Eindopdracht anatomie

Eindopdracht anatomie

Het hart

Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.

Het hart is ongeveer net zogroot als een vuist, het hart groeit met je lichaam mee, dus als je klein bent is het hart kleiner dan wanneer je groot bent. Maar een volgroeid hart is ongeveer net zo groot als een vuist. Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes:
- Linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen

- Linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond

- Rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen

- Rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen

Ook heeft het hart 4 kleppen:

- Aortaklep: tussen linkerkamer en grote lichaamsslagader (aorta)

- Mitralisklep: tussen linkerboezem en linkerkamer

- Pulmonalisklep: tussen rechterkamer en longslagader

- Tricuspidalisklep: tussen rechterboezem en rechterkamer

 

Het hart
Het hart

Hoe werkt het hart?

De boezems vangen het bloed op uit uw lichaam. De linkerboezem ontvangt zuurstofrijk bloed uit de longen. De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam. Zodra ze gevuld zijn pompen ze het bloed door naar de hartkamers. De linker hartkamer heeft de belangrijkste taak. Deze hartkamer pompt, onder een enorme kracht, het bloed het hele lichaam rond. De rechterkamer pompt bloed naar de longen.

Het hart trekt samen en ontspant daarna weer. Door deze beweging ontstaat de kracht die nodig is om het bloed het hele lichaam door te pompen. De pompbeweging noemen we de hartslag of het kloppen van het hart. U kunt aan uw pols uw hartslag voelen (uw hart voelen kloppen). Hoe groter en sterker de hartspier is, hoe minder vaak hij samentrekt en ontspant om het bloed door het lichaam te pompen.

Het hart heeft 4 hartkleppen. De hartkleppen zorgen er voor dat het bloed maar één richting op kan stromen. Bij elke hartslag sluiten en openen de kleppen beurtelings een keer.

Het prikkelgeleidingssysteem van het hart is een ingewikkeld netwerk van speciale cellen in de hartspier. Het systeem geeft elektrische prikkels door. Hierdoor gaat het hart samenknijpen.

De bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed efficiënt door het lichaam wordt gepompt. Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. Slagaders staan bij elke hartslag behoorlijk onder druk. Hun dikke, elastische wand vangt de druk op. Het hart heeft zelf ook zuurstof en voedingsstoffen nodig. Heel veel zelfs. Al die stoffen krijgt het hart via de kransslagaders (coronairvaten). Kransslagaders zijn speciale slagaders, die als een krans rondom het hart liggen. De aders vervoeren het bloed naar het hart terug. Dit bloed bevat vooral koolzuurgas en afvalstoffen en weinig zuurstof. Slagaders zijn anders dan aders.

De hartkleppen
De hartkleppen

Hoe ontstaat een hartaanval?

Bij een hartinfarct stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.

Vaak lijkt een hartinfarct uit het niets te ontstaan. Maar er zijn al veel eerder vernauwingen in de kransslagaders. Kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen. Ze zorgen ervoor dat het hart genoeg zuurstof krijgt.

De vernauwingen in de kransslagaders ontstaan langzaam. In de wand van de kransslagaders hopen ontstekingscellen, cholesterol en vetdeeltjes op. Hierdoor ontstaat een verdikking: een plaque. Dit proces heet slagaderverkalking. Meestal merk je hier niets van. Pas bij ernstige vernauwingen ontstaat er pijn op de borst.
 

Zo ziet je hart eruit tijdens een hartaanval
Zo ziet je hart eruit tijdens een hartaanval

Wanneer heb je een hartaanval?

De verdikking groeit steeds verder aan. Op een gegeven moment kan die openscheuren. Het lichaam maakt dan een bloedprop aan om het scheurtje te dichten. Deze bloedprop op die plek het bloedvat afsluiten. Ook kan deze losschieten en verderop in het bloedvat vastlopen.

Je hebt een hartinfarct als een kransslagader is afgesloten. Het deel van het hart achter deze afsluiting krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd.

Symptomen hartaanval
Symptomen hartaanval

Is een hartaanval erfelijk?

Hartinfarct in de familie. In sommige families komen hartinfarcten vaker voor dan in andere families. Erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar is nooit de enige oorzaak. De kans op een hartinfarct heeft vooral te maken met risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken of overgewicht.

Is een hartaanval te voorkomen?

Als je eenmaal een hartaanval hebt, is deze niet meer te voorkomen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans kleiner te maken dat je een hartaanval kunt krijgen:

- Houdt je BMI en je lichaamsontrek in de gaten, wanneer je een te hoog BMI hebt en dus overgewicht hebt, is de kans op een hartaanval vergroot.

- Houdt je bloeddruk in de gaten, als je bloeddruk te hoog is, is de kans op een hartaanval te groot.

- Vermijd het eten van te veel zout, het eten van zout verhoogt de bloeddruk.

- Eet groente en fruit, als je een hartinfart of hart en vaatziekte wilt voorkomen is het eten van groente en fruit erg belangrijk.

- Drink elke dag genoeg, grnoeg drinken houd je lichaam in een goede conditie, dit is ook belangrijk voor de werking van je darmen. 

- Pas op met alcohol, het drinken van alcohol is erg schadelijk voor de gezondheid, overmatig alcoholgebruik zorgt voor zorgt op langer termijn op een hoger risico op een hoge bloeddruk.

- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, een goede conditie is goed voor je algehele gezondhied, je verlaagt daarmee het risico op allerlei aandoendingen. 

Hoe behandel je een hartaanval?

de behandeling hangt er vanaf hoe ernstig de situatie is, de meest voorkomende behandeling van een hartaanval is dotteren.

Met dotteren wordt de vernauwing in de kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Daardoor kan er weer voldoende bloed doorheen stromen. Meestal wordt er ook een stent geplaatst. Een stent is een soort veertje, zoals die in een balpen, dat de vaatwand ondersteunt.

Dotteren
Dotteren

Hoe herstel je van een hartaanval?

Er wordt aangeraden om de eerste maand na het hartinfarct rustig aan te doen en geen fysieke inspanning te leveren. Een maand na het hartinfarct is het mogelijk om te starten met hartrefalidatie en mag je weer rustig zelf activiteiten gaan doen.

  • Het arrangement Eindopdracht anatomie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Niki Stuut Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-12 00:21:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.