Module: Enigma - Security

Module: Enigma - Security

Vooraf

Onder computer security, men spreekt ook wel van cybersecurity of IT-security, verstaan we de beveiliging van informatiesystemen tegen diefstal of het beschadigen ervan. Dat kan betrekking hebben op de hardware, de software maar ook op de informatie zelf.

Onder security valt ook het beschermen van diensten die door een informatiesysteem worden aangeboden. Bijvoorbeeld het voorkomen van een
DDoS-aanval, waardoor de server van een bank niet meer bereikbaar is. Als we het hebben over alles wat met veilig internetgebruik te maken heeft dan spreken we van web security.

In deze module houden we ons bezig met verschillende vormen van security.
Daarbij willen we vooral inzichtelijk maken hoe een computergebruiker zich beter kan bewapenen tegen diverse vormen van computercriminaliteit en internetbedreigingen. Het onderwerp security wordt behandeld vanuit drie invalshoeken. De invalshoek van de gewone gebruiker, die van de hacker en die van de ontwikkelaar.
Deze verschillende typen gebruikers lopen als het ware als een rode draad door de module heen.

In dit onderdeel komen diverse onderwerpen aan bod die te maken hebben met security: cookies, privacy, spam, hacken, sql-injectie, een botnet, een DDoS-aanval, virussen en wormen, wachtwoorden, downloaden enz.

We besteden bij het bespreken ervan speciaal aandacht aan het internet.
Als je weet dat het internet meer onveilig dataverkeer kent dan normale data-uitwisseling, kan het geen kwaad hier meer van te weten. Niet voor niets wordt mensen op het hart gedrukt hun pc te beveiligen met een virusscanner, een firewall, een spamonderdrukker en nog meer digitaal anti-inbraakgereedschap. Je leert de ins en outs van normaal en minder normaal internetgebruik kennen. Daarvoor laten we je veel zelf ontdekken (learning by doing). We hopen dan ook dat je er heel wat van zult opsteken.

Colofon

Het arrangement Module: Enigma - Security is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-09-26 14:32:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Web Security' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van Enigma-online. Fair Use In de modules van Enigma-online wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze module is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor het kerndeel van Informatica voor hv456. In deze module houden we ons bezig met verschillende vormen van security. Daarbij willen we vooral inzichtelijk maken hoe een computergebruiker zich beter kan bewapenen tegen diverse vormen van computercriminaliteit en internetbedreigingen. Het onderwerp security wordt behandeld vanuit drie invalshoeken. De invalshoek van de gewone gebruiker, die van de hacker en die van de ontwikkelaar. Deze verschillende typen gebruikers lopen als het ware als een rode draad door de module heen. We besteden speciaal aandacht aan het internet. Als je weet dat het internet meer onveilig dataverkeer kent dan normale data-uitwisseling, kan het geen kwaad hier meer van te weten. Niet voor niets wordt mensen op het hart gedrukt hun pc te beveiligen met een virusscanner, een firewall, een spamonderdrukker en nog meer digitaal anti-inbraakgereedschap. Je gaat leert de ins en outs van internetgebruik kennen. In ieder onderdeel vind je, verdeeld over verschillende pagina's, informatie in de vorm van teksten, afbeeldingen en video's. Daarnaast ga je zelf aan de slag met toepassingsopdrachten en toetsen. Van de toetsen wordt je voortgang bijgehouden en deze voortgang zal zowel door jou als je docent te bekijken zijn. Veel succes!
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Informatica;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, copyright, enigma- security, hv456, informatica, internet, privacy, security, stercollectie, virussen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open