Jullie gaan aan de slag met hoofdstuk 4: Krachten van de natuur.
Lees de eerste keer goed de uitleg door en daarna kun je meteen van start met Les 1.
Heel veel succes!
Uitleg (lees dit eerst goed door!)
Hallo leerlingen van KB1!
Jullie gaan thuis aan de slag met hoofdstuk 4 van Plein M. Het hoofdstuk gaat over natuurgeweld. Je gaat vanalles leren over aardbevingen en vulkanen. Deze website gaat jou daarbij helpen! Het is belangijk dat je bij blijft. Als de scholen open gaan zullen we de lessen niet meer uitgebreid herhalen.
In Magister zal steeds komen te staan welke les je moet gaan doen, dit kun je ook zien in de werkwijzer. Je opent als je Wondere Wereld Plein M begint steeds deze site en klikt op de les die je moet gaan maken. Je krijgt dan een stukje uitleg of een opdracht. Als je de les via deze site gedaan hebt, maak je een aantal opdrachten uit het Plein M boek.
De lessen maak je zoveel mogelijk tijdens het moment in het rooster, dan is de docent ook bereikbaar voor al jou vragen. Ook daarna kun je vragen stellen of iets toe sturen, dan kan het iets langer duren voor je een reactie krijgt.
Als je de opdrachten van de les gedaan hebt, stuur je hiervan een foto naar de docent toe. Je krijgt dan de antwoorden van deze opdracht toegestuurd.
Heel veel succes!
Mevrouw de Voogd
Les 1: Introductie
Vulkaan in de VS: Mount Saint Helens
Hallo!
Je gaat beginnen met de eerste les van hoofdstuk 4. Pak om te beginnen je Plein M boek erbij en ga naar de eerste bladzijde van hoofdstuk 4. Daar zie je een vulkaan die uitbarst. Die vulkaan heet de Mount Saint Helens en vindt je in de Verenigde Staten (Amerika). De uitbarsting was een enorme ontploffing op 18 mei 1980.
In 2004 was het weer spannend of de vulkaan zou ontploffen. Er werden duizenden kleine trillingen gevoeld in de aarde en er kwam uit de vulkaan regelmatig hete stoom en stofwolken. Het gebied rondom de vulkaan wordt goed in de gaten gehouden. In 2004 werden er waarschuwingen afgegeven zodat er geen mensen meer kwamen naar het omliggende nationale park.
Uit eindelijk heeft de vulkaan veertig minuten as en stoom gespuwd. En later volgde er nog meer kleinere uitbarstingen. In de tussentijd waren er nog steeds trillingen, waardoor de vulkanologen voorspelden dat er hete magma onderweg was naar de top.
Vulkanoloog = Een wetenschapper die vulkanen bestudeerd. Magma = Hete stroop van vloeibaar, gesmolten gesteente.
Door de trilling van de aarde kwam er een grote landslide. Een landslide betekent dat de aarde los komt en naar beneden valt. Vervolgens barstte de vulkaan uit.
Kijk het onderstaande filmpje. In het filmpje is nagemaakt hoe de vulkaan uitbarstte in 1980. Er wordt in het Engels gesproken, misschien versta je het wel al een beetje. Versta je het niet, dan is dat helemaal niet erg. Kijk vooral naar de beelden. Je ziet eerst een landslide, de aarde glijdt van de vulkaan naar beneden en alle bomen worden verwoest. Daarna zie je dat de vulkaan uitbarst.
Animatie Mount St Helen
Goed gelezen en het filmpje bekeken? Klik links onder Les 1 op 'Opdrachten maken'.
Opdrachten maken
Heb je de les over de vulkaan Mount Saint Helens bekeken?
Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten. Pak nu hoofdstuk 4 erbij, met deze voorkant:
Lees het stukje tekst onder Introductie op bladzijde 6.
Maak opdracht 1 t/m 3 op bladzijde 7.
Bij opdracht 1E heb je de onderstaande kaart nodig. Als je op de kaarten klikt, kun je deze inzoomen.
