Communisme vs Kapitalisme

Communisme vs Kapitalisme

Inleiding

Om de Koude Oorlog op een goede manier te kunnen begrijpen heb je kennis nodig van de twee grote ideologische stromingen na 1945. Aan de ene kant heb je het communisme en aan de andere kant staat het kapitalisme. De Sovjet Unie is een sterk communistisch land, dat draait om gelijkheid. De Verenigde Staten zijn juist een erg kapitalistisch land waar vrijheid en een vrije markt economie hoog in het vaandel staan.

Jij gaat zometeen een poster maken waarin je de kenmerken en de verschillen tussen het kapitalisme en het communisme goed duidelijk maakt. Onder het kopje 'opdrachten' vind je precies wat je moet doen, succes!

Leerdoel:

  • Je kunt de ideologieën van Amerika en de Sovjet-Unie aan de hand van voorbeelden uitleggen.

Opdrachten

Opdracht 1

Om de eindopdracht op een goede manier te kunnen maken heb je eerst kennis nodig van de twee ideologische stromingen.

Bekijk deze video van Meneer Goedknegt tot 5:00 min.

Opdracht 2

Bij de eindopdracht ga je een poster maken. Op die poster benoem je de kenmerken van het communisme en het kapitalisme. Door de opdrachten hieronder te maken ga je op zoek naar de kenmerken.

Maak de opdrachten hieronder. Gebruik daarbij de teksten bij de opdracht of de informatie die je vindt bij het kopje 'bronnen' -> 'informatie communisme en kapitalisme'.

Eindopdracht

Wat ga je doen?

Je gaat een poster maken. De ene helft staat in het teken van het kapitalisme en de andere helft in teken van het communisme.

Dit moet er allemaal op je poster:

  • Verdeel de poster door de helft. Links geef je de titel: kapitalisme en rechts geef je de titel: communisme.
  • Op elke helft schrijf je (minimaal) 5 kenmerken (die je de vorige opdracht hebt opgezocht), die bij die stroming horen.
  • Leg elk kenmerk uit en geef er een voorbeeld bij.
    • Voorbeeld: vrije markt – Markt waarin producenten zelf bepalen wat er wordt geproduceerd en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Bedrijven maken (als ze het goed doen) alleen dingen waar behoefte aan is en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.
    • Om dit te doen moet je op zoek naar passende informatie. Waar en hoe je dat kunt vinden vind je onder het kopje 'bronnen'.
  • Bij elk kenmerk plaats je een bijpassende afbeelding.
  • Plaats nog 3 afbeeldingen die het kapitalisme typeren en 3 afbeeldingen die het communisme typeren.
  • Zorg dat het duidelijk is welke kant kapitalistisch is en welke kant communistisch (bijvoorbeel door gebruik van kleuren).
  • Schrijf op de achterkant of op het volgende a4'tje (online) van welke bronnen je gebruik gemaakt hebt en waarom deze betrouwbaar zijn. Gebruik hiervoor het stappenplan onder het kopje 'bronnen'

 

 

Eindopdracht: Eisen en inleveren

Verdere eisen aan de opdracht:

  • Zorg dat het duidelijk is wat de kenmerken van elke stroming zijn.
  • Je mag de poster online maken (via google docs of een ander programma) maar je mag het ook op papier maken.
  • Zorg dat je netjes werkt en dat de poster en overzichtelijk uitziet.
  • Controleer of de kenmerken ook echt kloppen bij de stroming.

 

Inleveren:

Op Google Classroom staat onder schoolwerk een inleveropdracht 'Poster kapitalisme vs communisme' klaar. Lever daar je opdracht in. Heb je de poster op papier? Dan mag je er een foto van maken en deze uploaden in de Classroom.

Bronnen

Om de juiste informatie te vinden over dit onderwerp kan je gebruik maken van deze bronnen:

- Tijdvoorgeschiedenis.nl (6.2 Vriend en Vijand in Berlijn)

- Video: https://www.youtube.com/watch?v=JSm8_FYu_A8 Communisme & Kapitalisme van Meneer Goedknegt.

- Kopje: 'informatie communisme en kapitalisme'.

Bij het zoeken naar voorbeelden bij elk kenmerk moet je zelf (waarschijnlijk) op zoek naar bronnen. Google kan je hierbij helpen, maar niet elke bron geeft je de juiste informatie. Om te controleren of een bron je de juiste informatie geeft gebruik je het stappenplan onder het kopje: 'betrouwbaarheid van bronnen (stappenplan)'. Dit is hetzelfde stappenplan die je ook voor je werkstuk hebt gebruikt.

