Salad bowl of melting pot? - v456

Salad bowl of melting pot? - v456

Salad bowl of melting pot?

Introductie

De inwoners van New York, Washington en Los Angeles zijn op allerlei manieren in groepen in te delen, bijvoorbeeld op grond van inkomensklasse, opleidingsniveau, etnische achtergrond en ras.
Dat kun je ook zien op stadsplattegronden van deze steden, waarop per wijk is aangegeven wat voor mensen er wonen. Hierdoor zijn de steden min of meer een mozaïek van wijken waar veel mensen uit dezelfde groep (bijvoorbeeld heel rijke mensen of juist armere) bij elkaar wonen.

Blijft dat ook zo? Of veranderen de steden ondanks alle verschillen tussen bewoners omdat de culturele en andere verschillen tussen de verschillende groepen steeds kleiner worden?

 

Wat ga je leren?

Hoofdvraag

  • Zullen New York, Washington en Los Angeles een smeltkroes worden waarin verschillen tussen bewoners geen rol meer spelen in het dagelijks leven of blijven de verschillen zichtbaar?

Deelvragen

  • Waarom willen sommige bewoners van deze steden het liefst wonen te midden van mensen die op hen lijken?
  • Welke andere eisen hebben mensen in deze drie steden bij het kiezen van een (nieuwe) woonplek?
  • Neemt de behoefte van inwoners van deze steden om te wonen te midden van mensen die op hen lijken, toe of af?
  • Wat heeft dit keuzegedrag voor gevolgen voor het woonklimaat in de steden?
  • Wat doet de overheid om ervoor te zorgen dat verschillende groepen van inwoners van deze steden meer door elkaar gaan wonen en op andere manieren integreren?
  • Zullen etnische, culturele en andere verschillen tussen bewoners van deze steden zo sterk verminderen dat ze in het stadsleven geen rol van betekenis meer spelen?

Begrippen

  • ruimtelijke segregatie
  • sociale polarisatie
  • getto
  • ommuurde woonwijken (gated communities)

Wat ga je doen?

Activiteiten

Vooraf

Wat kun je al?

Bestudeer de Kennisbanken en maak de instaptoets.

Aan de slag

Stap 1

Je leest over ruimtelijke segregatie in de drie Amerikaanse steden. Wat is een gated community en waarom willen mensen daar wonen? Je leest erover, bekijkt een video en beantwoordt vragen.

Stap 2

Het gevolg van ruimtelijke segregatie is dat er scherpere tegenstellingen en onderlinge spanningen ontstaan tussen bewoners. Er ontstaat sociale polarisatie. De wijken worden getto's en er ontstaan food deserts. Je leest er in deze stap over, bekijkt een video en maakt een oefening.

Stap 3

Lees teksten en bekijk een video over hoe burgers in deze drie steden zelf meewerken en onderdeel zijn van (re-)integratie.

Afronding

Samenvattend

Omschrijf de begrippen.

Eindopdracht A

Maak de eindtoets.

Eindopdracht B

Maak in groepen een kranteneditie.

Examenvragen

Oefen met de eindexamenvragen.

Terugkijken

Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht is de studiebelasting ongeveer 3 SLU.

Wat kun je al?

Bestudeer de Kennisbanken.

Grenzen en cultuur

Omvang bevolking

Maak nu de instaptoets.

Aan de slag

Stap 1: Liever samen apart

Klik op bovenstaande afbeelding om deze te vergroten.

In alle steden, dus ook in New York, Washington en Los Angeles is sprake van ruimtelijke segregatie. Wijken worden gekenmerkt doordat bewoners kenmerken delen en een groep vormen.
Om te beginnen vind je er wijken waar rijke mensen wonen en wijken waar minder rijke mensen wonen. Dat kun je zien aan de woningen in de wijken. Dit onderscheid in welvaart valt min of meer samen met het onderscheid in opleidingsniveau; rijkere mensen hebben vaker een academische opleiding of een hogere beroepsopleiding dan minder rijke mensen. Ook zijn er wijken waar relatief veel ouderen wonen of juist relatief veel jongeren.

In New York zijn er diverse wijken waar nakomelingen van buitenlandse migranten uit één land bij elkaar wonen, mensen van Ierse, Italiaanse of Chinese afkomst bijvoorbeeld.

Zoek op in de Bosatlas de kaarten over New York, Washington en Los Angeles

GB54 Kaarten 194A, B, C en 195A-B / GB55 Kaarten 210A, B en C en 211A-B


Kijk ook de stadsplattegrond hierboven.

Lifestyle in New York

In deze drie steden komen bewoners terecht in wijken met mensen die op hen lijken qua inkomen, opleidingsniveau, leeftijd, soort gezin waarin ze leven, sociale status, ras en etnische of taalkundige afkomst. Van hen kiest een deel voor een huis in een ommuurde woonwijk of gated community. Deze wijken zijn halverwege de 20e eeuw ontstaan.

Kijk naar de video.

 

Stap 2: Gevolgen ruimtelijke segregatie

Toenemende ruimtelijke segregatie heeft New York, Washington en Los Angels met twee problemen opgezadeld: steeds scherpere tegenstelling tussen arm en rijk en wit en gekleurd.

