Burgerschap - afronding examenklassen

Burgerschap - afronding examenklassen

Burgerschap - examenklassen

Door de corona-crisis kan je geen onderwijs meer volgen aan de Muntinglaan. Ook de burgerschapsdag van 24 april gaat niet door. Omdat je dit jaar gaat diplomeren is het belangrijk dat je burgerschap kan afronden. In deze wiki vind je opdrachten waarmee je dat kan doen. Per dimensie moet je in ieder geval één opdracht voldoende afronden.

 

Hoe ga je te werk?

Stap 1: check in StudieVolg welke onderdelen van burgerschap nog niet zijn afgerond.

Stap 2: kies de dimensie die je nog moet afronden in deze wiki

Stap 3: maak de opdracht en lever deze in via Its Learning

 

Heb je vragen? Mail dan naar bugerschap.muntinglaan@noorderpoort.nl. Veel succes!

 

Afbeeldingsresultaat voor burgerschap

Opdrachten

Burgerschap bestaat uit vier dimensies. Sommige dimensies heb je al eerder in jouw opleiding afgerond. Voor dimensies die nog niet zijn afgerond kan je hier opdrachten vinden. Klik op de dimensie die je nog moet afronden en kies de opdracht.

 

 

Vitaal burgerschap  

 

Sociaal maatschappelijke dimensie

Politiek juridische dimensie

 

Economische dimensie

 

 

Als je opdrachten af hebt, kan je deze inleveren via Its Learning. Kies burgerschap en lever in bij de map "Opdrachten examen klassen". Vermeld duidelijk welke dimensie en welke opdracht je inlevert.

Vitaal burgerschap

Hier vind je diverse opdrachten die je kan gebruiken voor vitaal burgerschap. Iedere opdracht heeft een eigen kleur tekst.

 

Opdracht 1: voeding

 

Voeding

Gezond eten en drinken is belangrijk voor je gezondheid. Helemaal samen met voldoende bewegen. Maar hoe weet je nou of het gezond is wat je doet? En ben jij je bewust van keuzes die je maakt op dit gebied?

De GGD geeft een aantal algemene tips. Bekijk de volgende website: https://www.jouwggd.nl/gezondheid/gezond-eten-en-drinken/

 

Opdracht 1:

a. Op welke punten die op de site genoemd staan doe je het al heel goed?

b. Wat doe je minder goed?

Bekijk het filmpje over energiedrankjes.

c. Waarom zijn energiedrankjes schadelijk voor je gezondheid?

d. Herken je wat er in het filmpje gezegd wordt over gevolgen en effecten?

 

In bovenstaande tekst wordt gezegd dat ouders een hele belangrijke rol spelen in het kiezen voor gezond eten door kinderen. De meeste kinderen in Nederland eten en drinken te veel energierijke (suiker of vet) tussendoortjes. Een goed voorbeeld en sturing door ouders is erg belangrijk om er voor te zorgen dat kinderen gezondere keuzes maken. Dit zelfde geldt voor sporten en bewegen. Kiezen ouders zelf voor de auto of de fiets? De trap of de lift? Wordt sport als vast onderdeel gezien in de week voor het hele gezin? Het blijkt dat ouders die zelf sporten dit voorbeeld ook aan hun kinderen meegeven.

 

Opdracht 2:

a. Wat heb jij van jouw ouder(s) geleerd over eten en drinken?

b. Wordt er bij jouw thuis meestal gezond of ongezond gegeten?

c. Wat heb jij van jouw ouder(s) geleerd over sporten en bewegen?

d. Als je 16 jaar bent, wie is er dan verantwoordelijk voor hoe gezond jij eet en drinkt en beweegt? En hoe is dit als je 8 jaar bent, en 12 jaar?

e. Wat vind je van de stelling "ouders van kinderen (tot en met 14 jaar) met overgewicht zouden een boete moeten krijgen"?

 

 

Het voedingscentrum heeft veel informatie over gezond eten en drinken. Een bekende is de 'Schijf van Vijf'. Dit is een hulpmiddel om te kijken of je iedere dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voedingsstoffen zijn belangrijk voor je lichaam. Ze geven je energie, helpen je groeien en onderhouden je lichaam en je weerstand (voorkomen dat je ziek wordt). Je hebt niet van alle voedingsstoffen evenveel nodig. Zo heb je weinig vetten nodig, maar veel voedingsstoffen uit groente en fruit. Aan de verhoudingen van de 'schijf' kan je zien of je veel of weinig uit die productgroep hoort te eten.

