Module: Enigma - Visueel programmeren met JavaFX

Module: Enigma - Visueel programmeren met JavaFX

Vooraf

In deze interactieve module maak je kennis met de programmeertaal Java. De taal Java is ontwikkeld door James Gosling. De naam Java is pas later bedacht. Gosling noemde zijn nieuwe programmeertaal aanvankelijk “Oak”. Vanuit zijn kantoor keek Gosling door het raam uit op een eikenboom. De naam Oak werd jaren later door Sun, het bedrijf waar Gosling werkte, veranderd in Java, omdat de naam al was geregistreerd door een ander bedrijf, Oak Technologies. In 2010 is Sun overgenomen door Oracle.

Java werkt met een bibliotheek van klassen. Elke klasse bevat een stukje kant en klare code. Een programmeur kan in zijn eigen programma gebruik maken van één of meerdere bestaande klassen. De programmeur hoeft dan niet telkens alle code zelf te schrijven, maar kan slim gebruik maken van voorgeprogrammeerde klassen. En dat scheelt een hoop tijd.

Colofon

Het arrangement Module: Enigma - Visueel programmeren met JavaFX is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-08-05 11:14:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De module 'Programmeren met Java' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van Enigma-online. Fair Use In de modules van Enigma-online wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor het kerndeel van Informatica voor hv456. In deze interactieve module maak je kennis met de programmeertaal Java. Java werkt met een bibliotheek van klassen. Elke klasse bevat een stukje kant en klare code. Een programmeur kan in zijn eigen programma gebruik maken van één of meerdere bestaande klassen. De programmeur hoeft dan niet telkens alle code zelf te schrijven, maar kan slim gebruik maken van voorgeprogrammeerde klassen. En dat scheelt een hoop tijd! In ieder onderdeel vind je, verdeeld over verschillende pagina's, informatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en video's. Daarnaast ga je zelf aan de slag met toepassingsopdrachten en toetsen. Van de toetsen wordt je voortgang bijgehouden en deze voortgang zal zowel door jou als je docent te bekijken zijn. Veel succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
algoritme, arrangeerbaar, computerprogramma, enigma- visueel programmeren met javafx, hv456, informatica, javafx, kerndeel, programmeren, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (2019).

Visueel programmeren met JavaFX

https://maken.wikiwijs.nl/143884/Visueel_programmeren_met_JavaFX

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open