Heb je een andere bron gevonden? Pas dan eerst het stappenplan toe om te beoordelen of dit een bruikbare bron is. Voeg het (uitgewerkte) stappenplan ook toe aan je poster. (zie kopje 'betrouwbaarheid van bronnen stappenplan' 

Informatie communisme en kapitalisme

Communisme en kapitalisme

Om het ontstaan en het verloop van de Koude Oorlog te begrijpen, is het goed om de ideologieën van de betrokken twee partijen verder te bestuderen.

Het huidige politieke stelsel in de Verenigde Staten is de democratie. Daarin staan een door het volk gekozen parlement én vrijheid van het individu centraal. Er is vrijheid van meningsuiting, met ruimte voor kritiek op de overheid via verschillende media (kranten, tv-zenders, websites). Dit wordt gezien als een kernwaarde van het democratisch systeem.

Vrijheid zien we ook terug in het economische systeem, het kapitalisme. In dit systeem proberen ondernemers zoveel mogelijk winst te maken en productiemiddelen zijn het privébezit van de ondernemers. Er bestaat een vrijemarkteconomie: vraag en aanbod bepalen wat en hoeveel producten er gemaakt worden en tegen welke prijs. De overheid probeert zich zo weinig mogelijk met de economie te bemoeien.

Met het communisme wordt zowel een politieke ideologie als een economisch streven bedoeld. Gelijkheid staat hierin centraal. Volgens de communisten leidt het kapitalisme tot grote ongelijkheid. Communisten vinden dat productiemiddelen eigendom moeten zijn van de overheid. De staat moet het verdiende geld eerlijk verdelen onder de arbeiders. Communisten willen geen vrijemarkteconomie, maar een planeconomie. De overheid moet het productieproces en de prijzen bepalen, niet de marktwerking.

De communistische partij was in de Sovjet-Unie de enige partij die mocht opkomen voor de rechten van arbeiders. Tussen 1917 en 1991 was de Sovjet-Unie een éénpartijstaat waarbij de regering van de communistische partij alles in de politiek, economie en cultuur (kranten, kunst, onderwijs) bepaalde. De Sovjet-Unie was, net als Nazi-Duitsland in de periode 1933-1945, een totalitair regime.

Betrouwbaarheid van bronnen (stappenplan)

Betrouwbaarheid van bronnen
Historici maken gebruik van bronnen, maar niet alle bronnen zijn even betrouwbaar en objectief. Het kan zijn dat iemand een bron bewust of onbewust heeft vervalst. Als historicus moet je de waarde van je bronnen dus goed kunnen inschatten.

Een bron is betrouwbaar als de auteur, de tekst/inhoud en de tijd betrouwbaar zijn.

Auteur: wie heeft de bron gemaakt? Is deze persoon onafhankelijk en objectief of heeft hij/zij er een bepaald belang bij iets mooier/slechter weer te geven? Is deze persoon niet de maker, maar wel ooggetuige van wat in de bron staat of niet?
Tekst/Inhoud: wat staat er in de bron of is er op de bron te zien? Klopt dit met wat je geleerd hebt of met andere bronnen die je gevonden hebt? Geeft een bron vooral meningen of feiten?
Tijd: komt de bron uit de tijd zelf of is hij (veel) later gemaakt?
Argumenten: bij het opbouwen van argumenten ga je altijd in op een deel van de bron en leg je vervolgens uit waarom het wel of niet betrouwbaar is. Het gaat hierbij niet alleen om de inhoud, maar ook om hoe je het opschrijft. Schrijf je argumenten altijd duidelijk uit en beschrijf letterlijk waarom je een bepaald beeld of zin gebruikt. Vermijd worden als ‘die ene’, ‘die zin’, ‘omdat het in de bron staat’. De lezer moet precies begrijpen wat je bedoeld.

  • Het arrangement Communisme vs Kapitalisme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Myrthe Heidema Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-06 15:44:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    De informatie in deze webquest heb ik gehaald van www.tijdvoorgeschiedenis.nl, hoofdstuk 6 paragraaf 2. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van de filmpjes van Meneer Goedknegt.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze webquest is bedoeld om de kenmerken en de verschillen tussen het communisme en het kapitalisme duidelijk te maken. Aan het einde maken de leerlingen een opdracht waarbij de docent inzicht krijgt of de leerlingen de verschillen en kenmerken tussen het communisme en kapitalisme snappen.
    Leerniveau
    HAVO 3; VMBO theoretische leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Totalitair karakter van het communistisch politiek systeem; Communisme; Blokvorming tussen Oost en West en de Koude Oorlog; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis; Koude Oorlog;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.