Toetsen op afstand

Toetsen op afstand

Toetsen

De schoolexamens zijn achter de rug, maar diverse locaties staan voor de uitdaging om toetsen op afstand af te nemen. Dit is iets waar we als school niet per definitie op zijn voorbereid.

In deze Wikiwijs is is vanuit verschillende bronnen nformatie verzameld over dit onderwerp:

Kennisnet, Cito). Ook biedt Cito ook een online helpdesk waar je terecht kunt met vragen.

Daarnaast wordt een overzicht gegeven van tools waarmee een toets op afstand kan worden afgenomen, te beginnen met tools die op school al in gebruik zijn.

Afschermen toetsomgeving

Afschermen van een toetsomgeving in combinatie met toetsen op afstand is niet volledig mogelijk. Toch zijn er opties die voor het Hooghuis toegankelijk zijn. In de paragraaf 'Afscherming en controle' vind je de mogelijkheden op een rijtje.

 

Handreiking toetsen op afstand

Toetsen op afstand is niet altijd makkelijk. Je kunt er niet vanuit gaan dat een leerling thuis zonder toezicht een toets voor een cijfer op een eerlijke manier maakt. Hoe ga je hier toch goed mee om? Onderstaand een aantal uitgangspunten en praktische tips.

 

Uitgangspunten voor klassikaal toetsen op afstand

Als je op afstand ‘klassikaal’ wilt toetsen, houd dan rekening met onderstaande uitgangspunten:

  • Leerlingen moeten vooraf weten wat er van ze wordt verwacht en waarop ze worden beoordeeld.
  • Leerlingen moeten dezelfde toets krijgen. Je kunt wel variëren in de vraagformulering. Alle leerlingen krijgen bijvoorbeeld de opdracht om een betoog te schrijven, maar de standpunten of bronnen kunnen verschillen.
  • Leerlingen moeten bekend zijn met de toetsvorm en hiermee hebben geoefend.
  • Leerlingen moeten dezelfde voorkennis hebben en beschikken over dezelfde bronnen.
  • Leerlingen moeten weten dat ze achteraf eventueel op plagiaat worden gecontroleerd (check op internet of instrumenten zoals Ephorus of andere plagiaatscanners).
  • De toets zou bij verschillende beoordelaars (ongeveer) eenzelfde oordeel moeten opleveren.
  • De toets moet een betrouwbaar resultaat opleveren.

 

Tips voor toetsen op afstand

Naast bovenstaande uitgangspunten, hebben we van docenten verschillende tips ontvangen voor toetsen op afstand.

  • Zorg dat je je klas opsplitst in kleinere groepen. Een toets op afstand bij 20 of meer leerlingen, is vragen om problemen.
  • Wil je toch tegelijkertijd met een grotere groep werken, vraag dan bv ouders of examenleerlingen (die nu klaar zijn) als toezichthouder (of proctor) om mee te helpen. Het is wel belangrijk om hier goede afspraken over te maken.
  • Een toets die bestaat uit meedere opgaven, kan je soms in een 'teacher pace' modus afnemen. Elke vraag heeft eenzelfde begin- en eindtijd en als docent bepaal jij de gezamenlijke start.. Dit voorkomt dat leerlingen die snel klaar zijn met de gehele toets antwoorden uit gaan wisselen.
  • Bij een meerkeuzetoets is het van belang dat je de vraag husselt en liefst met behulp van een itembank haalt. Leerlingen krijgen zodoende niet allemaal dezelfde vragen en kunnen geen antwoorden doorgeven.
  • Sommige programma's om te toetsen hebben een speciale toetsmodus waarbij leerlingen geen andere tabbladen kunnen openen, chatprogramma's kunnen gebruiken of screenshots kunnen maken (proctor modus). Dat kan vaak handig zijn.
  • Soms kan het raadzaam zijn om met behulp van een videoprogramma de leerlingen te monitoren tijdens de toets (wel goede afspraken hierover maken). Leerlingen kunnen zodoende ook een schriftelijke toets (spelling/grammatica) maken. De leerling levert zijn werk in door een foto van zijn werk te maken en deze te mailen of te delen.
  • Voor een toets kun je ook andere vormen kiezen maar nog wel dezelfde doelen, eindtermen of onderwerppen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een advies (met behulp van video), het schrijven van een betoog, een praktische opdracht (in een bepaalde tijd). De zogenaamde hogere denkvaardigheden. Hierbij kunnen leerlingen verschillende websites, methodesites of andere bronnen gebruiken. Ook hier is het van belang dat leerlingen een duidelijke begin- en eindtijd krijgen. Anders gaan leerlingen tussentijds met elkaar in gesprek.
  • Naast een open opdracht kun je er ook voor kiezen om juist het groepswerk te bevorderen door bovenstaande opdracht niet individueel, maar in groepjes te laten maken. Digitaal samenwerken is dan een extra beoordelingsonderdeel.
  • Mondelinge toetsen bieden ook soelaas, lees hier verder.

