Instructie Google (for Education) apps op het Stedelijk College OBB

Instructie Google (for Education) apps op het Stedelijk College OBB

Inleiding

Deze uitleg is voor docenten en leerlingen van het Stedelijk College, Oude Bossche Baan. Als er vragen of suggesties zijn mail dan naar: rvanrooij@stedelijkcollege.com. Deze website zal de komende periode regelmatig een update krijgen.

 

Waarom Google apps?

Google heeft een aantal handige apps op de pc waarmee docenten en leerlingen op afstand contact met elkaar kunnen houden. Met deze apps kunnen verschillende schoolactiviteiten worden georganiseerd. Een voordeel van Google apps is dat ze goed met elkaar samenwerken, dus probeer zoveel mogelijk contact met leerlingen met deze apps te doen.

Hoe kun je het beste starten?

Leerlingen kunnen het beste via SOM en Google Mail geïnformeerd worden. Leerlingen dienen elke dag om 10.00 in SOM en hun schoolmail (Google mail) te kijken.  In SOM kunnen huiswerkopdrachten geplaatst worden, en kunnen docenten verzoeken om de Google mail van school te raadplegen voor verdere aanwijzingen. Probeer zoveel mogelijk met Google mail te communiceren.

 

Als derde primaire hulpmiddel gebruiken we Google Meet

Welke Google apps kun je als docent inzetten, en waarvoor dienen ze:

  • Google mail, de schoolmail van leerlingen van het Stedelijk College, alle leerlingen en docenten hebben een eigen emailadres dat eindigd op “stedelijkcollege.com”.

  • Google Meet, een app voor videoconferencing waarmee je een live les via videobellen kunt houden.

  • Google Agenda, een app om afspraken met leerlingen en docenten te delen, bijvoorbeeld een inleveropdracht of een Google Meet videoles.

  • Google Classroom, een app waarmee je leerlingen opdrachten kunt geven, en waarmee leerlingen gemaakt werk kunnen inleveren.

  • Google Drive, een app waarmee je online bestanden kunt opslaan en kunt delen met collega’s en leerlingen.

Klik links in het menu voor een uitleg van bovengenoemde apps!

 

Gebruik de Google browser: Chrome

Google heeft een eigen internetbrowser namelijk "Chrome". Deze browser staat op de docentenlaptops geinstalleerd. De meeste Google apps werken het beste in de Chrome browser.

Inloggen

Om de Google apps te gebruiken hoef je maar een enkele keer in te loggen. Hierna kun je elke app gebruiken. Het is wel van belang dat zowel de docent als de leerlingen in Google zijn ingelogd, anders werken de apps niet.

 

Inloggen als docent

Als docent log je in op de website:  www.gmail.com

 

Gebruikersnaam:  Jouw voorletter met achternaam bijvoorbeeld: rvanrooij@stedelijkcollege.com

Wachtwoord:  Hetzelfde wachtwoord als bij het inloggen op jouw schoollaptop, deze wachtwoorden zijn aan elkaar gekoppeld.

 

Inloggen als leerling

Als leerling log je in op www.gmail.com.

Gebruikersnaam: voornaam.achternaam@stedelijkcollege.com , bijvoorbeeld: mark.rutte@stedelijkcollege.com

Wachtwoord: jouw school wachtwoord voor het inloggen op de pc van school

Google Mail

Google mail is al geruime tijd beschikbaar voor zowel docenten als leerlingen. De meesten zullen de app dus ook wel kennen, voor de zekerheid volgen hier de belangrijkste functies. Zorg eerst dat je bent ingelogd op www.gmail.com (zoals is uitgelegd bij "Inloggen". 

Google mail op Smartphone of tablet

Je kunt Google mail eenvoudig installeren op je smartphone of tablet.

 

Dat doe je zo:

 

Mailen

mailen doe je met de knop linksboven in Gmail:

Een mail naar de hele klas tegelijk

Je kunt een hele groep leerlingen in een keer mailen. Dit doe je door in het veld "Aan" de naam van de groep in te vullen, bijvoorbeeld o3kec1. Je stuurt dan een mail naar o3kec1@stedelijkcollege.com. Hiermee ontvangen alle leerlingen in die groep dezelfde email.

