Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/fonts/TeX/fontdata.js

Natuur en Techniek

Natuur en Techniek

1. Inleiding

Dit is de eerste les van het nieuwe thema aardse extremen. In dit thema gaan we kijken naar aardse extremen. In de eerste les gaan we leren hoe wolken en regen ontstaan en hoe deze voor extreme situaties als onweer kunnen zorgen. Verder leer je in dit thema hoe een tornado en aardbeving ontstaan en waarom deze op bepaalde plekken op de wereld vaker voorkomen. Ook gaan we ontdekken we hoe gevaarlijk vulkanen kunnen zijn.

Aan de klas stel ik eerst de vraag wat aardse extremen zijn. De kinderen overleggen een minuut met het schoudermaatje. Een aantal tweetallen laat ik vertellen wat aardse extremen zijn. Ik verwacht dat er een aantal kinderen zijn die weten wat aardse extremen zijn. Kort bespreek ik klassikaal begrip aardse extremen. In ieder groepje pakt een van de leerlingen het wisbordje. De kinderen krijgen twee minuten de tijd om verschillende aardse extremen op te schrijven. Kort bespreken we de antwoorden.

2. Taak

Wat zijn wel aardse extremen en wat zijn geen aardse extremen? En hebben we hier in Nederland ook te maken met aardse extremen? De vragen bespreek ik klassikaal. Vervolgens gaan we filmpje kijken van orkaan Sandy. De kinderen geef ik de opdracht om goed te kijken wat ze zien. Wanneer het filmpje is afgelopen stel ik een paar vragen. Wat zagen jullie in het filmpje? Wat heeft dit te maken met het thema aardse extremen? (In het filmpje is een hevige orkaan te zien. Een orkaan is een voorbeeld van een aardse extreem).

3. Werkwijze

We gaan samen een foto bekijken van vier mensen. De vier mensen op het bord hebben allemaal een aardse extreem meegemaakt. Zo meteen krijgen jullie hun verhaal te horen en mogen jullie raden welke extreme situatie zij hebben meegemaakt. Situatie 1: Tsunami (een vloedgolf vanuit zee) in Thailand. Situatie 2: Aardbeving in Japan. Situatie 3: Lawine in Oostenrijk. Situatie 4: Overstroming in Nederland (waternoodramp 1953). Na elk verhaal kun je ook een filmpje laten zien. Samen kijken we naar de verschillende aardse extremen en praten we er over na. We hebben nu vier verschillende aardse extremen gezien, kunnen jullie nog een bedenken waar we nog geen filmpje van hebben gezien? (een vulkaanuitbarsting).

Aardse extremen zijn van alle tijden. Een van die aardse extremen vond plaats in het jaar 79, in Italië. Samen met de kinderen ga ik een filmpje kijken over de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius in Italië. Soms zet ik het filmpje stil en vraag ik aan de kinderen wat ze zien gebeuren. In vertel aan de klas dat de vulkaanuitbarsting tot gevolg had dat de stad Pompeï werd vernietigd. Pas in de negentiende eeuw werd de stad weer opgegraven. Daardoor weten we nu heel goed hoe een stad er in die tijd uitzag.

De kinderen hebben misschien zelf ook te maken gehad met aardse extremen, bijv. tijdens een vakantie. Aan de klas vraag ik of iemand ook een keer zoiets heeft meegemaakt en dat wil delen met de groep. Wanneer de kinderen er liever niet over praten is dat natuurlijk helemaal goed. Ik verwacht dat er wel kinderen zijn die met verhalen gaan komen. De kinderen hebben misschien geen ‘echte’ aardse extremen meegemaakt maar bijv. wel een heftige regenbui. Wanneer de kinderen met dit soort verhalen komen stel ik de vraag: wanneer is het een aards extreem? De verschillende antwoorden bespreken we klassikaal. Zelf vertel ik waarom bijv. een heftige regenbui geen aards extreem is.

4. Bronnen

Bronne die de leerlinge gaan gebruiken: 

- De schoolboeken. 

- De aangegeven bronnen in de tablets. 

- De Blink wereld methode 

5. Beoordeling

De leerlingen schrijven aan het einde van deze opdracht op welk aards extreem ze wilen onderzoeken. 

6. Terugblik

De leerlingen hebben kennis gemaakt met verschillende soorten exteremen. 

De leerlingen kunnen zelf een ontdekvraag bedenken. 

De leerling kunnen zelf bedenken welk aards extreem ze willen gaan onderzoeken. 

7. Docentpagina

[Deze pagina is in principe alleen bedoeld voor de leerkracht die de webquest in wil zetten. Op deze pagina staat informatie over:

- Onderwerp
- Leerdoelen
- Schooltype en -niveau
- Vakgebied
- Wat het eindproduct van de webquest wordt
- Extra aanwijzingen
- Indien nodig, te downloaden documenten
- Wie de webquest gemaakt heeft
- En in sommige gevallen leerlingvoorbeelden.]

  • Het arrangement Natuur en Techniek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hilde Muskee
    Laatst gewijzigd
    2020-06-26 10:48:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit sjabloon van een Webquest kan je kopiëren, en daarna kan je je eigen invulling er aan geven en zo je eigen Webquest creëren!
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten
    Trefwoorden
    sjabloon, template, webkwestie, webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.