 

Formatief toetsen

Veel docenten die al formatief toetsen zullen zich in deze fase als een vis in het water voelen. Door de leerlingen meer autonomie te geven ontstaan maatwerktrajecten waarbij geen standaard summatieve toetsen passen. Veel voorbeelden en inspiratie vind je in de Facebookgroep 'Actief leren zonder cijfers'. Het kan soms ook handig zijn om een aantal formatieve onderdelen om te zetten in een cijfer (hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling is). Denk hierbij aan het omzetten van een rubric in een cijfer, een 'hardopdenken-opdracht beoordelen, oplossinsgstrategie (in het geval van wiskunde bijvoorbeeld) beoordelen. Je moet hier even creatief zijn.

 

Tips voor device en omgeving

  • Communiceer met de ouders/verzorgers dat er een toets wordt afgenomen.
  • Controleer of de leerling in een ruimte zit waar hij niet gestoord wordt.
  • Controleer of het device voldoende opgeladen is of aan een oplaadkabel hangt.
  • Sluit zoveel mogelijk programma's af (zoals Netflix, Youtube, games etc), wellicht ook voor andere gebruikers thuis.
  • Check de camera en andere hulplmiddelen (toetsenbord, muis, geluid, microfoon etc).

 

Meer informatie? Kijk hier de webinar van 25 maart terug voor praktische tips. Heb je meer tips voor toetsen op afstand? Geef ze door via dit formulier.

Digitaal mondeling toetsen

Bij de MVT vakken worden mondelinge toetsen of schoolexamens al langer toegepast en is dit heel gebruikelijk. Het gebeurt alleen nog niet digitaal. Ook voor andere vakken zijn digitaal mondelinge toetsen een optie. Hoe pak je dat het beste aan? Hieronder geven we een aantal tips.

 

Tips voor het afnemen van een digitale mondelinge toets  

Neem je digitaal een mondelinge toets af, bijvoorbeeld een PTA toets, controleer dan eerst of deze aangepast moet worden en stem dit af met de examensecretaris of de MR.

Waar moet je rekening mee houden bij het afnemen een mondeling toets of schoolexamen?  

  • Vraag de leerling of hij in een rustige ruimte kan zitten waar hij niet gestoord kan worden. Vraag ouders of verzorgers om hier eventueel bij te helpen.

  • Kijk goed naar het digitale middel dat je gaat inzetten. Er zijn veel tools die kunnen helpen bij de digitale mondelinge toets, maar die moeten natuurlijk wel zijn toegestaan door je school. Twijfel je over een tool of weet je niet zeker of het mag? Vraag het eerst na bij je ict-coördinator of de Functionaris Gegevensbescherming. Werk je op jouw school al met een bepaalde tool, bijvoorbeeld Microsoft Teams of Google Classroom? Zet dit dan in voor de digitale mondelinge toets.  

