Twee jaar lang binnen.

Twee jaar lang binnen.

1. Inleiding

Op dit moment zit je door het coronavirus thuis. Je zit vooral binnen, gaat niet naar school en je spreekt weinig af met je vrienden of vriendinnen. Via deze Webquest wil ik jullie graag meenemen in het verhaal van Anne Frank, die zelfs twee jaar binnen zat vanwege de oorlog.

 

Je leest een verhaal over Anne Frank. Ook bekijk je filmpjes, foto's en maak je aan het einde van de Webquest een opdracht. Je bent ongeveer een half uur tot een uur met de les bezig. Je maakt de les in deze volgorde:

  1. ​Inleiding
  2. Anne Frank
  3. Het achterhuis
  4. Het dagboek
  5. De opdracht
  6. Beoordeling
  7. Terugblik

 

Het doel van de les is:

Aan het einde van deze les kan ik uitleggen waarom Anne een symbool is geworden voor iedereen die van vrijheid houdt.​

 

Veel succes!

 

Groetjes,

Juf Sanne

 

2. Anne Frank

Lees het verhaal:

Lang geleden kwam er een Duits meisje in Nederland wonen. Haar naam was Anne Frank. Anne en haar familie waren Joods. Omdat Joden niet meer welkom waren in Duitsland, moest de familie Frank naar een ander land verhuizen. Ze waren blij dat ze in Amsterdam een huis vonden om in te wonen, en voor het bedrijfje van Annes vader een pakhuis aan de Prinsengracht. Anne vond het fijn in Amsterdam. Ze ging naar school en kon als snel Nederlands spreken. Ze voelde zich veilig, want gelukkig hadden de Duitsers beloofd dat ze Nederland met rust zouden laten. Maar op 10 mei 1940 werd die belofte toch verbroken. Midden in de nacht kwamen de Duitse soldaten binnen.....

 

Stap 1:

Kijk het filmpje over Anne Frank:

3. Het achterhuis

Lees het verhaal verder:

Het Nederlandse leger probeerde de vijand tegen te houden. Maar tegen zo veel tanks, kanonnen en vliegtuigen kon niemand iets beginnen. De bommen vernielden bijna de hele stad. Na een week moest Nederland zich overgeven en stroomde het lang vol met soldaten uit Duitsland. Op een dag zei vader Otto: 'We kunnen niet meer thuis blijven wonen. We gaan weg.' 'Waar moeten we dan naartoe?' wilde Anne weten. 'We verstoppen ons,' zei haar vader. 'Achter mijn kantoor aan de Prinsengracht is een achterhuis, daar zal niemand ons vindden.' Twee jaar lang heeft Anne in het achterhuis gewoond. Ze woonde er samen met haar vader en moeder, haar zus Margot en nog vier andere mensen. Twee jaar lang zat ze binnen. Niemand mocht  weten dat zij met z'n achten waren ondergedoken in het achterhuis.....

 

Stap 1:

Kijk het filmpje over het Achterhuis:

4. Het dagboek

Lees het verhaal verder:

Elke dag kwamen goede vrienden eten brengen. Ze brachten ook boeken mee, want Anne deed niets liever dan lezen. En als Anne niet las, dan was ze wel aan het schrijven. Alles wat er in het achterhuis gebeurde, schreef ze op in haar dagboek. Anne was vast van plan om later schrijfster te worden. Soms luisterden de onderduikers in het achterhuis stiekem naar de radio. Dan hoorden ze de stem van koningin Wilhelmina. De koningin probeerde de mensen moet in te praten. Ze zei dat de Engelsen, de Amerikanen, de Canadezen en de Polen samen Nederland zouden komen bevrijden. Anne en haar familie hoopten dat die bevrijding snel zou komen. Anne snakte ernaar weer buiten te kunnen lopen en vrij te zijn. Ze schreef in haar dagboek:

Als iemand net van buiten komt, met de wind in de kleren en de kou op zijn gezicht, dan zou ik wel mijn hoofd onder de dekens willen stoppen om niet te denken: wanneer kunnen wij de lucht weer eens ruiken? Ik moet me flink houden. Maar die gedachten komen toch. Geloof me, als je bijna twee jaar opgesloten zit, dan kan het je op sommige dagen wel eens te veel worden. Fietsen, dansen, fluiten, de wereld in kijken, weten dat ik vrij ben, daar snak ik naar. Maar ik mag niet klagen. En ik mag niet ontevreden zijn.

