Wiskunde

Herleiden en machten

Herleiden en machten

introductie

Hallo allemaal,

Op deze website gaan jullie aan de slag met hoofdstuk 8. Ik probeer jullie op verschillende manieren de theorie uit te leggen, waarna jullie aan de slag kunnen met de opgaven uit het boek. Je kan op deze manier vooruit werken, maar let op dat je niet te langzaam gaat. Houdt het schema aan van het huiswerk in magister. Elke theorie wordt afgesloten met een kleine toets, waarbij je na het inzenden gelijk kan zien wat je goed en fout hebt gedaan.

Hoofdstuk 8 gaat door op het herleiden, dus rekenen met letters, zoals in hoofdstuk 6. We houden de volgorde van het hoofdstuk aan en beginnen met de voorkennis en gaan daarna aan de slag met de rest van het hoofdstuk.

Inleiding

InStrooien strooien strooien @ A2 het volgende stukje tekst kan je zien, dat het handiger is om grote getallen eenvoudiger te schrijven, zodat je niet in de war raakt met alle nullen. Vanaf paragraaf 3 gaan we hier aan werken. We beginnen na de voorkennis eerst met herleiden.

Voorkennis

We gaan aan de slag.

Begin met te kijken naar het volgende filmpje. Dit hoort bij theorie A, blz 92

Lees de tekst uit het boek van Theorie A: Producten met letters.

Maak van voorkennis opgaven 1 t/m 4 op blz. 92. Wanneer je het goed begrijpt, mag je opgaven overslaan. Dit is stof die je al hebt gehad, maar kijk eerst goed na, of je het echt goed begrepen hebt. Beantwoord van elke opgave minstens één vraag.

Voordat je door gaat met de volgende opgaven van de voorkennis, bekijk je weer eerst het volgende filmpje.

Lees de tekst uit het boek Theorie B: Gelijksoortige termen.

Maak van de voorkennis opgaven 5 t/m 9 op blz. 93. Ook hier geldt weer, dat je opgaven over mag slaan, als je het goed begrepen hebt en van elke opgave minstens één vraag moet beantwoorden.

Als laatste maak je de volgende toets en deze sluit je af met verzenden. Je kan daarna het resultaat weergeven, waardoor je kan bekijken hoe je het hebt gedaan.  Succes

8.1 Herleiden

De eerste paragraaf gaat over herleiden en hier gaan we optellen en vermenigvuldigen door elkaar gebruiken. We moeten dan met de rekenvolgorde rekening houden. Weet je die nog?

Kijk naar het volgende fimpje en lees Theorie A op blz 94. De meneer in het filmpje heeft het alleen over letters. Het is de bedoeling dat je ook begrijpt dat je bij een optelling over termen praat. 

Let op: Zie je het verschil? Links staat een vermenigvuldiging en rechts alleen optellingen. Het gaat dus om de gegevens voor, dus links van het =teken
Let op: Zie je het verschil? Links staat een vermenigvuldiging en rechts alleen optellingen. Het gaat dus om de gegevens voor, dus links van het =teken

 

 

 

 

 

 

Maak opgave 3. Dit is een testopgave. Als je deze opgave helemaal goed hebt, kan je door naar opgaven 7 en 8. Kijk dus eerst goed opgave 3 na. Heb je nog foutjes in opgave 3, dan maak je opgave 4 en 5 en vervolgens opgave 7 en 8.

Maak de volgende test voordat je door gaat naar paragraaf 8.2

 

8.2 Haakjes wegwerken Theorie A

Waarom gebruiken we haakjes?

We gebruiken haakjes om aan te geven dat wat tussen de haakjes staat als eerste berekend moet worden. We kunnen dus een optelling voor een vermenigvuldiging laten plaatsvinden in de rekenvolgorde. Dit betekend dat wat tussen haakjes staat, als één getal kan worden gezien.

Laten we dit bekijken aan de hand van cupcakes

3 x 5
3 x 5
4 x 5
4 x 5

 

Bij de eerste lading cupcakes heb je een totaal van 3 x 5 = 15. Bij de tweede lading cupcakes heb je een totaal van 4 x 5 = 20.

Om het totaal aantal cupcakes te bepalen kan je 2 dingen doen. Welke?

 

 

Je kan optellen: 15 + 20 = 35  of je kan een nieuwe berekening maken: 7 x 5 = 35

Bij optellen is het eigenlijk 3 x 5 + 4 x 5 = ( 3 + 4 ) x 5  Het getal tussen haakjes is 7, dus 7 x 5

 

 

 

In de volgende power point kan je zien en horen hoe je haakjes moet uitwerken.

Je kan dit ook nog een keer nalezen in Theorie A op blz 96 en 97.

Maak opgaven 13, 14, 16 en 17. Voor wat meer uitdaging kan je ook opgave 15 maken. Bij opgave 16 eerst goed naar het voorbeeld kijken. Let op: Je gaat na het wegwerken van de haakjes, de gelijksoortige termen weer bij elkaar nemen.

8.2 Haakjes wegwerken Theorie B

Voor we aan de slag gaan met haakjes wegwerken als er een minteken voor staat, gaan we eerst nog even de betekenis van het minteken herhalen.

1. Het minteken kan geplaatst worden in een verminderingsopgave, bijvoorbeeld   8 - 4 = 4,                                                                                                                             maar ook   4 - 8 = -4

2. Het minteken kan geplaatst worden voor een cijfer, dus -4 of -1000. Er is sprake van een negatief getal.

3. Het minteken kan geplaatst worden voor een letter, bijvoorbeeld -p of -ab. Is dit een negatief getal?

Ik vraag jullie steeds om opgaven naar mij te verzenden. Dit wordt misschien een beetje saai, maar ik doe dit om te kijken of jullie het goed begrepen hebben en ik ben met een onderzoek bezig waar ik deze resultaten annoniem voor gebruik. Het gaat mij erom dat jullie het beter gaan begrijpen, dan alleen via het boek Getal en ruimte.

Dus hier komen weer een paar opgaven die jullie moeten verzenden aan mij.

Kijk nu weer eerst naar het volgende filmpje over haakjes wegwerken met een minteken ervoor.

Maak opogaven 18,19 en 20 Kijk nadien na of je de opgaven goed begrepen hebt. 

8.2 Haakjes wegwerken Theorie C

In deze laatste theorie van paragraaf 8.2 gaan we alles samen nemen en uitbreiden. Kijk hiervoor weer het volgende filmpje.

Maak opgaven 22, 24, 26 en 28. heb je nog problemen dan is opgave 21 nog een extra oefening en voor wie het leuk vindt, is opgave 25 een uitdaging. Ik hoor graag, wie het voor elkaar heeft gekregen, zonder tussendoor te kijken in de antwoorden.

Op bladzijde 100 is een leuk spel dat je bij je ouders of bij je broertje of zusje kan uitproberen. Eerst even ontdekken natuurlijk hoe het in elkaar zit.

Antwoorden

  • Het arrangement Herleiden en machten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ingrid Modderaar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-07 09:29:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoofdstuk 8, hv1
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.