  • Houd in gedachte dat een leerling ongeoorloofde hulpmiddelen kan inzetten. Een manier om dit te controleren, is door de leerling te vragen om de ruimte te laten zien via de camera op zijn device. Je ziet meteen of er schoolboeken, een telefoon of een extra laptop in de buurt ligt. Vraag de leerling deze te verwijderen.

  • Als je een tweede beoordelaar nodig hebt, instrueer deze dan vooraf goed over de afspraken tijdens de mondelinge toets (de zogenaamde ‘etherdiscipline’ tijdens een gezamenlijk gesprek). Je kunt er ook voor kiezen om de mondelinge toets op te nemen en op een later moment aan een tweede beoordelaar voor te leggen.

  • Houd er tijdens het gesprek rekening mee dat de verbinding tussentijds kan haperen of kan wegvallen. Start je het gesprek weer op, vraag de leerling dan opnieuw om de ruimte te laten zien via de camera.  

  • Blijf goed contact houden met de leerling. Let op opvallend gedrag dat kan duiden op spieken of fraude.

  • Mag de leerlingen bepaalde (digitale) bronnen, websites of (externe) verwijzingen gebruiken? Geef dit van tevoren duidelijk aan.

  • Het kan handig zijn om de toets digitaal op te slaan, bijvoorbeeld als bewijs dat de mondelinge toets digitaal is afgenomen. Werk je met Teams? Bekijk dan deze instructievideo voor het opslaan van het gesprek.

Heb je meer tips en suggesties voor digitaal mondeling toetsen? Geef ze door via dit formulier.

Toets maken in Quayn

Hooghuisbreed zijn we aan het begin van het schooljaar gestart met de uitrol van Quayn. Op sommige locaties is er voor iedere leerling/docent een licentie beschikbaar (Mondriaan, Heesch) en op sommige locaties voor een gedeelte van de leerlingen/docenten.

In overleg met Quayn mogen wij gezien de uitzonderlijke situatie meer leerlingen en docenten toevoegen dan volgens de licentie is toegestaan.

Spelregels:

  • Meld bij de Quaynbeheerder van je school voor welke leerlingen / docenten er accounts nodig zijn. De Quaynbeheerder kan deze accounts voor je aanmaken.
  • De Quaynbeheerder mailt aan Elif Croes of Linda le Grand hoeveel extra accounts zijn aangemaakt.

Wat is Quayn?

Quayn is een tool waarmee digitale toetsen kunnen worden gemaakt en afgenomen. Dit kan via de laptops van de leerlingen. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken. Open vragen kun je als docent zelf nakijken. Ook is het mogelijk het resultaat bij te stellen.

Bij het gebruik van Quayn op afstand is de toetsomgeving niet afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen. (voor mogelijkheden voor meer afscherming op afstand: lees verder)

Handleiding Quayn voor docenten

Toets maken in Microsoft Forms

Vanuit de aangemaakte Teams voor de klassen is het gemakkelijk om Microsoft Forms te bereiken.

Met Forms kun je simpele toetsjes in elkaar zetten en die gemakkelijk met je leerlingen delen. Je kunt meerkeuzevragen maken, meer-meerkeuzevragen, een raster (hoewel een rastervraag niet automatisch wordt nagekeken) en open tekstvragen. Als docent worden de toegekende punten en de antwoorden op niet automatisch na te kijken vragen in een Excelsheet getoond.

Bij het gebruik van Microsoft Forms op afstand is de toetsomgeving niet afgegrendeld. Dat betekent dat leerlingen ook via andere tabbladen informatie kunnen raadplegen. (voor mogelijkheden voor meer afscherming op afstand: lees verder)

Handleiding toets in Microsoft Forms

Heb je de toets gemaakt, dan kun je de instellingen aanpassen. Zo kun je regelen wie de toets mag maken, of de naam/mailadres wordt opgeslagen, van wanneer tot wanneer de toets 'open' staat en of de vragen moeten worden gehusseld.

Je kunt vervolgens een link genereren en aan je leerlingen sturen/in Teams plaatsen.

