Mens en klimaat - v456

Mens en klimaat - v456

Mens en klimaat

Introductie

Het Middellandse Zeegebied heeft verschillende klimaten, van vochtig tot droog, van koud - hoog in de Spaanse Sierra Nevada, in de Apennijnen, de Pyreneeën en het alpien plooiingsgebied -  tot ’s zomers warm, zonnig en droog, ’s winters zacht met af en toe regen. Dat laatste is wat de meeste toeristen en Noordwest-Europeanen, die er de winter doorbrengen, kennen.

Hoe heeft de vegetatie zich aangepast aan dit klimaat? Hoe hebben mensen geleerd ermee te leven en op zodanige wijze landbouw te bedrijven dat hun akkers en weiden voldoende opleveren om ervan te leven?

 

Wat ga je leren?

Hoofdvraag

  • Hoe slagen bewoners van het Middellandse Zeegebied erin zo om te gaan met de bodem, de levende natuur en het klimaat dat ze aan de kost kunnen komen?

Deelvragen

  • Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het klimaat in de regio?
  • Hoe worden geografische factoren bodem en flora in de regio beïnvloed door de geografische factor klimaat en lucht?
  • Hoe bedrijven mensen landbouw in de regio binnen de mogelijkheden en beperkingen van de geografische factoren bodem, flora en klimaat en lucht en de manieren waarop die factoren op elkaar inwerken?

Begrippen

  • Subtropische landschapszone
  • Mediterrane vegetatie
  • Mediterrane landbouwtypen

 

Wat ga je doen?

Activiteiten

Vooraf

Wat kun je al?

Bestudeer de Kennisbanken en maak de instaptoets.

Aan de slag

Stap 1

Je leest over weer, temperatuur en neerslag in het Middellandse Zeegebied en welke uitschieters het klimaat daar kan hebben. Je leest teksten, maakt oefeningen en gebruikt o.a. de klimaatindeling van Köppen hierbij.

Stap 2

Je leest over het samenspel van bodem, flora en klimaat in het Middellandse Zeegebied. Je gebruikt de Bosatlas om vragen te beantwoorden.

Stap 3

Je krijgt uitleg over hoe mensen omgaan met bodem, flora en welke invloed dit op de landbouw in het gebied heeft. Je maakt drie oefeningen en zoekt op internet naar informatie over schaalvergroting in de landbouw.

Afronding

Samenvattend

Maak een begrippenlijst. Vergelijk deze met een klasgenoot.

Eindopdracht A

Maak de eindtoets.

Eindopdracht B

Maak een brochure over akkerbouw en veeteelt in het Middellandse Zeegebied als advies voor landbouwbedrijven.

Examenvragen

Oefen de eindexamenvragen.

Terugkijken

Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht staat een belasting van ongeveer 3 SLU.

Wat kun je al?

Bestudeer de Kennisbanken.

Maak nu de instaptoets.

Aan de slag

Stap 1: Klimaat met uitschieters

Baai op Mallorca

Je gaat op vakantie ergens in het Middellandse Zeegebied of je bent gepensioneerd en wilt de winter ergens in deze regio doorbrengen. Wat voor klimaat zul je er aantreffen?

Zoek op in de Bosatlas de kaart Europa - Klimaat

GB54 Kaart 79B / GB55 Kaart 79A Klimaatgebieden


Maak gebruik van de klimaatcodes van Köppen in de volgende oefening.

Temperatuur

Ondanks het klimaat dat bijna overal in de regio heerst, kan het er ook buitengewoon warm of koud worden. In Barcelona en omgeving kan het in januari ineens zomers warm worden, zelfs tot rond 30 graden Celsius.

Lees de volgende tekst.

ROME - In Italië wordt gesproken van een heuse Driekoningensneeuwstorm. Het noorden is wel gewend aan winterweer, maar nu zucht ook de rest van het mediterrane land onder ijzige temperaturen en sneeuwval. In Rome duikt de temperatuur onder het vriespunt en de Vesuvius bij Napels is bedekt met een laag sneeuw. Zelfs op de Eolische eilanden tussen Sicilië en het vasteland zijn sneeuwvlokken neergedwarreld, meldde persbureau ANSA vrijdag.

Door het slechte weer op zee bleven de veerboten van en naar deze en andere Italiaanse eilanden aan de kade. In Avenillo, ten oosten van Napels, kwam een 44-jarige dakloze om het leven door de kou. In het zuidelijke Bari, de hoofdstad van de regio Apulië, lag zo'n 15 centimeter sneeuw.

De uitzonderlijke kou en neerslag hebben her en der het treinverkeer platgelegd. Ook op de wegen ontstonden problemen.

Bron: De Telegraaf 6 januari 2017.