 

 

 

Via groups.google.com en de knop "Mijn groepen" vindt je ook snel alle klassen waaraan je als docent gekoppeld bent. Als je het emailadres van jouw groep gebruikt als ontvanger van jouw mail, dan ontvangen alle leerlingen in die groep dezelfde email.

Bijlagen ontvangen en versturen

Je kunt per mail bijlagen versturen en ontvangen. Dit kunnen Word,Excel bestanden zijn, foto's, filmpjes etc. Gebruik hiervoor dit icoon: 

Google Meet direct vanuit Google Classroom (actueel)

Stedelijk College OBB achtergrond voor Google Meet lessen en bijeenkomsten

Het is mogelijk om een Stedelijk College OBB achtergrond in google Meet te gebruiken. Dit kan zowel voorafgaand aan de Google Meet als tijdens worden ingesteld. Gebruik de achtergronden die hieronder staan.

Een achtergrond toevoegen voor de Google Meet start doe je als volgt:

  1. Typ in het openingsscherm van google Meet de naam van de bijeenkomst en klik op "Deelnemen"
  2. Klik rechtsonderin het videovenster op het icoon "Visuele effecten"

 

  1. Klik vervolgens op het icoon waarmee je een afbeelding kunt toevoegen:

 

 

  1. Zoek de afbeeling op de pc (onderstaande afbeeldingen dienen eerst op de pc opgeslagen te zijn), en selecteer het gewenste bestand.
  2. Afbeeldingen die eerder op deze wijze zijn toegevoegd blijven in Google Meet bewaard (tenzij je ze zelf weer verwijderd), zodat ze een volgende keer eenvoudig herbruikbaar zijn
  3. Let op: Hoewel je zelf in Google Meet de achtergrond in spiegelbeeld ziet, zien de overige aanwezigen de achtergrond wel op juiste manier.

Google Meet rechtstreeks vanuit Classroom

Na de eerste Lockdown heeft Google enkele updates in de Google apps uitgevoerd. Zo is het inmiddels mogelijk om direct vanuit een Google Classroom een Google Meet te starten. In de oude situatie moest eerst een Google Meet in de Google Agenda worden aangemaakt en de link daarvan werd dan in SOM gedeeld met de leerlingen. Een link in de Google Classroom is dan veel efficienter!

Toch dient een docent enkele zaken in de Classroom goed te organiseren om een Google Meet goed te laten verlopen. Omdat Google Meet van origine ontwikkeld is voor een kantooromgeving, hebben gebruikers vaak gelijke rechten, ongeacht of het nu leerlingen of docenten zijn! Zo kan het voorkomen dat een leerling onbedoeld de "Host" rechten in de Google Meet van een Google Classroom krijgt. Dit is in een lessituatie onwenselijk omdat de docent hierdoor niet de mogelijkheid heeft om leerlingen te muten of te verwijderen, maar een leerling wel.

 

Om dit risico te minimaliseren dient een docent het volgende te doen:

 

 

  1. In de instellingen van de Classroom (via tandwieltje rechtsboven in de Classroom) kan bij de Google Meet instellingen de link naar de Google Meet onzichtbaar worden gemaakt (m.b.v. een schuifknop). Zorg dat na de les de link op onzichtbaar wordt gezet, en zet deze kort voor de les weer aan.
  2. In de instellingen is het tevens mogelijk om de Google Meet link die in de Classroom staat voor leerlingen te resetten (Let op dat je in plaats van de Google Meet link niet de Google Classroom link reset). De kans dat deze link dan gedeeld wordt met kwaadwillenden is dan aanzienlijk kleiner. Reset de link telkens voor de Google Meet les begint, en zorg ervoor dat je dan als eerste persoon in de Google Meet les zit
  3. Als eerste in de Google Meet les aanwezig zijn betekent dat je de rechten van Host krijgt toegewezen.

