BBL: de docent bespreekt de 4 belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de persoon waarover jij een strip gaat maken.
KBL: de docent bespreekt de 5 belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de persoon waarover je een strip gaat maken.
GL: maakt een strip over de 6 belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de gekozen persoon.
Voor het stripverhaal dat je gaat tekenen krijg je een cijfer.
Titelplaatje
1
De belangrijkste gebeurtenissen zijn verwerkt in de strip.
Basis: per goed 1,5 punt.
Kader: per goed 1,2 punt.
Gemengd: per goed 1 punt.
6
Tijdbalk met leven van de persoon.
1
Verzorging (netjes, spelling enz.)
1
Op tijd
1
Cijfer:
1.2.0. Gouden Eeuw
1.2.1. 80 jarige oorlog, Oorlog in de Nederlanden
Stadhouder Maurits
Willem van Oranje, leider van de Opstand tegen Spanje en grondlegger van het nieuwe land, Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden, was vermoord. Maar de oorlog met Filips II en Spanje was nog zeker niet voorbij. Stad voor stad wist zijn zoon, stadhouder Maurits van Oranje, de steden op de Spanjaarden te veroveren. Hij bedacht daarbij verschillende trucs om de steden in Nederlandse handen te krijgen.
In 1585 viel echter de Spanjaarden Antwerpen binnen. Antwerpen was eerst door de Nederlanden veroverd, maar door het Beleg (belegering van een stad) van Antwerpen wisten de Spanjaarden de stad weer te heroveren. De Spanjaarden waren wreed en straften de inwoners. Veel rijke kooplieden vluchtten weg uit Antwerpen vertrokken uit Antwerpen en gingen richting Amsterdam.
1.2.2. Aan de Amsterdamse Grachten
Amsterdamse Beurs - eerste beurs ter Wereld
Tijdens de Gouden Eeuw was de VOC de eerste multinational, een bedrijf dat in meerdere landen ging handelen. Ze namen allerlei producten mee uit Azië om deze te verkopen op de beurs in Amsterdam. Amsterdamse kooplieden verdiende heel veel geld aan de verkoop van specerijen zoals peper en kaneel.
Bekijk het onderstaande filmpje over de VOC en beantwoord de ondsterstaande vraag.
De Gouden Bocht, een mooi doorkijkje op de grachten in Amsterdam
Het aantal inwoners, en daarbij het aantal handelaren, groeide in de 17de eeuw explosief. Om te zorgen dat al deze kooplieden hun gekochte specerijen kon bewaren werden de grachten in Amsterdam aangelegd. Boten konden daardoor via de grachten hun producten afladen in de pakhuizen aan de gracht.
Bekijk het onderstaande filmpje en de vensterplaat en beantwoord de vraag.
In het onderstaande opdrachtenboekje zie je 3 opdrachten. We maken de laatste. De volgende voorwaarde moeten in jouw route:
1. De route loopt van het Scheepvaartsmuseum tot het Rijksmuseum. Totaal van 7 stops.
2. Halvewege een plek voor een plein of park.
3. Maximaal van 2 uur wandelen.
4. Voor elke stop een kort verhaal (geen knip- en plakwerk) met een foto van de plek.
Dhr. Korten: lkorten@zone.college
NB: Je krijgt hiervoor een beoordeling. Bekijk de beoordeling onderaan deze pagina.
Werkblad grachtengordel
Een voorkant met de route+ naam en klas
1
De route is compleet, 7 stops, onder de 2 uur, van Scheepvaartsmuseum tot Rijksmuseum
2
Uitwerking van elke plek
- Foto met een eigen uitleg
6
Op tijd
1
Cijfer
10
1.2.4. Opdracht Vlog Amsterdam
1.2.5. Vlog Rijksmuseum
Ga (op je telefoon!) naar snapguide.rijksmuseum.nl
Vul de gegevens in.
