In deze 2 periodes richt jij je op jouw toekomst. Je wilt graag doorleren door naar niveau 2 te gaan. Deze ZIL zal jou helpen een beter beeld te krijgen van de verschillende profielen/richtingen niveau 2. In deze module werk je toe naar niveau 2 en zal helder worden wat je kan verwachten van niveau 2.
Stapsgewijs zal je middels de ZIL je voorbereiden op niveau 2. Om naar niveau 2 te gaan is het wenselijk om een studieadvies te hebben gekregen met uitstroom naar niveau 2. Is dit niet het geval is het erg belangrijk dat je tijdens deze lessen kijkt of niveau 2 haalbaar voor jou is. Je blijft in overleg met je coach hierover.
In de lessen doorloop je deze ZIL (Zelf Instruerende Leerweg) en maak jij de daarbij behorende opdrachten.
Vind je dit lastig kan je hulp vragen bij je coach, vakdocent, het loopbaancentrum of het studiesuccescentrum.
De lessen bestaan uit;
-Zelfstandig werken aan de opdrachten die in de ZIL staan
-Workshops en/of gastlessen
-Oefenen voor het kennismakingsgesprek (niveau 2)
Er zijn momenten dat je uitleg krijgt en momenten dat je zelfstandig aan de slag gaat tijdens deze lessen.
Hoe werk je aan de opdrachten;
1.Open de opdracht in de ZIL
2.Sla deze direct op (op je onedrive of usb)
3.Geef de opdracht een naam, zodat je deze goed kan terugvinden.
4.Open je opgeslagen document en dan kan je er in 'werken'.
Op deze manier zien we ook of je digitaal vaardig bent, dat wil zeggen dat we middels de zil kunnen zien of het jou lukt om om te gaan met een computer en of je zelfstandig kan werken. Dit is een belangrijke vaardigheid voor niveau 2.
Huiswerk
Bij niveau 2 is er wekelijks huiswerk, door het maken van de opdrachten in de ZIL leer je te plannen en om huiswerk te maken. Je krijgt een reader van de docent, hierin staat de planning beschreven en een overzicht van de lessen en wanneer welke opdrachten af moeten zijn
Alle opdrachten lever je in bij Loes Hofsink, dit mag tijdens de les op papier of per mail:
l.hofsink-jurjens@alfa-college.nl
De docent kijkt de opdrachten na en geeft feedback waardoor jij je nog meer kan ontwikkelen ter voorbereiding op een niveau 2 opleiding
Heb je vragen stel ze gerust tijdens de les of per mail.
Veel succes!
Team Entree/NT2/Niveau 2
Hoe leer ik?
Hoe leer ik eigenlijk?
Waarom is het zo belangrijk om te weten hoe je leert?
Als je weet hoe je leert, kun je deze vaardigheden inzetten, je kunt jezelf verbeteren en wordt duidelijk wat je nodig hebt om te kunnen leren.
Dit is belangrijk voor als je gaat werken of studeren, jij leert hoe je het werk en de taken 'eigen' kan maken. Als jij een niveau 2 opleiding wil volgen is het goed om te weten hoe jij leert, hoe je omgaat met de lesstof en huiswerk. Jij krijgt inzicht in waar jij hulp bij nodig hebt.
Tijdens een kennismakingsgesprek bij een niveau 2 opleiding of tijdens een sollicitatie (van werk of stage) kan er gevraagd worden naar wat jij moeilijk vindt en wat je nodig hebt bij het leren of werken. Denk dan terug aan dit hoofdstuk zodat je kunt aangeven hoe dit voor jou is en geef aan wat je nodig hebt.
Je brein;
Kijk naar de onderstaande filmopname; De documentaire duurt 30 min. Je mag de documentaire tijdens de les kijken (als er zelfstandig gewerkt wordt) of thuis. Schrijf moeilijke woorden op, waarna je de betekenis kan opzoeken op het internet. Bij vragen ga je naar de docent.
De hele dag door gebruik jij je hersenen, als je denkt, doet/uitvoert of als je emoties voelt. Hoe werken je hersenen eigenlijk?
Je hersenen bestaan uit zo'n 86 miljard hersencellen. Deze helpen je te denken en te doen. Als jij je telefoon wilt pakken sturen je hersencellen een berichtje naar de spieren van je hand en je hand pakt hem dan. Door iets nieuws te leren wordt je slimmer. Als je eerder moeite had met leren wil het niet zeggen dat dit nu ook zal zijn. Door een andere manier van leren kan jij een beroep of werk wat je interesseert aan leren zodat het werken leuker en makkelijker worden.
