1.1.1 Vragen stellen

1.1.1 Vragen stellen

Het doel van deze bouwsteen

Introductie

Wat is het doel van deze bouwsteen? Wat kan een student / aankomend professional hiermee? Wanneer en waarom is het belangrijk? Dit is niet alleen belangrijk om de student te motiveren, maar ook voor de docent die kiest of deze bouwsteen voor zijn module nuttig is.

Waarschijnlijk zijn de volgende drie alinea's een handig uitgangspunt. Voor alle tekst geldt: Hou het to-the-point :)

Waar heb je het over? Even een stukje context. Kort! Gaat het over requirements, wat is dat dan ook al weer? Gaat het over het maken van beslissingen, wanneer gebeurt dat dan in het beroepsproces? Maak concreet welke beroepstaken deze vaardigheid ondersteunt.

Waarom is dit belangrijk? Maak het belang duidelijk waarom dit onderdeel goed gedaan moet worden, en waarom dus deze bouwsteen relevant is. Volgens het HILL model zou je bijv. eerst het probleem duidelijk maken en dan hoe deze bouwsteen daarbij gaat helpen.

Wat gaat er komen? Geef even beknopt een idee van de opzet van dit stuk lesmateriaal.

 

Algemene bouwsteentips

  • Uitgangspunt van een bouwsteen is efficiënt en effectief: vanuit onderzoekend vermogen leiden tot betere beroepsproducten met minimale overhead. Op die manier overtuigen we zowel studenten als docenten van het gebruiken van deze handvatten.

  • Hanteer zoveel mogelijk het jargon uit ICT beroepenveld boven onderzoeksterminologie.

  • Maak waar mogelijk de link met het DOT framework van de HAN wat wordt geadviseerd door HBO-i. Binnen dit framework worden onderzoeksmethodes geordend naar 2 assen in 5 onderzoeksruimtes, die overeenkomen met bepaalde informatiebehoeften. Geef bijvoorbeeld aan wanneer je in een specifieke onderzoeksruimte, kennisdomein of andere as bent of wanneer je gebruik maakt van een veelvoorkomend patroon van methoden.

  • Het hier aangegeven format is een richtlijn, geen regel.

Leerdoelen

Na deze bouwsteen:

  • Heb je inzicht in verschillende soorten vragen die je kunt stellen om een probleem op te lossen

  • Begrijp je het verschil tussen een praktijkvraag en een onderzoeksvraag

  • Kun je bepalen of je vraag specifiek, eenduidig, en relevant is

DOT-framework

Het DOT-framework. cc-by-sa HAN (link)

In dit onderdeel geef je de relatie aan met het DOT-framework, bijvoorbeeld door te vermelden onder welke onderzoeksstrategieën, afwegingen of kennisdomeinen deze bouwsteen valt. Op die manier is het voor studenten makkelijker om inzicht te krijgen in de samenhang en gerelateerde onderzoeksmatige aspecten. Als je deze aspecten ook noemt bij Eigenschappen / Trefwoorden in het arrangement edit-scherm, dan is deze bouwsteen ook makkelijker vindbaar vanuit die context.

Beschrijving van de tool / handvat / vaardigheid

De centrale uitleg van de tool of vaardigheid waar de studenten gebruik van zouden kunnen maken.

Tip: Voor studenten is het fijn als de informatie (in verkorte versie) ook beschikbaar is als een kennisclip. Een kennisclip zelf ontwikkelen kost veel tijd, dus kijk altijd eerst of er al een geschikte kennisclip is (bijv. op youtube.com, vimeo.com of via de kennisclipdatabank van je eigen onderwijsinstelling). Als die er niet is of niet voldoet, noteer dan precies wat je mist of anders wilt, om vervolgens je eigen clip te ontwikkelen.

Voorbeelden

Een vaak voorkomend element is een sectie met voorbeelden van goed en slecht gebruik. Voor de studenten zijn concrete voorbeelden vaak heel verhelderend, dus zeker een aanrader.

Opdrachten

Maak je lesmateriaal compleet met wat voorbeelden van opdrachten. Het is het beste als de opdrachten toepasbaar zijn op de concrete eigen situatie, bijv. binnen een project. Als zo'n situatie niet aanwezig is, zou je een realistische voorbeeldsituatie aan kunnen reiken.