Als je klaar bent met de opdrachten dan stuur je een foto door naar de docent met de gemaakte opdrachten (zorg dat het leesbaar is).
Basis Bosatlas 60e editie, kaart 98
Basis Bosatlas 60e editie, kaart 98 ingezoomd
Les 2: Hoe komt het dat de aarde beeft en beweegt?
In de eerste les heb je al kunnen lezen dat de aarde trilt en een vulkaan uitbarstte. Maar hoe ontstaat dat geweld? En hoe ziet de aarde er eigenlijk van binnen uit? Dat leer je in de komende lessen!
De aarde bestaat uit drie lagen. Aan de buitenkant zit de dunste laag: de aardkorst. Als je de aarde vergelijkt met een appel, dan is de aardkorst even dik als de schil. En op die laag wonen wij! De aardkorst bestaat uit koud en hard gesteente.
De tweede laag heet de mantel. In de mantel zit magma. Magma is vloeibaar en heet gesteente. Het is stroperig en beweegt langzaam. Bij een vulkaan uitbarsting wil de magma naar buiten. Maar de magma zorgt er ook voor dat de aardkorst beweegt! Niet heel hard, maar enkele centimeters per jaar.
De derde laag zit helemaal van binnen. Die laag wordt de aardkern genoemd. Die is enorm heet, wel meer dan 6000 graden Celsius. Er is een vaste kern en een vloeibare kern.
Bekijk het onderstaande filmpje! Hier wordt nog eens goed uitgelegd hoe dat nou zit met die verschillende aardlagen.
De lagen van de aarde
Aardplaten en breuken
Hoe zit dat nou met de aardkorst die beweegt? Aardkorst is niet één geheel maar bestaat uit meerdere stukken. Die stukken noemen we aardplaten. Tussen de aardplaten vinden we breuken. De aardplaten bewegen niet allemaal dezelfde kant op. Daarom schuiven ze soms stroef langs elkaar heen of botsen ze tegen elkaar op. En dat zorgt dan voor aardbevingen. De aardplaten bewegen soms ook van elkaar af. Dan komt de hete magma rustig naar boven en koelt af. Er ontstaat dan een nieuw stukje aardkorst!
Op deze afbeeldingen zie je aardplaten die naar elkaar toe bewegen. Er ontstaan dan bergen!
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over aardlagen en aardplaten bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Begin eerst met het nakijken van de opdrachten van Les 1. De antwoorden van de opdrachten vind je bij huiswerk in Magister.
Daarna ga je aan de slag met het maken van opdracht 1 t/m 4 (blz 8 en 9) van Cursus 4.1 De aarde beeft. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Les 3: Het epicentrum en De schaal van Richter
In les 3 gaan we het hebben over twee belangrijke termen die je vaak hoort op het nieuws na een aardbeving: Het epicentrum en De schaal van Richter.
Het epicentrum is de plek waar de schokken van de aardbevingen het meest gevoeld zijn. Dit punt wordt vaak bepaald door meerdere meetingen. Hoe verder je van het epicentrum zit, hoe minder hard de schokken zijn. Dat zegt niet altijd iets over de schade. Het kan zijn dat het epicentrum in een verlaten stuk land is, maar dat er verder weg in een stad veel schade ontstaat.
De tweede term is de schaal van Richter. De schaal van Richter is een cijfer tussen de 1 en 12. Hoe hoger het cijfer, hoe zwaarder de aardbeving. Met speciale meetapparatuur wordt de kracht gemeten.
In de afbeelding van Nepal hier onder zie je het epicentrum van de aardbeving in 2015. Het ligt tussen de hoofdstad Kathmandu en de stad Pokhara. Het middelste rode rondje geeft aan waar het epicentrum ligt. De circkels om het rondje heen geven aan waar de schokken ook voelbaar zijn geweest. Daarnaast zie je een aantal getallen, dat is de kracht van de aardbeving op de schaal van Richter. In Nepal waren er meerdere aardbevingen achter elkaar. De hoogste had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Dat is een enorm zware aardbeving!