 

Om er zeker van te zijn dat je de host bent controleer je of je linksonder in het Google Meet venster het blauwe schildje ziet staan:

 

Nieuwe functies : Break out rooms en polls

Google Meet heeft vanaf nu nog meer functies. Deze functies zijn break out rooms en polls. Met break out rooms maak je eenvoudig extra digitale ruimtes aan waarin groepjes leerlingen samen kunnen werken. Met polls stel je eenvoudig tussentijds meerkeuzevragen waarop leerlingen direct kunnen antwoorden. Hierbij bepaal jij of de antwoorden direct zichtbaar zijn voor de groep.

 

Hieronder enkele screenshots van Break out rooms en Polls:

 

Mogelijke hinderlijke inbeller in google Meet

Het kan gebeuren dat er tijdens online les in Google Meet een beloproep komt. Deze beloproep is hinderlijk en kan zelfs diverse malen herhalen. De beloproep is te zien en te horen.

 

 

Als dit optreed dan zou het veroorzaakt kunnen worden door een leerling in de chat die gebruikt maakt van de optie om anderen voor de Meet uit te nodigen:

 

En vervolgens hier een telefoonnummer invult:

Als dit probleem zich voordoet is er dus waarschijnlijk een leerling die op deze wijze de les probeert te verstoren. Maar hiervoor is een oplossing.

 

De docent dient hiervoor per Classroom in de instellingen van de Google Meet ruimte eenmalig een aanpassing te doen.

Klik linksonderin het Google Meet venster op instellingen:

Klik vervolgnes onderaan op het tandwiel:

En schakel vervolgens de bovenste functie uit:

Het is nu niet meer mogelijk voor leerlingen om tijdens de les een inbelactie uit te voeren. Als zich nog steeds vergelijkbare problemen voordoen meldt dit dan svp.

Google Meet (Archief, 1e Lockdown)

Google Meet is een app voor videoconferencing. Je kunt hiermee met maximaal 25 personen tegelijk een videoles houden.

Docenten nodigen de leerlingen uit, via een link komen zij op de website waar de videoles gehouden wordt. De uitnodiging krijg je in de Google Mail van school binnen.

Je kunt een Google Meet videoles op een paar manieren starten.

Hieronder worden twee van deze manieren uitgelegd.

1a Instructie voor docenten

- Les volgens rooster in SOM
- De duur van de les is 45 minuten (muv blokuren)
- Leerlingen en docent blijven gedurende 45 minuten in de les aanwezig
- Studiewijzer en huiswerk in SOM
- Afspraken voor begeleidingsmomenten maak je via SOM​

 

 

1b Instructie voor leerlingen

-    Let op: Het rooster staat in SOM. Aanwezigheid tijdens de lessen is verplicht. 
-    Zorg dat je op tijd aanwezig bent in de Meet.
-    Ziek of afwezig: afmelden door ouder(s)/verzorgers(s) via school. 
-    Stuur ook een berichtje aan je LOB-coach/mentor
-    Spullen heb je in orde. Zorg ervoor dat je je boek, pen, papier of online lesmateriaal voor je hebt. 
 

 

1c Instructie voor ouders

-    Het rooster van uw zoon/ dochter staat in SOM. Aanwezigheid is verplicht;
-    Indien uw zoon/ dochter ziek of afwezig is, dient u hem/ haar af te melden via het algemene telefoonnummer van school: 040-2645364;
-    Uw zoon/ dochter dient ook een berichtje aan LOB-coach/mentor te sturen bij afwezigheid;
-    In de ochtend zijn er veelal online lessen, in de middag begeleidingslessen indien nodig of praktijklessen.
 

 

2 Presenteren in Google "MEET"

3A Deelnemen aan de videoles via Google "AGENDA"

3B Deelnemen aan de videoles via Google "MAIL"

Tips

Tip: Als je met twee docenten een Google Meet videoles leidt, dan kan een docent uitleg geven terwijl de andere docent via de chat meteen vragen kan beantwoorden.

 

Tip: Zet de microfoons van de leerlingen uit tijdens het geven van de uitleg, dit doe je door in hun videobeeld te klikken op het microfoon icoon.

Tip: Neem je Meet-sessie op voor leerlingen die de sessie niet kunnen bijwonen of die er baat bij hebben om de sessie ter toetsing nogmaals te bekijken. Je opname wordt opgeslagen in je Google Drive-account en je kunt de link naar je opname delen via Classroom, e-mail of op de website van de klas.