Let op: als je leerlingen tussentijds een toets in Forms onderbreken is er niets opgeslagen en moeten ze opnieuw beginnen.

Handleiding instellingen wijzigen

Nadat de leerlingen de toets hebben gemaakt, kan je deze nakijken via een Excelsheet.

Handleiding nakijken

Afscherming en controle

Take a test: afscherming

Een afgeschermde toetsomgeving maken met 'Take a test'

'Take a test' is een simpel tooltje van Microsoft. Heb je een toets gemaakt die (per toets) een unieke link oplevert (dit kan zowel met Quayn als met Forms) dan kun je die link in het tooltje plakken.

Wat je terugkrijgt is een nieuwe link. Geef je die nieuwe link aan de leerlingen en starten ze de toets, dan wordt de toets in een afgeschermde omgeving gestart. De leerling kan dan niet meer andere tabbladen en dergelijke openen.

  • Plak de link naar je toets in het invoerveld
  • Zet ‘allow screen monitoring’ op aan
  • Klik nu op ‘create link’
  • Je ziet weinig gebeuren maar krijgt de tekst: your link is ready to paste. En dat blijkt ook: klik je in bijv. een worddocument op ‘plakken’ dan verschijnt de link die je nodig hebt.
  • Je krijgt in feite je link terug met een schilletje eromheen.

ms-edu-secureassessment:https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=rMbMeBttBkOxYJaq8jnfYUkzsoUt0CZAvwRc7SzUIE9UQVA1RFFQWVpDM1YyMExTOThVMkhOSkJTNS4u#enforcelockdown&enableScreenMonitoring

  • Maak van je link een hyperlink op een tekst bijv. schoolexamen Engels’
  • Opmerking: de link laat zich niet plakken in Teams. Maar bijvoorbeeld wel in een Word-document (en dan in Teams) en ook in een mailtje.

Leerling

De leerling klikt op de link en start de toets. Deze wordt schermvullend gestart. Linksboven ziet de leerling de tekst: klik op ctrl-alt-del om de toets te stoppen. Doet de leerling dit, dan kan hij daarna wél antwoorden zoeken en vervolgens de toets opnieuw opstarten. Echter, in het nakijksheet is te zien of de leerling heeft onderbroken (Quayn) of een verlate starttijd (Forms). Het is verstandig om dit met je leerlingen te bespreken.

Bovendien worden in Forms bij tussentijdse onderbreking geen antwoorden opgeslagen.

 

Exam.net: afscherming, voortgang en log

Een andere mogelijkheid om met name toetsen af te nemen waarbij het antwoord in (lange) tekst moet worden gegeven is het Zweedse Exam.net. Op de site staat dat dit tool in 2020 gratis gebruikt kan worden in landen buiten Zweden. (dit heb ik nog niet voor 100% uitgeprobeerd).

Als leraar maak je een account aan. Leerlingen hoeven geen account aan te maken. Na het aanmaken van het docentenaccount wordt gevraagd naar het land, de provincie en de naam van de school. Vervolgens wordt aangegeven dat een verwerkingsovereenkomst moet worden ondertekend door de verantwoordelijk bestuurder. Deze verwerkingsovereenkomst kan direct digitaal worden verstuurd.

https://support.exam.net/#/getstarted

De docent stelt vervolgens de toetsvragen op. De leerling kan via een tekstvak antwoorden. Het gaat dus specifiek om open tekstvragen. 
Leerlingen hebben geen account dus moeten als ze de toets gaan maken hun persoonsgegevens invullen.
Bij iedere toets kun je aangeven welke hulpmiddelen ter beschikking staan: wel of geen spellingscontrole, digitaal woordenboek, wel of geen rekenmachine, Geogebra, Demos, voorleesmogelijkheid (ik weet momenteel nog niet of die ook in het Nederlands werkt).
Het is mogelijk om als docent bestanden te uploaden die de leerling nodig heeft bij de toets. Ook audiobestanden zijn mogelijk.
Iedere toets krijgt een unieke code die je aan de leerlingen kunt verstrekken die de toets gaan maken.
Als de leerling de code intoetst en de docent heeft de toegang tot de toets nog niet opengezet, dan komt de leerling in een soort 'wachtkamer' terecht. Zet de docent de toets open, dan pas kan deze door leerlingen worden bereikt. Is de toets al geopend en vult de leerling dan pas de toegangscode in, dan wordt de toets uiteraard direct bereikt.