Soorten opdrachten zouden kunnen zijn:

  1. Een zelf-assessment waarmee de student zelf zijn kennis begrip kan testen
  2. Een individuele opdracht die thuis kan worden gemaakt ter voorbereiding van een latere groepsopdracht
  3. Een individuele opdracht als onderdeel van een individueel project (bijv. stage)
  4. Een groepsopdracht tijdens een workshop in de klas
  5. Een groepsopdracht als onderdeel van een project

Tip: Je kunt voor studenten aangeven hoeveel tijd een betreffende opdracht kost.

Zelfassessment

Voeg een oefening toe (zie menu rechts) voor een simpele zelftoets waarmee de student snel kan inschatten in hoeverre ze het lesmateriaal hebben gesnapt.

Projectopdracht

Tip: Handig als deze opdracht zowel verder kan bouwen op de individuele opdracht of een losse situatieschets, als op een concrete projectopdracht waar de studenten op dat moment aan werken. Dit maakt het makkelijker voor docenten om het lesmateriaal op verschillende manieren in verschillende situaties in te zetten.

Praktijktips

  1. Concrete acties en tips voor de studenten om de leerdoelen in deze bouwsteen toe te passen

  2. Bijv: "Maak een lijst van alle producten in jouw project die je wilt inspecteren. Vergeet de softwarecode niet."

  3. Niet meer dan 5 - hoe meer informatie je geeft, hoe minder de student leest.

  4. Vaak werkt deze sectie ook als een soort van mini-samenvatting van het lesmateriaal

  5. Op basis van onze ervaringen met beroepspraktijk of met de veelvoorkomende problemen bij studenten kun je nog wat extra tips formuleren. Hierin kun je ook verwijzen naar gerelateerde bouwstenen.

Bronnen

Geef hier de gebruikte bronnen aan en evt. verder leesmateriaal. Geef de studenten het goede voorbeeld en refereer op een consistente manier, bijv. in APA stijl.

Voor de docent

In deze sectie kun je zowel een moduleverantwoordelijke als uitvoerend docent extra informatie en tips geven, zodat zij snel kunnen inschatten of en hoe zij deze bouwsteen in hun module of les in zouden kunnen passen.

Het doel van deze bouwsteen

context en doel van deze bouwsteen, ook vanuit het curriculum gezien.

Plaats in het curriculum en module

Wat is het gewenste studentniveau (bijv. leerjaar)? Wat is vereiste danwel gewenste voorkennis? Wat zouden nuttige vervolgtopics zijn?

Idealiter is het materiaal flexibel, zodat het in verschillende contexten goed ingepast kan worden.

Voorbeeld lesplan

Geef (minimaal) een voorbeeld lesplan van een mogelijke uitvoering inclusief tijdsindicatie per lesonderdeel, zodat een docent snel kan inschatten of en hoe het is in te passen in de beschikbare tijd. Het advies is het passend te houden binnen 1 of 2 lesuren.

Denk bijvoorbeeld aan een lesplan dat uitgaat van zoveel mogelijk individuele voorbereiding door de student vooraf of juist een lesplan dat uitgaat van geen voorbereiding door de student.

Tips bij de opdrachten

Bij elke gedefinieerde opdracht kun je kort docenttips geven voor bijvoorbeeld de voorbereiding, uitvoering en begeleiding.

Tips voor projectbegeleiding

Deze tips zijn algemener van aard om studenten te begeleiden op deze leerdoelen in een project. Wat voor vragen kan de docent bijvoorbeeld stellen om de studenten te stimuleren over deze aspecten na te denken?

Beoordelen

Hoe kunnen de opdrachten beoordeeld worden? Dit kan heel specifiek zijn of algemener in de vorm van rubrics. Een beoordeling moet snel kunnen worden uitgevoerd.

  • Het arrangement 1.1.1 Vragen stellen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-01-20 08:48:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    TODO Simpelere versie van volledige vragen stellen bouwsteen Dit template kun je kopieren als uitgangspunt voor je eigen arrangementen voor HBO-ICT OiO. Op die manier is het makkelijker om te zorgen voor consistentie in uiterlijk en vorm. Ook bevat het template tips m.b.t. het kwaliteitsmodel. Dit is een HBO-ICT bouwsteen voor Onderzoek in Onderwijs.
    Leerniveau
    HBO - Bachelor;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    bouwsteen, hbo ict oio, onderzoek, onderzoekend vermogen, template

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Saxion HBO-ICT. (2020).

    1.1.1 Brainstormen

    https://maken.wikiwijs.nl/156076/1_1_1_Brainstormen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.