Inleiding
Welkom op onze website, deze website is gemaakt door Rogier, Mika en Amber. Op deze wiki kun je aandoeningen vinden met daarbij de desbetreffende hulpmiddelen. Deze aandoeningen gaan we bespreken: Diabetes mellitus, Parkinson, COPD en CVA. Wij hopen dat het duidelijk is en u een goed beeld krijgt van deze aandoeningen met hulpmiddelen.
Parkinson
Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan deze ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex.
Oorzaken van de aandoening:
De oorzaak van Parkinson is nog niet bekend. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde parkinsonismen zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de Parkinson symptomen. Het is echter nog niet bekend waarom deze zenuwcellen sterven.
Er zijn verschillende theorieën voor de oorzaak van parkinson.
- Virussen
- Bacteriën
- Giftige stoffen
- Zware metalen
Ziekteverloop van de aandoening:
De ziekte is progressief: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan één kant en nemen na verloop van tijd meestal toe, in volstrekt willekeurige volgorde. Vroege symptomen die achteraf al op Parkinson wezen, zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift) , een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.
De ontwikkeling van de ziekte, snelheid en symptomen verschilt per persoon. Met de juiste behandeling, die door de jaren heen telkens wordt aangepast, zijn de klachten vaak redelijk te beheersen. Dat neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven.
Beperkingen die de aandoening veroorzaakt:
- Bewegingen: trillen, stijfheid, schuifelen, wankelen, evenwicht verliezen/vallen, moeite met opstaan vanuit een stoel of bed, moeite met schrijven, minder gezichtsuitdrukking (masker).
- Stemming: depressief, somber, angstig, lusteloos, verward.
- Gedrag: vergeetachtig , dingen horen of zien die er niet zijn (hallucineren), ongeremd eten, winkelen, gokken of seks.
- Lichaamsfuncties: verslikken, kwijlen, afvallen, verstopping, plasproblemen, erectiestoornissen, veel zweten, minder goed ruiken, duizeligheid, minder goed uit woorden kunnen komen.
- Slaap: overdag vaak duf, ’s nachts wakker liggen, onrust door krampen, rusteloze benen, moeilijk draaien.
Wat kan de reden zijn waarom de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft?
De zorgvrager kan een hulpmiddel nodig hebben om beter de kunnen functioneren met deze aandoening. Iemand met Parkinson heeft moeite met zijn of haar mobiliteit, dus in deze opzichten zou het geweldig zijn dat er hulpmiddelen worden geboden zodat iemand toch mobiel blijft.
Vier technologische hulpmiddelen die ingezet worden
- Speciaal parkinsonmatras
- Tremorlepel
- Laserschoen
- Lea robot, de slimme rollator
Speciaal parkinson matras
De diagnose Parkinson komt vaak onverwacht en heeft onmiddellijk effect op het dagelijks leven van de patiënt. Naast de spanning op de spieren, typerend voor deze aandoening, vermindert ook extreme vermoeidheid de kwaliteit van leven. Veel dagelijkse activiteiten worden lastig. Daarom is deze matras ontwikkeld.
De voordelen zijn:
- MiS Micro-Stimulatie® ontspant de spieren
- Micro-kleine bewegingen behouden de mobiliteit
- Vermindert nachtelijk transpireren
- Makkelijker om te gaan zitten en van houding te veranderen
Kosten: 1774,10 euro
Tremorlepel
De ELISpoon tremorlepel maakt het mogelijk om meer gecontroleerd en zelfstandig te eten met beperkte hand- en/of armmobiliteit. Een systeem van tegengewicht en rotatieassen houdt de lepel stabiel ongeacht hoe men de hand of arm draait, buigt of beweegt, waardoor men het voedsel makkelijk kan opscheppen en het er niet afvalt. Bevat geen elektrische componenten of batterijen voor makkelijk gebruik en reiniging. Geschikt voor rechts- en linkshandig gebruik.
Kosten: 220,36 euro
Laserschoen
De laserschoen is een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen. Het zorgt ervoor dat de patiënt doorloopt. In bepaalde gevallen zouden deze schoenen het probleem daarmee kunnen verhelpen’, vermeldt een persbericht over dit onderzoek. De linkerschoen projecteert een lijn voor de rechterschoen als de hak de grond raakt. De patiënt kan hier dan naar toe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen en zo gaat het door. Deze schoen wordt ingezet om bevriezing van de voeten te voorkomen, zodat de patiënt wel gewoon door zou kunnen lopen.