Opdracht 3:

Ga naar de site van het voedingscentrum door te klikken op onderstaande afbeelding. Vul hier voor jou in wat jouw aanbevolen porties zijn.

Gebruik de informatie die je krijgt om de opdracht voeding op deze wiki te maken. Deze opdracht lever je in ter beoordeling.

 

Iedereen maakt keuzes over zijn eet- en drinkgewoonte. Zo vind je het één lekkerder dan het andere, of kies je er voor omdat het gezond is. Je kunt ook keuzes maken uit principe. Bijvoorbeeld omdat je geen vlees wilt eten of helemaal geen dierlijke producten (vegetarisch of veganistisch). Ook kan het zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen niet kan eten omdat je er allergisch voor bent. Of dat jouw lichaam door een ziekte anders reageert op voedingsstoffen (denk bijvoorbeeld aan diabetes). Daarnaast kan je ook keuzes maken vanuit een geloofsovertuiging, bijvoorbeeld het niet eten van varkensvlees of alleen halal eten.

Niet voor iedereen is het gemakkelijk om met voeding om te gaan. Soms wordt gezegd dat ongezond eten goedkoper is dan gezond eten. En verleidingen om ongezond te kiezen liggen overal op de loer. Obesitas (zwaarlijvigheid / ernstig overgewicht) komt in toenemende mate voor. Obesitas kan het gevolg zijn van een eetstoornis. Andere eetstoornissen die we kennen zijn bijvoorbeeld anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder. Mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een verstoorde relatie met eten. Het is ontzettend moeilijk om te herstellen van een eetstoornis.

 

Opdracht 4:

a. Welke gevolgen kan obesitas hebben voor je gezondheid? Noem er drie.

b. Welke gevolgen kan een eetstoornis als boulimia of anorexia hebben voor je gezondheid? Noem er drie.

c. Hoe denk je dat het kan dat mensen obesitas ontwikkelen?

d. Hoe denk je dat het kan dat mensen een eetstoornis ontwikkelen?

e. Is een eetstoornis iets dat evenveel voorkomt bij mannen als vrouwen? Waarom (niet)?

f. Wat is jouw mening over de rol van de media?

 

 

 

Opdracht 2: liefde, relaties en seksualiteit

 

Liefde, relaties en seksualiteit

Iedereen die te maken heeft met andere mensen heeft relaties. Vaak denk je bij een relatie aan verliefdheid en liefde. Toch heb je veel verschillende soorten relaties. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, klasgenoten, collega's, familie. Binnen iedere relatie heb je te maken met verwachtingen: mensen verwachten iets van jou en jij van hen. Vaak gaat het hierbij om gedrag en communicatie.

Bijvoorbeeld: jouw docent verwacht dat je goed op let en huiswerk maakt. Jouw collega verwacht dat je op tijd aanwezig bent op het werk en doet wat afgesproken is. Jouw vriendin verwacht dat je tijd voor haar vrijmaakt.

Soms is het moeilijk om aan de verwachtingen van een relatie te voldoen. Het kan zijn dat je sommige verwachtingen niet reeël vindt of dat je teleurgesteld raakt als iemand niet voldoet aan jouw verwachtingen. En soms wil je juist niet voldoen aan verwachtingen, omdat je het niet prettig vindt. Duidelijk communiceren binnen relaties is erg belangrijk.

\

Als het om liefdesrelaties gaat valt op dat Nederlandse jongeren steeds later een serieuze relatie krijgen. De meeste Nederlandse jongeren hebben rond hun 17e of 18e hun eerste relatie. Samenwonen gebeurt de laatste jaren steeds later. Eind twintig is hierbij normaal. Ook gaan steeds minder mensen trouwen. De gemiddelde leeftijd voor het huwelijk ligt bij mannen op 34 en bij vrouwen op 31,7 jaar.

 

Opdrach 1:

a. Noem vier personen met wie je een relatie hebt en geef aan wat voor type relatie dit is.

b. Heb je wel eens meegemaakt dat er iets mis ging met verwachtingen binnen een relatie? Licht toe.

c. Hoe denk je dat het kan dat jongeren steeds later een serieuze relatie krijgen?

d. Wat vind je hier van?

e. Zou je zelf ooit willen trouwen? Waarom wel of niet?

 

Opdracht 2:

Bekijk de video en beantwoord onderstaande vragen.

a. Wat vind jij een 'normale' leeftijd om voor het eerst seks te hebben?

b. Is hierbij een verschil tussen meisjes en jongens? Waarom wel of niet?

c. Hoe denk jij dat het kan dat jongeren steeds later seksueel actief worden?