Google Agenda

Via Google Agenda kun je een afspraak inplannen voor een videoles via Google Meet. Je kunt hiervoor in een keer de hele groep leerlingen (inclusief de gekoppelde vakdocenten van jouw vak) uitnodigen. 

 

 

Google Agenda lijkt veel op andere digitale agenda's. Het voordeel van Google Agenda is dat je vanuit een Google Classroom afspraken kunt toevoegen, en in een afspraak van Google Agenda kun je direct een Videoles met Google Meet klaarzetten.

Google Classroom

Met Google Classroom kan eenvoudig contact onderhouden worden met een klas, lesgroep, of LOB groep. Als leerlingen aan de lesgroep in Classroom zijn toegevoegd kunnen ze opdrachten krijgen, en deze opdrachten als digitaal bestand bij de docent inleveren.

De docent houdt eenvoudig overzicht van het ingeleverde werk van leerlingen en kan hen snel feedback geven of herinneren aan een inleveropdracht.

Opdrachten die in Classroom geplaatst worden komen ook automatisch als mailtje in de Google Mail van leerlingen! Ze krijgen een mail met een link naar de opdracht. In de Classroom kun je bovendien een deadline aan een opdracht koppelen, dus bijvoorbeeld wekelijks voor vrijdag 17.00.

De belangrijkste acties die in Classroom kunnen worden uitgevoerd worden hier uitgelegd.

Via het menu aan de linkerzijde is uitleg beschikbaar voor:

Docenten:

Leerlingen:

Kijk je graag naar een paar filmpjes hoe dit werkt, kijk dan hier:

Google Classroom instructie filmpjes

1 Docent: Een lesgroep aanmaken

TIP: Als je als docent op het plusteken rechtsboven klikt, en je kunt alleen deelnemen aan een groep maar je kunt geen nieuwe groep aanmaken, dan staan je rechten niet goed ingesteld. Stuur dan svp een mail naar rvanrooij@stedelijkcollege.com.

Kies in Gmail rechtsboven voor Menu:

En vervolgens voor Google Classroom:

 

 

 

 

Een van de manieren om leerlingen uit te nodigen voor de lesgroep is om hen een mail te sturen met de lesgroepcode zoals in bovenstaande afbeelding. In Google mail kan een hele groep ineens gemaild worden door de naam van de klas bij de ontvanger van het bericht in te vullen, als het goed is verschijnt het emailadres van de groep waarin alle emailadressen van leerlingen zijn opgenomen. 

2 Docent: Een opdracht aanmaken

3 Docent: Ingeleverd werk

4 Docent: Deelnemers en instellingen

5 Docent: Google Meet starten vanuit de Google Classroom

Je kunt videovergaderingen instellen en starten in Classroom.

Een videovergadering instellen in Classroom

Maak een unieke link voor een vergadering, waarmee leerlingen kunnen deelnemen aan videovergaderingen in de lesgroep. Jij en je leerlingen kunnen dezelfde link gebruiken voor alle vergaderingen in de lesgroep.

In Classroom kunnen alleen jij en je mededocenten de link voor de vergadering maken, weergeven, verbergen of resetten of een videovergadering voor een lesgroep starten. Deze rechten verschillen, afhankelijk van hoe de beheerder Meet heeft ingesteld voor je school.

Een Meet-link maken in een lesgroep

  1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik onder Meet op Link genereren.
    • Of klik op Instellingen "". Klik vervolgens onder Algemeen op Meet-link genereren.
  4. Er wordt een Meet-link voor de lesgroep weergegeven.
  5. Klik op Opslaan.

Als je de link zichtbaar maakt voor leerlingen, wordt deze weergegeven in de lesgroepupdates.

De Meet-kaart uit je updates verwijderen

Als er geen actieve Meet-link voor de lesgroep is, kun je de Meet-kaart uit je updates verwijderen. Je updates worden dan opgeschoond als je Meet niet gebruikt in Classroom.

  1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik naast Meet op Meer Meer en dan Sluiten.
  3. Klik op Verwijderen uit stream.

Als je de Meet-kaart verwijdert, kun je nog steeds een Meet-link maken in Instellingen "".