 

Stap 1:

Wat als Anne, in plaats van een dagboek, een camera had?

Kijk naar het videodagboek van Anne Frank:

 

 

5. De opdracht

Lees het verhaal af:

Anne Frank heeft de bevrijding niet meer meegemaakt. Duitse soldaten drongen het achterhuis binnen en namen Anne ne haar familie mee. Ze werden in een trein gestopt en naar Duitsland gebracht. Daar zijn Anne, haar zus Margot en haar moeder overleden. Alleen Anne's vader kwam levend terug. Toen de oorlog was afgelopen, heeft hij Anne's dagboek gelezen. Hij besloot het naar een uitgeverij te brengen. Na een poosje verscheen het boek onder de titel: Het Achterhuis. In de hele wereld konden mensen lezen wat Anne had meegemaakt toen ze zich moest verstoppen in het achterhuis. Anne is toch nog een echte schrijfster geworden. Een van de beroemdste schrijfsters te wereld.

(Bron: van Dam, A., & de Wolf, A. (2007). Lang Geleden - Lang geleden… (1ste editie). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.)

 

Stap 1:

Je gaat straks het achterhuis verkennen: de plek waar Anne Frank tijdens WOII meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef. Je bekijkt alles goed en luistert naar de uitleg die de site je geeft.

Tijdens het verkennen van het achterhuis houd je het onderstaande document er bij. Het document bevat de opdracht die je gaat maken. Kun jij het antwoord vinden op de vragen die bij de opdracht horen?

 

Stap 2:

Klik op het onderstaande document. Je mag de vragen gelijk op de computer invullen. Vind je dit niet fijn? Print het document dan eerst uit. Het document zelf of de foto's van je antwoorden stuur je door naar mijn e-mail adres, als je klaar bent met de WebQuest. Schrijf je antwoorden kort en krachtig (volledig). 

Open bestand Document: Opdracht webquest

Open bestand Document: Opdracht webquest (PDF)

 

Stap 3:

Heb je het document met de vragen voor je liggen? Zo ja, klik op de onderstaande link en begin met het verkennen van het achterhuis.

https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/het-achterhuis/

6. Beoordeling

Wanneer heb je de les goed gemaakt?

  • Als je alle informatie en video's hebt bekeken.
  • Als je de antwoorden van de vragen naar de juf hebt gemaild. 
  • Als je het lesdoel van de eerste pagina weet de beantwoorden. 

7. Terugblik

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees het lesdoel van deze les nog eens door.
    Kun je uitleggen waarom Anne Frank zo bekend is geworden?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 1 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Had je die tijd ook nodig voor deze opdracht of kwam je tijd te kort?
  • Inhoud
    In deze opdracht bekijk je veel filmfragmenten. Vond je dat leuk?
  • Opdracht
    Wat vond je van de opdracht? Heb je alle antwoorden kunnen vinden?

8. Leerkrachtpagina

  • Het arrangement Twee jaar lang binnen. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sanne de Vos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-15 12:47:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Op dit moment zit je door het coronavirus thuis. Je zit vooral binnen, gaat niet naar school en je spreekt weinig af met je vrienden of vriendinnen. Via deze Webquest wil ik jullie graag meenemen in het verhaal van Anne Frank, die zelfs twee jaar binnen zat vanwege de oorlog.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    anne frank, coronavirus, het achterhuis, het dagboek, oorlog, sjabloon, template, webkwestie, webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018