Reactiesnelheid - 5GW

Reactiesnelheid - 5GW

Inleiding: reactiesnelheid

Beste leerlingen,

In dit onderdeel gaan we dieper in op de snelheid waarmee chemische reacties optreden.  We verklaren hoe een reactie tot stand komt aan de hand van het botsingsmodel en verklaren hiermee hoe factoren zoals verdelingsgraad, concentratie, temperatuur en katalysator de reactiesnelheid beïnvloeden.  Tot slot proberen jullie zelf een verklaring te zoeken voor de snelheid van eenvoudige reacties.

Veel succes!

leerplandoelen

Wat moet je kennen en kunnen na het instuderen van dit hoofdstuk?

- Je kan een chemische reactie beschrijven als een gevolg van effectieve botsingen tussen reagensdeeltjes.

- Je kan een omschrijving geven voor de reactiesnelheid.

- Je kan de invloed van enkele factoren op de reactiesnelheid verduidelijken.

De snelheid van een reactie

De snelheid van een reactie is gelijk aan het aantal mol stof dat per liter en per seconde wordt omgezet of gevormd.

De reactiesnelheid hangt af van meerdere factoren: de aard, de concentratie en de verdelingsgraad van de reagerende deeltjes, de temperatuur en de aanwezigheid van een katalysator.

De invloed van deze factoren is te verklaren met het 'botsingsmodel': een reactie vindt alleen plaats als moleculen met elkaar botsen en de botsing effectief is.

Invloed van de concentratie op het aantal botsingen
Bron: McMurry & Fay, Chemistry

 

Botsingsmodel

Bij een chemische reactie worden reagentia omgevormd tot reactieproducten. Bij een chemische reactie gaat een botsing van twee of meer moleculen van de verschillende reagentia vooraf. Bij deze botsing worden bestaande bindingen gebroken en nieuwe bindingen gevormd.

Lang niet alle botsingen tussen moleculen hebben echter een reactie tot gevolg. Dit is slechts bij een gedeelte
van het totale aantal botsingen het geval. Wanneer een reactie plaatsvind spreken we van effectieve botsingen.

 

Welke factoren zijn van belang voor een effectieve botsing?

Men spreekt van een effectieve botsing wanneer

  • de snelheid of kinetische energie van de botsende deeltjes groot genoeg is 

           EN

  • de deeltjes op de juiste plaats met elkaar in contact komen.
 
 

Bij een effectieve botsing vindt er een chemische reactie plaats. Er ontstaat een overgangsstructuur of geactiveerd complex waarbij bestaande bindingen (reagentia) gebroken worden en nieuwe bindingen (reactieproducten) gevormd worden.

Video: botsingsmodel

uitleg botsingsmodel
In deze video krijg je meer uitleg over het botsingsmodel.

Reactiesnelheid

gemiddelde reactiesnelheid

De reactiesnelheid is het aantal effectieve botsingen per tijdseenheid.
 
Als we een eenvoudige reactie beschouwen:   A+B -> C+D
De oderstaande figuur stelt de verandering in concentratie voor naarmate de reactie doorgaat. Deze curves zijn opgemaakt voor zowel de reagentia (A en B) als voor eindproducten (C en D).
 

Men kan zien dat in het begin van de reactie de concentratie van de reagentia sneller afnemen dan op het einde van de reactie. Er worden meer reactieproducten gevormd dan op het einde van de reactie. De reactie gaat bij hogere beginconcentratie van de reagentia sneller door. Naarmate de concentratie van de reagentia afneemt, daalt de snelheid van de reactie.

Je kan dus concluderen dat de reactiesnelheid over een bepaald interval evenredig is met de concentratie. In een wiskundige formule wordt dit als volgt genoteerd:

Formule: gemiddelde reactiesnelheid
Formule: gemiddelde reactiesnelheid
rate = gemiddelde reactiesnelheid gedurende het tijdsinterval \(\Delta t\), mol/ (L.s)
\(\Delta [x]\)= concentratieverandering van stof X, mol/L
\(\Delta t\) = tijdsinterval, nodig voor de concentratieverandering, s.
 
De reactiesnelheid bepalen we door concentratieveranderingen te meten als functie van de tijd.
Indien sprake is van een toename in de concentratie, dus als stof C of D wordt gevormd, heeft de reactiesnelheid een positieve waarde. Als de concentratie afneemt, dus als stof A of B wegreageert, heeft de reactiesnelheid een negatieve waarde.
 
 

Voorbeeld

Voor de reactiesnelheid kunnen we elke concentratieverandering met de tijd kiezen. Uit de reactievergelijking volgt dat 2 mol NO is ontstaan en 2 mol NO2 is verdwenen voor elke mol gevormd O2. Daarom is de vormingssnelheid van O2 de helft van de vormingssnelheid van NO en de helft van de ontledingssnelheid van NO2:

Voorbeeldoefening

We kunnen de reactiesnelheid meten door de concentratie van één of meer reagentia of reactieproducten te meten in functie van de tijd.  Bij de reactie:

Door de reactie neemt de [NO2] af. Daardoor neemt de botsingskans tussen moleculen NO2 af en loopt de reactie dus langzamer.