Een Meet-link voor leerlingen weergeven of verbergen

Leerlingen in dezelfde organisatie als de primaire docent kunnen de Meet-link voor de lesgroep vinden op de pagina's Updates en Schoolwerk. Je kunt de link verbergen voor leerlingen tot je deze wilt delen.

  1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.

  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.

    • Of klik op Instellingen "".

  4. Selecteer een optie bij Zichtbaar voor leerlingen:

    • Als je de Meet-link wilt verbergen voor leerlingen, zet je de schakelaar op Uit "".

    • Als je de Meet-link zichtbaar wilt maken voor leerlingen, zet je de schakelaar op Aan "".

  5. Klik op Gereed of Opslaan.

Een Meet-link kopiëren

Je kunt een Meet-link kopiëren en in een opdracht, vraag of bericht plakken.

  1. Log in op classroom.google.com.

  2. Klik op de lesgroep.

  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.

    • Of klik op Instellingen "".

  4. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag "" and thenKopiëren.

Een Meet-link resetten

Als je problemen met de link ervaart, kun je deze resetten om een nieuwe link te krijgen. De oude link wordt niet gekoppeld aan de lesgroep, maar is beschikbaar als onafhankelijke vergaderruimte.

  1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.

  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.

    • Of klik op Instellingen "".

  4. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag "" and thenResetten.

Een Meet-link verwijderen

Als je een Meet-link verwijdert, hebben leerlingen in die lesgroep er geen toegang meer toe. De oude link wordt niet gekoppeld aan de lesgroep, maar is beschikbaar als onafhankelijke vergaderruimte.

  1. Log in op classroom.google.com.

  2. Klik op de lesgroep.

  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.

    • Of klik op Instellingen "".

  4. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag "" and then Verwijderen.

Een verouderde Meet-link upgraden

Als de Meet-link verouderd is, krijg je mogelijk een bericht dat je de link moet upgraden. Je kunt alle verouderde links of één link tegelijk upgraden. Verouderde links werken niet zoals bedoeld en leerlingen kunnen mogelijk de rol van host overnemen.

Als je een nieuwe Meet-link wilt krijgen in plaats van de verouderde link, upgrade je de link.

  1. Log in op classroom.google.com.

  2. Klik op de lesgroep.

  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.

    • Of klik op Instellingen "".

  4. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag "" and then  Upgraden.

Een Meet-link toevoegen aan een mededeling

  1. Kopieer de Meet-link (instructies hierboven).
  2. Klik op de pagina Updates op Deel iets met je lesgroep.

  3. Voer de mededeling in en klik onderaan op Toevoegenand thenLink "".

  4. Plak de Meet-link and then klik op Link toevoegen.

  5. Klik op Posten.

    Opmerking: Je kunt de post ook inplannen voor later of opslaan als concept. Zie Een conceptmededeling posten, inplannen of opslaan voor meer informatie.

Een Meet-link toevoegen aan een opdracht of vraag

  1. Kopieer de Meet-link (instructies hierboven).
  2. Tik op de pagina Schoolwerk op Maken and then Opdracht of Vraag.

  3. Klik in de details van de opdracht of vraag op Toevoegen and then Link "".

  4. Plak de Meet-link and then klik op Link toevoegen.

  5. Klik op Opdracht plaatsen of Vragen.

    Opmerking: Je kunt de post ook inplannen voor later of opslaan als concept. Zie Een opdracht posten, inplannen of als concept opslaan voor meer informatie.

1 Leerling: Een nieuwe lesgroep

2 Leerling: Een opdracht inleveren

3 Leerling: Contact met de docent

Google Drive

Met Google Drive kun je online bestanden opslaan. Deze bestanden kun je gebruiken als bijlage in Google mail, en veel van die bestanden kun je online bewerken met Google Docs, direct vanuit Google Drive.

 

Je hebt dus thuis geen Word, PowerPoint of excel nodig, alles kun je maken en bewerken in Google Docs!

De voordelen van Google Drive

Wanneer je meerdere Google apps gaat gebruiken wordt duidelijk dat de apps onderling heel goed samenwerken. Als je een Google Docs of Google Presentaties bestand maakt dan wordt deze automatisch opgeslagen in de Google Drive.