Heb je de bovenstaande uitleg gelezen? Dan ga je nu een aflevering kijken van Het Klokhuis over aardbevingen. Beantwoord tijdens het kijken de volgende vier vragen in je schrift. De antwoorden stuur je op naar de docent!
Kijkvragen
1. Hoe ontstaan aardbevingen?
2. Waar zullen aardbevingen vaak plaatsvinden?
3. Wat is er aan de hand met het stadion in San Francisco?
4. Hoe kun je aardbevingen meten?
Het Klokhuis: Aardbeving
Uitleg gelezen, het filmpje van Het Klokhuis bekeken en kijkvragen beantwoord? Ga dan nu naar 'Aan de slag met opdrachten!'
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over het epicentrum en de schaal van Richter bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Eerst ga je aan de slag met het maken van opdracht 5 t/m 8 (blz 10 en 11) van Cursus 4.1 De aarde beeft.
Nog tijd over? Wil je meer weten? Maak de opdracht die hier onder staat!
Als je klaar bent stuur je een foto naar de docent van de opdrachten uit je boek en de kijkvragen. Als je de extra opdracht hebt gemaakt, dan zie ik die ook graag.
In 2018 waren er wel 113 aardbevingen in Nederland! Zoveel? Jazeker. De meeste aardbevingen zijn ongemerkt voorbij gegaan. Maar voornamelijk de inwoners van de provincie Groningen merken de gevolgen van deze aardbevingen steeds vaker!
In Groningen zijn er geen aardplaten die in de ondergrond langs elkaar schuiven. De aardbevingen ontstaan doordat er gas uit de grond wordt gehaald. Dat gas wordt gebruikt om huizen te verwarmen of om mee te koken! Bekijk het onderstaande filmpje.
Aardbevingen in Groningen
In 2004 was er een enorme vloedgolf in de Indische Oceaan. Deze vloedgolf verwoestte delen van dorpen en steden en zorgde voor overstromingen in meerdere landen. Er zijn veel mensen overleden tijdens deze vloedgolf. Mensen hadden geen tijd om te vluchten of evacueren. Het wordt gezien als één van de ergste natuurrampen. Maar hoe ontstaat zo'n verwoestende golf nou? Dat komt door een zeebeving. Dat is een verschuiving van aardplaten in de oceaan.
Bekijk het onderstaande filmpje!
Tsunami
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over aardbevingen in Nederland en zeebevingen bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Maak opdracht 9 t/m 13 (blz. 11 en 12) van Cursus 4.1 De aarde beeft. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Hieronder vind je de atlaskaarten die je nodig hebt bij opdracht 12 en opdracht 13.
Succes!
Kleine Bosatlas (kaart 194) Platentektoniek Opdracht 12 en 13c
Grote Bosatlas (kaart 144-145) Japan opdracht 13
Extra uitleg Cursus 4.1 De aarde beeft
Extra uitleg nodig? Of nieuwsgierig naar meer? Kijk de onderstaande filmpjes!
In de vorige les heb je geleerd dat aardbevingen ontstaan door bewegingen in de aardkorst. Soms zorgen aardbevingen ervoor dat vulkanen uitbarsten. Dit was ook zo bij de ramp in Pompei.
Misschien heb je wel eens gehoord van de naam Pompei. Dit is een stadje in Italië dat aan de zee ligt.
In de tijd van de Grieken en Romeinen maakte Pompei een grote ramp mee doordat een vulkaan uitbarstte. Dit was in het jaar 79. Dat is wel 1.941 jaar geleden!
Pompei ligt dicht bij een vulkaan, de Vesuvius. Deze vulkaan is in het jaar 79 tot uitbarsting gekomen door aardschokken. Bij deze uitbarsting kwamen vuur en as uit de vulkaan die de omgeving overspoelde als een soort vloedgolf. De bewoners van Pompei zagen dus opeens heel veel vuur en as op de stad afkomen! Naast de vulkaanuitbarsting, zorgde het bewegen van de aardplaten ook voor een zeebeving. Hierdoor ontstond er een tsunami waardoor de mensen dus niet konden vluchten. In een korte tijd lag de heel stad onder as, modder en stenen.