Kies een van de volgende vloggers:
Nikkie (let op Engels!)
Ronnie
Mertabi
Teske
Jiami
We beginnen met zijn allen op de tweede verdieping. Het kan zijn dat je door je snapguide naar een andere verdieping wordt gestuurd. Meld je dan eerst even in de centrale hal op verdieping twee bij de docenten!
Van je snapguide moet je verschillende challenges uitvoeren en daar filmpjes van maken. Deze filmpjes moet je bewaren, we gaan deze tijdens de lessen m&m bewerken en er 1 film van maken. Deze film laten we aan elkaar zien. Je krijgt daar ook een cijfer voor, waarbij we letten op: zijn de challenges allemaal gedaan. Zijn de challenges goed uitgevoerd. Is het een leuk filmpje, is het te verstaan, is iedereen van het groepje te zien en/of te horen.
1.2.6. Vlog Hortus Botanicus
Hieronder zie je het opdrachtenblad van Hortus Botanicus:
Let op! De antwoorden op de vragen spreek je op video in op je telefoon. In de lessen van mma gaan we deze fragmenten aan elkaar plakken en er een mooie film van maken. De film laten we aan elkaar zien en je krijgt er een cijfer voor.
1.2.7. Kunst in de Gouden Eeuw
Het Melkmeisje van Johannes Vermeer
De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
De tijd van de Gouden Eeuw is ook de tijd van de Nederlandse meesters. 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn is misschien wel het bekendste werk. Ook andere beroemde kunstenaars als Vermeer of Jan Steen komen uit deze tijd. In de eregalerij van het Rijksmuseum worden dan ook een aantal van deze werken laten zien, maar over de hele wereld hangen deze beroemde schilderijen.
Hier is iemand die heel creatief is geweest met een kunstwerk van Vermeer (Meisje met de Parel). Bron:@tussenkunstenquarantaine
In de tijd van de Coronacrisis komen mensen met leuke dingen te doen om thuis niet te vervelen. Op Instagram ontstaat ook de challenge @tussenkunstenquarantaine. Hierbij doen mensen thuis met dagelijkse spullen een bekend schilderij na. Kies een schilderij en probeer deze zo goed mogelijk na te doen met dagelijkse spullen. Denk wel: Hou de regels van 1,5 meter wel aan, dus geen grote groepen zoals bij de Nachtwacht.
Tijdens de Gouden Eeuw kwamen verschillende producten uit de hele wereld richting Nederland. Vanuit Azië kwam porselein, maar ook kruiden zoals komijn en nootmuskaat. Vanuit de Westkant kwam tabak en suiker onze kant op. Tijdens de Gouden Eeuw bloeide de economie van Amsterdam en Holland en verdiende ze veel geld aan het verbouwen en verkopen van deze producten.
Vooral de VOC maakte met de reizen richting Azië veel winst. De producten die in Azië werden gekocht werden tijdens de reis al weer verkocht, om zo weer meer nieuwe producten te halen. Zo kochten ze in China porselein en verkochten dit weer door in andere gebieden. Daardoor konden ze meer specerijen meenemen zoals peper, nootmuskaat en folie. De VOC had de monopolie op de handel in Azië. Hierdoor konden zij alleen daar handelen en vrij producten halen. Er werd met deze reizen heel veel geld verdiend.
Tulpenhandel - Een tulp wordt hier aangeboden voor 5000 gulden.
Tulpenmania
Toch ging het ook niet altijd goed. Tijdens de Gouden Eeuw ontstond er namelijk een Tulpenmania. Mensen vonden de tulpen zo mooi dat ze er alles aan deden om deze te kopen. De prijs van de tulp steeg enorm. Tulpen kregen ineens een enorme waarde, die toen vergelijkbaar was met een grachtenpand.
En ineens verdween ook weer deze gekte. In 1637 bleef een handelaar zitten met een partij tulpen en de prijs stortte ineen. Er was een totale chaos onder de handelaren. Dit wordt dan ook gezien als de eerste echte economische crisis in de wereld.