De hoeveelheid omgezet NO2 binnen elk volgend tijdsinterval is minder, dus de daling van de concentratie van NO2 is ook minder.
 
 
 

Concentratieverloop als functie van de tijd
Bron: McMurry & Fay,Chemistry

 

We kunnen voor dit voorbeeld de gemiddelde reactiesnelheid berekenen met onderstaande gegevens:
Stel dat in de eerste 20 seconden de concentratie van NO2 afneemt met 0,10 mol/L, dan is de gemiddelde reactiesnelheid gedurende dit tijdsinterval:
 
s = Δ[NO2]  =  -0,10 mol/l  =  0,00025 mol/(l.s) =  2,5 . 10-3 mol/(l.s)
      2 . Δt              2 . 20 s

We spreken van een gemiddelde reactiesnelheid. De snelheid is immers niet constant gedurende het tijdsinterval: s neemt af in de tijd. Dit kan je ook afleiden uit bovenstaande curve.

zelf oefenen

oefeningen : gemiddelde reactiesnelheid 1

oefeningen : gemiddelde reactiesnelheid 2

Invloed factoren

De reactiesnelheid van chemische reacties kan sterk variëren. Sommige reacties verlopen zeer traag, anderen veel te snel.

Voorbeeld

  • Trage reacties: compostering van afval, rijpen van wijn, industriële processen, …
  • Snelle reacties: explosies, corrosie van metalen, bederf van voedsel, …

Het is dus interessant om te weten op welke manier de snelheid van reacties beïnvloedt kan worden.

Concentratie

Verklaring via het botsingsmodel: Hoe groter het aantal deeltjes in een reactiemengsel, hoe groter de kans op effectieve botsingen en dus hoe groter de reactiesnelheid.

 

Invloed van de concentratie op het aantal botsingen
Bron: McMurry & Fay, Chemistry

Invloed van de concentratie op de reactiesnelheid

Verdelingsgraad

Onder verdelingsgraad verstaan we de mate waarin een stof is verdeeld in kleine korrels (vaste stoffen) of druppels (vloeistoffen). 
Hoe groter de verdelingsgraad, hoe groter het contactoppervlak tussen twee stoffen. Hierdoor neemt het aantal botsingen, dat per seconde aan het oppervlak kan plaatsvinden, toe en dus ook de reactiesnelheid.
 
 

Invloed van de verdelingsgraad op de reactiesnelheid

 
Van een vaste stof kunnen we het oppervlak enorm vergroten door de stof tot poeder te vermalen.
Het contactoppervlak, het grensvlak, tussen twee niet-mengbare vloeistoffen kan worden vergroot door de vloeistoffen te emulgeren.
Het contactoppervlak van een vloeistof met een gas kan sterk worden vergroot door de vloeistof te verstuiven tot een nevel.
 
Hoe belangrijk de verdelingsgraad kan zijn blijkt uit verschijnselen als stofexplosies en zelfontbranding van metaalpoeders. Zeer fijn verdeeld brandbaar materiaal, melkpoeder, plastic poeder of meel, kan na ontsteking zo snel branden, dat er een explosie ontstaat:
 

Stofexplosie.

Ipadgebruikers klikken hier om de video te starten.
 
Zeer fijn verdeelde metalen kunnen aan de lucht zo snel oxideren, dat de warmte die daarbij vrijkomt de metalen tot gloeihitte brengt.
Bekend is bijvoorbeeld het aluminiumpoeder dat in aluminiumverf ('zilververf') wordt gebruikt. Zonder voorzorgsmaatregelen zou het poeder spontaan kunnen ontbranden. Ook zeer fijn verdeeld ijzer kan spontaan ontbranden (daarom heet dit poeder ook wel pyrofoor ijzer).

Temperatuur

Bij temperatuurverhoging gaan de deeltjes sneller bewegen. Dit vergroot het aantal botsingen per seconde.

Een botsing tussen sneller bewegende deeltjes heeft ook een krachtiger verloop: de deeltjes hebben meer kinetische energie bij de botsing. Dit betekent, dat het percentage effectieve botsingen toeneemt.

 

Animatie van de invloed van temperatuur op de reactiesnelheid.

Ipadgebruikers klikken hier om te video te starten.

De temperatuur heeft dus een dubbel effect op de reactiesnelheid. Een vuistregel is dat voor elke 10°C temperatuurstijging de reactiesnelheid twee à drie maal zo groot wordt.

 

Invloed van de temperatuur op de reactiesnelheid.