Suburbanisatie

In New York, Washington en Los Angeles heeft suburbanisatie plaatsgevonden en dat gaat nog steeds door. Dat wil zeggen dat steeds meer mensen uit de binnenstad verhuizen naar een voorstad op enige afstand van de binnenstad. Het zijn vooral rijke en overwegend witte, maar ook steeds meer gekleurde bewoners die uit de binnenstad verdwijnen. Ze gaan niet alleen weg omdat ze het er te druk en te vuil vinden, maar soms ook omdat ze merken dat er steeds meer nieuwkomers in hun buurt komen die ze niet als buren willen hebben.
Hierdoor ontstaat er tussen wijken rondom de binnenstad en wijken in voorsteden een steeds scherpere tegenstelling tussen relatief arm en gekleurd en relatief rijk en grotendeels wit. Wijken in de voorsteden hebben goede voorzieningen en wettelijke regels worden er goed gehandhaafd. In armere wijken in de binnenstad wordt het onderhoud van voorzieningen en het handhaven van wet en orde minder goed georganiseerd.

Ten slotte sluiten in armere wijken in de binnenstad steeds meer winkels, omdat hun eigenaars en uitbaters minder omzet hebben naarmate hun klantenkring minder koopkrachtig is.

Links en midden: Het verschil in Los Angeles; Het getto 'Skid Row' in Los Angeles staat vooral bekend om het grote aantal daklozen wat er op straat leeft. Rechts: de huizen aan het strand van Santa Monica.

Van deze armere en verwaarloosde wijken zijn sommige veranderd in getto’s. Dat gebeurt vooral als de economie van de Verenigde Staten niet groeit. Dit was vanaf 2008 enkele jaren achtereen het geval, waardoor de gekleurde of etnische onderklasse van kansarmen groter werd.

Bekijk de video: van begin tot 2:25 min. "They only let the doctors out."

Oplopende spanningen tussen wijken en groepen stadsbewoners

Door de steeds scherpere tegenstelling wat betreft welvaart en kleur tussen wijken treedt ook sociale polarisatie op, de neiging van groepen die wat betreft welvaart, ras of etnische achtergrond van elkaar verschillen, om zich tegen elkaar af te zetten. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de regelmatig optredende geweldsincidenten tussen (veelal witte) agenten en zwarte arrestanten.

Lees de tekst ‘The culture of violence infecting the D.C Police department’

Stap 3: (Re-) integratie

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe proberen burgers en de overheid sociale segregatie en sociale polarisatie in de grote steden zoals New York, Washington en Los Angeles tegen te gaan?
Of anders gezegd: hoe probeert men van deze steden ‘melting pots’ te maken terwijl ze nu nog veel weg hebben van ‘salad bowls’?

Overheid

Lees de inleiding van de tekst ‘Desegregation Busing’

Kijk naar de video 'How white flight really started'.

Monument voor de
Amerikaanse Burgeroorlog.

Grassroots integratie

Burgers dragen zelf bij aan integratie. Tussen 1815 en de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) kwamen Europese migranten uit onder meer Ierland en Duitsland naar de Verenigde Staten. Het waren vaak redelijk bemiddelde mensen, met een goede opleiding, die van plan waren om in het land te blijven. Ze hadden weinig moeite om zich aan te passen en bij iedere generatie van nakomelingen werd de binding met het land van herkomst minder.

Lees de tekst ‘What’s behind the rise of interracial marriage in the US?’

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

​Ruimtelijke segregatie  
Sociale polarisatie  
Getto  
Ommuurde woonwijken (gated communities)  
Voedselwoestijnen  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht A: Toets

Eindopdracht B: Kranteneditie

Nieuws van de dag; 50 jaar later

Hoe gaat het verder met New York, Washington en Los Angeles?

Er zijn meer redenen om aan te nemen dat er niets verandert. Dat kan zijn omdat de tegenstelling tussen rijk en arm maar niet kleiner wordt. Of door de komst van nieuwe groepen migranten in de steden, die hun draai moeten zien te vinden in de Amerikaanse samenleving.

Maar er zijn ook redenen om aan te nemen dat deze steden steeds meer ‘melting pots’ worden en steeds minder ‘salad bowls’. Dat zou kunnen gebeuren omdat culturele en andere verschillen er steeds minder toe doen. Een van die redenen daarvoor is dat veel stadsbewoners van elkaar en van de overheid gedaan willen krijgen: meer gelijke kansen, meer mogelijkheden om zich te ontplooien en een gelijke behandeling, ongeacht ras of etnische afkomst. Soms treden ze openlijk in woord en daad naar buiten met hun wensen.

Welke van deze redenen geven de doorslag?

Om je eigen antwoord op deze vraag te geven, maak je samen met enkele andere leerlingen een editie van de krant Nieuws van de dag die in New York, Washington en Los Angeles verschijnt. Die editie bevat berichten over wat er in de stad speelt op een dag vijftig jaar nadat je deze opdracht hebt gemaakt.

Plan van aanpak

Je docent deelt de klas in zes groepen in. Iedere groep maakt een pagina voor deze krant met nieuws over een van de drie steden.