Deze schoen is op de markt gekomen vanaf 20 december en is nog niet erg bekend. Vandaar dat ik nog niet ergens prijzen kon vinden over het gebruik van deze schoenen.
Lea robot, de slimme rollator
De gebruiker is minder afhankelijk van een partner, familie, zorgverlener en/of mantelzorger. De kwaliteit van leven wordt aanzienlijk bevorderd door de inzet van deze robot rollator. Lea zorgt ervoor dat mensen een zelfstandig, veilig en actief leven kunnen blijven leiden. Zorgverleners of familieleden houden meer tijd over om bijvoorbeeld sociale aandacht te bieden.
Lea biedt ondersteuning bij het kunnen uitvoeren van de dagelijkse handelingen. Lea functioneert deels autonoom en helpt gebruikers in het dagelijks leven. Lea kan zorgen voor meer stabiliteit tijdens het opstaan en lopen, veiligheid voor gebruikers en mantelzorger en activering. De slimme rollator kan zorgen voor meer stabiliteit, veiligheid en gemak. Dankzij haar sensoren begeleidt zij de gebruiker actief bij het veilig (op)staan en lopen, helpt vallen voorkomen en kan zelfstandig naar de gebruiker toe komen.
Ouderen en verschillende patiëntengroepen zoals Dementie patiënten, Parkinson patiënten en patiënten met een niet aangeboren hersenafwijking kunnen samen met Lea de controle behouden om zelfstandig te kunnen functioneren. Uit de eerste gebruikersresultaten van Lea blijkt dat Parkinson patiënten baat hebben bij Lea. De motorondersteuning draagt bij aan een goed loopritme en kan zo freezing voorkomen. Lea helpt Parkinson patiënten langer veilig en zelfstandig te lopen en minder te vallen
Communiceren met Lea kan via het interactieve scherm. Zo kan de gebruiker op afstand contact houden met familie, zorgverlener of mantelzorger via beeldbellen en berichten. De slimme rollator beschikt daarnaast over diverse herinneringsfuncties voor bijvoorbeeld medicatie en voeding. Bovendien stimuleert Lea dagelijkse beweging met dansen en oefeningen en houdt Lea bij hoe lang de gebruiker actief is geweest. Dit kan zowel thuis als binnen de revalidatie gedaan worden, waarbij via de online portal de voortgang kan worden bekeken.
Heel apart is het om te zien dat “de robotrollator Lea” op de markt gebracht wordt voor een prijs van 9980 euro. In lease 237 euro per maand.
Hulpmiddelen Parkinson
Speciaal parkinson matras
Tremorlepel
Laserschoen
Lea robot, de slimme rollator
Diabetes mellitus
Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed te vinden zijn. Deze verhoogde glucosewaarden worden veroorzaakt door te weinig van het hormoon insuline, en/of door verminderde gevoeligheid voor insuline. Insuline wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsels wordt opgenomen. Indien er geen of te weinig insuline in het bloed aanwezig is, stijgt het bloedglucosegehalte. Op de lange termijn kan dit zorgen voor schade aan het lichaam. Dit kan schade geven aan de kleine bloedvaatjes (van de ogen, nieren en/of zenuwen) en aan de grote bloedvaten (mogelijk leidend tot een hartaanval, beroerte of etalagebenen).
Er zijn verschillende vormen van diabetes mellitus.
· Diabetes mellitus type 1
Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen gezonde weefsel. Door deze antistoffen worden de cellen van de alvleesklier die insuline produceren (de zogenaamde bètacellen) afgebroken. Deze afbraak begint vaak al op jonge leeftijd. Als alle bètacellen kapot gegaan zijn, dan kan het lichaam geen insuline meer aanmaken. Uiteindelijk gaat diabetes mellitus type 1 dus gepaard met de afwezigheid van insuline.
· Diabetes mellitus type 2
Bij diabetes mellitus type 2 is er sprake van een combinatie van meerdere factoren waardoor de bloedglucosewaarden te hoog worden. Enerzijds wordt er onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier. Anderzijds is de werking van insuline verminderd waardoor de cellen in verschillende weefsels de beschikbare insuline niet optimaal kunnen gebruiken. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Diabetes mellitus type 2 wordt in de volksmond ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd. Deze naam is echter misleidend omdat ook jonge mensen diabetes mellitus type 2 kunnen krijgen.
