Salad bowl of melting pot? - v456

Salad bowl of melting pot? - v456

Introductie

De inwoners van New York, Washington en Los Angeles zijn op allerlei manieren in groepen in te delen, bijvoorbeeld op grond van inkomensklasse, opleidingsniveau, etnische achtergrond en ras.
Dat kun je ook zien op stadsplattegronden van deze steden, waarop per wijk is aangegeven wat voor mensen er wonen. Hierdoor zijn de steden min of meer een mozaïek van wijken waar veel mensen uit dezelfde groep (bijvoorbeeld heel rijke mensen of juist armere) bij elkaar wonen.

Blijft dat ook zo? Of veranderen de steden ondanks alle verschillen tussen bewoners omdat de culturele en andere verschillen tussen de verschillende groepen steeds kleiner worden?

 

Colofon

Het arrangement Salad bowl of melting pot? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-07 16:00:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Salad bowl of melting pot?" besproken. In steden zoals New York, Washington en Los Angeles is er sprake van ruimtelijke segregatie, waarbij wijken verschillen op gebied van bijvoorbeeld welvaart en opleidingsniveau. In deze steden heeft suburbanisatie plaatsgevonden en dit zet dit nog steeds door. Dit houdt in dat rijke bewoners de binnenstad verlaten voor voorsteden vanwege drukte, vervuiling of omdat ze de buurt niet meer leuk vinden. Deze verplaatsing creëert een scherpe tweedeling tussen armere wijken in de binnenstad en rijkere, wijken in de voorsteden. Dit kan leiden tot sociale polarisatie en spanningen. In grote steden zoals New York, Washington en Los Angeles proberen zowel burgers als de overheid sociale segregatie en polarisatie tegen te gaan om van deze steden 'melting pots' te maken in plaats van 'salad bowls'. Burgers dragen bij aan integratie, zoals Europese migranten die tussen 1815 en de Amerikaanse Burgeroorlog naar de Verenigde Staten kwamen. Deze migranten pasten zich snel aan en met elke generatie verminderde de binding met hun land van herkomst.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, amerika, arrangeerbaar, melting pot, ruimtelijke segregatie, salad bowl, stercollectie, suburbanisatie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open