Het arrangement Thema: Lepelaars hv3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-31 12:03:21
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Lepelaars' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO. Fair Use In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor havo/vwo leerjaar 3. Dit thema heet Lepelaars en behandelt 6 onderwerpen. Het eerste onderwerp is planten en hun omgeving. Je leert uitleggen waarom planten in warme gebieden minder huidmondjes hebben, omschrijven hoe planten in droge gebieden extra water opslaan, omschrijven hoe de wortels van planten in droge gebieden eruit zien, omschrijven hoe planten in natte gebieden zuurstof door de plant vervoeren, omschrijven hoe planten aangepast zijn aan weinig licht. Het tweede onderwerp is verschillende eters. Je leert omschrijven wat herbivoren, carnivoren en omnivoren eten, herbivoren, carnivoren en omnivoren herkennen aan hun gebit, uitleggen wat het verschil in lengte is tussen het spijsverteringskanaal van een herbivoor en een carnivoor, aan een snavel van een vogel herkennen welk voedsel de soort eet. Het derde onderwerp is biotische en abiotische factoren. Je leert de begrippen levensgemeenschap en populatie omschrijven, met behulp van voorbeelden) duidelijk maken wat een ecosysteem is, voorbeelden van de biotische factoren in een ecosysteem benoemen en voorbeelden van de abiotische factoren in een ecosysteem benoemen. Het vierde onderwerp is voedselweb en voedselketen. Je leert de begrippen voedselweb en voedselketen omschrijven zodat duidelijk is wat het verschil is tussen beide begrippen, een voedselweb maken met daarin één of meerdere voedselketens, de begrippen producenten, consumenten en reducenten omschrijven, in een voedselweb (voorbeelden van) producenten, consumenten en reducenten aanwijzen. Het vijfde onderwerp is evolutie. Je leert het begrip evolutie omschrijven, omschrijven hoe het proces van natuurlijke selectie verloopt, omschrijven dat er nieuwe soorten en rassen kunnen ontstaan door natuurlijke selectie, omschrijven dat kunstmatige selectie door de mens leidt tot het ontstaan van nieuwe rassen. Het zesde onderwerp is gedrag. Je leert met behulp van voorbeelden omschrijven wat gedrag is, verschillende vormen van gedrag, zoals voortplantingsgedrag en sociaal gedrag benoemen, het begrip leren omschrijven en minimaal vier manieren van leren noemen.
- Leerniveau
- VMBO gemengde leerweg, 3; HAVO 3; VWO 3; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- Interactie; Reproductie en evolutie; Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling; Ecosysteem;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 13 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- (a)biotische factoren, arrangeerbaar, biologie, ecosysteem, gedrag, havo/vwo 3, herbivoor, huidmondjes, stercollectie, voedselweb