzigd
    2020-04-19 15:40:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Ik heb een les les ontworpen voor groep 7 van de basisschool. De les valt binnen het kernconcept kracht, beweging en techniek. De les gaat over constructies en zwaartekracht.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.