Beperkingen bij diabetes:
Voet: Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Ook voel je dan minder in je voeten en je merkt het niet als je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden.Bij sommige mensen ontstaan kleine breukjes in de botten van de voet. Je voet kan hierdoor vervormen en doorzakken. Je gaat moelijker lopen. Dit heet een Charcot voet. Deze afwijking komt weinig voor, maar tijdige behandeling is heel belangrijk. Is sommige gevallen moet zelfs het been of voet eraf.
Zenuwen: Een deel van het zeuwstelsel doet verborgen zijn werk. Zo regelt het de bloeddruk, de werking van de hersenen, het hartritme en de maag-darmbewegingen. Neuropathie kan op al die gebieden problemen veroorzaken. Vooral als bloedvaatjes in het lichaam minder goed werken door diabetes.
Ogen: Bijna iedereen met diabetes krijgt te maken met oogproblemen. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans hierop. Na 20 jaar hebben mensen met diabetes type 2 85 % kans op oogproblemen en mensen met diabetes type 1 hebben zelfs 95 % kans hierop.
Mensen met deze aandoening moeten soms hulpmiddelen krijgen omdat ze anders beperkt raken en weinig meer kunnen.
Hulpmiddelen:
- Circulation Maxx - Elektrische Spierstimulator
- Minimed
- Koeltassen
- Diabetes medicijn alarm
Circulation Maxx- Elektrische spierstimulator
Deze elektrische spierstimulator werkt met EMS: Electronic Muscle Stimulation. Dit is een methode waarbij de spieren gestimuleerd worden door kleine elektrische impulsen. De impulsen komen het lichaam binnen via je voeten, die je op het apparaat plaatst. De impulsen zorgen ervoor dat je spieren zich continu aanspannen en weer ontspannen.
De ‘pompende’ beweging die hierdoor ontstaat zorgt voor een betere doorbloeding: bloed kan sneller en makkelijker door de aderen worden vervoerd. Zuurstofrijk bloed kan weer toestromen en zuurstofarm bloed wordt afgevoerd. Ook worden overtollig vocht en afvalstoffen als het ware ‘weggepompt’.
Kosten: 250 euro, nu in de aanbieding voor 99,95 euro.
Minimed
Dit apparaat wordt gekoppeld aan u, met dit apparaat hoef je geen rekening meer te houden met uw insuline proces. Je hoeft alleen je koolhydraten in te vullen en te reageren op het apparaat (meldingen) zodat je het programma goed blijft volgen.
Het apparaat is waterdicht en je gaat op een goede waarde zitten binnen 3 maanden.
Het belangrijkste van dit apparaat is dat je meer vrijheid kunt krijgen wat betreft diabetes. Je wordt niet meer zo beperkt vandaar dat dit een uitkomst is.
Kosten: prijs is niet te vinden dit i.v.m. offerte aanvragen en contact opnemen met het bedrijf voor verdere info.
Koeltas Frio
Insuline, insulinepompen en coaguchek teststrips (voor trombose) moeten gekoeld bewaard of vervoerd worden. De koeltasjes van FRIO hebben geen ijs, koelelement of elektriciteit nodig om koud te blijven, alleen maar water. Ideaal voor tijdens de vliegreis, in warme landen of zelfs tijdens de wintersport. De koeltas is herbruikbaar en is beschikbaar in verschillende afmetingen voor allerlei combinaties van pennen en navullingen.
Kosten: prijzen varieren van 13,50 euro en 43,50 euro
Diabetes medicijn alarm:
Medicijnalarm herinnert u met een signaal, zoals een pieptoon zodat je dan je insuline kan bijnemen. De peiptoon herinnert u eraan dat het tijd is om u medicijnen te nemen, met dit horloge kunt u ook zien welk medicijn u moet nemen en het geeft dan een signaal af. Je moet de horloge instellen op welk medicijn en wanneer dan verschijnt de informatie op de display en wordt er een signaal afgegeven. Je kunt ze ook kopen met SOS- Functie en dan komt er ook nog belangrijke informatie over het medicijn.
Prijs: Ze zijn beschikbaar vanaf 30 euro maar lopen vaak op tot over de 100 euro.
Hulpmiddelen Diabetes Mellitus
Circulation Maxx- Elektrische spierstimulator
Minimed
Koeltassen Frio
Diabetes medicijn alarm
CVA
CVA (Cerebro Vasculair Accident)
Wat houdt het ziektebeeld in:
De meest voorkomende oorzaak van hersenletsel is een beroerte. Dit wordt ook wel CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident. Dat betekent: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Elk jaar worden in Nederland 43.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Dat zijn ongeveer 117 mensen per dag.