Het helpt ook dat je wat ouder bent. Je brein is daardoor meer ontwikkeld. Het helpt je om sneller en beter te begrijpen.
Hoe jij je hersenen kan veranderen:
In je hersenen ontstaan een soort "pad" voor iets wat je vaak doet. Klaag je veel dan krijgen je hersenen sterke 'paden' die te maken hebben met klagen, je wordt daardoor steeds beter in klagen. Zie je vooral de goede kanten van het leven en probeer je er het beste van te maken, dan ontwikkellen je hersenen 'paden' die daarmee te maken hebben en zie je de wereld positiever. Jij hebt invloed in het ontwikkelen van je hersenen.
In de eerste 3 lessen heb jij een spel gedaan over hoe je leert, de uitkomsten daarvan heb jij in het verslag uitgewerkt. Kijk nog eens goed naar je verslag al je opdracht 1 gaat maken
Studiesuccescentrum
Wist je dat? Er is bij het Alfa-college een studiesuccescentrum is, dit centrum kan je helpen met huiswerk en met plannen als dit thuis of in de klas niet lukt. Klik op het vierkantje en de flyer zal geopend worden.
Jij kan hier ook gebruik van maken, wil je dat overleg dit dan met je coach. Hij/zij kan je helpen je aan te melden
Je wilt zo goed mogelijk stil staan bij je toekomst, bij welk beroep je wilt uitoefenen, welk werk je wilt doen en welke opleidingen je daarvoor nodig hebt.
Dit vraagt van jezelf een onderzoekende houding.
Allerlei vragen kunnen je bezig houden;
Welke opleiding ga ik doen, waar en bij welke school?
Waar wil ik werken?
Hoe zit het met vervoer.
Welke vakken worden er gegeven.
Hoe zit het met stage?
Ga ik voor de bol of bbl variant?
Hoe meld ik me aan? Ga ik meelopen enz..
Dit hoofdstuk gaat over deze vragen.
Meelopen
Je kunt via https://www.meelopenmbo.nl/ een dag meelopen regelen op je vervolgopleiding. Niet alle scholen doen mee. Kijk op de site en schrijf je in voor meelopen. Je mag je tijdens deze lessen gaan aanmelden voor het meelopen. Het helpt om goed beeld te krijgen bij je vervolgopleiding.
Tijdens het meelopen kun je ervaren hoe de opleiding er uit ziet, denk aan;
-Welke vakken worden gegeven?
-Hoe ziet de school er uit?
-Wat kan ik worden met de opleiding (beroep)
-Wat wordt er verwacht van mij?
Weet je nog niet wat je wilt?
Als je nog niet weet wat je wilt worden of welke niveau 2 opleiding je wilt doen, loop dan mee bij meerdere opleidingen/scholen. Je kan dit doen via de website van de school of je belt de school om vragen te stellen. Het kan je helpen de juiste keuze te maken.
Het Alfa-college heeft ook een website, waar alle opleidingen in staan.
Je kunt ook de online informatieavonden bezoeken, er zijn van verschillende opleidingen filmpjes gemaakt. Neem de tijd om de verschillende filmpjes van de opleiding te bekijken.
Kom je er niet uit? Vraag je coach of het loopbaancentrum om hulp.
Aanmelden niveau 2, hoe moet dat?
Wist je dat jij je moet aanmelden voor een niveau 2 opleiding voor 1 april!, maar door de corona crisis is dit nu 1 mei
1. Je gaat naar de website van je gekozen opleiding
2 . Op de site zoek jij naar waar jij je kan aanmelden (aanmeldformulier)
3. Je vult de gegevens in op het aanmeldformulier.
4. Wachten tot je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek
Opdracht 2
Maak inzichtelijk welke opleiding jij gaat doen en verdiep je in deze opleiding.
Belangrijk is dat jij een goed beeld krijgt van je gekozen opleiding.
Bij een niveau 2 opleiding ga jij stagelopen, bij de ene opleiding is dit vanaf periode 1 en bij de andere opleiding vanaf periode 2. Dit betekent dat jij alvast kan kijken naar een stageplek.
Dan kan deze link handig zijn; https://stagemarkt.nl/Zoeken. Je kunt kijken welke stageplekken er zijn via deze link, maar je kan natuurlijk ook zelf gaan zoeken, hoe kun je dit doen?
