Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Jongeren lezen minder dan een uur per week in een boek, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vroeger spendeerden ze veel meer tijd met hun neus in de boeken. Hoe erg is dat?

Veel mensen maken zich zorgen over het leesgedrag van jongeren. Drie boeken in een heel jaar is al veel, volgens Stichting Lezen. Daarom hebben zij drie bekende Nederlanders gevraagd aandacht te besteden aan hoe leuk lezen kan zijn. Een van die BN’ers is zanger Gerson Main. Hij gaat een challenge aan met de jongeren, om samen meer te lezen. ‘Ik hield ook van lezen, tot het verplicht moest op de middelbare school. Achteraf heb ik er spijt van dat ik het niet meer heb gedaan. Ik denk dat veel jongeren daarom een duwtje in de rug nodig hebben.

Bron: bnnvara.nl

Dat jongeren massaal minder boeken zijn gaan lezen betekent niet dat jij helemaal niet meer leest. Je leest namelijk heel veel, maar vaak op andere plekken dan in boeken, zoals op je smartphone of in songteksten.

Maar waarom is het nu zo belangrijk dat je (blijft) lezen?

1) Lezen geeft rust. Lezen helpt je te ontspannen en door je in te leven in een verhaal leer je jezelf en de wereld om je heen beter begrijpen.

2) Lezen heeft effect op woordenschat, technisch lezen, begrijpend lezen en maatschappelijk succes. Oftewel: door te lezen bouw je aan je eigen taalbasis en dat is iets waar je de rest van je leven profijt van hebt. Je ontwikkelt dus niet alleen schoolse taalvaardigheid, maar lezen draagt ook bij aan het ontwikkelen van een professionele beroepshouding.

 

 

Opdoen van een leeservaring en een leeservaring verwoorden

Het is duidelijk, lezen is belangrijk voor je ontwikkeling als persoon en als toekomstig professional. Daarom is het doel van deze Wikiwijs dat jij een leeservaring opdoet en deze leert verwoorden.

Op de volgende pagina zie je hoe deze Wikiwijs is opgebouwd en wat de bedoeling is.

 

 

Uitleg Wikiwijs

Met behulp van deze Wikiwijs ga je zelfstandig een leeservaring opdoen en oefen je met het verwoorden hiervan.

Als je de leesgedeeltes en de vragen hebt doorgenomen, heb je een leeservaring opgedaan en heb je deze leeservaring onder woorden gebracht. De extra informatie en de extra opdracht bieden jou de mogelijkheid jezelf extra uit te dagen door je te verdiepen in de schrijver achter het verhaal.

Deze Wikiwijspagina bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Introductie leeservaring
  • Eigen leeservaringen (her)ontdekken
  • Opdracht
  • Leesgedeelte met vragen
  • Eindopdracht
  • Extra uitdagend: over de schrijver
  • Extra uitdagende opdracht
  • Reflectie

 

Introductie leeservaring

Wat is een leeservaring?

Volgens het van Dale woordenboek is de betekenis van 'ervaren':

1) leren of gewaarworden door dingen mee te maken = ondervinden

2) bekwaam door ondervinding

Een leeservaring opdoen is dus meer dan alleen het uitvoeren van de handeling lezen. Bij het opdoen van een leeservaring kun je leren of gewaarworden door dingen mee te maken. Wanneer je leest maak je de dingen die je leest natuurlijk niet in het echt direct zelf mee, maar toch gebeurt dit indirect wel, doordat je je inleeft in het verhaal en doordat het van invloed is op je gedachten en je gevoelens.

Alles wat er met jouzelf gebeurt tijdens het lezen is onderdeel van jouw leeservaring. Denk hierbij aan nieuwe woorden die je leest en nieuwe kennis/inzichten die je opdoet, maar ook aan gevoelens, gedachten en vragen die bij jou worden opgeroepen doordat je leest.