  • Groep 1, 2 en 3 gaan ervan uit dat de drie steden altijd gekenmerkt zullen blijven door tegenstellingen tussen groepen bewoners die nu al bestaan. Deze drie groepen leerlingen houden er rekening mee dat er nieuwe groepen migranten zijn binnengekomen.
  • Groep 4, 5 en 6 gaan ervan uit dat die tegenstellingen steeds minder het dagelijks leven in de stad bepalen.
  • Groep 1 en 4 maken hun editie voor New York, groep 2 en 5 voor Washington en groep 3 en 6 voor Los Angeles.

Voor het maken van de edities zoekt je docent een programma om een krantenpagina mee samen te stellen. Jullie kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van Happiedays Maak je eigen krant of van Nieuwstool Nieuwsmaker. Kijk voor tips en ideeën ook in de Gereedschapskist hieronder.
Jullie krijgen een halve les de tijd.

Beoordeling

Als jullie klaar zijn, beoordeelt je docent jullie bijdrage aan de krant op de volgende punten:

  • Zijn de teksten goed verzorgd en prettig leesbaar?
  • Zijn de krantenkoppen zo gemaakt dat ze in het oog springen?
  • Vullen de gebruikte afbeeldingen de teksten goed aan?
  • Is duidelijk dat het om nieuws gaat van een dag in de toekomst?
  • Komt er in de krant tot uiting of er veel/weinig verandert is ten opzichte van het moment dat je deze opdracht maakt?

Krant maken

Een krant kun je natuurlijk hartstikke goed zelf maken! Je verzamelt foto’s, tekeningen, schema’s, tekststukjes en quotes over een bepaald onderwerp.

 

Examenvragen

Op deze pagina vind je examenvragen van ExamenKracht van vorige jaren. De vragen sluiten zo goed mogelijk aan bij de opdracht die je net hebt afgerond.

Maak bij het beantwoorden ook gebruik van dat wat je al eerder geleerd hebt. Als je de vraag niet kunt beantwoorden, probeer het dan later opnieuw. Nadat je een vraag beantwoord hebt, kun je deze zelf nakijken en je score aangeven.

VWO 2016-TV1

VWO 2016-TV1 Vragen 5-8

VWO 2018-TV2

VWO 2018-TV2 Vragen 5-8

VWO 2021-TV1

VWO 2021-TV1 Vragen 5-8


Meer oefenen?
Ga naar ExamenKracht en oefen ook met de nieuwste examens.

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Past de introductie goed bij de opdracht?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de hoofdvraag en deelvragen nog eens door.
    Omschrijf hoe de bewoners in de drie Amerikaanse steden geïntegreerd zijn in de wijken en wat de overheid eraan doet om de wijken leefbaar te houden, zonder al te veel culturele en etnische verschillen.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat ongeveer 3 SLU.
    Heb je de opdracht binnen dit aantal uren kunnen doen?
  • Inhoud
    In de opdracht vergelijk je de leefbaarheid in wijken en de culturele verschillen tussen groepen inwoners.
    Ben je punten tegengekomen die je verbaasd hebben of die je nog niet wist? Noem twee punten.
  • Eindopdrachten
    Heb je de eindtoets goed gemaakt? Had je een goede score?
    Ben je tevreden met het resultaat van de kranteneditie die jullie hebben gemaakt?
    Was het leuk om te fantaseren over nieuws van de dag over 50 jaar?
  • Examenvragen
    Heb je de examenvragen gemaakt? Ging het goed?

Bronnen

Websites

Video's:

  • Het arrangement Salad bowl of melting pot? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-03-07 16:00:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Salad bowl of melting pot?" besproken. In steden zoals New York, Washington en Los Angeles is er sprake van ruimtelijke segregatie, waarbij wijken verschillen op gebied van bijvoorbeeld welvaart en opleidingsniveau. In deze steden heeft suburbanisatie plaatsgevonden en dit zet dit nog steeds door. Dit houdt in dat rijke bewoners de binnenstad verlaten voor voorsteden vanwege drukte, vervuiling of omdat ze de buurt niet meer leuk vinden. Deze verplaatsing creëert een scherpe tweedeling tussen armere wijken in de binnenstad en rijkere, wijken in de voorsteden. Dit kan leiden tot sociale polarisatie en spanningen. In grote steden zoals New York, Washington en Los Angeles proberen zowel burgers als de overheid sociale segregatie en polarisatie tegen te gaan om van deze steden 'melting pots' te maken in plaats van 'salad bowls'. Burgers dragen bij aan integratie, zoals Europese migranten die tussen 1815 en de Amerikaanse Burgeroorlog naar de Verenigde Staten kwamen. Deze migranten pasten zich snel aan en met elke generatie verminderde de binding met hun land van herkomst.
    Leerniveau
    VWO 6; VWO 4; VWO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, amerika, arrangeerbaar, melting pot, ruimtelijke segregatie, salad bowl, stercollectie, suburbanisatie, vwo456

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

    VO-content - Kennisbanken. (2019).

    Kennisbank Aardrijkskunde - v456

    https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456