1. Naar welke vervolgopleiding ga je? Bv als jij naar de opleiding Logistiek gaat, moet jij een stageplek zoeken in de branche logistiek
2. In welke plaats wil jij stagelopen?
3. Zoek naar een bedrijf/organisatie in deze plaats
4. Vraag of het een erkend leerbedrijf is, zo niet dan moet het bedrijf erkend worden (erkenning betekent dat dit bedrijf leerlingen mag en kan begeleiden). Via deze site kan je zien of het bedrijf een erkenning heeft. https://www.s-bb.nl/
Volgend schooljaar start het Alfa-college Hardenberg met een Mbo niveau 2 brede opleiding. Binnen deze opleiding zijn een aantal opleidingen samengevoegd. Dit maakt dat jij je in de eerste periode nog kan oriënteren op andere/verschillende opleidingen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om twee niveau 2-diploma’s te halen.
De opleidingen die hieraan meedoen zijn:
Verkoper (Handel)
Logistiek medewerker
Medewerker facilitaire dienstverlening,
Helpende zorg en welzijn
Medewerker sport en recreatie
Administratie
Hoe ziet de Mbo niveau 2 brede opleiding eruit?
In de MBO brede opleiding wordt gewerkt met thema's, denk aan thema's als contacten, voorraadbeheer, onderhouden werkplek.
Het schooljaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. Iedere periode staat in het teken van een ander thema. Deze thema’s bevatten leerstof (theorie en opdrachten) die je nodig hebt om je diploma te behalen.
Studiepunten
Op deze Mbo niveau 2 brede opleiding wordt gewerkt met studiepunten.
De opleiding rekent uit hoeveel tijd je gemiddeld kwijt bent om een bepaalde opdracht te doen of een bepaald boek te lezen. Voor elke opdracht met theorie staan een aantal uur. BIJVOORBEELD de theorie + opdracht van het thema contacten houden je 20 uur bezig en daar krijg je 1 studiepunt voor. Dus de opleiding denkt dat het je 20 uur kost om een opdracht goed te doen.
Per thema moet je een aantal studiepunten behalen om de opdrachten af te ronden.
Portfolio
Aan het eind van iedere periode van 10 weken vindt er een portfoliogesprek met jou plaats. In dit gesprek worden jouw studieresultaten besproken en je voortgang van je stage (BPV). Dit wordt besproken aan de hand van de studiepunten en aan de hand van Rubrics. Kortom : in jou portfolio komen al jou producten/bewijzen die je tijdens de opleiding verzameld.
Rubrics
Bij ieder project behoren Rubrics. Rubrics zijn tabellen waarin beschreven staat wat je moet kunnen en kennen om een onderdeel van de opleiding af te ronden. Het geeft weer waar je staat in je ontwikkeling. Deze vaardigheden ga je je eigen maken door de verschillende onderdelen van de opleiding, zoals stage, opdrahten, toetsen of binnen praktijklessen in de opleiding. De Rubrics gaan over alle onderdelen van de opleiding, dus van samenwerken tot voorraadbeheer en van presenteren tot veilig werken. Elke 10 weken worden de Rubrics van de periode ervoor besproken tijdens het portfoliogesprek en stellen jij en je coach nieuwe doelen.
Een voorbeeld van een rubric
Studie loopbaan begeleider (SLB) (coach)
Gedurende je opleiding krijg je een slb toegewezen. Deze volgt jou studieresultaten, voert voortgangsgesprekken met jou en kan jou helpen wanneer je ergens hulp bij nodig hebt.
Hier vind je de folder over mbo breed! kijk hier eens naar!
Als jij je inschrijft voor een niveau 2 opleiding wordt je aanmelding verwerkt door het loopbaancentrum. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek door je vervolgopleiding en het Loopbaancentrum. Vroeger heette dit kennismakingsgesprek een intake.
Kennismakinggesprek en het paspoort van succes
Je bespreekt tijdens een kennismakingsgesprek je paspoort van succes. Dit een formulier die jij (met hulp van je coach) invult. Dit formulier wordt besproken tijdens dit gesprek.
Helemaal onderaan deze pagina staat een linkje naar het paspoort van succes, deze vul jij vast in voor jezelf . Het ingevulde paspoort van succes neem je mee bij het oefenen van de kennismakingsgesprekken.