 

Opdracht 3:

Zoek via Google naar vijf verschillende soorten voorbehoedsmiddelen en beantwoord per middel de volgende vragen:

a. Wie gebruikt dit middel; de man of de vrouw?

b. Wat doet het middel?

c. Beschermt het middel tegen een SOA? Waarom (niet)?

d. Beschermt het middel tegen een zwangerschap? Waarom (niet)?

e. Welke voordelen heeft dit middel?

f. Welke nadelen heeft dit middel?

 

Seksualiteit, omgaan en praten over seks(ualiteit) en hier uiting aan geven kan voor iedereen heel sterk verschillen. De één vindt alles normaal en praat er gemakkelijk ander, voor de ander kan het een groot taboe zijn. Cultuur, geloof en opvoeding spelen hier in een grote rol.

Als land is Nederland heel tolerant; dat wil zeggen dat hier veel kan en mag. Denk aan het homohuwelijk, advertenties met sexy beelden en veel bloot op televisie. In andere landen kan dit heel anders zijn. Toch zijn er ook binnen Nederland grote verschillen. Homoseksuele mensen mogen in Nederland trouwen, maar hoe is het om als homo in de metaalsector te werken? Bewust zijn van jouw eigen mening en hoe deze van andere mensen kan verschillen is belangrijk.

 

Opdracht 4:

Lees onderstaande teksten door en beantwoord de vragen:

a. Wat vind je van de uitspraak van Erdogan?

b. Hoe denk je over de gelijkheid tussen man en vrouw als jij deze uitspraak leest?

c. Is het wel of niet zwanger raken vooral de verantwoordelijkheid van de man of de vrouw?

d. Hoe vind je het dat jongeren gratis condooms krijgen bij een festival?

e. Hoe normaal vind jij het wel of niet om bijvoorbeeld op een festival een 'one night stand' te hebben?

f. Wat vind je van de uitspraak 'ik wil geen seks voor het huwelijk'?

g. Wat is jouw mening over homo- en biseksuele mensen?

h. Hoe 'homo vriendelijk' denk je dat de technieksector is? Hoe kan dit denk je?

i. Vind jij het belangrijk dat homoseksuele mensen dit over zichzelf vertellen? Waarom wel of niet?

j. Wat zou deze school kunnen doen om homo-intolerantie onder jongeren tegen te gaan?

Sociaal maatschappelijke dimensie

Hieronder vind je een opdracht die je kan gebruiken voor de sociaal maatschappelijke dimensie. 

 

Politiek juridische dimensie

Hieronder vind je opdrachten die je kan gebruiken voor de politiek juridische dimensie. Om de dimensie volledig af te ronden kies je twee van onderstaande thema's. Je komt dan op een andere wiki terecht. Je leest de tekst, bekijkt de filmpjes en werkt de vragen uit in een Word document. Lever beide thema's in via Its Learning en vermeld erbij welk thema het is.

 

Thema 1: Democratie

In deze opdracht leer je welke verschillende vormen van bestuur een land kan hebben. Ook leer je wat jouw invloed als burger in de politiek is.

 

Thema 2: Verkiezingen

In deze opdracht leer je hoe verkiezingen in zijn werk gaan en verdiep jij je in jouw eigen politieke voorkeur.

Thema 3: bestuur van Nederland

Deze opdracht leer je hoe er een regering wordt gevormd na verkiezingen en hoe politieke besluitvorming in zijn werk gaat.

Thema 4: Rechtsstaat en rechtspraak

In deze opdracht leer je wat een rechtsstaat is, wat grondrechten zijn en hoe ons rechtssysteem in elkaar zit.

 

 

Economische dimensie

Hier vind je de opdrachten die je kan gebruiken voor economische dimensie.

 

Opdracht 1:

Het doel van deze opdracht is dat je kennis hebt over jouw positie als je straks klaar bent met de opleiding. Je weet welke consequenties bepaalde keuzes hebben en je kunt je eigen financiën beheren in een budgetoverzicht.  
Veel succes!



Hieronder zie je een aantal vragen staan. Van de antwoorden op de vragen maak je een netjes, begrijpelijk verslag. Je mag zelf weten in welke vorm. Belangrijk is dat je jouw bronnen (waar je je informatie vandaan hebt) duidelijk opschrijft in het verslag. Dus bijvoorbeeld websites die je hebt bezocht.  

1. Welke keuzes heb je m.b.t. jouw loopbaan als je klaar bent met deze opleiding?  Noem per keuze twee voordelen en twee nadelen.  

2. Waar ligt het gemiddelde startsalaris van een constructiewerker / verspaner?  

a. Is dit bruto of netto?  

b. Wat houd je gemiddeld netto over per maand?

c. Wat voor extra toeslagen of uitkeringen mag je verwachten boven op je salaris?

