Module: Enigma - Informatica in de samenleving

Module: Enigma - Informatica in de samenleving

Vooraf

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw is onze maatschappij in een snel tempo veranderd van een productiemaatschappij naar een informatiemaatschappij. Veel moderne bedrijven hebben de productie verplaatst naar lagelonenlanden of naar de derde wereld, omdat daar de loonkosten veel lager liggen dan in West-Europa of Amerika.

Dat betekent dat voor moderne bedrijven de nadruk is komen te liggen op het creëren, distribueren en gebruiken van informatie. Daarmee zijn we in een nieuwe fase van de samenleving beland. Zonder de juiste informatie zouden moderne bedrijven niet kunnen bestaan. Een fabrikant moet snel en accuraat een antwoord vinden op belangrijke vragen zoals: waar vind ik de goedkoopste grondstoffen, hoe bereik ik mijn klanten, waar kan ik nieuwe afzetgebieden vinden en hoe kan ik mijn productiekosten zo laag mogelijk houden? De computer speelt in die informatievoorziening een essentiële rol.

 

Colofon

Het arrangement Module: Enigma - Informatica in de samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-12-16 13:03:36
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor het kerndeel van Informatica voor hv456. Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw is onze maatschappij in een snel tempo veranderd van een productiemaatschappij naar een informatiemaatschappij. Dat betekent dat voor moderne bedrijven de nadruk is komen te liggen op het creëren, distribueren en gebruiken van informatie. Daarmee zijn we in een nieuwe fase van de samenleving beland. Zonder de juiste informatie zouden moderne bedrijven niet kunnen bestaan. Een fabrikant moet snel en accuraat een antwoord vinden op belangrijke vragen zoals: waar vind ik de goedkoopste grondstoffen, hoe bereik ik mijn klanten, waar kan ik nieuwe afzetgebieden vinden en hoe kan ik mijn productiekosten zo laag mogelijk houden? De computer speelt in die informatievoorziening een essentiële rol. In deze module leer je over ubiquitous computing, ambient intelligence, embedded systems, protocollen, wearales, virtual reality en de rol van onder andere social media in onze maatschappij. In ieder onderdeel vind je, verdeeld over verschillende pagina's, informatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en video's. Daarnaast ga je zelf aan de slag met toepassingsopdrachten en toetsen. Van de toetsen wordt je voortgang bijgehouden en deze voortgang zal zowel door jou als je docent te bekijken zijn. Veel succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
ambient intelligence, arrangeerbaar, embedded systes, enigma, informatica, leerlijn, rearrangeerbare, samenleving, social media, ubiquitous computing

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (2019).

Informatica in de samenleving

https://maken.wikiwijs.nl/125588/Informatica_in_de_samenleving

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open