 

Het grote voordeel hiervan is dat een document niet kwijt kan raken en dat het op elke PC of laptop weer beschikbaar is zodra je bent ingelogd. Dit zorgt er ook voor dat leerlingen ook nog bij hun bestanden kunnen als zij in de toekomst weer tijdelijk vanuit huis les moeten volgen.

 

Voor leerlingen heeft dit nog meer voordelen. Als een leerling net in Google Docs een document heeft gemaakt dan is dit document ook meteen beschikbaar als in te leveren bestand in Google Classroom. Dit werkt veel minder omslachtig dan een Word document dat eerst op de PC moet worden opgeslagen. Ook kun je met Google mail eenvoudig Google Drive bestanden als bijlagen verzenden. Dit doe je door onderaan de mail te kiezen voor een Google Drive bijlage:

 

 

Je kunt een Google Docs, Spreadsheets of Presentaties bestand zowel starten in Google Drive als met de apps Docs, Spreadheets en Presentaties zelf. In Google Drive kun je zelf mappen aanmaken waarin je de documenten kunt indelen. Ook heeft Google Drive een goede zoekfunctie om bestanden terug te vinden.

In Google Drive een nieuw bestand met Docs, Spreadsheets of Presentaties starten doe je zo:

En vervolgens:

 

Bestanden importeren in Google Drive

Het is eenvoudig om bestanden te importeren in Goolge Drive. Dit kan met heel veel soort bestanden, PDF, video, audio, Word, Excel, PowerPoint etc. 

 

Sinds kort is het mogelijk om Word, Excel en PowerPoint bestanden direct in Google Drive te bewerken. Voorheen maakte Google eerst van deze bestanden een Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties bestand, maar dat is nu niet meer nodig.

 

Je importeert bestanden in Google Drive eenvoudig door ze vanuit een Windows Verkenner venster te slepen in Google Drive. Je kunt ook gebruik maken van de upload functie in Google Drive. Daarmee kun je meerdere bestanden en zelfs een complete map in een keer in Google Drive zetten. Dat doe je zo:

En vervolgens:

Kies "Map uploaden" Als je een hele map met bestanden ineens in Google Drive wilt zetten. 

Bestanden delen met collega's en leerlingen

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties zijn een gratis alternatief voor Windows Office.

  • Google Documenten is een alternatief voor Word
  • Google Spreadsheets is een alternatief voor Excel
  • Google Presentaties is een alternatief voor PowerPoint.

Je kunt hier gebruik van maken op : docs.google.com, via het Google menu rechtsboven in de internetbrowser, of via Google Drive.

Zorg wel dat je bent ingelogd met je Gmail schoolmail.

 

De voordelen:

  • Goed alternatief voor Microsoft Word, Excel en Power Point

  • Op elke computer beschikbaar na inloggen bij Google

  • Alles wordt automatisch opgeslagen

  • Geen bestanden meer kwijt

  • Alle documenten van leerlingen in Google Drive

  • Eenvoudig in te leveren in Classroom, te delen om samen te bewerken en te mailen als bijlage

  • Office bestanden voortaan direct te bewerken in Google Drive

 

Google Apps werken onderling erg goed samen. Zo kun je jouw gemaakte documenten terugvinden in jouw Google Drive, en kun je mailtjes sturen met een Google Doc als bijlage. Ook kun je in de Google Classroom eenvoudig een door jouw gemaakt Google Doc document inleveren!

De voordelen van Google Docs, Spreadsheets en Presentaties

De apps Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties zijn eenvoudig te starten zodra je in Google bent ingelogd. Via de 9 puntjes rechtsboven in de Google webites kom je in het Google menu waarin de apps staan. Naast Documenten, Spreadheets en Presentaties vind je hier ook de apps Classroom, Drive en Meet.

 

Zodra je op Documenten, Spreadheets of Presentaties klikt kom je op een pagina waar je een leeg bestand kunt starten met behulp van:

Vervolgens wordt het document gestart en kun je gaan bewerken. De apps Documenten, Spreadsheets en Presentaties bevatten veel van de functies die Word, Excel en PowerPoint ook hebben.