1.2.9. De zwarte kant van de Gouden Eeuw
Driehoekshandel
WIC
Naast de VOC was er ook de WIC (West-Indische Compagnie). Zij voerden met hun schepen richting Amerika en haalden daar producten zoals Tabak en Suiker. Voordat deze schepen richting Amerika vertrok, gingen ze eerst richting West-Afrika om daar mensen op te halen. Deze mensen werden tot slaaf gemaakt en meegenomen richting Amerika om daar op de plantages te werken. Deze handel noemen we de driehoekshandel.
Slavenschip
Slavenhandel
In Afrika werden de tot slaaf gemaakte mensen in de schepen gepropt. Er was weinig ruimte en de mensen werden slecht behandeld. Veel mensen stierven al op de reis riching Amerika. Eenmaal aangekomen in Amerika werden ze verhandeld. Voor de WIC was dit punt Curacao. Daar werden alle slaven verhandeld en verkocht aan de hoogste bieder. Hier moesten ze de rest van hun leven werken. Jonge mannen en vrouwen waren prijzig, want ook hun kinderen konden later als slaaf worden gemaakt en op de plantage werken. Ouderen waren zwak en kon je dus voor een kleinere prijs kopen. Mensen werden verhandeld als producten.
Slaven op plantage
Eenmaal op de plantage was het leven zwaar en hard. Slaven die hun werk niet goed deden werden zwaar gestraft voor het oog van de anderen. Gedood werden ze vaak niet, maar zweepslagen of andere martelmethodes kwamen vaak voor. Het was ook gelijk een signaal voor de anderen. Angst was een grote reden om voor veel slaven niet in opstand te komen.
Toch was er een groep slaven die het lukte om te vluchtten van de plantage. In Suriname noemen we deze groep Marrons. Zij schuilden en leefden in de regenwoud van Suriname. Soms werden plantages aangevallen door deze Marrons om het leven van de plantagehouders in Suriname het leven lastiger te maken.
De Gouden Eeuw kwam uiteindelijk ook tot een einde. In 1672 vielen de landen Engeland en Frankrijk en kleine staten Münster en Keulen de Nederlanden binnen. Doordat er snel grondgebieden rond Twente en Zutphen werd kwijtgeraakt, ontstond er in Holland een grote paniek. De stadhouder en de raadspensionaris kwamen recht tegenover elkaar te staan.
Twee belangrijke bestuurders
Elke gewest had een eigen stadhouder en raadspensionaris. Die van Holland, omdat dit verreweg het rijkste gewest was, werden deze twee als de machtigste mensen in de Nederlanden beschouwd. Zij waren op dat moment de baas. Beide stonden echter vaak recht tegenover elkaar. Regelmatig leidde dit tot vele ruzies tussen beiden. Raadspensionaris Van Oldenbarneveldt werd zelfs door prins Maurits ten dood veroordeeld.
Ook in het rampjaar gebeurde hetzelfde. Aan de ene kant had je de prinsgezinden. Zij stonden aan de kant van de stadhouder en de familie Oranje. Aan de andere kant had je de staatsgezinden. Zij kozen kant van de raadspensionaris.
Stadhouderloze tijdperk
In 1650 was er geen stadhouder benoemd, omdat de ruzies tussen de raadspensionaris en de stadhouder bleven oplopen. De Oranjes werden voor nu tijdelijk niet op een machtsplek gezet. Omdat er in 1672 het Rampjaar was en de Nederlanden grote verliezen leed, kreeg de raadpensionaris de schuld. Johan de Witt, de raadspensionaris, en zijn broer Cornelis werd door het publiek opgejaagd en gelyncht. De stadhouder kwam weer aan de macht, maar de Gouden Eeuw kwam tot een eind.
Het arrangement Van Ontdekkingsreizen tot Gouden Eeuw is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.