Wil je meer weten over het paspoort van succes, loop dan even naar binnen bij het Loopbaancentrum en vraag naar Ilse of Lianne. Ook kan je bij je coach terecht.
Kennismakingsgesprek hoe gaat dat?
Hieronder een filmpje waarin uitgelegd wordt wat een kennismakingsgesprek is en wat je kan verwachten.
Wat bespreek je tijdens het kennismakingsgesprek;
Je aanmeldformulier
Het paspoort van succes
Je opleidingsbeeld (waarom past deze opleiding bij jou? Wat weet je over de opleiding)
Hoe gemotiveerd je bent
Hoe je leert en wat je nodig hebt met het leren
Je kunt tijdens dit gesprek ook vragen stellen; Denk aan kosten, welke vakken, hoe zit het met stage enz.
Twijfel jij over de keuze van je vervolgopleiding?
Vraag dan hulp aan je coach en het loopbaancentrum. Je kan naar binnen lopen bij het Loopbaancentrum of bellen/mailen voor een afspraak.
Het is goed te weten dat volgend jaar er een MBO brede niveau 2 opleiding is, dus als je nog niet weet wat je wilt kan je ook nog kiezen bij niveau 2! Je krijgt nog uitleg over niveau 2 breed en in deze ZIL vind je nog informatie over niveau 2 breed.
Tijdens de corona maatregelen werkt het Loopbaancentrum zoveel mogelijk thuis. Gesprekken kunnen plaatsvinden via Teams of telefoon (indien mogelijk).
Voor onze opleiding en de niveau 2 opleidingen zijn Ilse Visschedijk en Lianne Klasen de aangewezen loopbaanadviseurs.
Nu ben jij goed voorbereidt op je kennnismakingsgesprek, zet hem op!
Tijdens deze opdracht ga jij je voorbereiden op je kennismakingsgesprek.
Heb jij al een kennismakingsgesprek gehad, wil je dit dan melden aan je docent, dan kan jij er misschien in de klas iets over vertellen. Je kan de opdracht alsnog maken met de ervaringen die je hebt.
Er komt iemand van het loopbaancentrum, met deze persoon ga jij de het kennismakingsgepsprek oefenen.
ZORG DAT JIJ HET PASPOORT VAN SUCCES HEBT INGEVULD :)
Bij een vervolgopleiding niveau 2 ga je huiswerk krijgen. Om huiswerk te maken is handig om te plannen, hoe ga je daar dan mee om?
Denk ook eens terug aan de opdracht 'hoe leer ik'. Je weet wat je leervaardigheden zijn, dus wat heb je nodig om goed te leren.
-Wanneer ga jij huiswerk maken,
-Wanneer heb/maak je tijd?
-Hoe plan je dit?
-Heb je een rustige werkplek?
* Heb je bijles nodig of wil je gebruik maken van een studiecentrum/huiswerkbegeleiding, geef dit dan aan tijdens het kennismakingsgesprek.
Hoe wordt plannen makkelijker;
Schrijf alles op wat je moet doen (alle taken)
Knip elke taak die je hebt opgeschreven uit, leg ze in de juiste volgorde voor jezelf
Maak dan van je volgorde een takenlijst
Bekijk dit filmpje over leren plannen
Tips om te leren
Doorzetten is belangrijker dan slim zijn. Het is gebleken dat jongeren die doorzetten als ze iets niet kunnen, in de loop van het schooljaar hogere cijfers halen dan klasgenoten de slimmer zijn en niet doorzetten.
Herhalen om te onthouden; kijk hoeveel je moet leren, begin op tijd. Schat de tijd in die je nodig hebt. Maak een planning; op welke dagen/momenten kan ik leren.
Neem pauzes; dit helpt je om beter te onthouden. Neem na 20 minuten leren, 5 minuten pauze.. Je kunt beter vaker kort leren dan 1 keer heel lang.
Herhaal aan het einde van het uur alles wat je geleerd hebt.
Wat je beter niet kunt doen; Onderstrepen van woorden blijkt niet te helpen, je onderstreept vaak te veel woorden. Samenvattingen maken werkt ook niet altijd.
Wel doen;
Schrijf na iedere bladzijde op wat je er van onthouden hebt.
Maak een spiekbriefje, niet om mee te nemen naar de toets!. Als je aan het leren bent voor een toets en alle belangrijke dingen opschrijft, kun je ze vaker beter onthouden
Neem je rust en goed slapen, slapen zorgt dat alles goed opgeslagen wordt in je geheugen.