Zoals je bij punt 2 van de betekenis kunt lezen, zorgt het ondervinden ervoor dat jij ergens bekwaam in wordt. Door te lezen en al die dingen die er met jou gebeuren tijdens het lezen te ondervinden, word jij dus bekwaam. Hierbij kun je denken aan de technische aspecten van lezen, zoals woordenschat en begrijpend lezen, maar ook aan bekwaamheid in het omgaan met bepaalde gevoelens, gedachten of situaties. Jij hebt daar immers door te lezen een nieuwe (levens)ervaring in opgedaan.

Wanneer jij je bewust wordt van je leeservaring, kun jij deze opgedane ervaring optimaal benutten in de ontwikkeling van jezelf als persoon en als professional. Daarvoor is het belangrijk dat je jouw leeservaring kunt verwoorden. Bovendien kun je door leeservaringen te verwoorden, deze ook delen met anderen. Door leeservaringen met elkaar uit te wisselen kun je vervolgens ook nog eens veel leren van elkaars leeservaringen!

Eigen leeservaringen (her)ontdekken

Bekijk de video waarin Soundos El Ahmadi een leeservaring deelt.

De beschrijving van Soundos is een voorbeeld van hoe je een leeservaring kunt verwoorden. Ze geeft duidelijk aan dat ze het een ontzettend spannend boek vond. Zelfs zo spannend dat ze na er na het lezen van moet bijkomen, 'ik ben kapot'. Het lezen van het boek deed dus echt iets met haar.

Bij dit voorbeeld zouden verschillende verwoordingen van leeservaringen kunnen passen, zoals:

-Ik werd helemaal opgeslokt door het verhaal.

-Ik voelde de spanning tijdens het lezen ook echt in mijn lijf.

-Ik kon niet stoppen met lezen, omdat ik wilde weten hoe het afliep.

-Ik werd echt meegenomen in het verhaal.

-Het was net of ik zelf onderdeel was van het verhaal, ik zat er helemaal in.

-Ik zag de gebeurtenissen die ik las als in een film voor me.

 

 

Opdracht

Keuze 1:

Stuur een medestudent een mail, waarin je het boek of verhaal dat jou heeft geraakt aanraadt. Vertel in de mail waarom het boek/verhaal jou heeft geraakt en waarom jij vindt dat de ander het boek ook zou moeten lezen. Stuur deze mail ook CC naar je docent.

Keuze 2:

Maak een vlog, waarin jij het boek of verhaal dat jou heeft geraakt aanraadt. Vertel in je vlog waarom het boek of verhaal jou heeft geraakt en waarom jij vindt dat een ander het boek ook zou moeten lezen. Mail deze vlog naar je docent.

Leesgedeelte

Eindopdracht

Oefening: Opdracht

Start

Extra uitdagend: over de schrijver

Extra uitdagende opdracht

Reflectie

Je bent aan het einde gekomen van deze Wikiwijs over leeservaring.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie deze digitale werkvorm ervaren hebben. Daarom wil ik jullie vragen om onderstaande vragen te beantwoorden. Mail je antwoorden naar mij.

1. Vond je dit een prettige manier om te leren?

2. Wat vond je prettig aan dit lesmateriaal? En wat vond je minder of helemaal niet prettig?

3. Weet je nu (beter) wat een leeservaring is en hoe je die kunt verwoorden?

4. Wil je nog een keer met een Wikiwijs aan de slag om nieuwe stof te leren?

  • Het arrangement Opdoen en verwoorden van een leeservaring is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mirjam van Dijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-06 10:40:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Met dank aan Natasza Tardio voor het beschikbaar stellen van haar materiaal.

    Het gebruikte materiaal van Natasza Tardio is haar eigendom en kan vrij gebruikt worden, mits haar naam wordt vermeld.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het doel is dat leerlingen een leeservaring opdoen en dat zij hun leeservaring leren verwoorden. Als aanvullend doel worden leerlingen uitgedaagd om achtergrondkennis op te doen over de schrijver van het verhaal en erover na te denken of het voor hen iets toevoegt wanneer zij niet alleen het verhaal lezen, maar zich ook verdiepen in de schrijver.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    fictie, leeservaring, lezen, schrijver

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=l4-sSQD6spk
    https://www.youtube.com/watch?v=l4-sSQD6spk
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Opdracht

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.