Nepnieuws!

Nepnieuws!

1. Inleiding

Wat is nepnieuws en wat is echt? En hoe herken je dit?

Beeldbewerking: mensen trappen makkelijk in nepfoto's - c't

Op internet staat een hoop informatie. Sommige van deze informatie is niet echt en wordt ook wel nepnieuws of fakenews genoemd.

Waarom maken mensen nepnieuws en waarom is het belangrijk dat jij weet of het echt of nep is?

In deze webquest ga je leren om nepnieuws te herkennen.

Neem nepnieuws serieus", waarschuwen ACM en CvdM - Bureau Jeugd ...

Waarom je moet stoppen met clickbait-titels! Of toch niet? - SEO ...

 

2. Taak

Nepnieuws komt in vele vormen. Zo kan een artikel verzonnen zijn of een beetje aangepast, een foto of filmpje kan bewerkt zijn. In een You Tube video kan nepnieuws verspreid worden en zelfs volgers of likes op bijvoorbeeld Instagram kunnen nep zijn.

Je gaat verschillende opdrachten doen zodat je leert wat nepnieuws is en hoe je het kunt herkennen.

1. Je gaat foto's opzoeken op het internet die echt en nep zijn.

Beeldbewerking: mensen trappen makkelijk in nepfoto's - c't

2. Je kiest een vorm van nepnieuws. Dit kan zijn clickbaits, een artikel of foto's.

    *  Je gaat informatie opzoeken om vragen te beantwoorden en de foto's en de informatie ga je

        in een groepje verwerken. Dit doe je door zelf een krant te maken.

     * Je presenteert deze krant aan je klasgenoten. Zij mogen er ook vragen over stellen, dus zorg

        ervoor dat je goed geinformeerd bent!

3. Speel de game waarin je zelf nepnieuws gaat verspreiden.

 

 

 

 

3. Werkwijze

Hoe herken je nepnieuws? Waar moet je op letten?

Nepnieuws komt in verschillende vormen. Zo heb je clickbaits, een artikel kan verzonnen zijn of aangepast en foto's kunnen bewerkt zijn.

Clickbaits worden gebruikt als lokaas. Nepnieuws is vaak spannend en mensen willen dat lezen en klikken daarom op zo'n bericht. Dat is voor adverteerders weer aantrekkelijk. Want zij plaatsen een advertentie bij zo'n bericht waardoor de mensen die advertentie ook weer zien. Als jij zo'n nepbericht maakt, kun je dus geld verdienen.

 

Ken jij de duistere geheimen van clickbait? Deze post zal je LEVEN ...

Een artikel in de krant of op sociale media kan verzonnen of aangepast zijn. Maar hoe kom je daar nu achter. Je kunt daarbij op een aantal dingen letten. Je kunt op internet zoeken naar het onderwerp, zijn er al meer nieuwsberichten hierover geplaatst? Je kunt op zoek gaan naar de bron van het artikel. Dus waar komt dit bericht vandaan? En wie heeft het bericht gemaakt, bestaat deze persoon wel echt?

Onder het tabblad bronnen van deze webquest staan links waar je meer informatie hierover kunt vinden.

Opdracht 1.

Zoek instagram foto's op internet die echt en nep zijn. Gebruik hiervoor de zoekwoorden "instagram fake or real". Je kunt deze woorden intypen in de zoekbalk van Google. Gebruik de gevonden informatie voor je krant.

Opdracht 2.

Kies een vorm van nepnieuws: clickbaits, foto's of een artikel met nepnieuws. Vind hierover informatie en verwerk deze informatie in een krant. Deze informatie kun je vinden in het tabblad bronnen. Ga met je pijltje op een regel staan en klik deze aan. Je vind dan filmpjes waar je meer informatie krijgt over deze onderwerpen.  Wees creatief, maak je krant aantrekkelijk en zorg ervoor dat iedereen deze krant wil lezen! Verwerk de antwoorden op de volgende vragen in je krant:

  • Waar kun je deze vorm van nepnieuws tegenkomen?
  • Hoe werkt deze vorm van nepnieuws?
  • Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
  • Geef een voorbeeld bij je ontwerp en leg uit waarom je dit voorbeeld hebt gekozen.

