Hazard Management - v456

Hazard Management - v456

Introductie

Natuurrampen doen zich voor, ook in het Middellandse Zeegebied, zonder dat mensen er enige rol in spelen. Ze zijn niet te voorkomen. Toch kunnen we de gevolgen ervan wel beperken door voorzorgsmaatregelen te nemen. Rampen in het verleden kunnen ons inspireren en tot voorbeeld dienen.

In deze opdracht komen enkele voorbeelden voorbij en zien we hoe mensen in de regio met preventief ingrijpen het risico van diverse soorten rampen kunnen beperken of zelfs helemaal opheffen. Dat ingrijpen wordt ‘hazard management’ genoemd.

Colofon

Het arrangement Hazard Management - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 15:10:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Hazard management" besproken. Natuurrampen zijn vaak niet te voorkomen maar wel te managen. Er zijn verschillende methodes waarmee de schade die wordt aangericht door een natuurramp beperkt kan worden. In het Middellandse Zeegebied zijn aardverschuivingen en overstromingen beïnvloed door factoren zoals klimaat, grondsoort, reliëf en flora en fauna. Menselijke activiteiten hebben deze rampen verergerd, bekend als milieurampen, maar met hazard management kunnen de gevolgen worden verminderd of zelfs voorkomen. Bijvoorbeeld, de overstroming in Florence in 1966 leidde tot grote schade en dodelijke slachtoffers, maar met beter beheer kunnen dergelijke rampen beheerst worden. Bosbranden komen vaak voor in het Middellandse Zeegebied, vooral tijdens warme en droge periodes tussen juni en september; menselijke activiteiten hebben de frequentie en impact van deze branden vergroot.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde; Natuurrampen;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bosbranden, hazard management, mensenlijke acitiviteit, middelandse zee, natuurrampen, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open