Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Opdoen en verwoorden van een leeservaring

Jongeren lezen minder dan een uur per week in een boek, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vroeger spendeerden ze veel meer tijd met hun neus in de boeken. Hoe erg is dat?

Veel mensen maken zich zorgen over het leesgedrag van jongeren. Drie boeken in een heel jaar is al veel, volgens Stichting Lezen. Daarom hebben zij drie bekende Nederlanders gevraagd aandacht te besteden aan hoe leuk lezen kan zijn. Een van die BN’ers is zanger Gerson Main. Hij gaat een challenge aan met de jongeren, om samen meer te lezen. ‘Ik hield ook van lezen, tot het verplicht moest op de middelbare school. Achteraf heb ik er spijt van dat ik het niet meer heb gedaan. Ik denk dat veel jongeren daarom een duwtje in de rug nodig hebben.

Bron: bnnvara.nl

Dat jongeren massaal minder boeken zijn gaan lezen betekent niet dat jij helemaal niet meer leest. Je leest namelijk heel veel, maar vaak op andere plekken dan in boeken, zoals op je smartphone of in songteksten.

Maar waarom is het nu zo belangrijk dat je (blijft) lezen?

1) Lezen geeft rust. Lezen helpt je te ontspannen en door je in te leven in een verhaal leer je jezelf en de wereld om je heen beter begrijpen.

2) Lezen heeft effect op woordenschat, technisch lezen, begrijpend lezen en maatschappelijk succes. Oftewel: door te lezen bouw je aan je eigen taalbasis en dat is iets waar je de rest van je leven profijt van hebt. Je ontwikkelt dus niet alleen schoolse taalvaardigheid, maar lezen draagt ook bij aan het ontwikkelen van een professionele beroepshouding.

 

 

Opdoen van een leeservaring en een leeservaring verwoorden

Het is duidelijk, lezen is belangrijk voor je ontwikkeling als persoon en als toekomstig professional. Daarom is het doel van deze Wikiwijs dat jij een leeservaring opdoet en deze leert verwoorden.

Op de volgende pagina zie je hoe deze Wikiwijs is opgebouwd en wat de bedoeling is.

 

 

Colofon

Het arrangement Opdoen en verwoorden van een leeservaring is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Mirjam van Dijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-05-06 10:40:20
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Met dank aan Natasza Tardio voor het beschikbaar stellen van haar materiaal.

Het gebruikte materiaal van Natasza Tardio is haar eigendom en kan vrij gebruikt worden, mits haar naam wordt vermeld.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Het doel is dat leerlingen een leeservaring opdoen en dat zij hun leeservaring leren verwoorden. Als aanvullend doel worden leerlingen uitgedaagd om achtergrondkennis op te doen over de schrijver van het verhaal en erover na te denken of het voor hen iets toevoegt wanneer zij niet alleen het verhaal lezen, maar zich ook verdiepen in de schrijver.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
fictie, leeservaring, lezen, schrijver

Bronnen

Bron Type
https://www.youtube.com/watch?v=l4-sSQD6spk
https://www.youtube.com/watch?v=l4-sSQD6spk
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Opdracht

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open