Je krijgt papier waarmee je de krant gaat maken. Als je foto's wilt uitprinten om te gebruiken, kun je dit eventueel aan de leerkracht vragen. De presentatie van je krant zal ongeveer 3 minuten moeten duren. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt om te vertellen.

Opdracht 3.

Speel deze game en ga zelf nepnieuws maken!

https://www.slechtnieuws.nl/droggame_book/kids/#intro

Hoe je nepnieuws kunt onderscheiden van echt nieuws | RTL Nieuws

 

 

4. Bronnen

https://www.leerspellen.nl/Nepnieuws-filmpjes

https://www.hoezomediawijs.nl/nepnieuws/

Kijk ook de filmpjes op de site van www.hoezomediawijs/nepnieuws, hier wordt veel uitgelegd.

https://www.kidsweek.nl/nieuws/5-tips-om-nepnieuws-te-herkennen

 

5. Beoordeling

Uiteraard worden de opdrachten die jullie hebben gemaakt ook beoordeelt en kun je hiermee punten verdienen. Hieronder kun je zien waarop wordt gelet bij de beoordeling van de krant.

1. Heb je de informatie uit opdracht 1 verwerkt in de krant.

2. Zijn de vragen bij opdracht 2 beantwoord.

3. Ziet de krant er netjes en verzorg uit.

4. Klopt de informatie die in de krant staat vermeld.

 

Bij de presentatie wordt gelet op:

* creativiteit

* samenwerking

* beantwoording van vragen van klasgenoten en leerkracht

* eindresultaat

 


Onderdeel

matig voldoende goed
Inhoud krant 3 of 4 punten zijn niet goed uitgewerkt. Jammer dat jullie er niet meer aandacht aan hebben besteedt. 2 (van de 4) punten zijn niet helemaal goed uitgewerkt. Hebben jullie de vragen goed gelezen? Alle 4 de punten zijn goed uitgewerkt. Super! Jullie krant gaat zeker veel gelezen worden.
Presentatie De presentatie is niet helemaal goed gegaan. Kijk nog even goed naar de aandachtspunten. Jullie hebben je goed voorbereid. Het eindresultaat was niet helemaal wat ervan verwacht werd. Prima resultaat en jullie hebben veel aandacht besteedt aan de beantwoording van de vragen!

 

 

6. Terugblik

Jullie hebben deze webquest tot een goed einde gebracht. Door de opdrachten te maken zijn jullie meer te weten gekomen over nepnieuws en hoe je deze kunt herkennen. Het is belangrijk om zelf een mening te vormen en niet klakkeloos alles aan te nemen wat je leest of ziet. Denk altijd zelf na. Jullie zijn nu voorbereid om nepnieuws te herkennen en hier niet in te trappen!

Jullie hebben voor het maken van de krant en jullie presentatie een cijfer/punten gekregen. Als het niet helemaal was wat je verwacht had, zoek dan nog wat informatie over dit onderwerp en kijk nog wat filmpjes hierover. Jullie hebben nu ook een keer geoefend om een presentatie te geven en misschien ging het niet helemaal zoals je had verwacht, je kunt deze ervaring zeker gebruiken voor een volgende keer.

Wat hebben jullie nu geleerd:

* informatie opzoeken op internet                     

* deze informatie verwerken

* een krant te maken

* een presentatie te geven

* samenwerken

Hoe herken je nepnieuws? | NU.nl - YouTube

 

7. Docentpagina

Deze webquest is gemaakt voor kinderen uit groep 7/8 en leert hen kritisch te zijn op hetgeen zij lezen en zien in kranten, sociale media etc..

De basisvaardigheden die ik met deze webquest wil oefenen zijn:

Waarnemen waarbij het doel is het verbreden van hun kennis en wereldverkenning verdiepen alsmede het ontwikkelen van het gevoel.

