Politieke partijen

Politieke partijen

Politieke partijen

VVD

De VVD werd in 1948 opgericht door vrijzinnig-democraten en liberalen die vóór de oorlog twee aparte partijen vormden. Lange tijd bleef de partij een beperkte groep kiezers aanspreken. Hoger opgeleide zelfstandigen (vaak advocaten, artsen) en ondernemers waren goed vertegenwoordigd in de VVD. Pas in de jaren zeventigslaagde de VVD erin een bredere groep kiezers te bereiken.

Hoewel de VVD dus een brede liberale partij wil zijn, is er toch vaak discussie over de koers van de partij. Sommigen leggen meer nadruk op oude standpunten, zoals terugdringen van criminaliteit, het handhaven van de de recht in Nederland en een streng immigratiebeleid. Anderen benadrukken bijvoorbeeld het belang van gelijke kansen, mileu of bescherming van de privacy. Verder bepeilt de VVD vaak minder overheidsuitgaven en meer ruimte voor de vrije markt. 

Bekende politici van de VVD zijn onder anderen Hans Wiegel, Ed Nijpels, Frits Bolkestein en Mark Rutte.

PVV

De partij voor de Vrijheid is in 2006 opgericht door Geert Wilders, nadat hij in 2004 als kamerlid uit de VVD-fractie was gestapt. Wilders heeft een partijnaam gekozen die lijkt op één van de voorlopers van de VVD, de in 1946 opgerichte Partij van de Vrijheid.

Zijn standpuntent over Turkije was aanleiding voor de breuk tussen Wilders en de VVD. Wilders vindt dat het Islamitische Turkije nooit lid mag worden van de Europese Unie. Hij ziet de islam als een groot gevaar voor de Nederlandse samenleving. Ookwil hij een immigratiestop. De Partij wil ook af van de Nederlandse Antillen. In het algemeen is de PVV zeer kritisch over alles wat er in politiek Den Haag gebeurt.

Bekendste politicus van de PVV is voorman Geert Wilders

CDA

Het CDA is in 1980 opgericht. Voor die tijd bestonden er drie grote christelijke partijen in Nederland: de Katholieke Volkspartij (KVP)m de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Door de ontkerkijkling en de ontzuiling in de jaren zestig en zeventig verloren deze partijen een deel van hun aanhang. Uiteindelijk zijn deze partijen gaan samenwerken onder de CDA.

De politieke ideeën van het CDA zijn niet uitgesproken links of rechts. Het CDA is een typisch middenpartij, die vaak deel uitmaakt van de regering. Men noemt het CDA daarom ook wel een bestuurderspartij. De instelling van de partij is dat problemen door overleg moet worden opgelost; hierbij kennen de christendemocraten een belangrijke rol toe aan maatschappelijke organisaties. Het CDA staat ook open voor mensen met een andere religie dan het christendom, zolang deze de partijbeginselen onderschrijven en respecteren. 

Oud minisiter-president Jan Peter Balkenende was van de CDA, huidige partijleider is Sybrand van Haersma Buma.

D66

De partij democraten '66 (D66) werd in 1966 opgericht. Ze hebben zich ingezet voor het staatsbestel en de kiesstelsel. De partij noemt zich nu sociaal-liberaal.

Hoewel de partij verschillende malen deel uitmaakte van de regering werden de D66-plannen nooit werkelijkheid. De partij speelde een belangrijke rol bij de vorming van het 'paarse' kabinet' met PVDA en VVD in 1994. In de jaren daarna profiteerde D66 zich als een links-liberale partij. Onderwijs en Europese samenwerking zijn voor de partij belangrijk. 

Huidige partijleider is Rob Jette.

GroenLinks

GroenLinks ontstond in 1989 uit vier kleine linkse partijen: CPN, PSP, PPR en de EVP. 

Een schoner milieu in een rechtvaardiger samenleving werd de gezamenlijke doelstelling.

GroenLinks vindt dat de overheid een aantal grondrechten moet garanderen. Zo moet discriminatie worden tegen gegaan en hebben mensen recht op een uitkering als dat nodig is. Veel aandacht heeft de partij ook voor de verbetering van de positie van allochtonen en asielzoekers. 

GroenLinks wilt burgers tegen over de overheid beschermen. De partij hecht veel waarde aan privacy. 

Jesse Klaver is de huidge partijleider.