Afgeschermde omgeving: twee beveiigingsniveaus

Allow any browser

Dit is het laagste beveiligingsniveau. De leerling kan iedere browser gebruiken. Wordt de toets gestart, dan is dit schermvullend. De leerling kan echter wel het examen verlaten om bijvoorbeeld Google te raadplegen. Echter: de leraar kan dit zien.

Bij het vormgeven van de toets kan de docent ook kiezen wat er dan moet gebeuren: bijv. een lock van 30 seconden en vervolgens de vraag aan de leerling om schrijftelijk uit te leggen waarom het uitstapje nodig was. Er zijn ook nog andere opties mogelijk.

High security

Hierbij wordt het toetsscherm gelockt. De leerling kan het scherm niet verlaten. Voorwaarde is wel dat de leerling een tooltje op de laptop installeert (heet SEB, is beschikbaar voor Mac, Chromebook en Windows pc, download via de website van exam.net) Als de leerling daarna een 'high security' examen start, start SEB vanzelf op en neemt over.

Zijn leerlingen klaar met het examen dan klikken zij op 'submit' en leveren in.

Monitorfunctie en resultaten

De docent kan de klas monitoren. Hij ziet de namen en dat ze gestart zijn. Je kunt per leerling nog finetunen welke hulpmiddelen ter beschikking staan. Je kunt ook per leerling opvragen wat ze aan het antwoorden zijn.

Als de leerlingen hebben ingeleverd kun je het hele bestand downloaden naar je pc of bijvoorbeeld naar OneDrive.

Wat de leerling doet, ook uitstapjes naar bijvoorbeeld andere websites, wordt altijd per leerling gelogd voor eventuele latere analyse.

Herstart bij ongelukje

Wanneer de toets wordt onderbroken kan deze worden herstart via een individuele key. De docent kan deze key voor de leerling oproepen.

 

 

Leerling in beeld (Zoom?? Teams)

Let op: Zoom kwam onlangs negatief in het nieuws doordat wellicht persoonsgegevens worden doorgesluisd naar Facebook. Kennisnet heeft dit inmiddels onderzocht. Lees het artikel van 9 april hier. Conclusie uit het artikel is dat je - ALS je het toch wilt gebruiken - heel goed moet weten hoe je één en ander inricht.

Betere optie is dan om gebruik te maken van Teams, ondanks de huidige beperking van 9 deelnemers in beeld.

Microsoft werkt aan het mogelijk maken van de videobeelden van alle deelnemers aan een videogesprek

 

 

Schakel ouders in

Combineer

Voor de hoogst haalbare (is nog steeds niet waterdichte) beveiliging kun je verschillende elementen combineren:

  • bijvoorbeeld een Quayn of Forms-toets via 'Take a test' in een afschermde omgeving laten maken terwijl je via 'Zoom' je leerlingen in beeld hebt en aan de ouders om medewerking hebt gevraagd.
  • of een toets met open vragen via 'Exam.net' in een afgeschermde omgeving gecombineerd met Teams (4 leerlingen per opgestarte video-meeting) en ouders die gevraagd is om medewerking.

Het voorbeeld hieronder betreft een combinatie van een toets met gebruikmaking van Take a Test en Zoom. Let op: Zoom wordt inmiddels niet aangeraden i.v.m. privacy-issues.

