Opdracht: Budgetlijn in Excel - vwo456

Opdracht: Budgetlijn in Excel - vwo456

Inleiding

Stel dat je je volledige inkomen kunt besteden aan twee goederen: goed A en goed B. Goed A kost € 40,- en goed B kost € 75,-. Je inkomen is € 1200,-. Hoeveel eenheden van goed A en hoeveel eenheden van goed B kun je dan kopen? Geef twee mogelijkheden.

Een budgetlijn geeft dan aan welke verschillende combinaties van die twee goederen je kunt kopen bij een gegeven inkomen/budget en gegeven prijzen van de twee goederen.

In deze opdracht ga je aan de slag met Excel of Google Spreadsheets.
Je tekent een budgetlijn in Excel en onderzoekt wat de invloed is van de prijzen van de producten en van de grootte van het budget op de ligging van de budgetlijn.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Budgetlijn in Excel - vwo456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-18 10:55:05
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Schaarste', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vwo456. De opdracht begint met een intro, daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. Eerst komt een opdracht over budgetteren. De opdracht bestaat uit een onderzoeksvraag, drie verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een eindproduct, een toets en een reflectie. In deze opdracht geef je antwoord op de volgende onderzoeksvraag: Wat is het effect op de ligging van de budgetlijn van: een verlaging of verhoging van het inkomen/budget? en een verhoging of verlaging van de prijzen van de goederen? Door middel van Excel ga je hier antwoord op geven. Bij stap 1 ga je na of de getallen in de tabel kloppen. Bij stap 2 ga je kijken naar de verschuivingen in de budgetlijn. En bij stap 3 geef je antwoord op de onderzoeksvraag. Ter afsluiting is er een toets over budgetteren. Na de toets wordt er nog een keer teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het?
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Behoeften en beperkte middelen; Economie; Keuzes maken; Schaarste;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, behoeften, beperkte midelen, budget, budgetlijn, budgetlijn in excel, economie, schaarste, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Budgetlijn in Excel - h45

https://maken.wikiwijs.nl/136884/Opdracht__Budgetlijn_in_Excel___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open