 

Als je begint met een leeg bestand is het verstandig deze direct een naam te geven. Dit doe je door linksboven in het scherm de naam "Naamloos document" te wijzigen:

Kies een bestandsnaam waarvan je over een tijdje nog steeds weet wat ermee wordt bedoeld.

Links: Google for Education

Instructies van andere locaties

De ISE heeft een uitgebreide Engelstalige website met handige uitleg van de meestgebruikte Google for Education apps. Klik hier

Instructie Google Meet Locatie Henegouwenlaan:

 

1. Als voorbereiding op de les die je wilt geven, start je eerst de applicatie(s) die je wilt
gaan gebruiken tijdens de les. Bijvoorbeeld:
○ Powerpoint
○ Google presentatie (bij voorkeur in een apart geopende browser scherm)
○ Tekenprogramma
○ Tekstverwerker
○ Etc.


2. Ga naar je School Google Account en start de applicatie “Meet”


3. Klik op “+ Vergadering starten of deelnemen aan vergadering”
4. Geef de vergadering een naam. Bijvoorbeeld: “Klas o3kec1 - do 7e”.
5. Nu wordt de applicatie opgestart en kan je zien of je camera + geluid werkt.

Google: Lesgeven vanuit thuis

Google heeft ivm het coronavirus een website opgezet met hulpbronnen voor het lesgeven en lesvolgen vanuit thuis: https://teachfromhome.google/intl/nl/

Meer leren over Google for Education?

Meer uitleg:

https://teachercenter.withgoogle.com/training

Rechtsonderin kan de taal veranderd worden naar Nederlands.

Google for Education: Applied digital skills

Google heeft zelf een Engelstalige website gemaakt met uitleg en inspiratie bij het gebruik van Google for Education. Klik hier

Interessante bronnen digitaal lesgeven

De lijst voor leraren die thuis werken: Wijslijst.nl

Sociale media die volstromen met goede voorbeelden van afstandsonderwijs.

Op Wijslijst vind je hieruit geselecteerde informatiebronnen en initiatieven. 

 

Ga naar: https://www.wijslijst.nl/

Veilig thuiswerken tijdens de Coronacrisis

 

Hoe werk je veilig thuis tijdens de coronacrisis? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft 4 tips om op een veilige manier gewoon aan het werk te blijven.https://www.privacy-web.nl/image/w280%7Cresize/https:/www.privacy-web.nl/cms/files/2020-03/1584607003_thuiswerken-1-.jpg

Nederland blijft doorwerken tijdens de coronacrisis. Wie dat kan, doet dat thuis. Maar let op: voor cybercriminelen is deze crisis een kans om gevoelige data buit te maken. En een foutje is snel gemaakt, waardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen.

Volg deze tips op en voorkom dat er gegevens over klanten, cliënten, patiënten, burgers of collega’s in verkeerde handen vallen.

1. Werk in een beveiligde omgeving

Werk uitsluitend in een beveiligde thuiswerkomgeving, als dat mogelijk is. Dus log thuis in op de server van uw organisatie. Zodat u hetzelfde scherm te zien krijgt als op kantoor. Gebruik hiervoor als dat kan apparatuur (laptop of tablet bijvoorbeeld) die uw organisatie u heeft verschaft.

Heeft u geen beveiligde thuiswerkomgeving? Overleg dan met collega’s, opdrachtgevers en opdrachtnemers over hoe u veilig werkt.

Wees voorzichtig met het gebruik van cloud-, opslag- of e-maildiensten, zeker wanneer deze gratis zijn. Want het zou kunnen dat zo'n dienst juist gratis is omdat de aanbieder uw gegevens gebruikt voor andere doeleinden. Zoals marketing of verkoop van gegevens aan derden. Ook zou het kunnen dat deze diensten niet goed beveiligd zijn tegen internetcriminelen.

Wees net als altijd extra voorzichtig met bijzondere persoonsgegevens, zoals medische gegevens of gegevens waaruit iemands etnische afkomst, seksuele voorkeur of religie af te leiden is.

2. Bescherm gevoelige documenten

Staan gevoelige documenten niet op de server, maar alleen op een usb-stick of op papier? Zorg er dan voor dat ze op de server van uw organisatie komen te staan.