CVA heeft twee veel voorkomende vormen: het herseninfarct en de hersenbloeding. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct, 20% heeft een hersenbloeding.
Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan. Als een bloedvat in de hersenen lekt of is geknapt, wordt dat een hersenbloeding genoemd.
Oorzaak van de aandoening:
Zowel bij een herseninfarct als bij een hersenbloeding stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen. Daardoor krijgt een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en hierdoor sterven de hersencellen op die plaats af. In de hersenen liggen allerlei gebieden met verschillende functies. Wanneer er hersencellen afsterven in een bepaald gebied, wordt de functie van dat gebied verstoord. Hoe erg de gevolgen hiervan zijn, hangt o.a. af van de ernst van de verwonding en de plaats daarvan in de hersenen.
Een CVA is te herkennen aan acute verschijnselen, zoals verlammingen in één helft (links of rechts) van het lichaam . Ook plotselinge taalproblemen, zoals langzamer of moeizamer spreken, zijn een aanwijzing voor een CVA.
Een CVA of beroerte kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes) , overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Verder zijn er erfelijke factoren die een CVA-risico opleveren.
Verloop van de aandoening:
Bij een herseninfarct kan binnen 4,5 uur na de eerste symptomen een bloedverdunnend medicijn worden toegediend dat het bloedstolsel oplost. Deze behandeling heet trombolyse. In sommige gevallen kan tot zes uur na de eerste symptomen ook een katheter via een bloedvat in de lies worden ingebracht om het stolsel te verwijderen. Een enkele keer kunnen deze behandelingen ook in een later stadium worden uitgevoerd.
Bij een hersenbloeding kunnen medicijnen helpen om de bloedstolling te optimaliseren. Als de bloeding niet vanzelf stopt, is er soms een operatie nodig om de bloeding te verwijderen en daarmee de druk in de hersenen te verminderen.
Het is belangrijk dat de revalidatie zo snel mogelijk op gang komt. Vaak al in het ziekenhuis. Zijn er blijvende beperkingen, dan kan de (revalidatie)arts samen met degene die een beroerte heeft gehad, op zoek naar mogelijkheden om met de gevolgen om te gaan. Men kan een verwijzing vragen via de behandelend arts in het ziekenhuis.
Fysiotherapeuten en ergotherapeuten helpen bij de revalidatie van bewegingsfuncties en alledaagse handelingen. Als iemand spraak- taal- en slikproblemen ervaart, kan de hulp worden gevraagd van een logopedist. Bij geheugen- aandachts- of gedragsstoornissen kan een psycholoog helpen om hier mee om te gaan.
Soms komen de klachten pas later aan het licht, wanneer er thuis of op het werk weer een beroep op iemand wordt gedaan. Denk aan voor de buitenwereld onzichtbare gevolgen zoals vermoeidheid, moeite met plannen, overprikkeling of geheugenproblemen. Men kan dan alsnog bij de huisarts vragen naar de mogelijkheden voor neuropsychologische (cognitieve) revalidatie.
Als een patiënt na een beroerte niet meer is wie hij was – lichamelijk en/of geestelijk – kan dat veel invloed hebben op sociale relaties en zorgen voor spanningen in de omgeving. Voor partners en familie kan het uiteindelijk net zo moeilijk zijn om met de gevolgen van een beroerte om te gaan als voor de patiënt zelf.
De beperking die de aandoening doet veroorzaken/wat kunnen de redenen zijn dat de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft?
De redenen dat een zorgvrager met een CVA een hulpmiddel nodig heeft kan zijn, omdat de zorgvrager halfzijdig verlamd is en niet kan lopen of dergelijken. Meestal hebben mensen met een halfzijdige verlamming een rolstoel nodig om zich in te kunnen transfereren. Iemand met een CVA is meestal ook incontinent, daarom is incontinentiemateriaal hard nodig voor mensen met een CVA. De beperking die de aandoening doet veroorzaken is een bloedprop richting de hersenen.
Hulpmiddelen:
Een passieve tillift voor mensen die niet zelfstandig of met hulp uit bed kunnen komen en dus helemaal passief zijn. Dit zijn mensen die d.m.v. CVA een halfzijdige verlamming zijn op opgelopen. Dit hulpmiddel kan je verplaatsen en dan doe je een tilmat onder de zorgvrager en plaats je balleinen in de tilmaat zodat de nek ook stevig blijft en niet inzakt. Dan maak je hem vast aan de tillift en kan je hem met een afstandbediening bedienen.