De onderstaande afbeeldingen van Pompei laat een mens en paard zien op het moment dat ze door de as werden overspoeld. Het lijken eigenlijk een beetje standbeelden!
Foto gemaakt in Pompei (Ciao tutti, sd)
Goed bewaard gebleven paard uit 79 na Christus gevonden in Pompeï (NOS, 11-05-2018)
Klaar? Ga dan naar 'Aan de slag met opdrachten.' Hier vind je de creatieve opdracht en welke opdrachten je moet maken uit het boek.
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over Pompei bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Kijk eerst opdracht 1 t/m 13 na van Cursus 4.1. Hou in je werkwijzer bij welke opdrachten je goed en welke je fout hebt gemaakt.
Maak opdracht 1 en 2 (blz. 13) van Cursus 4.2 De aarde spuwt. Ook maak je de creatieve opdracht hier onder. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Creatieve opdracht
Hoe denk jij dat deze mensen geleefd zouden hebben in die tijd? Voor dat de vulkaan in Pompei uitbarstte. Wat voor kleding droegen ze? In wat voor huizen woonden ze? Maak hier een tekening van of zoek afbeeldingen die dit laten zien en maak een foto collage of poster. Stuur de opdracht naar de docent. Wees lekker creatief!
Les 6: Bronnen en historische bronnen
Pak je boek erbij op bladzijde 14 en kijk naar afbeelding 10. Je ziet hier kamers in een huis in Pompei dat al zo bestond ten tijde van de ramp. Deze kamers bestaan dus als sinds het jaar 79!
Onderzoekers hebben door deze kamers en de versteende mensen en dieren veel informatie gekregen over hoe het leven in Pompei eruit zag ten tijde van de uitbarsting.
Iets waar je informatie uit kunt halen heet een bron. Wanneer dit bronnen uit het verleden zijn noemen we het historische bronnen. Bronnen kunnen zinvol zijn wanneer je ergens onderzoek naar doet.
Geeft de bron antwoorden op de vraag die je onderzoekt? Dan is het een bruikbare bron.
Soms is het zo dat iemand die een gebeurtenis meemaakt en ziet gebeuren dit opschrijft. We noemen iemand dan een ooggetuige. Er zijn van de uitbarsting bij Pompei verslagen gemaakt van ooggetuigen die de ramp vanaf een afstand hebben zien gebeuren. Dit zijn hele bruikbare bronnen wanneer je meer te weten wilt komen over de ramp bij Pompei.
Als je een bron vindt, dan kun je de vragen in de afbeelding hier onder gebruiken om te kijken of het een bruikbare bron is. Handig als je een onderzoek gaat doen!
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over bronnen bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Maak opdracht 3 tot en met 10 (blz. 14 t/m 17) van Cursus 4.2 De aarde spuwt. Ook maak je de opdracht bronnen die hier onder staat. Dit keer mag je er twee lessen voor gebruiken. Beslis dus zelf wanneer je de opdrachten maakt uit je boek en de 'opdracht bronnen'.
Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Je kunt zelf ook onderzoeken hoe de wereld eruit zag voordat jij geboren werd. Zoek een gebeurtenis op die vóór jouw geboortejaar is gebeurt en kies hierbij één afbeelding (mag ook een schilderij of tekening zijn) van die gebeurtenis. Kopieer de afbeelding in een word document en beantwoord de volgende vragen onder de afbeelding:
1. Wie heeft de bron gemaakt?
2. Wat is het voor soort bron?
3. Wanneer is de bron gemaakt?
4. Waar is de bron gemaakt?
5. Wat voor informatie kun je uit deze afbeelding halen? Denk aan mensen/voorwerpen/gebouwen die je op de afbeelding ziet.
6. Wat dragen de mensen?
7. Herken je dingen die nu nog gebruikt worden?
De afbeelding en antwoorden op de vragen stuur je op naar de docent. In de online les via Teams 7 mei zal ik zelf een bron aan jullie laten zien als voorbeeld. En in de online les via Teams op 14 mei zal ik een aantal leerlingen vragen om uit te leggen wat voor bron zij hebben gevonden.