3. Als je niv. 3 of niv. 4 gaat doen heb je recht op studiefinanciëring.  

a. Hoeveel studiefinanciëring kan je minimaal krijgen? En maximaal?  

b. Wat zou voor jullie van toepassing zijn?  

c. Stel je stopt tussentijds met je opleiding. Zit je dan met een schuld? Licht toe.  

d. En als je een diploma haalt op niv. 3 of 4; zit je dan met een schuld? Licht toe.  

4. Stel je gaat niveau 3 in de BBL doen.  

a. Wat verdien je gemiddeld als BBL-er?  

b. Is er ook sprake van schoolgeld? En hoe hoog is dit?  


5. Als je geen werk kunt vinden en niet verder gaat met leren, welke optie heb je dan?  

a. Waar kan je terecht voor een vorm van inkomen?

b. Waar heb je recht op?  

c. Hoeveel geld krijg je dan ongeveer per maand?  

6. Hieronder staan drie casussen. Lees ze door en bespreek met elkaar wat je vindt van deze situatie. Licht per casus toe wat jouw mening is en welk advies je de persoon uit de casus zou geven.  

7. Maak een budgetplan / begroting voor jezelf in jouw huidige situatie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het programma Excel gebruiken. De vormgeving mag je zelf bepalen. Het moet duidelijk zijn wat je inkomsten en uitgaven zijn. Geef ook aan waar je tevreden over bent en wat je eventueel zou willen veranderen.  

8. Maak een budgetplan / begroting voor iemand anders. Je kiest één van de drie onderstaande situaties. Houdt in je budgetplan rekening met vaste lasten. Probeer eerst samen te bedenken wat die vaste lasten zijn. Kom je er niet uit of wil je het checken? Vraag dan je docent.  Als je weet met welke vaste lasten je te maken hebt, zoek hier dan ook een gemiddeld bedrag bij. Gebruik het internet, je eigen kennis en de lessen voor informatie.  

Situatie 1: Kees Kees (20) woont zelfstandig in de binnenstad in een studentenhuis. Hij deelt de woning met 4 andere studenten. Zijn huur is €480,-. Dit is inclusief energiekosten en internet.  Kees krijgt studiefinanciëring (€325,-), een toelage van zijn ouders (€150,-) en heeft een bijbaantje waarmee hij €380,- per maand verdient. Kees weet niet zeker of hij recht heeft op toeslagen van de Belastingdienst.  

Situatie 2: Janna Janna woont samen met haar vriend in Middelstum. Ze huren een woning en de ‘kale’ huur bedraagt €380,-. Janna (21) gaat nog naar school, ze doet MBO 4. Haar vriend werkt in Appingedam. Hij heeft een netto loon van €1453,- per maand. Ze hebben een VW Polo uit 2001 op benzine.  

Situatie 3: Gerard Gerard is 20 jaar en woont zelfstandig in Hoogezand. Hij huurt een flatje voor €270,- per maand. Dit is kale huur. Er komt bijvoorbeeld ook nog V.V.E. overheen van €45,- per maand. Gerard is klaar met zijn opleiding op niveau 2, maar kan geen werk vinden. Hij heeft bij de gemeente een uitkering aangevraagd. Wat voor uitkering kan Gerard krijgen? En met welke inkomsten en uitgaven heeft hij verder te maken?  

9. Wat doet een incassobureau?  Wat vind je er van?  Kan je je voorstellen dat je er mee in aanraking zou komen?

10. Wat doet een financieel adviseur?  Wat vind je hier van? Kan je je voorstellen dat je er mee in aanraking zou komen?

11. Wat doet een vakbond?  Kan je je voorstellen dat je hier mee in aanraking zou komen? Zou je lid worden van een vakbond?

12. Zou je geld lenen voor:

- Een studie (via DUO)

- Een vakantie

- Een huis (hypotheek)

- Een auto (private lease of financiëren)

- Een telefoon

- Een wasmachine

- Een Xbox

- Nieuwe kleding


Kies er 3 uit en beschrijf waarom wel of waarom niet. Misschien ziet er ook verschil in de situatie waarin je zit. Beschrijf dit dan ook.  

  • Het arrangement Burgerschap - afronding examenklassen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Technologie Noorderpoort Noorderpoort
    Laatst gewijzigd
    2020-04-16 12:21:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wiki vind je informatie voor het afronden van het onderdeel burgerschap. Deze wiki is bedoeld voor klassen die in juli 2020 diplomeren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.