 

Wind

Deze uitschieters in temperatuur hebben op meerdere plaatsen te maken met een wind die af en toe opsteekt en in diverse streken een eigen naam heeft gekregen. De bekendste zijn de Föhn, de Mistral, de Bora, de Sirocco en de Meltemi. Daardoor kan het op die plaatsen in korte tijd aanzienlijk kouder of juist warmer worden.

Neerslag

Met de neerslag die in de regio valt, zijn twee dingen aan de hand die je niet kan afleiden uit klimaatcodes van Köppen en klimaatdiagrammen van plaatsen als Mallorca, Athene en Algiers. Neerslag valt meestal in de vorm van zware buien. Soms valt daarbij zoveel neerslag in korte tijd dat beken en rivieren buiten hun oevers treden en straten en huizen onder water komen te staan.

Lees over het tweede kenmerk dat schuilgaat achter klimaatcodes en -diagrammen het artikel ‘Verdroging Zuid-Europa’

Stap 2: Middellandse zee en bodem

Maquis op Corsica

Samenspel van bodem, flora en klimaat

Het klimaat in het Middellandse Zeegebied, of eigenlijk de geografische factor klimaat en lucht, is van grote invloed op twee andere geografische factoren, flora en bodem. De flora is ook afhankelijk van de bodem. Samen bepalen deze factoren het aanzien van landschappen in de regio.

Zoek op in de Bosatlas:

GB54 Kaart 77C / GB55 Kaart 77C Oorspronkelijke plantengroei


Vergelijk deze kaarten met de kaarten die je in Stap 1 hebt geraadpleegd.

Bomen- en plantengroei

In de Oudheid waren er veel bossen in de regio. Daarna hebben die op de meeste plaatsen plaatsgemaakt voor struiken en kleine bomen. Dit type flora wordt maquis of macchia genoemd. Deze bomen en planten zijn bestand tegen lange periodes van droogte en hoge temperaturen en sommige planten herstellen zich gemakkelijk na natuurbranden omdat ze zaden voortbrengen die pas ontkiemen als er een brand is geweest. Bomen en planten groeien op een stenige en vaak afhellende bodem met daarop weinig of geen verweringsmateriaal waarin regenwater dus ver in kan wegzakken in scheuren en spleten. Ten slotte moeten planten zich zien te beschermen tegen dieren die ervan eten.

Bomen en planten hebben zich op allerlei manieren aangepast aan deze omstandigheden. Toch groeien bomen en planten in de regel niet dicht op elkaar, of anders gezegd: is de begroeiingsdichtheid niet groot.

Stap 3: Mensen en land(bouw)

Wijngaard in Portugal, een mooi
voorbeeld van terrassenlandbouw.

Hoe mensen omgaan met bodem, flora en klimaat

Van oudsher werd landbouw vooral bedreven op glooiende terreinen tussen 200 en 500 meter boven de zeespiegel en ook in hoger gelegen gebieden. In de laagvlaktes kwam de malariamug voor en liepen mensen gevaar om malaria te krijgen. Ook kwamen er soms overstromingen op die laagvlakten voor. Nadat de malariamug is uitgeroeid, werden ook laagvlaktes in cultuur gebracht.

De manier waarop landbouw bedreven wordt, is aangepast aan het klimaat, en aan de gesteldheid van bodem en flora. Dat is te zien aan de keuze van gewassen en het soort boerderijdieren waarmee boeren werken.

Zoek op in de Bosatlas de kaart Bodemgebruik en Natuurlijke Hulpbronnen:

GB54 Kaart 115B / GB55 Kaart 114A-115A

Lees over een andere manier waarop de landbouw zich aanpast het artikel ‘De onderschatte erfenis van de Arabieren in Al-Andalus'.

Schaalvergroting

Na de Tweede Wereldoorlog maakten kleine landbouwbedrijven in de regio steeds meer plaats voor grote. Deze schaalvergroting werd in de hand gewerkt door het wegtrekken van vooral jonge mensen uit de regio naar landen in West- en Noord-Europa, omdat ze daar meer konden verdienen dan in hun gebied van herkomst.
Een andere oorzaak van deze schaalvergroting is steeds meer samenwerking tussen landen in Europa na de oprichting van de EEG (voorloper van de EU) in 1957.

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

​Subtropische landschapszone  
Mediterrane vegetatie  
Mediterrane landbouwtypen  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht A: Toets

Eindopdracht B: Brochure

Brochure Mediterrane landbouw

Je bent werkzaam bij de Landbouwuniversiteit te Wageningen en adviseert mensen die ergens in het Middellandse Zeegebied een landbouwbedrijf willen opzetten of overnemen.
Je schrijft hiervoor een brochure aan de hand van wat je over klimaat, bodem en flora in de regio hebt geleerd en het samenspel tussen deze drie geografische factoren.

De brochure bevat de volgende onderwerpen:

  • akkerbouw in heuvelachtig gebied
  • akkerbouw in vlak gebied
  • extensieve veeteelt
  • intensieve veeteelt.