Les 7: Een vulkaanuitbarsting!
Bij de introductie keken we al naar de vulkaan Mount Saint Helens en in de vorige cursus naar de uitbarsting bij Pompei. Maar hoe ontstaan die vulkanen nu eigenlijk? Dat leer je in deze cursus!
We gaan even terug naar cursus 4.1. Daar leerde we dat onder de aardkorst een hete stroperige laag te vinden is, de aardmantel. De aardmantel bestaat uit gesmolten gesteente die we magma noemen.
Aardlagen (Bron: Hans Baars)
De aardkorst, de grond onder je voeten, drukt zwaar op het magma. Als de druk te groot wordt dan zoekt het gesmolten gesteente een weg naar buiten. De druk wordt bijvoorbeeld groot bij het verschuiven van de aardplaten. De magma zoekt dan een weg naar boven en door de grote druk ontstaat er een vulkaanuitbarsting.
Als de magma naar buiten stroomt, dan noemen we het lava. Het gesmolten gesteente koelt dan al en wordt weer een hard en nieuw gesteente.
Kijk de twee onderstaande filmpjes over het onstaan van vulkanen!
Het ontstaan van vulkanen (Bron: schooltv)
De Vesuvius, de vulkaan bij Pompei (bron: schooltv)
Deze les gedaan? Klik dan nu op 'Aan de slag met de opdrachten'.
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over vulkanen bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Begin eerst met het nakijken van de opdrachten van cursus 4.2. De antwoorden van de opdrachten vind je bij huiswerk in Magister.
Daarna ga je aan de slag met het maken van opdracht 1 t/m 5 (blz 18 en 19) van Cursus 4.3 Vulkanen. Bij opdracht 4 gebruik je het werkblad op bladzijde 43. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Uitbarsting Popocatépetlvulkaan in Mexico (Bron: NU.nl)
Les 8: Vruchtbaar land & soorten vulkanen
Deze les bestaat uit het bekijken van twee filmpjes over vulkanen en een website over vulkanen. Ook maak je weer opdrachten uit je boek!
Het onderstaande filmpje vind je op de website van National Geographic. Het is engels gesproken, maar wel Nederlands ondertitelt. En kijk ook eens goed naar al die gave beelden! Je bekijkt het filmpje in ieder geval tot minuut 2:34.
Kijk het onderstaande filmpje over de vruchtbare grond in Sicilië!
Vruchtbare grond in Sicilië
Tijd voor een spelletje? Klik op deze link: http://www.vulkanisme.nl/games.php En kies voor de lava jungle run of vulkaan bommen schieten!
Filmpjes bekeken? Misschien ook nog een game gedaan? Dan is het nu tijd op de opdrachten te maken uit je boek. Ga naar het kopje 'Aan de slag met de opdrachten!'
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over vruchtbaar land en soorten vulkanen bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Ga aan de slag met het maken van opdracht 6 t/m 11 (blz 20 t/m 22) van Cursus 4.3 Vulkanen. Bij opdracht 10 gebruik je de atlaskaart die hieronder staat, opdracht 10a hoef je niet te maken. Bij opdracht 11b gebruik je in plaats van de atlas google om op te zoeken waar de Etna ligt. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Atlaskaart bij opdracht 10. Klik op de kaart om de afbeelding te vergroten. (Bron: Grote Bosatlas)
Extra uitleg cursus 4.3 Vulkanen
Les 9: Vakantie in de bergen en het ontstaan van bergen
Ben jij wel eens op vakantie geweest in de bergen? Misschien op wintersport vakantie? Of heb je gewandeld door de bergen of een uitzichtspunt bezocht?
In Nederland vind je geen bergen. Het hoogste punt van Nederland heet dan wel Vaalserberg, maar is eigenlijk slecht 322,4 meter boven zee niveau. Dus eigenlijk is het geen berg, maar een heuvel! Op de Vaalserberg vind je het drielandenpunt. Daar komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Bekijk het onderstaande filmpje, daar zie je dat er toch wél een berg is die bij Nederland hoort.