SP

De SP werd in 1972 opgeriht door mensen vanuit de marxistisch-leninistische beweging, die het communisme in China als voorbeeld zagen. Eind jaren zeventig liet de partij die lijn los en probeerde vanaf die tijd een zetel in de Tweede Kamer te veroveren. Dat lukte in 1994.

De SP is ook altijd heel actief geweest buiten het parlement. De partij kwam op voor de belangen van groepen mensen die in de verdrukking zaten. Zo heeft de partij een hulp- en informatiedienst voor mensen die problemen hebben met zaken als belasting, huur of werk. 

De huidige partijleider van de SP is Lilian Marijnissen 

PvdA

De PvdA werd in 1946 opgericht, als resultaat van een fusie van enkele socialistische en democratische partijen. Men wilde samenwerkingen tussen verschillende zuilen vasthouden, zoals die waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De PvdA bleef een partij die de positie van de arbeiders wilde verbeteren. Eerlijk delen van welvaart en gelijke kansen voor iedereen. In economisch slechtere tijden werkte de PvdA mee aan bezuinigingen op de sociale uitgaven. De partij hoopte zo het hele stelsel van sociale voorziningen in stand te kunnen houden. 

Lodewijk Asscher is de huidige partijleider. 

ChristenUnie

In 2000 werd de ChristenUnie opgericht, twee gereformeerde partijen kwamen samen (GPV en RPF).

Abortus en euthanasie keuren zij af. Bescherming van het mileu is voor de partij erg belangrijk. De ChristenUnie heeft ook een duidelijk sociaal gezicht. De ChristenUnie is wat vrijzinnger dan de SGP, maar zet zich ook duidelijk in voor Bijbelse waarden in de maatschappij. De partij gebruikt de politiek als middel om de aandacht te vestigen op de het woord van god.

Gert-Jan Segers is de huide partijleider.

Partij voor de Dieren

De partij voor de Dieren werd in 2002 opgericht en zit sinds 2017 vijf vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. De oprichters komen uit voor dierenrechten. In opvallende campagnes hadden ze de steun van enkele bekende Nederlanders die als lijstduwer traden.

De partij wil een einde maken aan alle dierenleed en stelt dit op alle mogelijke manieren aan de orde.  De partij stelt bijvoorbeeld heel veel vragen aan ministers. Ook buiten het parlement is de partij actief. Als kleine partij lukt het de partij van de Dieren goed om dienwelzijn op de politieke agende te zetten. 

De partijleider is Esther Ouwehand.

50PLUS

Door een ruzie uit een partij uit 1994 kwam er na 20 jaar weer een ouderen partij. 50PLUS wist weer kiezers achterzich te krijgen als een oudere partij. Er waren opnieuw zorgen over de toekomst van pensioenen en bijvoorbeeld over de betaalbaarheid van de ouderenzorg. in 2017 haalde de partij vier zetels binnen. 

 

Henk Krol heeft de partijleiding.

SGP

De staatkundig Gereformeerde Partij is de oudste nog bestaande partij van Nederland. 

De oprichters wilden vasthouden aan het protestantse karakter van Nederland en zich strikter houden aan de gereformeerde leer. Bij alle politieke zaken neemt de partij de Bijbel als toetssteen en stelt zich daarbij behoudend op. Men zette zich in voor bijvoorbeeld een strenge naleving van de zondagrust en een vloekverbod. Bescherming van het leven is voor de SGP een belangrijk onderwerp; abortus en euthanasie wijs de partij ook ten strengste af!

Kees van der Staaij is de partijleider. 

DENK

De Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk Öztürk stapten in november uit de PvdA, omdat ze het niet eens waren met het integratiebeleid van de partij. Ze bleven Kamerleden en richten de politieke partij DENK op, die bij de verkiezingen van 2017 drie zetels haalde. DENK pleit voor een 'inclusieve samenleving'. en wil bijvoorbeeld af van het woord allochtonen. Ook pleit de partij voor dat 10% van de top van bedrijven een migratieachtergrond zouden moeten hebben.

De partijleider is Tunuhan Kuzu.

Forum voor Democratie

In 2015 begon Forum voor Democratie als een denktank onder leiding van Thierry Baudet en nam mede het initiatief voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Vervolgens ging de organisatie door als politieke partij en haalde in 2017 twee Kamerzetels. De partij wil dat Nederland uit de Europese Unie vertrekt, wil immigratie beperken en pleit voor meer directe democratie: referenda en een gekozen premier.

Thierry Baudet is de de partijleider.

  • Het arrangement Politieke partijen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ismail Elmaci Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-02-12 16:42:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.