Prijs: Hoe beter de kwaliteit hoe duurder de prijs maar sowieso meer dan 800 euro.
Een elektrische deur. Deze deur gaat vanzelf open d.m.v. een op afstand bestuurbare deuropener de deuropener is erbij zodat niet iedereen binnen kan komen behalve degene die de bewoner beslist. Deze deur is heel handig voor mensen die de deur niet zelf meer open kunnen maken bijvoorbeeld door een halfzijdige verlamming. Daarom is deze deur erg handig voor mensen die een CVA heb gehad.Een driepoot wandelstok.
Domotica stelt u in staat om allerlei handelingen die nodig zijn om (comfortabel) te leven in uw huis op afstand te regelen. Bijvoorbeeld het bedienen van verlichting, deuren, ramen en gordijnen zonder te hoeven opstaan en lopen. Of het programmeren van de verwarming en oven met uw smartphone of tablet. De eenvoudige domoticasystemen werken meestal met onderdelen die in wandcontactdozen worden ingeplugd. Verlichting en andere apparaten die vroeger op deze wandcontacdozen waren aangesloten, worden vervolgens weer ingeplugd in deze onderdelen. De eenvoudige domoticasystemen omvatten daarnaast een afstandsbediening zoals van een televisie. Hiermee schakelt u apparaten aan of uit. U koopt eenvoudige domoticasystemen bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.
Een communicatiekaart voor mensen die d.m.v. CVA een afasie hebben gekregen, waardoor hun spraak is belemmerd. Dan kun je door de communicatiekaarten het aanwijzen wat je bedoeld.
Prijs: De prijs van een hele set van deze kaarten is rond de 20 euro afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de woorden.
Hulpmiddelen CVA
elektrische deur
Passieve tillift
Domotica
Communicatiekaart
COPD
COPD
-Wat houdt het in.
COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Het ademen wordt moeilijker en je krijgt minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het moeilijker ademen komt doordat je minder zuurstof hebt door de beschadiging van de longen. Hierdoor kunnen normale dingen zoals traplopen of aankleden lastiger zijn. COPD is niet te genezen.
Hiervoor is COPD een verzamelnaam:
- Chronische bronchitis, hierbij zijn de bronchiën steeds ontstoken. Je lichaam maakt dan meer slijm aan en dan wordt het ademen moeilijker.
-Longemfyseem, hierbij gaan longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat er zuurstof in het bloed komt bij het inademen en afvalstoffen afgevoerd worden bij het uitademen. Hoe minder longblaasjes je hebt hoe benauwder je het krijgt.
-Oorzaak van COPD
De oorzaak van COPD is bijna altijd door roken, maar je kan het ook krijgen als je voor een lange tijd bent blootgesteld aan bijvoorbeeld fijnstof, bepaalde gassen of rook.
Het kan ook komen door alpha-1 antitrypsine deficiëntie, dit is een erfelijke ziekte die maar zelden voorkomt
-Ziekteverloop
Mensen hebben vaak al een lange tijd COPD zonder het te weten, dit is omdat er bij de eerste klachten vaak niet de diagnose COPD wordt gesteld. Deze klachten zijn meestal hoesten en kortademigheid en worden meestal weggezet als een luchtwegontsteking of ouderdom. Deze aandoening gaat heel langzaam te werk en sluipt er in, voordat je het misschien doorhebt is je longinhoud al gehalveerd. Door de kortademigheid en benauwdheid stoppen mensen vaak met bewegen wat juist slechter is voor deze aandoening. De kwaliteit van het leven gaat dan hard achteruit en er moeten meer medicijnen geslikt worden, als het tegen zit kun je een ziekenhuisopname niet uitsluiten.
-Beperkingen die de aandoening met zich meebrengt
In het begin hem je vooral last van snelle benauwdheid bij lichte inspanning en kortademigheid, traplopen en aankleden worden iets lastiger. Later als de aandoening in een verder stadium vordert stoppen mensen vaak met bewegen en gaat het nog harder achteruit. De aandoening zorgt er voor dat het leven heel lastig gaat worden omdat het gewoon vreselijk is om geen adem te krijgen als je het nodig hebt, hierdoor ga je automatisch minder doen en zit je vaker stil dan je eigenlijk zou willen. Dagelijkse taken worden onmogelijk en hierdoor is het mentaal ook heel zwaar omdat je nou eenmaal beperkt bent geworden. Vaak ben je uiteindelijk ook afhankelijk van medicijnen en soms ook een zuurstofapparaat.
