Mens en klimaat - v456

Mens en klimaat - v456

Introductie

Het Middellandse Zeegebied heeft verschillende klimaten, van vochtig tot droog, van koud - hoog in de Spaanse Sierra Nevada, in de Apennijnen, de Pyreneeën en het alpien plooiingsgebied -  tot ’s zomers warm, zonnig en droog, ’s winters zacht met af en toe regen. Dat laatste is wat de meeste toeristen en Noordwest-Europeanen, die er de winter doorbrengen, kennen.

Hoe heeft de vegetatie zich aangepast aan dit klimaat? Hoe hebben mensen geleerd ermee te leven en op zodanige wijze landbouw te bedrijven dat hun akkers en weiden voldoende opleveren om ervan te leven?

 

Colofon

Het arrangement Mens en klimaat - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 14:19:45
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Mens en klimaat" besproken. Het Middellandse Zeegebied kent een klimaat met uitschieters van zowel warm als koud. Dit wordt mede veroorzaakt door windsystemen zoals de Föhn, de Mistral, de Bora, de Sirocco en de Meltemi, die snelle temperatuurveranderingen kunnen veroorzaken. Bovendien valt neerslag in de regio vaak in de vorm van zware buien, soms met zoveel neerslag in korte tijd dat overstromingen optreden en straten en huizen onder water komen te staan. In het Middellandse Zeegebied hebben bossen plaatsgemaakt voor maquis (struiken en kleine bomen) die bestand zijn tegen droogte, hitte en branden. Deze planten groeien op stenige, afhellende bodems met weinig regenwaterinfiltratie en beschermen zich tegen grazende dieren. De begroeiing is over het algemeen niet dicht. Vroeger was landbouw vooral op heuvels en hogere gebieden vanwege malaria en overstromingen in de laagvlaktes. Landbouwmethoden pasten zich aan klimaat en bodem aan. Na de Tweede Wereldoorlog werden boerderijen groter door emigratie en Europese samenwerking na de oprichting van de EEG in 1957.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, droogte, landbouw, middelandsezee, neerslag, stercollectie, vwo456, windsystemen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open