Je docent deelt de klas in vier groepen in, een voor elk onderwerp in de brochure.

Kies aan de hand van de landkaarten die je in deze opdracht hebt geraadpleegd een plek in de regio uit die het meest geschikt is voor het type landbouw waar je adviezen over gaat opstellen.

Dan gaan jullie aan de slag. Spreek onderling af wie de aantekeningen maakt en het artikel schrijft.

Beoordeling

Zodra jullie klaar zijn, beoordeelt je docent je bijdrage aan de brochure op de volgende punten:

  • Zijn de adviezen duidelijk en speciaal bedoeld voor landbouw in het Middellandse Zeegebied.
  • Is bij het opstellen van de adviezen voldoende rekening gehouden met de lokale bodemgesteldheid en de flora en het klimaat ter plaatse.
  • Is de brochure creatief samengesteld en zijn er geen fouten gemaakt.

Artikel schrijven

Een artikel is een goede manier om informatie te presenteren of een gebeurtenis te beschrijven.

 

Folder maken

Met maken van een folder presenteer je kennis die je hebt opgedaan aan anderen.

 

Examenvragen

Op deze pagina vind je examenvragen van ExamenKracht van vorige jaren. De vragen sluiten zo goed mogelijk aan bij de opdracht die je net hebt afgerond.

Maak bij het beantwoorden ook gebruik van dat wat je al eerder geleerd hebt. Als je de vraag niet kunt beantwoorden, probeer het dan later opnieuw. Nadat je een vraag beantwoord hebt, kun je deze zelf nakijken en je score aangeven.

VWO 2016-TV1

VWO 2016-TV1 Vragen 13-16

VWO 2017-TV1

VWO 2017-TV1 Vraag 15
VWO 2017-TV1 Vraag 17

VWO 2021-TV2

VWO 2021-TV2 Vraag 14
VWO 2021-TV2 Vraag 15


Meer oefenen?
Ga naar ExamenKracht en oefen ook met de nieuwste examens.

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Vind je dat de introductie goed bij de opdracht past?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de hoofdvraag en deelvragen nog eens door.
    Hoe gaan bewoners in het Middellandse Zeegebied met bodem en flora om, teneinde in het aanwezige klimaat landbouw te kunnen bedrijven?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat ongeveer 3 SLU.
    Heb je de opdracht binnen dit aantal uren kunnen doen?
  • Samenvattend
    Was het nuttig om de genoemde begrippen te omschrijven?
    Had je klasgenoot soortgelijke omschrijvingen?
  • Eindopdrachten
    Heb je de toets goed gemaakt? Waren de vragen niet te moeilijk?
    Is het je gelukt een bijdrage te leveren aan de brochure, bestemd voor landbouwbedrijven?
    Vond je het niet lastig om vanuit dat perspectief een artikel te schrijven?
  • Examenvragen
    Heb je de examenvragen gemaakt? Vond je het nuttig om extra te oefenen?

Bronnen

  • Het arrangement Mens en klimaat - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-03-16 14:19:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Mens en klimaat" besproken. Het Middellandse Zeegebied kent een klimaat met uitschieters van zowel warm als koud. Dit wordt mede veroorzaakt door windsystemen zoals de Föhn, de Mistral, de Bora, de Sirocco en de Meltemi, die snelle temperatuurveranderingen kunnen veroorzaken. Bovendien valt neerslag in de regio vaak in de vorm van zware buien, soms met zoveel neerslag in korte tijd dat overstromingen optreden en straten en huizen onder water komen te staan. In het Middellandse Zeegebied hebben bossen plaatsgemaakt voor maquis (struiken en kleine bomen) die bestand zijn tegen droogte, hitte en branden. Deze planten groeien op stenige, afhellende bodems met weinig regenwaterinfiltratie en beschermen zich tegen grazende dieren. De begroeiing is over het algemeen niet dicht. Vroeger was landbouw vooral op heuvels en hogere gebieden vanwege malaria en overstromingen in de laagvlaktes. Landbouwmethoden pasten zich aan klimaat en bodem aan. Na de Tweede Wereldoorlog werden boerderijen groter door emigratie en Europese samenwerking na de oprichting van de EEG in 1957.
    Leerniveau
    VWO 6; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, droogte, landbouw, middelandsezee, neerslag, stercollectie, vwo456, windsystemen

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

    VO-content - Kennisbanken. (2019).

    Kennisbank Aardrijkskunde - v456

    https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Mens en klimaat

    Klimaat met uitschieters

    Klimaat met uitschieters

    Klimaat met uitschieters

    Samenspel van bodem, flora en klimaat

    Samenspel van bodem, flora en klimaat

    Hoe mensen omgaan met bodem, flora en klimaat

    Hoe mensen omgaan met bodem, flora en klimaat

    Hoe mensen omgaan met bodem, flora en klimaat

    Mens en klimaat

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.