Verbeelden waarbij het doel is om  een ander beeld te scheppen op nieuws en hen kritisch te laten zijn tegenover nieuwsstromen.

Sociale verbanden. Het sociale leven van veel kinderen vindt ook plaats op internet en sociale media in het bijzonder. De invloed van sociale media wordt steeds sterker maar hoe ga je daar goed mee om?

Met al deze vaardigheden leren zij van meningen te onderscheiden en hoe ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de online samenleving.

 

Activiteiten/werkvormen:

Waarnemen: de kinderen maken kennis met verschillende vormen van nepnieuws. Dit kan zijn in de vorm van clickbaits, foto’s of filmpjes, teksten of een You Tube-video en zelfs likes of volgers kunnen nep zijn. De leerkracht legt uit wat de aandachtspunten bij het bepalen van nepnieuws zijn. Deze informatie kunnen zij ook terugvinden in de webquest.  

Hierbij wordt een gesprek gevoerd met de kinderen en kunnen zij vragen stellen. De kinderen worden gestimuleerd om na te denken over dit onderwerp en leren kritisch te kijken naar informatie.

Hierna krijgen zij de opdracht om in groepjes voorbeelden te zoeken op internet van Instagram foto’s. Ze zoeken met de termen “Instagram fake or real”.

De kinderen weten na deze opdracht en het gesprek wat de aandachtspunten zijn wanneer zij de betrouwbaarheid van informatie willen controleren en zij kunnen deze herkennen in hun eigen belevingswereld op sociale media.

Verbeelden: de kinderen gaan in groepjes informatie opzoeken over de vorm van nepnieuws die zij kiezen. Zij kunnen kiezen uit clickbaits, artikel of foto’s, . Ze moeten antwoord vinden op de vragen die gegeven zijn.

  • Waar kun je deze vorm van nepnieuws tegenkomen?
  • Hoe werkt deze vorm van nepnieuws?
  • Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
  • Geef een voorbeeld bij je ontwerp en leg uit waarom je dit voorbeeld hebt gekozen.

De kinderen werken samen. De gevonden informatie verwerken zij in een eigen krant. Zij kunnen de informatie die zij eerder gekregen hebben, koppelen aan de informatie die zij tegenkomen tijdens het maken van de krant. De krant presenteren zij aan hun mede-klasgenoten en geven hier een toelichting bij.

Sociale verbanden: Hierbij leren de kinderen wat hun eigen rol op sociale media is en het eventueel verspreiden of maken van nepnieuws. Hiervoor spelen zij een game op internet speciaal ontworpen voor kinderen waarbij zij kunnen ervaren hoe het is om nepnieuws te verspreiden en welk effect dit heeft op het aantal volgers en geloofwaardigheid.

De kinderen zullen na het doen van deze opdrachten meer kijk hebben op nepnieuws en hoe je het kunt herkennen. Door verschillende werkvormen te gebruiken, blijven de kinderen hun aandacht erbij houden en leren zij vanuit verschillende perspectieven naar dit onderwerp te kijken. Zij krijgen in deze webquest handvaten aangereikt waarmee zij informatie kunnen opzoeken, er is hierbij een goede verhouding tussen beeld en tekst. Bij het maken van de opdrachten moeten de kinderen ook samenwerken en worden zij uitgedaagd de gevonden informatie op een creatieve manier (krant) te presenteren.

De levensvraag (Kopmels, 2015) die ik aan de orde wil stellen is “Hoe moet ik leven?”. De kinderen kunnen in een situatie komen waarin zij geconfronteerd worden met nepnieuws. Hoe gaat zij hiermee om? Zullen zij dit nieuws klakkeloos doorgeven of zullen zij hier vragen over stellen en zelf een mening vormen. Kan ik dit nieuws wel doorgeven, klopt het wel?

 

Nepnieuws!

  • Het arrangement Nepnieuws! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Juliette Leeuwendaal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-14 20:47:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit sjabloon van een Webquest kan je kopiëren, en daarna kan je je eigen invulling er aan geven en zo je eigen Webquest creëren!
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    sjabloon, template, webkwestie, webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.