Het Toekomstcafe is een moment waarin niveau 2 studenten en docenten vanuit de verschillende opleidingen samen met jullie in gesprek gaan.
In gesprek met elkaar over;
-Verwachtingen van een niveau 2 opleiding
-Hoe ziet een dag bij niveau 2 er uit
-Wat is het lesprogramma, hoe zit het met huiswerk
- Vragen stellen over de opleiding
Dit met als doel..
-Meer duidelijkheid krijgen over je gekozen opleiding
-Bij twijfels over de keuze van je opleiding is er de mogelijkheid om met meerdere studenten in gesprek te gaan
-Nadenken over stage
-Ga ik voor BOL of BBL?
-Wil ik volgend jaar 2 diploma's halen?
Meelopen is een belangrijk onderdeel bij het verkennen van je toekomstige opleiding. Je kan je opgeven en een dag(deel) meelopen waardoor je kan zien en ervaren hoe een lesdag er uit ziet.
De volgende site kan ook helpend zijn; https://www.kiesmbo.nl/ . Hierin staan alle opleidingen, er staan filmpjes op en informatie over de opleiding, stage, waar het aangeboden wordt etc.
Veel succes en plezier
Maak de opdracht van Toekomstpraat ter voorbereiding op het Toekomstcafe. Het maakt duidelijk voor jezelf wat je wilt vragen/weten
Om te ervaren hoe ze bij niveau 2 werken, zijn er een aantal niveau 2 opdrachten in deze zil toegevoegd.
Op deze manier kun je voelen en zien hoe het daar werkt en of het je goed lukt, je krijgt beeld van hoe een opdracht er uit ziet. Zo weet jij een beetje wat je kan verwachten van niveau 2 opdrachten.
WAT GA JE DOEN
Opdracht 7;
1. Je kiest een opdracht die past bij je vervolgopleiding.
*Zit je vervolgopleiding er niet bij, mail dan naar; l.hofsink-jurjens@alfa-college.nl. Samen kijken we dan naar andere mogelijkheden.
2.Twijfel je tussen 2 opleidingen of wil jij gaan voor 2 diploma's maak dan de opdrachten van de beide opleidingen. Het kan je helpen om keuzes te maken.
3. Je hebt de opdracht gekozen en gemaakt. Dan lever je deze in volgens de regels van verslaglegging (voorblad, paginanummers, inhoudsopgave). Je levert de opdracht in bij l.hofsink-jurjens@alfa-college.nl en bij een niveau 2 docent. de niveau 2 docent kijkt het na en geeft feedback.
De volgende namen en mailadressen van de niveau 2 docenten horen bij de gekozen opdracht.
Evaluatie is iets achteraf beoordelen. Wanneer je bijvoorbeeld een opdracht evalueert ga je na wat er allemaal gedaan is en hoe dat allemaal gelopen is.
Het resultaat wordt bekeken na afloop van een opdracht/project, maar het evalueren kan ook tussendoor.
Je beantwoordt vragen zoals:
Is het doel bereikt? Ben ik tevreden over het resultaat?
Het geeft inzicht in je eigen leerproces, omdat je kan aangeven wat de effecten zijn van je opdrachten.Vanuit het inzicht in je leerproces kan je ook komen tot leerdoelen, waardoor je weet waar in de toekomst je aandachtspunten liggen.
Maak de opdracht, waardoor jij kan oefenen met evalueren. In de opdracht staat een evaluatieschema die je kan volgen.
Bij niveau 2 komt het thema evalueren regelmatig terug, waardoor het belangrijk is voor jou om te oefenen en ervaren als toekomstige niveau 2'er
Het arrangement Op weg naar niveau 2 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
loes hofsink
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-06-08 14:03:09
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Module van het vak werknemersvaardigheden en loopbaan. Binnen Entree stroomt men uit naar werk of een vervolgopleiding. Deze module richt zich op studenten die een vervolgopleiding gaan doen.
Leerniveau
MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding;
Leerinhoud en doelen
Loopbaan;
Loopbaansturing;
Capaciteiten- en motievenreflectie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Op weg naar niveau 2
nl
loes hofsink
2021-06-08 14:03:09
Module van het vak werknemersvaardigheden en loopbaan. Binnen Entree stroomt men uit naar werk of een vervolgopleiding. Deze module richt zich op studenten die een vervolgopleiding gaan doen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.