 

Toetsmodule Noordhoff

Bij praktisch alle digitale materiaal van Noordhoff zit een toetsmodule. Hiermee kunnen digitale hoofdstuktoetsen worden afgenomen. Is bij de betreffende methode een toetsmodule beschikbaar dan zien de leerlingen de betreffende link in de elo staan.

Let op: maken leerlingen een toets binnen de Noordhoff-methode dan is de toetsomgeving niet afgeschermd.

Digitale toetsmodule Noordhoff

 

Kijk- en luistertoetsen Woots

Wat is Woots

De locaties ZuidWest, Stadion, Heesch, TBL en Mondriaan hebben in principe toegang tot Woots. Dit is het nieuwe online toetsplatform van het Cito t.b.v. de afname van kijk- en luistertoetsen voor de moderne vreemde talen en Nederlands. Maar je kunt Woots ook buiten je schoolexamens om gebruiken.

  • het hele schooljaar online toegang tot voorbereidende kijk- en luistertoetsen voor alle niveaus
    (ook beschikbaar voor leerlingen die nog niet in het examenjaar zitten!)

  • toetsen van verschillende omvang, van een lesuur tot een volledig examen, met materiaal vanaf 2015 

  • voor alle toetsen specifieke versies voor leerlingen met dyslexie en slechthorende leerlingen

  • naast papieren afname, ook digitale afname van de toetsen en schoolexamens (Duits: bij vmbo bb: digitaal + voorbereidende toetsen)

  • streaming van video- en audiomateriaal, geen cd/dvd meer nodig

  • automatisch scoren van zowel de papieren als de digitale afname

  • binnen twee weken na afname de normering van het schoolexamen

  • de mogelijkheid om online resultaten te bekijken per leerling en klas

Aanmelding en handleidingen

Zowel docenten als leerlingen kunnen aanmelden via SOMtoday. Er is dan geen extra inlog nodig.

Docenten

Voor docenten is het gemakkelijk om de link naar Woots bij het tabje leermiddelen te plaatsen.

Handleidingen plaatsen linkje + werken met Woots voor docenten

Leerlingen

  • Aanmelden bij SOMtoday
  • Nieuw tabblad in zelfde browser openen
  • Intypen: https://woots.nl en klikken
  • Het aanmeldscherm verschijnt. Klik hier op inloggen. Klik vervolgens op 'selecteer je school'. Je hoeft niets in te typen maar komt daarna vanzelf in het platform van Woots terecht.

 

 

Learnbeat (tot meivakantie)

Vanuit onze SOMtoday - omgeving hebben wij ook toegang tot Learnbeat. Let op: dit is zo tot de meivakantie. Via Learnbeat kan worden getoetst. Er is een mogelijkheid tot een afgeschermde omgeving, deze vereist dat de leerlingen software op hun laptop installeren. Zie hieronder.

De digitale leeromgeving Learnbeat is tot de meivakantie kosteloos beschikbaar voor alle scholen, docenten en leerlingen. Naast presentaties, theorie en opgaven kun je ook toetsen maken en klaarzetten:

  • Toetsen samenstellen: Kies uit bestaande toetsvragen in de databank of maak zelf toetsvragen. Behalve open en meerkeuzevragen, kun je allerlei werkvormen kiezen. Een greep uit de mogelijkheden: gatentekst slepen, een hotspot aanwijzen op een kaart of combinatievragen met afbeeldingen. Stel ook zelf de normering in.
  • Toetsen afnemen: Selecteer de leerlingen die de toets moeten maken en ze worden direct naar de toets in Learnbeat geleid.
  • Toetsen nakijken: Ken elke vraag een aantal punten toe. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken. Dat bespaart je tijd en de leerling weet direct na de toets hoe hij deze heeft gemaakt.
  • Inzicht in voortgang: Als docent kijk je mee hoe ver elke leerling of je hele klas zijn met hun toets..
  • Het arrangement Toetsen op afstand is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-06-02 11:16:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Handleiding Quayn voor docenten
    https://maken.wikiwijs.nl/154912/Quayn_Hooghuisbreed___DOCENT
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.