Waarom hebben we geen bergen in Nederland?
In Nederland vind je geen bergen omdat Nederland niet ligt bij de rand van een aardplaat. Bergen ontstaan door dat twee aardplaten langzaam tegen elkaar drukken. Er gaat een deel van de aardplaat heel langzaam omhoog. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat er een berg ontstaat!
Heb je de uitleg gelezen en het filmpje bekeken? Ga dan nu naar 'Aan de slag met de opdrachten!' en maak de opdrachten uit je boek.
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over vakantie in de bergen en het ontstaan van bergen bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Begin eerst met het nakijken van de opdrachten van cursus 4.3. De antwoorden van de opdrachten vind je bij huiswerk in Magister.
Daarna ga je aan de slag met het maken van opdracht 1 t/m 5 (blz 23 en 24) van Cursus 4.4 Op vakantie. Bij opdracht 3 en 5 gebruik je de atlaskaarten hieronder. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Europa Natuurkundig (Bron: Grote Bosatlas)
Alpen (Bron: Grote Bosatlas)
Les 10: Voor je plezier! en vakantiegebieden
Op vakantie!
Het filmpje bekeken? Heb je zin gekregen in de vakantie?
Droom even weg over vakantie. Wat is jou favoriete vakantie? Of heb je misschien droom vakantie of bestemming?
Maak de opdracht:
1. Bedenk eerst wat jou favoriete vakantie of droom vakantie/bestemming is.
2. Zoek er een foto bij. Misschien een vakantie foto die jezelf hebt gemaakt of een afbeelding van Google.
3. Maak een filmpje of een vlog waarin de volgende punten terug komen:
Je vertelt waar je favoriete of droomvakantie is.
Je vertelt waar je zou overnachten (bijvoorbeeld op een camping, hotel etc).
Je vertelt hoe de omgeving er uit ziet (kust, bossen, bergen, stad, meer etc.)
Je vertelt wat je het allerliefste zou willen doen.
Je bedenkt zelf nog minimaal één punt zelf waar je informatie over geeft.
4. Het filmpje duurt minimaal 45 seconden en maximaal 90 seconden. Je stuurt het filmpje door naar je docent.
Het filmpje bekeken en zelf een filmpje of vlog gemaakt? Ga dan naar 'Aan de slag met de opdrachten'.
Aan de slag met opdrachten!
Heb je de les over vakantie bekeken? Dan ga je nu aan de slag met de opdrachten!
Je gaat aan de slag met het maken van opdracht 6 t/m 13 (blz 25 t/m 27) van Cursus 4.4 Op vakantie. Bij opdracht 10 en 12 gebruik je de atlaskaarten hieronder. Als je klaar bent stuur je hiervan een foto naar de docent.
Succes!
Opdracht 10 Kaart Italië (Bron: Kleine Bosatlas)
Opdracht 12 Kaart Toerisme en recreatie (Bron: Kleine Bosatlas)
Het arrangement Krachten van de natuur is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lotte de Voogd van der Straaten
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-06-08 10:09:20
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Dit online leerarrangement is bedoeld voor klas KB1. Hierin zal uitleg gegeven worden over de lesstof die behoort bij de methode Plein M hoofdstuk 4. In hoofdstuk 4 gaat het over de krachten van de natuur. We gaan het hebben over aardbevingen, de vulkaanuitbarsting bij Pompeï, hoe vulkanen ontstaan en hoe je natuurgeweld misschien zelf al wel eens gezien hebt op vakantie! Neem de uitleg goed door en ga aan de slag met de eerste les!
Dit online leerarrangement is bedoeld voor klas KB1. Hierin zal uitleg gegeven worden over de lesstof die behoort bij de methode Plein M hoofdstuk 4. In hoofdstuk 4 gaat het over de krachten van de natuur. We gaan het hebben over aardbevingen, de vulkaanuitbarsting bij Pompeï, hoe vulkanen ontstaan en hoe je natuurgeweld misschien zelf al wel eens gezien hebt op vakantie! Neem de uitleg goed door en ga aan de slag met de eerste les!
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.