Gespreksleider
De gespreksleider moet zorgdragen voor een goede en open sfeer waarin mensen goed naar elkaar luisteren en elkaars en andermans standpunten proberen te begrijpen. Het is belangrijk om deze sfeer tijdens het gesprek te bewaken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die snel hoog van de toren blazen of met hele spitsvondige argumenten komen. Heb dan bewust aandacht voor de mensen die wat minder breedsprakig zijn. Uiteindelijk telt de inhoud van de argumenten en niet zozeer de vorm of de reputatie van degene die het naar voren brengt.
Als de gespreksleider zelf ook een betrokkene is bij het ethische vraagstuk kan hij ervoor kiezen om als deelnemer te participeren. Hij moet dan wel in staat zijn om zijn rollen te scheiden en als gespreksleider boven eventueel ontstane partijen kunnen staan. Als er sprake is van duidelijke meningsverschillen bij of spanning rondom een ethisch vraagstuk, is deze dubbelrol niet aan te raden en kan er beter een gespreksleider van buiten gevonden worden. In het geval dat de gespreksleider als deelnemer meedoet is het goed om tijdens het proces steeds expliciet duidelijk te maken op welk moment hij vanuit welke rol spreekt.
Let op: ethische reflectie vraagt om een gesprek met aandacht. Soms is het nodig om de schermen weg te leggen of dicht te klappen.
Tip: in een groep die vertrouwd met elkaar is, kan het heel goed werken om niet bij het formuleren van de ethische vraag, maar bij het benoemen van waarden te beginnen (stap 3 en 4). Zo zet je waarden nadrukkelijk centraal en begin je het gesprek meteen op een dieper niveau. Schat in of dit voor jouw groep kan werken. Je kunt starten bij stap 3 en 4 door in de eerste stappen drie puntjes (...) in de velden in te vullen en door te klikken. Hierna start je dan weer bij stap 1: het formuleren van de ethische vraag. Na het invullen van stap 2 klik je meteen door naar stap 5. Zo zet je de volgorde van de tool naar je hand op basis van wat past bij jouw groep.
Bij fysieke bijeenkomst:
Reserveer een rustige ruimte die geschikt is om geconcentreerd samen te werken en te overleggen. Zorg voor een projectiemogelijkheid (digibord, tv, touchscreen of beamer). Het werkt goed als het scherm van de gespreksleider geprojecteerd wordt, zodat iedereen het kan zien.
Bij online bijeenkomst:
Plan een online vergadering in het tool van je keuze, bijvoorbeeld Microsoft Teams of Google Meet. Het werkt goed als de gespreksleider zijn scherm deelt.
Tijdens de sessie moeten deelnemers hun microfoon kunnen gebruiken.
Samenstelling deelnemers
Het ligt voor de hand om zoveel mogelijk de betrokkenen bij het vraagstuk te laten deelnemen. Mocht dit niet mogelijk of wenselijk zijn dan hoeft dat niet erg te zijn, zolang het principe van alpartijdigheid goed wordt toegepast. Dit betekent dat er goed ingeleefd en gedacht moet worden vanuit het perspectief van de betrokkenen (zie ook inhoudelijke voorbereiding).
|
Ethische reflectie vraagt om
een gesprek met aandacht.
Soms is het nodig om de
schermen weg te leggen
of dicht te klappen.
Reserveer bij een fysieke bijeenkomsteen rustige ruimte
die geschikt is om
geconcentreerd samen te
werken.
Pas het principe van
alpartijdigheid toe.
Bij een online bijeenkomst dienen de deelnemers hun microfoon te kunnen gebruiken
|