Moderne hulpmiddelen voor COPD
1. Zuurstofapparaat voor buitenshuis.
Dit hulpmiddel gebruik je als je snel last hebt van benauwdheid maar toch naar buiten wil om dingen te doen. Het zuurstofapparaat kan worden gedragen of meenemen op een rollator of op een rolstoel. Met dit apparaat kun je de gewenste hoeveelheid zuurstof binnen krijgen. Door het nemen van deze zuurstof kun je de kortademigheid verzachten en verminderen. Ook kun je de extra zuurstof gebruiken om activiteiten te blijven doen die je altijd hebt gedaan.
Het apparaat werkt als volgt, via een zuurstofconcentrator of cilinder gaat de zuurstof via een masker, neusmasker of neuskatheter naar binnen. Ook zijn er zuurstofapparaten die alleen zuurstof toedienen bij de inademing, dit heet een on demand systeem.
Als je dit apparaat aanschaft schrijft de longarts voor hoeveel zuurstof je per dag moet gebruiken, je mag de hoeveelheid zuurstof zelf nooit veranderen want dat kan schadelijk zijn. Het binnenkrijgen van zuurstof droogt je lichaam uit, hiervoor kun je een luchtbevochtiger gebruiken.
Het zuurstof apparaat wordt gedeeltelijk vergoed omdat het in het Reglement Hulpmmiddelen staat. Hiervoor moet je contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar.
2. Luchtreiniger
Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de hoeveelheid vuildeeltjes in de lucht zo snel mogelijk worden verwijderd. Deze deeltjes worden allergenen genoemd. Deze stoffen vallen daar onder: Fijnstof, pollen, organische stoffen, geuren, sigarettenrook, stof maar ook veel virussen en bacteriën..
Voor een COPD patiënt is het heel fijn om in een schone luchtomgeving te zijn, hier hebben ze het minst last van benauwdheid.
Het apparaat heeft een ingebouwde ionisatie-proces en hierdoor ontstaat er een heel goed filterproces waardoor de lucht er weer brandschoon uit komt.
Dit apparaat kun je kopen voor €425,-
3. Personenalarmering buitenshuis
Met een mobiel personenalarmeringssysteem graag je een kleine GPS-tracker bij je. Hier is je locatie bekend als je naar buiten gaat en je kan ook contact hebben met mensen die je hebt ingesteld in het systeem. Het apparaat is makkelijk om mee te nemen.
Met dit apparaat kun je op elk moment een noodsituatie melden en daarna kun je worden opgespoord. Hierdoor zijn mensen om je heen minder ongerust om dat je altijd overzicht hebt op de situatie.
Het apparaat kun je aan je broekriem, halsketting of bijvoorbeeld een polshorloge vastmaken. Via een app kan de verzorger zien waar de persoon zich bevindt. Je kunt ook een veilige zone invoeren, als de persoon deze zone verlaat wordt er een melding gemaakt.
Dit apparaat brengt aanschafkosten met zich mee en kost bij de meeste systemen ook abonnementskosten. De kosten van het apparaat zijn rond de €90,-.
4. Beeldbellen
Door middel van beeldbellen kun je contact hebben met zorgverleners en mantelzorgers als een alternatief voor een huisbezoek of via de telefoon. Door het beeldcontact krijgt de zorgverlener een betere indruk van hoe het gaan met de zorgvrager zonder langs te komen. Ook is dit natuurlijk handig als je dit apparaat hebt aangesloten op je deurbel, dan hoef je niet op te staan om te kijken wie er voor de deur staat. Mijn opa heeft een longaandoening en die maakt hier ook gebruik van, dit ontlast hem heel erg omdat lopen bijna onmogelijk is. Dit systeem kun je activeren op een tablet of een gewone computer en zo kun je met de zorgvrager communiceren. Natuurlijk kan dit ook met vrienden en kennissen, deze mensen kunnen u ook bellen in plaats van alleen hun.
Je kunt vaak wel een tablet huren van de thuiszorg met daarop het gewenste programma. Als je een indicatie hebt voor de thuiszorg is het programma vaak vrij van kosten, als je dit niet hebt kost het vaak een vergoeding van ongeveer een tientje in de maand. De tablet kan je huren en de prijs kan verschillen bij de instellingen.
Wat gebeurt er in de longen
Hulpmiddelen COPD
Beeldbellen
Zuurstofapparaat voor buitenshuis
Luchtreiniger
Personenalamering buitenshuis