Papieren documenten kunt u op kantoor inscannen om ze daarna op de server te zetten. Of neem, als dit niet kan, de gegevens op een usb-stick mee. Zorg er dan wel voor dat u de gegevens op de usb-stick versleutelt.

Dit geldt bijvoorbeeld voor lijsten met adressen van uw klanten, maar al helemaal voor gevoelige informatie. Bijvoorbeeld over religie, etniciteit of gezondheid. U kunt papieren dossiers of een usb-stick verliezen en in sommige gevallen kunnen ze zelfs worden gestolen.

3. Wees voorzichtig met het gebruik van (video)chatdiensten

Maak voor gesprekken waarin u gevoelige gegevens bespreekt bij voorkeur gebruik van de beschikbare veilige communicatiemiddelen. Dat is allereerst de telefoon.

Soms hebben organisaties beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten. Veel zorgorganisaties gebruiken bijvoorbeeld systemen die voldoen aan de strenge normen die er voor de zorg zijn vastgesteld, voor gesprekken met patiënten. Gebruik deze, als ze beschikbaar zijn.

Heeft uw organisatie geen beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten? En is het echt noodzakelijk om deze middelen in te zetten? Ga dan bewust om met eventuele alternatieven, zoals consumentenapps als FaceTime, Skype of Signal.

Gebruik deze tijdens de coronacrisis bij hoge uitzondering. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, maar neem wel belangrijke waarborgen.

Zorg daarbij dat u zo min mogelijk gevoelige gegevens bespreekt. Noem bijvoorbeeld geen namen, maar gebruik in plaats daarvan zaken als agendanummering of patiëntennummers.

Breng degene om wie het gaat waar het kan wel op de hoogte van de privacyrisico’s bij het bespreken van persoonsgegevens via een consumentenapp. Vraag waar het kan toestemming aan bijvoorbeeld de patiënt met wie u spreekt.

Gebruikt u een chatapp als Signal of Whatsapp? Wis dan in ieder geval na elk gesprek de chathistorie. En denk eraan dat u checkt of de app die u gebruikt uw berichten versleuteld verzendt. Beveilig uw internetverbinding met een sterk wachtwoord.

4. Let op phishingmails

Krijgt u e-mailberichten die u niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn? Klik dan niet op links in deze e-mailberichten, open geen bijlagen en vul geen gegevens in.

Het is bekend dat cybercriminelen gebruikmaken van de coronacrisis door phishingmails te versturen. Dat zijn nepmails met bijvoorbeeld informatie over het coronavirus. De criminelen proberen hiermee informatie te ontfutselen of malware op uw computer te installeren.

Houd hier de komende tijd rekening mee. Krijgt u zo’n mail binnen? Meld het dan bij de ICT-afdeling van uw organisatie.

Meer weten over beveiliging bij thuiswerken? Bekijk de voorzorgsmaatregelen thuiswerken van het Nationaal Cyber Security Centrum.

SOMToday gebruiken

 

 

 

Zie ook:

https://som.today/nieuwsartikel/op-afstand-leren-met-behulp-van-somtoday-tijdens-de-coronacrisis/

Basisvaardigheden voor Deviceleerlingen

Promotiefilmpjes SCE OBB 2021

Het Stedelijk College Eindhoven heeft voor leerlingen met een device basisvaardigheden ontwikkeld. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden die een leerling nodig heeft om onderwijs via een pc, laptop of ander device te kunnen krijgen. De uitleg staat hier:

https://maken.wikiwijs.nl/82085/Basisvaardigheden_voor_device_leerlingen__Stedelijk_College_Eindhoven__OBB#!page-2211371

  • Het arrangement Instructie Google (for Education) apps op het Stedelijk College OBB is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rob van Rooij Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-01-26 13:55:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Uitleg voor docenten over hulpmiddelen bij het leren op afstand.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Google Classroom instructie filmpjes
    https://www.youtube.com/watch?v=Aa98gt6nMxA&list=PLbOGDJhIwYo8vXZRz3Q-G9BGAhfWv83Hz
    Video
    https://youtu.be/QSR0qTJjecQ
    https://youtu.be/QSR0qTJjecQ
    Video