Katalysator

Een katalysator is een stof die een reactie versnelt, zonder daarbij te worden verbruikt.
Een katalysator neemt wel deel aan de reactie, maar wordt voortdurend teruggevormd. In de biochemie spelen biochemische katalysatoren, enzymen genaamd, een essentiële rol.
 
De werking van een katalysator berust op het verschijnsel dat een bepaalde reactie mét katalysator via een ander reactiepad verloopt. Bij dit andere reactiepad behoort een andere overgangstoestand met een lagere activeringsenergie.
Bij gelijkblijvende temperatuur zijn er meer deeltjes die voldoende energie hebben om over de lagere energieberg heen te komen en dus loopt de reactie sneller.

invloed van een katalysator op de reactiesnelheid

Energiediagram voor een reactie zonder en met gebruik van een katalysator
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Michaelis-Mentenvergelijking

 
Een fraai voorbeeld van een katalytische reactie is de verbranding van glucose in het menselijk lichaam. Glucose, C6H12O6, is de universele brandstof in planten en dieren. Bij 37 °C reageert glucose niet met zuurstof uit de lucht. Na aansteken met een vlam verbrandt het onder vuurverschijnselen.
 
C6H12O6 +  6 O2  -> 6 CO2  + 6 H2O
 
In het menselijk lichaam wordt glucose ook met zuurstof omgezet in koolstofdioxide en water, maar bij een temperatuur van 37 °C. Dit kan alleen dankzij enzymen. De hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de langzame
verbranding in het lichaam is precies even groot als de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij verbranding van dezelfde hoeveelheid glucose bij hoge temperatuur met vuurverschijnselen.
 

Samenvatting

De reactiesnelheid is het aantal effectieve botsingen per tijdséénheid. De gemiddelde reactiesnelheid is gelijk aan de concentratieverandering van het reagens of het reactieproduct per tijdséénheid.

We kunnen de snelheid van een reactie beïnvloeden met behulp van volgende factoren: 

- de temperatuur,

- de concentratie

- de verdelingsgraad van de reagerende stoffen

- de aanwezigheid van een katalysator.

 

Opdrachten

zelftest

Oefening: zelftest

Start

taak (op papier)

Print onderstaand document en vul de vragen aan.  Neem een foto of scan van deze ingevulde taak en laad deze op in de uploadzone in SS.  

Veel succes!

  • Het arrangement Reactiesnelheid - 5GW is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lien Bockx Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-12-13 16:38:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Thema over Reactiesnelheid en chemisch evenwicht. Dit thema is overgezet vanuit het vakinhoudelijk deel van een thema over Reactiesnelheid en chemisch evenwicht uit de RdMC kennisbank scheikunde: http://content-e.ou.nl/content-e/pub_RDMC/KBSK_Prototype_09102008_1223556594897/index.htm Behandeld worden: reactiesnelheid, chemisch evenwicht, evenwichtsconstante, regels van Le Chatelier en van't Hoff, homogene en heterogene evenwichten en oplosbaarheidsproduct.
    Leerniveau
    VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Scheikunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    katalysator, reactiesnelheid

    Bronnen

    Bron Type
    uitleg botsingsmodel
    https://youtu.be/v_RJ2i0pB9E?t=180
    Link
    oefeningen : gemiddelde reactiesnelheid 1
    https://www.bookwidgets.com/play/Y3YBsW2p-iQAFNgfJEgAAA/KDZE9KS/gemiddelde-reac?teacher_id=4992138956767232
    Link
    oefeningen : gemiddelde reactiesnelheid 2
    https://www.bookwidgets.com/play/WHyhYsJF-iQAFTbHKYgAAA/RDZCNR3/gemiddelde-snel?teacher_id=4992138956767232
    Link
    Invloed van de concentratie op de reactiesnelheid
    https://youtu.be/X6sWzkFyjXY
    Video
    Invloed van de verdelingsgraad op de reactiesnelheid
    https://youtu.be/nd-LgmzZIas
    Video
    Stofexplosie.
    https://www.schooltv.nl/beeldbank/embedded.jsp?clip=20031208_23_02stofex
    Video
    Animatie van de invloed van temperatuur op de reactiesnelheid.
    https://www.schooltv.nl/beeldbank/embedded.jsp?clip=20031208_21_02anisne
    Video
    Invloed van de temperatuur op de reactiesnelheid.
    https://youtu.be/Fa_GXl6uaaQ
    Video
    invloed van een katalysator op de reactiesnelheid
    https://youtu.be/j6LZwpy7Dvg
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Naafs, Dick. (2017).

    Sk11-Reactiesnelheid en Chemisch evenwicht v2

    https://maken.wikiwijs.nl/108065/Sk11_Reactiesnelheid_en_Chemisch_evenwicht_v2

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    zelftest

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.